25.4.2022
ID: 5408upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Platí novela zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša dôležité zmeny týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorá bola predĺžená na 6 mesiacov, zavádza elektronickú PNku, upravila úhradu a vyplácanie niektorých dávok a zosúladila československé dôchodky. Novela zákona o sociálnom poistení (z.č. 125/2022 Z. z.) bola dnes publikovaná v Zbierke zákonov SR.

Vláda


Ministerstvo dopravy spúšťa štyri projekty smart mobility, skúmať budú emisie aj tvorbu zápch

16. 04 2022 - Ministerstvo dopravy podpísalo štyri zmluvy o dielo, vďaka ktorým sa budú realizovať pilotné projekty v oblasti inteligentnej mobility. Na zbere dát a analýz budú pracovať prevažne slovenské univerzity. „Na to, aby sme mohli postupne zavádzať do praxe rôzne prvky smart mobility, potrebujeme presne vedieť, ako je na ne naša infraštruktúra pripravená. Preto sme sa rozhodli ísť cestou zberu a analyzovania veľkého množstva rôznych dát. Budeme skúmať napríklad rýchlosti, pri ktorých sa plynulá doprava mení na zápchu, alebo to, v akom stave sú značky na cestách,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal. V spolupráci s výskumníkmi z Fakulty informatiky a informačných technológií STU bude ministerstvo testovať, ako dobre vedia moderné senzory čítať vodorovné aj zvislé dopravné značenie na vybraných úsekoch slovenských ciest. Merania sa budú opakovať tak, aby pokryli rôzne svetelné aj poveternostné podmienky. Vo výsledku získa ministerstvo, SSC či NDS prehľad o tom, či sú značky na našich cestách kompatibilné s modernými asistenčnými systémami v autách, prípadne či by teoreticky vyhovovali požiadavkám na autonómnu jazdu.

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková: Diverzifikácia dodávok plynu je politickou a bezpečnostnou prioritou nielen Slovenska, ale aj celej Európskej únie. Slovenská diplomacia chce byť v tomto procese nápomocná

19.04.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková rokovala so zástupcami najväčšej plynárenskej spoločnosti Slovenska SPP o možnostiach zníženia závislosti na dodávkach energií z Ruskej federácie. Na stretnutí sa zúčastnil aj štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Karol Galek. „Vojenská agresia Ruska voči Ukrajine úplne mení energetickú mapu Európy. Zníženie dodávok energií z Ruska je prioritnou témou na pôde Európskej únie. Spomedzi európskych krajín Slovensko dlhodobo patrí ku krajinám s vôbec najvyššou závislosťou na dovoze plynu a ropy z Ruska. Spoločné úsilie vlády a súkromného sektora v tomto smere je absolútne nevyhnutné,” uviedla štátna tajomníčka Ingrid Brocková.

Minister Budaj: Správca posilní zvoz vyzbieraných zálohovaných fliaš

20.04.2022 - Správca zálohového systému zavádza počas Veľkej noci mimoriadne zvozy vyzbieraných nápojových obalov. Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) vníma obavy malých obchodov s uskladňovaním vyzbieraných zálohovaných fliaš. Minister životného prostredia Ján Budaj v tejto súvislosti zvolá za okrúhly stôl všetky dotknuté subjekty. Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja je úlohou správcu nastaviť frekvenciu zvozov tak, aby kopírovala nábehovú krivku vyzberaných zálohovaných obalov. Správca komunikuje s obchodnými prevádzkami a hľadá najvýhodnejšie riešenia, aby sa zabezpečil plynulý chod obchodných prevádzok a komfort zákazníkov. Po prvom štvrťroku zvolá minister všetky dotknuté organizácie, aby zhodnotil priebeh systému.

Vicepremiérka Remišová: Nenávisť na sociálnych sieťach rozkladá demokratickú spoločnosť – nový zákon zavedie pravidlá pre platformy, ktoré takto zarábajú milióny eur


20.04.2022 - V boji proti šíreniu dezinformácií a nenávistného obsahu na internete dostane štát do rúk silný zákonný nástroj. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) pripravuje  zákon o opatreniach proti šíreniu nedovoleného obsahu. Zodpovednosť za kontrolu a správu škodlivého obsahu budú niesť veľké platformy, ktoré často práve na nenávisti a dezinformáciách zarábajú milióny eur. Vicepremiérka Remišová hodnotí dva roky od nástupu vlády: Rozbehli sme reformy, ktoré Slovensko dlho potrebovalo.

Eurofondy bez zbytočnej byrokracie, férová podpora regiónov aj fungujúce a bezkorupčné štátne IT


20.04.2022 - Menej byrokracie a viac férovosti v eurofondoch, fungujúce štátne IT bez korupcie a adresnejšia pomoc pre regióny. Tak hodnotí dva roky po voľbách zásadné zmeny na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) vicepremiérka Veronika Remišová.

Nespotrebované lieky môžete odovzdať v lekárni

20.04.2022 - Slovenská lekárnická komora upozornila na hromadenie liekov v slovenských domácnostiach. Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa Zeme predstavili projekt Lieková amnestia. Na dodržanie správnych postupov  pri likvidácii liekov upozornil štátny tajomník MZ SR Róbert Babeľa. Pri liekoch nahromadených v domácnosti môžu hroziť aj náhodné otravy detí. Jednou z príčin nadmerného zásobovania sa liekmi bola aj pandémia COVID-19. „Najmä počas pandemických obmedzení sa množstvo liekov vybratých z lekárne zvýšilo, ľudia si robili zásoby, ktoré následne nemali možnosť spotrebovať. Aj to vedie k vzniku liekového odpadu. Je v našom záujme, aby sme takýto odpad odstránili adekvátnym spôsobom a predišli nevhodnému zneškodňovaniu, ale aj prípadným nehodám v domácnosti,“ povedal na tlačovej konferencii  štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva prof. PhDr. Róbert Babeľa, PhD., MBA, MSc (iHTA), FISAC. Dodal, že, hromadenie liekov v domácnostiach môže viesť k náhodnej otrave u detí, ale aj k zneužívaniu liečiv.

Policajti a súdni lekári zo Slovenska pomôžu s dokumentáciou vojnových trestných činov na Ukrajine


20. 04. 2022 - Vláda v stredu 20. apríla 2022  schválila vyslanie slovenských expertov na Ukrajinu s cieľom dokumentovania podozrení zo spáchania vojnových trestných činov a trestných činov proti ľudskosti. Návrh predložil na rokovanie vlády minister vnútra Roman Mikulec. Príslušníci Policajného zboru (kriminalistickí technici, vyšetrovatelia) budú na územie Ukrajiny vysielaní podľa potreby a na nevyhnutný čas vrátane možnej rotácie a v súlade so zákonom o Policajnom zbore. Spolu s nimi budú môcť na Ukrajine pôsobiť aj súdni lekári zo Slovenska.

Výška Prvej pomoci rastie, o podporu je možné žiadať do konca apríla


20.04.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatilo na udržanie zamestnanosti k 31. marcu 2022 zamestnávateľom a SZČO už zhruba 2,44 miliardy eur. Úrady práce k rovnakému dátumu uzavreli cez 218 tisíc dohôd o poskytovaní pomoci. Február je posledným mesiacom, za ktorý je možné požiadať o finančnú podporu cez nástroje „Prvej pomoci“, a to do konca apríla 2022. Uplatňuje sa rozšírený rámec „Prvá pomoc +“ a zároveň aj možnosť využiť opatrenie 3B. Od marca platí zákon o podpore v čase skrátenej práce, tzv. Kurzarbeit. Ministerstvo práce taktiež pripravilo projekt na udržanie pracovných miest aj pre SZČO, na ktorých sa Kurzarbeit nevzťahuje. Pilotný projekt sa uplatní zatiaľ za marec. Viac sa dočítate v 23. aktualizácii komentára o sociálnej pomoci rodinám a pracujúcim v čase pandémie z dielne Inštitútu sociálnej politiky.


Novela sociálneho poistenia prináša pre ľudí modernizáciu a stabilitu


20.04.2022 - Platí novela zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša dôležité zmeny týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorá bola predĺžená na 6 mesiacov, zavádza elektronickú PNku, upravila úhradu a vyplácanie niektorých dávok a zosúladila československé dôchodky. Novela zákona o sociálnom poistení (z.č. 125/2022 Z. z.) bola dnes publikovaná v Zbierke zákonov SR.


Štátna tajomníčka Ingrid Brocková na Inovačnom dni: Nitriansky samosprávny kraj nie je len lídrom v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva, ale je aj domovom celosvetovo známych inovácií a unikátneho kultúrneho dedičstva


20.04.2022 - V šestnástom pokračovaní série podujatí z cyklu Inovačný deň štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková spolu s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja Milanom Belicom pozvali zahraničných veľvyslancov akreditovaných v Slovenskej republike do nitrianskeho regiónu. Zahraniční hostia postupne spoznali lietajúce auto spoločnosti Klein Vision, vírnik Nisus od firmy Jokertrike, svetovo unikátne bioplasty spoločnosti Panara,  navštívili Výskumné centrum Slovenskej poľnohospodárskej univerzity AgroBioTech a mali možnosť prezrieť si svetovo unikátnu Apponyiho knižnicu.
 

Martin Klus v Malajzii: Vďaka obojstrannému záujmu vidím veľký potenciál na posilnenie slovensko-malajzijskej spolupráce a prehĺbenie vzťahov v prospech občanov oboch krajín


20.04.2022 - „Vzhľadom na bezproblémovú politickú a sľubne sa rozvíjajúcu ekonomickú spoluprácu je ďalším pilierom rozvoja bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Malajziou podpora tzv. medziľudských kontaktov. Zhodli sme sa na tom s mojim partnerom, námestníkom ministra zahraničných vecí Malajzie, Kamarudinom Jaffarom, počas spoločnej diskusie. Napriek geografickej vzdialenosti majú totiž študenti z Malajzie záujem o vysoké školy na Slovensku a veľmi konkrétnou oblasťou ďalšej spolupráce by mohol byť aj šport, ako dokazujú aj tréningové pobyty malajzijskej juniorskej futbalovej reprezentácie na Slovensku. Mechanizmus medziministerských konzultácii, ktorý sme počas mojej pracovnej návštevy formálne dohodli, je však dobrým predpokladom nie len na ďalší rozvoj tzv. kultúrnej diplomacie, ale tiež bilaterálnych vzťahov Slovenska a Malajzie vo všeobecnosti.“
 

Deň zeme: minister dozerá na štart čistenia odkaliska v Predajnej


21.04.2022 - Toxické jamy v Predajnej na Horehroní čistia štátni vodohospodári. Obhliadku prác čistenia vody priamo na mieste skontroloval minister životného prostredia Ján Budaj. Stalo sa tak pri príležitosti pripomenutia si Dňa Zeme (22. apríl).

MŽP zvyšuje pomoc pri budovaní a rozširovaní zberných dvorov


21.04.2022 - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) pokračuje v podpore projektov samospráv v oblasti zlepšovania stavu odpadového hospodárstva. MŽP v tejto súvislosti zvyšuje objem finančných prostriedkov na podporu projektov, zameraných na triedený zber komunálnych odpadov.

Štátny tajomník rezortu obrany M. Majer rokoval s expertom NATO o prioritách v oblasti obranného plánovania


21.04.2022 - Štátny tajomník ministerstva obrany SR Marian Majer rokoval na pôde rezortu obrany s riaditeľom pre obranné plánovanie NATO Paulom Savereux. Témami ich stretnutia, ktoré sa konalo v rámci procesu hodnotenia obranných plánov členských krajín NATO, boli najmä ciele v oblasti rozvoja spôsobilostí SR, obranné výdavky, ako aj prebiehajúce a pripravované modernizačné projekty.

Ministerstvo vnútra navštívila prvá hlavná európska prokurátorka Laura Codruța Kövesiová


21. 04. 2022 - Na pôde ministerstva vnútra sa vo štvrtok 21. apríla 2022 uskutočnilo historicky prvé bilaterálne rokovanie ministra vnútra Romana Mikulca a prvej hlavnej európskej prokurátorky Laury Codruța Kövesiovej. Minister vnútra Roman Mikulec na úvod ocenil  spoluprácu Európskej prokuratúry (EPPO) s národnými orgánmi v oblasti ochrany finančných záujmov Únie pred trestnými činmi, ktoré každý rok spôsobujú značné finančné ujmy v rámci európskeho priestoru.

Hlavná európska prokurátorka L. Kövesi navštívila Ministerstvo spravodlivosti SR

21. 04. 2022 - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková privítala na ministerstve spravodlivosti hlavnú európsku prokurátorku Lauru C. Kövesi. V rámci svojej viacdňovej návštevy Slovenska sa šéfka Európskej prokuratúry (EPPO) stretne s predstaviteľmi Generálnej prokuratúry, Špeciálnej prokuratúry, Policajného prezídia a iných štátnych inštitúcií. Na stretnutí s ministerkou spravodlivosti hovorili najmä o činnosti EPPO a o jej aktuálnych výzvach. Dotkli sa aj možných zmien v Trestnom zákone a Trestnom poriadku, ktoré by mohli zabezpečiť ešte efektívnejšie stíhanie finančných zločinov.

Nezamestnanosť na Slovensku opäť klesla, opatrenia rezortu práce zmierňujú následky pandémie

21.04. 2022 - Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v marci úroveň 6,67 percenta. Pri medzimesačnom porovnaní klesla o 0,19 percentuálneho bodu. Zníženie nezamestnanosti pokračuje už druhý mesiac po sebe. Štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny ukazujú pokračujúci prudký rast počtu voľných pracovných miest. Črtá sa tak oživenie na trhu práce. Prvá pomoc, Chyť sa svojej šance či Nestrať prácu – vzdelávaj sa. Všetky tieto projekty rezortu práce pomáhali či pomáhajú Slovákom prekonávať následky pandémie, či uplatniť sa na pracovnom trhu. Nový projekt Nestrať prácu – vzdelávaj sa je určený záujemcom o prácu, ktorí aktuálne pracujú, či sú napríklad na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Je to prvý projekt svojho druhu, ktorý pôsobí preventívne. Ľuďom dáva šancu získať kvalitné vzdelanie zadarmo a v predstihu a vyhnúť sa tak obdobiu výrazného obmedzenia príjmu.

Informačné kancelárie pre obete trestných činov prijali už 2-tisíceho klienta


21. 04. 2022 - Ministerstvo vnútra v záujme zlepšenia prístupu obetí k službám zriadilo sieť  šestnástich informačných kancelárií pre obete trestných činov, ktoré  bezplatne a diskrétne  poskytujú občanom základné informácie a sprostredkúvajú odbornú pomoc v oblasti psychologického,  sociálneho poradenstva a právnej podpory. V týchto informačných kanceláriách rezort vnútra pomohol už 2-tisícemu klientovi a toto číslo naďalej rýchlo rastie.

Cieľom MV SR je prostredníctvom pracovníkov informačných kancelárií včas identifikovať individuálne potreby obete.

Pomoc ľudom - Ministerstvo financií SR predstavilo pomoc štátu pre rodiny s dětmi


21.04.2022 - Pomoc štátu pre rodiny s deťmi sa od júla tohto roka a potom od roku 2023 zvýši. Oznámil to vo štvrtok na tlačovej konferencii minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) pri predstavení vládnych opatrení proti zdražovaniu. Vláda SR pomôže rodinám s deťmi sumou až 200 eur mesačne na dieťa. Súčasný mesačný prídavok na dieťa vo výške 25,88 eura sa od 1. júla 2022 zvýši na 30 eur a od 1. januára 2023 na 40 eur. Súčasný daňový bonus na dieťa do šiestich rokov veku na úrovni 47,14 eura od júla tohto roku stúpne na sumu 70 eur a od budúceho roka na 100 eur.  


Ingrid Brocková na konferencii Americkej obchodnej komory: Slovenský pracovný trh potrebuje oživenie z pandémie. Integrácia ukrajinských občanov je príležitosťou riešiť dlhodobé štrukturálne problémy zamestnanosti


21.04.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková vystúpila (21. apríla 2022) na konferencii Ženy v biznise (Women in Business), ktorú organizovala Americká obchodná komora na Slovensku. Konferencia s názvom Talentizmus je budúcnosť: Hľadanie top talentov prostredníctvom rodovej rovnosti, diverzity a inklúzie sa zamerala aj na, v súčasnosti veľmi aktuálnu, tému integrácie ukrajinských utečencov do slovenskej spoločnosti a na trh práce. 

Ingrid Brocková na konferencii Americkej obchodnej komory: Slovenský pracovný trh potrebuje oživenie z pandémie. Integrácia ukrajinských občanov je príležitosťou riešiť dlhodobé štrukturálne problémy zamestnanosti

21.04.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková vystúpila (21. apríla 2022) na konferencii Ženy v biznise (Women in Business), ktorú organizovala Americká obchodná komora na Slovensku. Konferencia s názvom Talentizmus je budúcnosť: Hľadanie top talentov prostredníctvom rodovej rovnosti, diverzity a inklúzie sa zamerala aj na, v súčasnosti veľmi aktuálnu, tému integrácie ukrajinských utečencov do slovenskej spoločnosti a na trh práce. 

Ingrid Brocková: Slovensko oceňuje podporu Vysokého komisára OSN pre utečencov pri pomoci Ukrajine a ľuďom utekajúcim pred vojnou


22.04.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (22. apríla 2022) rokovala so zástupkyňou Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Kelly Clements. Ingrid Brocková vyzdvihla pomoc UNHCR Ukrajine a krajinám, do ktorých smerujú najväčšie počty utečencov. „Vítame opätovné otvorenie kancelárie UNHCR na Slovensku. Považujeme to za veľmi dobré z hľadiska pomoci riešenia situácie, akej Slovensko doteraz nikdy nečelilo,“ uviedla štátna tajomníčka.


NRSR


Zabezpečenie chodu ústavných orgánov počas krízových situácií


20. 04. 2022 - Pandémia rozmerov nákazy v podobe COVID-19, ale aj vojnový konflikt na Ukrajine s potenciálom ohroziť bezpečnosť Slovenska, sú výzvy, na ktoré nebolo Slovensko, ako ani ďalšie štáty, legislatívne vhodne pripravené. Práve problematika chodu ústavných orgánov Slovenskej republiky počas krízových situácií vrátane aktuálnych možností, limitov a riešení je predmetom odbornej vedeckej konferencie, ktorá sa koná dňa 20. apríla 2022 počas celého dňa na pôde parlamentu v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu.

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk