3.4.2023
ID: 5710upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie v uznesení Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb u nás. Individuálne prejavy násilia i zločinov z nenávisti nie je možné pripísať na zodpovednosť celej spoločnosti, jej politickým predstaviteľom, cirkvám, náboženským spoločnostiam a iným spoločenským inštitúciám. Vyplýva to z uznesenia Národnej rady (NR) SR, ktoré v utorok odobrili poslanci. Uznesenie EP považujú poslanci za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce.

Vláda

Obnov dom - nová výzva je zverejnená 27. marca: tak, ako to bolo avizované

27. 03.2023 - Projekt, ktorý má za cieľ rekonštruovať a zvýšiť energetickú hospodárnosť až 30 tisíc rodinných domov môže pokračovať. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) dnes zverejnila novú výzvu z Plánu obnovy a odolnosti SR, zameranú na obnovu starších rodinných domov.

Štátny tajomník Juraj Káčer predstavil riaditeľke Centra OECD priority prepojenia zručností a trhu práce

27. 03.2023 - Prepojenie zručností a trhu práce, a s tým súvisiace politiky štátu, boli hlavnými témami stretnutia štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Juraja Káčera a riaditeľky Centra OECD pre podnikanie, malé a stredné podniky, regióny a mestá Lamie Kamal-Chaoui. Diskusia sa sústredila aj na prehĺbenie spolupráce medzi Slovenskom a Centrom OECD v programe lokálneho hospodárskeho a sociálneho rozvoja (LEED).

Európsky súd pre ľudské práva zamietol sťažnosti bývalého premiéra a bývalého ministra vnitra

27. 03. 2023 - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil rozhodnutie, ktorým zamietol sťažnosti vo veci Kaliňák a Fico proti Slovenskej republike. Rozhodnutie prijal bez toho, aby tieto sťažnosti oznámil žalovanému štátu, a teda aj bez vyjadrenia Slovenskej republiky (takýto postup umožňujú procesné pravidlá konania pred ESĽP). Podané sťažnosti súviseli s obvineniami, ktoré boli sťažovateľom vznesené v apríli 2021 v rámci vyšetrovania, nad ktorým vykonával dozor Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Špeciálny prokurátor bol v danej veci z konania vylúčený rozhodnutím generálneho prokurátora.

Karel Hirman otvoril Smart Cities India Expo 2023 v Naí Dillí a stretol sa s indickým ministrom pre obchod a priemysel Piyushom Goyalom

28. 03. 2023 - Minister hospodárstva SR Karel Hirman odcestoval do Indie, kde otvoril spolu s ministrom pre cestnú dopravu a diaľnice v Indii Nitinom Gadkarim 8. ročník významnej medzinárodnej výstavy Smart Cities India Expo 2023 v hlavnom meste Naí Dillí. Ide o jeden z najväčších veľtrhov na tému „smart cities“ v Ázii. Veľtrhu sa so svojou expozíciou už po druhý rok zúčastnilo i Slovensko, a to prostredníctvom Národného projektu Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktorý zabezpečil akvizíciu spolu až 21 slovenských inovatívnych firiem z kategórie malých a stredných podnikov. Výstavy sa zúčastnilo celkovo viac ako tisíc vystavovateľov z celého sveta, pričom zástupcovia slovenskej podnikateľskej misie už počas prvého dňa evidovali veľký záujem o spoluprácu so slovenskými firmami.

Vláda schválila VHZ pre dodávky elektriny pre domácnosti na rok 2024

28.03.2023 - Na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) SR vláda dnes schválila Návrh na vydanie všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre slovenské domácnosti v roku 2024. Cieľom je vyjasniť podmienky pre dodávateľov elektriny pre rok 2024 a ubezpečiť účastníkov trhu, že uvedené podmienky dodávok elektrickej energie budú rovnaké ako v roku 2023.

Štátny tajomník M. Majer: "Zdieľaním informácií a postupov so slovinskou stranou môžeme posilniť našu odolnosť voči hybridným hrozbám"

28.03.2023 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer dnes prijal na pôde rezortu slovinského štátneho tajomníka pre národnú a medzinárodnú bezpečnosť Andreja Benedejčiča, s ktorým prediskutovali otázky bezpečnostného prostredia v regióne v kontexte vojny Ruska proti Ukrajine, ako aj témy boja proti hybridným hrozbám či možnosti prehĺbenia bilaterálnej obrannej spolupráce.

Samosprávy získajú tohtoročný podiel na firemnej dani už do konca apríla

28.03.2023 - Ministerstvo financií SR si plne uvedomuje náročnosť situácie, v ktorej sa nachádzajú samosprávy pre negatívny vplyv energetickej krízy. Ministerstvo financií tak ako pre domácnosti, či podnikateľov vyčlenilo ešte minulý rok finančné zdroje na zastropovanie cien energií aj pre všetky mestá, obce a vyššie územné celky. Vláda dnes prichádza s ďalším podporným opatrením pre samosprávy. Schválené financie z dane z príjmov právnických osôb dostanú samosprávy naraz a nie postupne na mesačnej báze, aby tak boli schopné znášať dopady krízy.

Cudzinci môžu doplniť chýbajúcu pracovnú silu v doprave jednoduchšie

29.03.2023 - Na návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny schválila Vláda SR nariadenie, ktoré obnovuje režim udeľovania národných víz pre štátnych príslušníkov vybraných tretích krajín. Cieľom je možnosť zamestnať u nás vodičov autobusovej a kamiónovej dopravy. Pre rok 2023 je určených najviac 150 národných víz v profesii vodič autobusu a najviac 5 tisíc pre vodičov kamiónu. Ministerstvo práce aj týmto krokom a v spolupráci s ďalšími rezortmi flexibilne reaguje na aktuálne potreby trhu práce.

Vicepremiérka Remišová: Na ochranu prírody, zdravotnú starostlivosť, rozvoj kultúry a cestovný ruch pôjde v prvej výzve z programu Interreg NEXT viac ako 44 miliónov eur

29. 03.2023 - Záleží nám na dobrých vzťahoch s našimi susedmi. Z programu cezhraničnej spolupráce Interreg NEXT vyhlásime už čoskoro prvú výzvu. Viac ako 44 miliónov eur pôjde na ochranu životného prostredia, kultúru, cestovný ruch či zdravotnú starostlivosť. Podporia sa aj projekty, ktoré zvýšia kvalitu života v slovensko-ukrajinskom pohraničí.  

Tretí rok na rezorte bol jednoznačne o posilňovaní obrany SR a podpore napadnutého suseda

29.03.2023 - Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes v mene vedenia rezortu spolu so štátnym tajomníkom Marianom Majerom a náčelníkom Generálneho štábu OS SR gen. Danielom Zmekom zhodnotili uplynulý – tretí rok na MO SR. V tejto súvislosti vyzdvihol tiež zodpovedné spojenectvo v praxi, ktoré znamenalo aj v uplynulom roku významný prínos pre kvalitnejšiu obranu SR, a to v rámci posilnenia východnej hranice NATO. Konkrétne išlo o vznik Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR, ktorej súčasťou sú spojeneckí vojaci spolu s technikou v hodnote, akú by si Slovensko dovoliť nemohlo. Na základe kvalitných vzťahov ide nateraz o rotácie na základe dohôd, avšak minister obrany J. Naď avizoval záujem zabezpečiť systematické posilnenie obranyschopnosti zo strany spojencov. Ocenil tiež pomoc zo strany Česka, Poľska a avizované zapojenie Maďarska do ochrany slovenského vzdušného priestoru do času dodania nových stíhacích lietadiel F-16.

Zdokonaľujeme zálohový systém

30. 03. 2023 - Systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, ktorý na Slovensku funguje 15 mesiacov, má nesporné pozitívne ekonomické a environmentálne dopady. Rovnako tak je ale dôležitá ústretovosť a prístupnosť systému zálohovania pre dôchodcov, hendikepovaných a zdravotne postihnutých občanov.

Kontroly CITES komodít na bratislavskom letisku

30.03.2023Začiatkom marca 2023 Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci s Finančnou správou SR, Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP SR) a Slovenskou inšpekciou životného prostredia (SIŽP) uskutočnilo na bratislavskom letisku kontrolu zameranú na CITES komodity v batožinách cestujúcich.

Do zdravotníctva v roku 2023 poputuje 8,1 miliardy eur

30.03.2023 - Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovuje percento určené pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti a minimálna celková suma z celkovej sumy výdavkov určenej na zdravotnú starostlivosť v rozpočte pre jednotlivé zdravotné poisťovne na rok 2023 bola vo štvrtok zverejnená v Zbierke zákonov. Vyplýva z nej, že zdravotníctvo bude mať tento rok o 1,72 mld. eur, teda o 27 % viac finančných zdrojov ako bolo rozpočtované vlani. Na zdravotnú starostlivosť pôjde o 950 mil. eur viac oproti roku 2022.

Ako docieliť, aby sa deti cítili bezpečne na internete?

V septembri 2022 Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch (NKS) začalo s osvetovou aktivitou, ktorá sa nazýva Večerná škola. Ide o model osvety pre širokú verejnosť prostredníctvom online platformy Zoom bez nutnosti registrácie. Večerné školy sú realizované pod vedením odborníkov a špecialistov z praxe na rôzne témy, ktoré sú aktuálne v rámci bezpečnosti detí v digitálnom priestore. Už dnes, vo štvrtok 30. marca, bude na tému Digitálne závislosti "Mne sa to nemôže stať!?“ prednášať odborníčka na problematiku Zuzana Vargová.

Envirorezort rieši odstránenie sudov z areálu Chemka Strážske

30.03.2023 - V rámci Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) sa uskutočňujú verejné konzultácie, ako čo najvhodnejšie zneškodniť a zlikvidovať sudy so škodlivými PCB látkami, ktoré sú aktuálne uložené v hermeticky uzavretých kontajneroch v areáli Chemka Strážske. Účelom konzultácií je zároveň aj preveriť, či subjekty, ktoré pôsobia na trhu, sú schopné naplniť požiadavky MŽP SR na likvidáciu sudov a nastavenie podmienok verejného obstarávania. Predmetom verejného obstarávania bude vysúťaženie firmy, ktorá sudy s nebezpečnými PCB látkami zlikviduje. Verejné konzultácie sa ukončia uskutočniť v lehote dvoch týždňov.

Žiadosti o príspevok za poskytnuté ubytovanie odídencom do februára 2023 treba ministerstvu dopravy predložiť do konca apríla

30. 03. 2023 - Ministerstvo dopravy pripomína, že žiadosti od poskytovateľov ubytovania za ubytovanie odídencov v mesiacoch júl 2022 až február 2023 musia podnikatelia predložiť najneskôr do 30.4.2023. Aktuálne je možné predkladať dve rôzne žiadosti  o príspevok podľa nariadenia vlády SR č. 415/2022, a to za ubytovanie poskytnuté v mesiacoch júl - september 2022 a za ubytovanie v mesiacoch október 2022 – február 2023. Formulár žiadosti je dostupný na webstránke ministerstva v časti Lex Ukrajina. Ministerstvo dopravy vyplatilo do dnešného dňa príspevok za ubytovanie odídencov vo výške 22,8 milióna eur pre približne 600 ubytovateľov.
Momentálne je poskytovanie príspevku schválené do 31.5.2023. K tomu bude od 1.4.2023 na stránkach ministerstva dostupný link na formulár na zmluvu.

Minister Káčer v Poľsku: Ak chceme žiť naďalej v bezpečí, musíme byť pripravení brániť východné krídlo NATO a vytrvať v pomoci Ukrajine

31.03.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer vystúpil na zasadnutí členských krajín Bukureštskej deviatky (B9), ktoré sa konalo 30. a 31. marca 2023 v poľskom meste Lodž. Hlavnými témami rokovaní ministrov boli aktuálna bezpečnostná situácia v euroatlantickom regióne, potreba udržania a pokračovania pomoci Ukrajine, ako aj príprava samitu Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorý sa uskutoční v dňoch 11. a 12. júla v litovskom Vilniuse. Partneri sa zhodli, že ruská hrozba nebola nikdy väčšia a podľa toho sa musia členské štáty Aliancie vrátane krajín formátu B9 zariadiť.

O prostriedky zo Zeleného vzdelávacieho fondu je možné žiadať len do konca apríla

31.03.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR už tradične prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia vyhlasuje Zelený vzdelávací fond. Cieľom 5. ročníka je podporiť environmentálnu výchovu, vzdelávanie a osvetu na území Slovenskej republiky. Dotácie na rok 2023 sú financované z prostriedkov Environmentálneho fondu.

Veľvyslanec V. Grácz odovzdal poverovacie listiny prezidentovi Malawi

31.03.2023 - Veľvyslanec Slovenskej republiky v Malawijskej republike Vladimír Grácz odovzdal 30. marca 2023 poverovacie listiny prezidentovi republiky Lazarusovi Chakwerovi.

Minister Káčer v NR SR: Tridsať rokov nášho zahraničnopolitického smerovania nás priviedlo medzi demokraticky a ekonomicky najvyspelejšie štáty sveta, s rovnakými hodnotami a zásadami

31.03.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer predstavil vo štvrtok 30. marca 2023 v Zahraničnom výbore Národnej rady SR v Bratislave dokument „Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky na rok 2023“. Stabilita a mier v Európe predstavujú z pohľadu zahraničnopolitických záujmov SR absolútnu prioritu a v tomto kontexte šéf slovenskej diplomacie označil bezpečnosť, stabilitu a rozvoj Ukrajiny za zásadný strategický záujem Slovenska. Predpokladom pre naplnenie tohto cieľa je udržanie jednoty Európskej únie (EÚ) a Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorá sa práve v kritickom momente vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine ukázala ako mimoriadne silná.

Začína sa jubilejný ročník kampane Do práce na bicykli

31. 03. 2023 - Ministerstvo dopravy vyhlasuje v poradí už desiaty ročník celonárodnej kampane Do práce na bicykli. Tohtoročným motívom je Tvoja cesta, tvoja voľba.
Kampaň je aj v tomto roku rozdelená na viacero fáz. Od 1. apríla do 29. mája sa môžu registrovať samosprávy a vyššie územné celky, následne až do 7. júna aj jednotlivé súťažiace družstvá z firiem sídliacich na území zaregistrovanej samosprávy. Dvoj až štvorčlenné tímy zložené z kolegov budú počas celého júna potom využívať na cestu do práce bicykel, chôdzu alebo verejnú dopravu. Jednotlivé jazdy si budú evidovať tak, ako po iné roky v elektronickom systéme na webe www.dopracenabicykli.eu, pripadne v mobilnej aplikácii.

NRSR

Slovensko nesúhlasí s uznesením EP v súvislosti s LGBTI+ osobami

28. 03. 2023 - Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie v uznesení Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb u nás. Individuálne prejavy násilia i zločinov z nenávisti nie je možné pripísať na zodpovednosť celej spoločnosti, jej politickým predstaviteľom, cirkvám, náboženským spoločnostiam a iným spoločenským inštitúciám. Vyplýva to z uznesenia Národnej rady (NR) SR, ktoré v utorok odobrili poslanci. Uznesenie EP považujú poslanci za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce. "Vyhlasuje za rovnako narúšajúce spoločenský zmier a za necitlivé nielen nenávistné prejavy voči menšinám, ale aj necitlivé presadzovanie ideológií, ktoré sú v rozpore s demokratickými princípmi našej krajiny a tiež v rozpore s kultúrnym dedičstvom našich predkov v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva," píše sa v uznesení, ktoré predložili poslankyne Anna Andrejuvová a Anna Záborská (obe OĽANO).

Parlament odsúdil zločiny páchané na ukrajinských ženách a deťoch

28. 03. 2023 - Národná rada (NR) SR odsúdila zločiny páchané na ukrajinských ženách a deťoch. Zároveň vyzýva generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku, aby posúdil, či násilným premiestňovaním detí z Ukrajiny do Ruska nedochádza k trestnému činu genocídia. V nadväznosti na to by mal zvážiť začatie trestného stíhania. Vyplýva to z deklarácie, ktorú v utorok prijal parlament. "NR SR vyjadruje mimoriadne pobúrenie nad zverstvami vrátane protiprávnych deportácií žien a detí, ktoré sú proti svojej vôli odvádzané na územie Ruskej federácie, kde čelia umiestňovaniu v záchytných táboroch, zmenám identity a ďalším skutkom, ktoré môžu napĺňať skutkovú podstatu vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti," uvádza sa v deklarácii.

Proces výstavby prioritných diaľničných úsekov sa zrýchli

28. 03. 2023 - Platnosť rozhodnutia o umiestnení stavby diaľnice sa predĺži na päť rokov zo súčasných troch rokov. Osobitne sa tiež upraví definícia začiatku prípravy investície pre prioritné úseky diaľnic. Vyplýva to z novely zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina), ktorú plénum Národnej rady (NR) SR v utorok definitívne schválilo. "Cieľom predloženého legislatívneho návrhu je v nadväznosti na potrebu zefektívnenia a akcelerácie procesov prípravy pri výstavbe diaľničnej siete v SR návrh opatrení, smerujúcich k optimalizácii jednotlivých procesov predovšetkým úpravou lehôt tak, aby sa zabezpečil náležitý prínos predpokladaných socioekonomických benefitov výstavby diaľničnej siete," uviedol predkladateľ v dôvodovej správe.

Príspevok pri narodení štvrtého dieťaťa sa zvýši na plnú sumu

28. 03. 2023 - Príspevok pri narodení štvrtého dieťaťa sa zvýši na plnú sumu 829,86 eura. Vyplýva to z novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí skupiny poslancov hnutia OĽANO, ktorú Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila. Príspevok pri narodení prvého až tretieho dieťaťa je v súčasnosti 829,86 eura pri každom z nich. Ak sa súčasne narodilo viac detí, suma sa zvyšuje. Pri štvrtom dieťati je však príspevok už iba 151,37 eura. Novelou sa zvyšuje na plnú sumu, v dôsledku toho bude mať negatívny vplyv na verejné financie. Nárok na príspevok vznikne aj pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti. Nová legislatíva bude účinná od 1. mája.

Športovým odborníkom sa zjednoduší zdaňovanie príjmov

29. 03. 2023 - Športovým odborníkom sa zjednoduší administratíva a podávanie daňových priznaní. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov skupiny poslancov hnutia OĽANO, ktorú Národná rada (NR) SR v stredu definitívne schválila. Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa vráti oslobodenie výnosov z podnikových dlhopisov od dane. Ak budú mať športoví odborníci aktívne príjmy, ktoré nepatria do príjmov zo závislej činnosti, budú sa zdaňovať zrážkou. Daňovník sa však môže vopred písomne dohodnúť s platiteľom dane, že daň vyberanú zrážkou neuplatní. V takom prípade príjem zdaní sám podaním daňového priznania. Obdobný systém podľa predkladateľov platí aj pre zdaňovanie príjmov z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu.

Prezident

Prezidentka vystúpila na Samite pre demokraciu

29.03.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu 29. marca 2023 pripojila na online Samit pre demokraciu, ktorý organizuje prezident USA Joe Biden. Urobila tak priamo z Košíc, odkiaľ od pondelka úraduje. Spolu s ďalšími ôsmimi svetovými lidrami diskutovala o tom, ako môžeme ešte viac posilniť naše demokracie tak, aby si udržali dôveru a podporu občanov. Prezidentka vo svojom vystúpení zdôraznila, že demokracia sa nemôže stať obeťou súčasných kríz - je ich riešením. Zároveň vyzdvihla kroky, ktoré Slovensko v tomto smere za posledné obdobie urobilo.

Prezidentka ocenila projekt výstavby domov v Kecerovciach

29.03.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v stredu 29. marca 2023 obec Kecerovce, kde sa oboznámila s úspešným projektom výstavby domov. Podľa prezidentky aj na veľké výzvy, akou je generačná chudoba, poznáme funkčné riešenia, treba sa nimi inšpirovať a rozširovať ich. Prezidentka vysvetlila, že rodiny zapojené do projektu si musia pravidelne šetriť aspoň 12 mesiacov, s čím im pomáhajú sociálni pracovníci. Následne sa môžu uchádzať o mikropôžičku vo výške 18-tisíc eur na materiál, za ktorý si sami svojpomocne s podporou stavebných asistentov postavia vlastné nízkonákladové domčeky. Mikropôžičku následne splácajú, pričom spolupracujú aj na zveľaďovaní okolia.

Prezidentka navštívila Spišský hrad spolu s estónskym prezidentom

29.03.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila v stredu 29. marca 2023 spolu s estónskym prezidentom Alarom Karisom Spišský hrad. Prezidentka zdôraznila, že to bola prvá zahraničná prezidentská návšteva na tomto mieste po 19 rokoch. "Bol to krásny záver nášho dvojdňového programu. Spišský hrad je ďalšou pýchou východného Slovenska. Prezidentovi Karisovi sa chcem ešte raz poďakovať za návštevu a teším sa na ďalšie stretnutie a spoluprácu."

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk