6.6.2022
ID: 5450upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak oficiálne otvoril Rodinnú poradňu v Trnave. Je to jedna z piatich rodinných poradní na Slovensku, ktoré poskytnú bezplatné poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry aj rodiny. Ľuďom pomáhajú pri riešení problémov v manželstve, medzi členmi rodiny a v ďalších medziľudských vzťahoch.

Vláda

Štátna tajomníčka Ingrid Brocková na záverečnej hodnotiacej konferencii ku Konferencii o budúcnosti Európy: Sila EÚ spočíva v jednote jej členských štátov

30.05.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ingrid Brocková dnes (30. mája 2022) vystúpila v panelovej diskusii na tému EÚ vo svete a migrácia v rámci záverečnej hodnotiacej konferencie ku Konferencii o budúcnosti Európy.

MH SR odmieta zavádzajúce tvrdenia ministra Budaja o rieke Slaná

01. 06. 2022 - Rudné bane ako i Ministerstvo hospodárstva (MH) SR  sú od začiatku situácie na rieke Slaná plne nápomocné pri hľadaní riešení a odmietajú obvinenia ministra životného prostredia Jána Budaja z nečinnosti. Štátny podnik Rudné bane nie je pôvodcom a nenesie zodpovednosť za znečistenie rieky Slaná, ktorú spôsobili silne mineralizované vody vytekajúce zo starej železorudnej bane. Uvedené skonštatoval po šetrení i Inšpektorát  životného prostredia Košice v liste z 22. apríla 2022.

Ministerstvo dopravy opäť spúšťa schémy pomoci pre cestovný ruch

01. 06. 2022 - Opätovne otvorené Schémy pomoci „de minimis“ sú určené pre tých, ktorí doteraz nestihli podať žiadosti o kompenzáciu strát, alebo ich podali s chybami. Žiadosti môžu podávať počas celého júna. Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre môžu žiadať o kompenzácie za obdobie od 1.apríla 2020 do 31.mája 2021 a od 1.septembra 2021 do 31.decembra 2021. Podmienky sú identické ako pri predošlých schémach pomoci „de minimis.“ Oprávnenými žiadateľmi sú teda tí, ktorým klesli tržby o viac ako 40%. Tento pokles treba porovnávať s rovnakými mesiacmi v roku 2019. Maximálna výška pomoci je 200-tisíc eur ako súčet všetkých minimálnych pomocí získaných za aktuálny a dva predošlé hospodárske roky.

Vedenie rezortu práce dnes oslavuje MDD návštevami centier pre deti a rodiny

01.06.2022 - V centrách pre deti a rodiny má Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR k dnešnému Medzinárodnému dňa detí umiestnených celkovo 5 170 detí. Najvyšší predstavitelia rezortu práce, minister, štátny tajomníci a generálna tajomníčka služobného úradu pri príležitosti ich sviatku navštívili 325 z nich v 5 centrách pre deti a rodiny po Slovensku. Okrem toho, že deti potešia darčekmi a zahrajú sa s nimi, budú s tými staršími a vedením centier hovoriť o ich potrebách a fungovaní. Práve zážitok stretnutia a prax je najlepšou možnosťou správneho uchopenia problémov spojených s fungovaním týchto centier. Cieľom je modelovať systémové kroky na vytvorenie lepších podmienok pre deti v centrách pre deti a rodiny.

Historicky prvá podpora z eurofondov pre základné školy v Bratislavskom samosprávnom kraji prinesie 4 265 nových miest pre školákov

01.06.2022 - O tom, že školstvo patrí medzi priority Ministerstva investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) sa v týchto dňoch môžu presvedčiť obyvatelia celého Bratislavského samosprávneho kraja. Rezort pod vedením ministerky Veroniky Remišovej navýšil v rámci výzvy zacielenej  na zvyšovanie kapacít základných škôl v Bratislavskom samosprávnom kraji prostriedky z pôvodných 31 miliónov na 62,6 milióna eur. Vďaka financiám z protikrízového balíka REACT-EU Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa podarilo podporiť 26 projektov zameraných na modernizáciu a rozvoj základných škôl v mestských častiach Bratislavy a v obciach v Bratislavského kraja.

Koncepcia vodnej politiky reaguje na výzvy vodného hospodárstva

01.06.2022 - Po Vodnom pláne Slovenska na roky 2022 až 2027 vláda dnes schválila aj Koncepciu vodnej politiky do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Ide o druhý kľúčový dokument v oblasti starostlivosti o vodu, ktorej vypracovanie vyplynulo z programového vyhlásenia vlády. Materiál je výsledkom 1,5 ročnej práce Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) spolu s odborníkmi z dotknutých rezortov, zástupcov vedecko-výskumných pracovísk, zástupcov priemyslu, energetiky, poľnohospodárstva, samospráv a mimovládnych organizácií.

Podporu a ochranu detí je jednu zo priorít rezortu práce

01.06.2022 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny považuje podporu a ochranu detí za jednu zo svojich priorít. Pomáha tým najzraniteľnejším skupinám a vytvára priaznivé podmienky pre ochranu záujmov rodín s malými deťmi, ale aj detí, ktoré sa ocitli v inej ako starostlivosti svojich biologických rodičov. Rezort práce zvýšil a zaviedol ďalšie príspevky pre profesionálnych náhradných rodičov. Intenzívne pomáha so zabezpečením potrebnej starostlivosti pre deti, ktoré na Slovensko prichádzajú z Ukrajiny. V centrách pre deti a rodiny sa aktuálne nachádza takmer 5 200 detí. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí ministerstvo práce upriamuje pozornosť na neustálu potrebu deťom pomáhať, teda poskytovať im zázemie, starostlivosť a bezpečnosť.

Do Strážskeho mieri svetový líder vo výrobe potravinárskych drevených paličiek

01. 06. 2022 - Nový závod, 101 nových pracovných miest, umiestnenie v existujúcej priemyselnej zóne v Strážskom (okr. Michalovce) a investičná pomoc iba vo forme úľavy na dani z príjmov. To sú základné parametre investičnej pomoci pre spoločnosť Smart wood Slovakia, s.r.o., ktorú na návrh Ministerstva hospodárstva SR schválila vláda. Spoločnosť je súčasťou francúzskej skupiny smart wood, ktorá je svetovým lídrom vo výrobe drevených paličiek pre potravinársky priemysel. „Vítam príchod tohto investora do jedného z najmenej rozvinutých okresov. Táto francúzska skupina pri výrobe kladie dôraz na životné prostredie, vo výrobe využíva vysokú mieru automatizácie a ja verím, že jej príchod do Strážskeho pomôže v rozvoji tohto regiónu a ponúkne ľuďom stovku zaujímavých pracovných miest,“ uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík.  

Minister vnútra Roman Mikulec sa stretol s líderkou bieloruskej opozície Svietlanou Cichanovskou

02. 06. 2022 - Minister vnútra Roman Mikulec sa vo štvrtok 2. júna 2022 na pôde MV SR v Bratislave stretol s líderkou bieloruskej opozície Svietlanou Cichanovskou. Predmetom ich spoločnej schôdzky bola situácia súvisiaca s inváziou Ruska na Ukrajinu. Minister vnútra zdôraznil, že rovnako ako Európska únia aj  Slovensko odsudzuje zapojenie Bieloruska do nevyprovokovanej a neodôvodnenej vojenskej invázie Ruska voči Ukrajine poskytnutím svojho územia na presuny ruských vojsk a ruské raketové útoky voči Ukrajine. Toto hodnotenie zdieľa aj pani Cichanovská.

Rodinné poradne bezplatne pomôžu rodinám i jednotlivcom pri riešení problémov

02.06.2022 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak oficiálne otvoril Rodinnú poradňu v Trnave. Je to jedna z piatich rodinných poradní na Slovensku, ktoré poskytnú bezplatné poradensko-psychologické služby pre jednotlivcov, páry aj rodiny. Ľuďom pomáhajú pri riešení problémov v manželstve, medzi členmi rodiny a v ďalších medziľudských vzťahoch.

Bezpečnosť vonkajších hraníc je prioritou

02. 06. 2022 - Štátny tajomník ministerstva vnútra Vendelín Leitner sa prostredníctvom videokonferencie vo štvrtok 2. júna 2022 zúčastnil na 3. Schengenskom fóre. Ústrednou témou stretnutia bola Prvá správa o stave Schengenu. Ide o nový kľúčový výstup komisie, ktorý posilňuje politické riadenie schengenského priestoru a súčasť schengenského cyklu. Predstavuje strategické a integrované hodnotenie implementácie schengenského acquis členskými štátmi, ako aj tematické priority a priority špecifické pre jednotlivé krajiny pre obdobie blízkej budúcnosti.

Kontrakt je podpísaný

02.06.2022 - Štátna akciová spoločnosť Konštrukta Defence patriaca pod rezort obrany uzatvorila v stredu (1. júna 2022) kontrakt na komerčný predaj samohybných húfnic Zuzana 2. “Kontraktu predchádzali týždne intenzívneho rokovania. Ďakujem vedeniu spoločnosti a kolegom na rezorte za rýchle konanie v tak kľúčovej veci. Situácia na Ukrajine si vyžaduje naše maximálne nasadenie, odbornosť a úprimný záujem, a to nám na rezorte a v podriadených organizáciách rozhodne nechýba,” uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď a zároveň poďakoval ukrajinskému ministrovi obrany O. Reznikovovi za jeho osobný vklad k dosiahnutiu dohody.

Minister Budaj vyzval autority OSN, aby sa postavili proti poškodzovaniu životného prostredia na Ukrajine

02.06.2022 - Svetoví lídri sa stretli vo švédskom Štokholme na medzinárodnej environmentálnej konferencii, aby si pripomenuli polstoročie založenia Programu OSN pre životné prostredie (UNEP). Minister životného prostredia Ján Budaj vystúpil na konferencii s apelom na všetkých predstaviteľov štátov, aby postavili agendu ochrany životného prostredia na popredné miesta naprieč všetkými politikami a hľadali prírode blízke riešenia všade tam, kde to je možné.

Na ceste k uhlíkovej neutralite

02.06.2022 - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) pripravilo analytickú štúdiu pre ostatné rezorty k balíku Fit for 55. Analýza vychádza z podkladovej štúdie, prípravu ktorej viedol Inštitút environmentálnej politiky a pracovali na nej kolektívne viaceré analytické jednotky a inštitúcie štátnej správy. Len na základe kvalitných odborných analytických podkladov založených na dátach môže vláda Slovenskej republiky zaujať zodpovedné stanovisko k opatreniam balíka Fit for 55.

Minister Naď deklaroval záujem SR budovať s Gréckom pevné a prosperujúce vzťahy

02.06.2022 - Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes prijal na pôde rezortu gréckeho ministra národnej obrany Nikolaosa Panagiotopoulosa. Dvojica sa venovala otázkam obrany a bezpečnosti, a to hlavne v súvislosti s možnosťami pomoci Ukrajine v kontexte ruskej agresie, bilaterálnej spolupráci či situácii v regiónoch, ktoré sú kľúčové pre európsku bezpečnosť. So svojím gréckym rezortným kolegom minister Naď spoločne zhodnotili aj aktuálne procesy prebiehajúce v rámci Severoatlantickej aliancie. „S našimi gréckymi partnermi v tomto máme rovnaký postoj a sme presvedčení, že vstup Fínska a Švédska do NATO bude vzhľadom na geografické hľadiská, schopnosti a interoperabilitu predstavovať výrazné strategické posilnenie kolektívnej obrany Aliancie,“ uviedol.

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol o porušení práva odsúdeného na prístup k súdu v dôsledku odmietnutia jeho odvolania proti súdnemu rozhodnutiu

Európsky súd pre ľudské práva („ESĽP“) rozsudkom v prípade Adamčo proti Slovenskej republike (č. 2) konštatoval porušenie práva na prístup k súdu, zaručeného článkom 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, v súvislosti s odmietnutím odvolania odsúdeného proti súdnemu rozhodnutiu, zaslaného na súd prostredníctvom ústavu na výkon trestu odňatia slobody. 

Minister Korčok na odovzdávaní transatlantickej ceny pre ukrajinský národ: Ukrajina už je súčasťou Západu

02.06.2022 - Vo štvrtok, 2. júna 2022, boli v rámci bratislavskej konferencie GLOBSEC opäť odovzdané tradičné transatlantické ceny. V súvislosti s obeťami a hrdinstvom Ukrajincov, ktorí od vypuknutia vojny bojujú o prežitie svojho štátu, cenu po prvýkrát získal celý národ. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok vo svojom vystúpení uviedol, že „odhliadnuc od geografie, Ukrajina už je Západom. Národ, ktorý sa nachádza v najtemnejšom období svojej modernej existencie, je pre nás jasným príkladom vzťahu k slobode a demokracii“.

Otvorenie Národnej výstavy umenia handicapovaných umelcov Slovenskej republiky v Kongresovej sále MZVEZ SR

02.06.2022 - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková v stredu (1. júna 2022) v Kongresovej sále Štefana Osuského MZVEZ SR otvorila výstavu s názvom Národná výstava umenia handicapovaných umelcov Slovenskej republiky. Ingrid Brocková v príhovore uviedla, že je v záujme rezortu podporovať akcie podporujúce diverzitu a inklúziu, zároveň vyzdvihla, že: „vystavené diela dokazujú silu umelcov podeliť sa s nami o ich bohatý vnútorný život, byť kreatívni a pretaviť umelecké cítenie do plnohodnotných diel, ktoré zaujmú ako svojou myšlienkou, tak aj stvárnením.“

V rámci Plánu obnovy a odolnosti absolvujú policajti školenia zamerané na komunikáciu s obeťami trestných činov

02. 06. 2022 - Ministerstvo vnútra začalo v máji 2022 vzdelávať príslušníkov Policajného zboru na tému Zlepšenie komunikácie s obeťami trestných činov. Aktivita je súčasťou Komponentu 16: Boj proti korupcii a praniu špinavých peňazí, bezpečnosť a ochrana obyvateľstva“ Plánu obnovy a odolnosti, ktorého cieľom je aj investícia do modernizácie, digitalizácie a budovania odborných kapacít polície.

S Indianou pokračujeme v rozvoji vzťahov, spolupracovať chceme aj v energetike a vzdelávaní

02. 06. 2022 - Vzťahy medzi Slovenskom a americkým štátom Indiana majú veľký potenciál na ďalší rozvoj. Záujem je o hlbšiu spoluprácu v oblasti energetiky, ďalší rozvoj podnikateľských vzťahov a taktiež spoluprácu v oblasti vzdelávania pre potreby priemyslu, vyplynulo to z rokovaní štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva SR Karola Galeka a jeho delegácie s guvernérom štátu Indiana Ericom Holcombom a ministrom pre obchod Bradom Chambersom. Slovenská delegácia, ktorej súčasťou boli aj zástupcovia agentúry SARIO, SIEA, spoločnosti JESS a zástupcovia slovenských podnikateľských subjektov, sa v Indiane zúčastnila aj na medzinárodnej ekonomickej konferencii Indiana Global Economic Summit. 

Svetový deň životného prostredia si pripomíname už 50 rokov

03.06.2022 - „Je len jedna Zem“ - presne pod týmto heslom sa od 5. do 16. júna 1972 konala vo švédskom Štokholme prvá konferencia OSN o životnom prostredí. Konferencia upriamila pozornosť svetovej verejnosti na potrebu riešenia problémov životného prostredia. 

Diplomatické stretnutia ministra Jána Budaja na Štokholm+50

03.06.2022 - Medzinárodná environmentálna konferencia o udržateľnom rozvoji v Štokholme je priestorom na spoločné rozhodnutia, výmenu skúseností a lepšiu budúcnosť života na zdravej planéte. Na tomto výročnom stretnutí vystúpilo 137 predstaviteľov štátov vrátane ministra Jána Budaja, ktorý prezentoval Slovenskú republiku. Ten mal popritom bilaterálne rokovania s predstaviteľmi viacerých štátov, konkrétne s ministrom Kene, v ktorej je hlavné sídlo OSN Programu pre životné prostredie (UNEP). MinisterJán Budaj je viceprezident byra pre prípravu Environmentálneho zasadnutia OSN (UNEA 6) Programu OSN pre životné prostredie (UNEP). Okrem toho sa stretol s ministrom životného prostredia Estónska Erkim Savisaarom. Témou diskusie bol LULUCF (Využívanie pôdy, zmeny vo využívaní pôdy a lesné hospodárstvo) a politika lesného hospodárstva v oboch štátoch. Ministerské rokovania prebehli aj s Českou republikou zastúpenou ministerkou Annou Hubáčkovou, ktoré sa týkali českého predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla 2022.

Schválené embargo výrazne zníži príjmy Ruska, v rámci solidarity by sme mali mať osobitný prístup k zdrojom z REPowerEU

03. 06. 2022 - Embargo na dovoz ruskej ropy, uvalené v rámci šiesteho balíčka sankcií voči agresorovi Ruskej federácii, bolo schválené vo verzii s priamymi dopadmi na trh s pohonnými hmotami a ich výrobu na Slovensku. Trojročné prechodné obdobie na neuplatňovanie sankcie na ropu dopravovanú ropovodmi navrhované Ministerstvom hospodárstva SR žiaľ nebolo možné presadiť, pričom schválená verzia je spomedzi ostávajúcich možností pre nás tou „najmäkšou“. Negociácie za Slovensko priamo na summite viedol premiér Eduard Heger.

Na dovoz ruskej ropy a ropných výrobkov bude platiť embargo až po ôsmich mesiacoch od vstúpenia sankcií do platnosti. Najprv je prechodné obdobie bez obmedzení, následne bude platiť embargo na dovoz tankermi a ešte ďalších 10 mesiacov bude možné na Slovensku z ropy dopravenej potrubím vyrábať pohonné hmoty a ropné produkty, ako aj ich exportovať do Českej republiky. Po skončení 18 mesiacov bude možné ropu dopravenú potrubím využiť už iba na výrobu pohonných hmôt pre domáci trh.

NRSR

Slávnostné odovzdávanie certifikátov absolventom stážového programu v Kancelárii NR SR

02. 06. 2022 - Dňa 1. júna 2022 ukončila Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky XXIV. ročník stážového programu, určeného pre študentov vysokých škôl. Za účasti školiteľov a zástupcov jednotlivých pracovísk sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie certifikátov absolventom stáže. Stáž v Kancelárii NR SR úspešne absolvovalo 32 stážistov. Pôsobili v 13 organizačných útvaroch – na sekretariátoch vybraných výborov NR SR a na niektorých odboroch Kancelárie NR SR. Študenti svojimi vedomosťami a schopnosťami nezištne prispievali k hladkému chodu jednotlivých pracovísk, za čo im patrí poďakovanie. Na druhej strane si absolventi odniesli mnoho cenných skúseností a informácií o fungovaní NR SR a Kancelárie NR SR, ktoré môžu využiť pri svojom osobnostnom rozvoji v škole či na budúcom pracovisku.

Prezident

Prezidentka vystúpila s prejavom v ukrajinskom parlamente

31.05.2022 - "Vážený pán predseda Najvyššej rady Ukrajiny, vážené panie poslankyne a páni poslanci, vážení prítomní, dnes doobeda som navštívila Irpiň a Boroďanku a videla som skazu, ktorú spôsobila ruská armáda. V hlave mi išla jediná otázka. Akým právom vám niekto takto ublížil? Akým právom? Neexistuje na to rozumná odpoveď.“

Prezidentka na Ukrajine: Stopy skazy som videla na vlastné oči

31.05.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v utorok 31. mája 2022 Ukrajinu. Najskôr navštívila mestá Boroďanka a Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorých ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy a boli značne zničené raketovými útokmi a ostreľovaním. To, že obrázky vojny na Ukrajine už neotvárajú správy, podľa prezidentky neznamená, že utrpenie Ukrajincov je menšie. "V Boroďanke a Irpini som na vlastné oči videla stopy skazy, ktorú ruskí vojaci na Ukrajinu priniesli." 

Globsec: Žijeme v novej realite, mier nie je samozrejmosťou

02.06.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila vo štvrtok 2. júna 2022 s otváracím príhovorom na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave. Opakovane vyjadrila podporu členstva Ukrajiny v EÚ a zdôraznila, že s obnovou Ukrajiny nemôžeme čakať, až kým sa skončí ruská agresia. "Žijeme novú realitu, v ktorej mier nemožno považovať za samozrejmosť. Naše dnešné rozhodnutia formujú našu budúcnosť." 

Prezidentka podpísala Lex Ukrajina III

02.06.2022 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala vo štvrtok 2. júna 2022 dva zákony: zákon z 19. mája 2022, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 292/2014 Z. z. o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a zákon z 24. mája 2022 o niektorých opatreniach v sociálnej oblasti v súvislosti so situáciou na Ukrajine.  

Zdroj:

https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk