15.2.2021
ID: 5017upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zuzana Čaputová podpísala zákon z 5. februára 2021, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov. Na základe tohto zákona sa zavádza nulová sadzba DPH na predaj respirátorov FFP2 a FFP3.

Vláda

Štúdium na vojenskej akadémii ponúka jedinečné možnosti, výhody a istoty

08.02.2021 - Akadémia ozbrojených síl gen. Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši ponúka absolventom stredných škôl jedinečné možnosti štúdia, benefity sociálneho zabezpečenia a tiež garanciu uplatnenia v rezorte obrany. Vďaka spolupráci AOS s Technickou univerzitou v Košiciach, Univerzitou obrany v Brne a Lekárskou fakultou Univerzity Karlovej v Hradci Králové si môžu uchádzači o vysokoškolské vzdelanie I. a II. stupňa vybrať z ponuky viacerých študijných programov a zameraní v oblasti techniky, humanitných či prírodných vied.

Slávik už nebude blokovať stavebníkov, tvrdí v e-maile ministrovi hospodárstva

08. 02. 2021 - Minister hospodárstva Richard Sulík uviedol, že Marcel Slávik a jeho združenie už nebudú vstupovať do správnych konaní. Šéfovi rezortu to mailom oznámil samotný Slávik. „Napísal mi, že už prestane dávať tie nezmyselné podnety, ktoré stovkám stavebníkov komplikujú život,“ upresnil Richard Sulík. Minister podal koncom januára trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Dôvodom boli nezmyselné podmienky a požiadavky, ktorými Združenie domových samospráv zdržiava proces výstavby a spôsobuje problémy developerom.  

Verejnosti sa predstaví nový riaditeľ Inštitútu dopravnej politiky

09. 02. 2021 - Štátne analytické jednotky zavádzajú dobrú prax verejného vypočutia nových riaditeliek a riaditeľov analytických útvarov. Prvým bude Martin Darmo z Inštitútu dopravnej politiky pri Ministerstve dopravy. O úlohe analytickej jednotky pri dosahovaní rezortných priorít bude nový riaditeľ Inštitútu dopravnej politiky Martin Darmo online verejne diskutovať dňa 15.2.2021 o 14:00 hod. Na praxi verejných vypočutí sa dohodol riadiaci výbor štátnych analytických jednotiek. Každý nastupujúci hlavný analytik a analytička sa predstaví verejnosti a médiám prezentáciou vízie rozvoja analytického útvaru, vrátane kľúčových tém, štruktúry, získavania ľudských zdrojov a  komunikácie s verejnosťou.

Ivan Korčok na pracovnej návšteve v Bosne a Hercegovine: Rýchlosť približovania sa k euroatlantickým štruktúram je úmerná výsledkom reforiem

09.02.2021 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok navštívil v rámci regionálneho turné západného Balkánu aj Bosnu a Hercegovinu. V Sarajeve rokoval so zástupkyňou predsedajúceho Rady ministrov a ministerkou zahraničných vecí Biserou Turković, ako aj s predsedajúcim Rady ministrov Bosny a Hercegoviny Zoranom Tegeltijom. Stretnutiam rezonovali témy politicko-bezpečnostnej, obchodnej a rozvojovej spolupráce, ako aj odovzdávanie skúseností SR z eurointegračného procesu.

Stanovisko MPSVR SR k realokáciám finančných prostriedkov na program Prvá pomoc

09.02.2021 - Vláda Slovenskej republiky dňa 14. 4. 2020 odsúhlasila, že finančné dopady programu „Prvá pomoc“ budú 1,3825 mld. eur. Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová predložila na zasadnutie vlády 28. 4. 2020 návrh na realokáciu finančných prostriedkov z fondov EÚ, na základe ktorého bolo na projekt „Prvá pomoc“ presunutých 217 mil. eur z Kohézneho fondu a 110 mil. eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR). Ďalšie prostriedky boli na program „Prvá pomoc“ presunuté aj v rámci Európskeho sociálneho fondu (ESF).

Slovenská jahňacina poputuje do Číny

09.02.2021 - Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinou správou SR a Zväzom chovateľov oviec a kôz podaril významný úspech v oblasti exportu. Zavŕšila sa tak niekoľkoročná snaha aj v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Pekingu a Veľvyslanectvom Čínskej ľudovej republiky v SR ohľadom exportu kvalitného slovenského ovčieho a kozieho mäsa do tejto ázijskej krajiny.

Karanténa bude od 15. februára povinná po príchode na Slovensko z akejkoľvek krajiny

10. 02. 2021 - Od pondelka 15. februára by mali všetci cestujúci, ktorí prichádzajú z akejkoľvek krajiny, povinne nastúpiť do 14-dňovej karantény. Pred prekročením hraníc budú musieť vyplniť registračný formulár. Ponúknutá im bude aj možnosť nastúpiť do štátnej karantény. Najskôr na 8. deň budú objednaní na RT-PCR test.  Výnimku budú mať pendleri.

Štát bude nakupovať čistiace prostriedky, ktoré neškodia životnému prostrediu

10.02.2021Vládny kabinet dnes podporil metodiku Ministerstva životného prostredia SR, ktorá zaväzuje verejných obstarávateľov, aby pri nákupe čistiacich prostriedkov a upratovacích služieb zohľadňovali environmentálne hľadisko.

Pravidlá vychádzania podľa COVID automatu platné od 15. februára

10. 02. 2021 - Na Slovensku je po novom 15 okresov, kde je najväčšie riziko šírenia ochorenia COVID-19. Kabinet v stredu 10.  februára 2021 schválil v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti s účinnosťou od pondelka 15. februára 2021. Okresy sú rozdelené podľa aktuálnej epidemiologickej rizikovosti na 4 stupne varovania. Aktualizované rozdelenie okresov na základe Covid automatu zverejňuje rezort zdravotníctva každý utorok.

Makroekonomická prognóza je lepšia, ako sa očakával

10.02.2021 - Slovenská ekonomika vďaka silnejšiemu 3. kvartálu uzavrela rok 2020 s poklesom o 5,8 %. V septembri sa hovorilo o poklese 6,7 %. Pozitívnym dôvodom je miernejší pokles spotreby domácnosti a rýchlejšia obnova exportu. V roku 2021 bude oživenie pokračovať a rast HDP dosiahne 4,3 %, najmä vďaka rýchlejšiemu reštartu ekonomiky po prvej vlne pandémie. Ekonomiku by už mohli podporiť aj investície z Plánu obnovy a odolnosti EÚ.

O výzvach na podporu vedy a výskumu za 155 miliónov eur, ktoré zrušilo ministerstvo školstva, bude rokovať vláda

11.2.2021 - O dvoch výzvach na dlhodobú podporu vedy a výskumu, ktoré zrušilo ministerstvo školstva, bude rokovať vláda. Zhodli sa na tom členovia Rady vlády pre vedu, techniku a inovácie na dnešnom mimoriadnom rokovaní pod vedením predsedníčky rady, vicepremiérky Veroniky Remišovej.

Vicepremiérka Remišová rokovala s ministrami o ich prioritách pri čerpaní eurofondov

11.2.2021 - Ministri predstavili svoje investičné priority, ktoré chcú financovať  z eurofondov. Vicepremiérka Veronika Remišová stretnutiami s ministrom dopravy Andrejom Doležalom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím ukončila sériu rokovaní s vedeniami rezortov, na ktorých hovorili o plánoch na využívanie eurofondov v novom programovom období 2021-2027.

Martin Klus: Normalizácia vzťahov medzi USA, EÚ a Iránom by posilnila medzinárodnú bezpečnosť a oživila vzájomnú spoluprácu, čo je aj v záujme Slovenska

11.02.2021 - „Medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe (JCPOA) je dôležitým prvkom architektúry globálneho nešírenia nukleárnych zbraní a súčasne jeden z pilierov regionálnej aj medzinárodnej bezpečnosti. Jej uzatvorenie pred takmer šiestimi rokmi bolo dobrým príkladom fungujúceho multilateralizmu, na ktorom Slovensku veľmi záleží.“ Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v stredu, 10. februára 2021 v Bratislave, počas stretnutia s veľvyslancom Iránskej islamskej republiky v SR so sídlom vo Viedni Abbasom Bagherpourom Ardekanim. Hlavnými témami ich rozhovoru boli možnosti ďalšieho rozvoja bilaterálnych vzťahov, otázky súvisiace s pandémiou ochorenia COVID-19, ako aj budúcnosť tzv. jadrovej dohody s Iránom.

Minister Eduard Heger: Urobili sme to fér

11.02.2021 - Podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger oznámil mená nových predsedov predstavenstiev a ich členov v štátnych akciových spoločnostiach Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) a Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB). Vymenovaní manažéri prešli dvojstupňovým výberovým konaním. „Títo ľudia nemajú pokútne väzby na oligarchov či politické strany. Vsadili sme na odbornosť, dôveryhodnosť a skúsenosti,“ povedal minister financií Eduard Heger.

SIEA eviduje až 32 projektov prihlásených do výzvy IPCEI v oblasti vodíkových technológií

11. 02. 2021 - Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) prijala až 32 projektov, ktoré sa prihlásili do výzvy IPCEI v oblasti vodíkových technológií. Náročné kritériá výzvy IPCEI splnilo 15 projektov, ktoré postupujú ďalej na posúdenie Európskou komisiou. „Sme nadšení, že záujem o účasť na dôležitých projektoch spoločného európskeho záujmu (IPCEI) v oblasti vodíkových technológií prejavili firmy prostredníctvom až 32 prihlásených projektových zámerov. Je to rekordný počet v porovnaní s výzvami v minulosti. Do výzvy sa zapojilo viac subjektov ako v okolitých krajinách, napríklad v Českej republike sa prihlásilo len 11 projektov, v Poľsku 29,“ povedal Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ SIEA

R. Sulík: JLR prispieva k posilneniu pozície Slovenska ako významného exportéra

11. 02. 2021 - Nitrianska automobilka Jaguar Land Rover vyrobila na Slovensku minulý týždeň stotisíce vozidlo. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík spolu s predstaviteľmi automobilky. „Považujem to za veľmi dobrú správu. Posilňuje to pozíciu Slovenska ako silného exportéra," povedal pri tejto príležitosti minister. Na spoločnom rokovaní hovorili aj o niektorých nedoriešených bodoch, pričom ambíciou Slovenska je podľa Sulíka dotiahnuť a naplniť všetky záväzky. Kontaktnou osobou bude šéf Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič.

Americký tím pre civilno-vojenskú spoluprácu odovzdal základným školám v Martine dar - ozónové generátory pre dezinfekciu vyučovacích priestorov

12.02.2021 - Americký tím pre civilno-vojenskú spoluprácu, ktorý pôsobí v Martine, dnes odovzdal dar Veľvyslanectva Spojených štátov amerických určený pre všetky martinské základné školy. Ide o 245 ozónových generátorov v hodnote 75 tisíc USD, ktoré majú prispieť k spomaleniu a zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19. Na slávnostnom podujatí sa dnes v priestoroch Základnej školy Aurela Stodolu v Martine-Záturčí zúčastnil štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer.

NRSR

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť J. Krúpa sa stretol s veľvyslankyňou Spolkovej republiky Nemecko v SR B. Wolf

11. 02. 2021 - Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť dnes uskutočnil pracovné stretnutie s J.E. p. Barbarou Wolf, veľvyslankyňou Spolkovej republiky Nemecko v Slovenskej republike. Stretnutia sa zúčastnil aj p. Heinrich Rüdiger, nemecký pridelenec obrany. Obe strany uvítali úroveň súčasných vzájomných vzťahov, hlavnými témami diskusie boli nadviazanie intenzívnejšej  medziparlamentnej spolupráce, aj s nastavením spolupráce medzi partnerskými brannobezpečnostnými výbormi, rovnako bilaterálne vzťahy v oblasti bezpečnosti a obrany, ako aj v rámci EÚ a NATO. Pracovné stretnutie prebiehalo v nemeckom jazyku za dodržiavaní prísnych protipandemických opatrení.

Prezident

Prezidenti si v Poľsku pripomenuli 30. výročie V4

09.02.2021 - 15. februára 2021 uplynie 30 rokov od podpísania Vyšehradskej deklarácie. Prezidentka Zuzana Čaputová si výročie vzniku V4 pripomenula spolu s prezidentmi Poľska, Česka a Maďarska na samite na poľskom polostrove Hel. Rokovania počas prvého dňa boli  venované reflexii toho, čo sa štátom V4 za tridsať rokov spolupráce podarilo a diskusii o ich obnove po pandémii.

Prezidentka telefonovala s komisárom Bretonom o výrobe vakcín na Slovensku

Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala v stredu 10. februára 2021 s európskym komisárom pre vnútorný trh Thierrym Bretonom v súvislosti s výrobou vakcín na Slovensku.Eurokomisár má totiž v agende aj úlohu pomôcť s navýšením výrobných kapacít vakcín v Európe. Prezidentka ho informovala, že Slovensko má záujem pracovať na vakcinačnej sebestačnosti.

Prezidentka podpísala zákon, ktorý zavádza nulovú DPH na predaj respirátorov

11.02.2021 - Zuzana Čaputová dnes podpísala zákon z 5. februára 2021, ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov. Na základe tohto zákona sa zavádza nulová sadzba DPH na predaj respirátorov FFP2 a FFP3.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk