11.4.2023
ID: 5719upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Na plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR sociálni partneri rokovali o viacerých vládnych a poslaneckých návrhoch zákonov. Predseda tripartity a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak prepojil predkladateľov návrhov zákonov so sociálnymi partnermi, čím vytvoril priestor pre otvorený dialóg všetkých relevantných strán.

Vláda

Španielska verejnoprávna televízia RTVE o tom, ako Slovensko podporuje Ukrajinu

03.03.2023 - Ruská agresia voči Ukrajine a jej následky, ale aj to ako Slovensko pomáha Ukrajine bolo hlavnou témou diskusie španielskej verejnoprávnej televízie RTVE Noticias, do ktorej bol v piatok 3. marca 2023 pozvaný veľvyslanec Slovenskej republiky v Madride Juraj Tomaga spolu s poľskou veľvyslankyňou Annou Sronka a moldavským veľvyslancom Eugenom Revencom.

Sociálny dialóg pokračuje v efektívnej komunikácií

03.04.2023 - Na plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR dnes sociálni partneri rokovali o viacerých vládnych a poslaneckých návrhoch zákonov. Predseda tripartity a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak prepojil predkladateľov návrhov zákonov so sociálnymi partnermi, čím vytvoril priestor pre otvorený dialóg všetkých relevantných strán. Sociálni partneri ocenili možnosť komunikovať svoje pripomienky k návrhom zákonov, pretože tak majú možnosť vyjadrovať sa k vplyvom návrhov zákonov na zamestnávateľov a zamestnancov. Sociálni partneri našli zhodu v 8-mich bodoch. Zásadné pripomienky mali najmä k návrhom zákonov z dielne ministerstva životného prostredia.

Bilancia štátneho rozpočtu k 31.3.2023

03.04.2023 - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu marca 2023 schodok vo výške 1 563,6 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 684,1 mil. eur (+17,6 %). Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní tiež vyššie, a to o 1 099,3 mil. eur (+21,8 %). Uvedené znamenalo medziročné zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 415,2 mil. eur (+36,2 %).

Počas veľkonočných sviatkov bude polícia realizovať dopravno-bezpečnostnú akciu ŽIVOT

03. 04. 2023 - Snahou polície je pozitívne ovplyvňovať cestnú premávku a cieľom je znížiť počet nehôd, pri ktorých sa zrania alebo prídu o život nevinné osoby. Polícia počas veľkonočných sviatkov pripravila dopravno-bezpečnostnú akciu s krycím názvom Život. Začne už vo štvrtok 6. apríla a potrvá až do utorka 11. apríla 2023. Zapoja sa dopravní, poriadkoví aj železniční policajti.

Vicepremiérka Remišová a podpredseda vlády Bartoš na slovensko-českom summite odštartovali program Interreg SK-CZ: Prvé výzvy pôjdu na ochranu prírody, boj s klimatickou zmenou, ochranu pamiatok a rozvoj turizmu v pohraničí

03.04.2023 - Dobrá správa pre ľudí žijúcich v slovensko-českom pohraničí. Už tento mesiac vyhlásime prvé výzvy z nového programu Interreg SK-CZ. Vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová dnes v Trenčíne s podpredsedom českej vlády Ivanom Bartošom hovorili o podpore cezhraničných projektov v novom programovom období. Celkový rozpočet programu Interreg SK-CZ je 107 miliónov eur a prvé výzvy pôjdu na podporu ochrany prírody a životného prostredia, ale tiež na starostlivosť o kultúrne dedičstvo, pamiatky, rozvoj turizmu v pohraničí aj vzdelávanie.

Minister Naď bol na Ukrajine ocenený medailou ministra obrany O. Reznikova

03.04.2023 - Minister obrany SR Jaroslav Naď si počas svojej zahraničnej cesty na Ukrajinu prevzal od tamojšieho ministra obrany O. Reznikova medailu ministra obrany Ukrajiny - za rozsiahlu podporu nášho východného suseda v boji proti nevyprovokovanej ruskej agresii, konštruktívnu spoluprácu a budovanie a rozvoj vzťahov v oblasti obrany.

V uplynulom týždni požiadalo o dočasné útočisko v SR 538 osôb

03. 04. 2023 - Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje a vyhodnocuje udalosti súvisiace s napadnutím Ukrajiny a jeho dopady na Slovensko. Hraničnými priechodmi  prešlo v uplynulom týždni (27. marec - 2. apríl 2023) na vstupe do Slovenskej republiky 14 900  osôb. O dočasné útočisko požiadalo 538 žiadateľov. Naopak, na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v uplynulých dňoch 19 652 osôb. Porovnanie s predchádzajúcim týždňom (20.  - 26. marec 2023):  z Ukrajiny vstúpilo do Slovenskej republiky prešlo 15 525  osôb. O dočasné útočisko požiadalo 556 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 15 769 osôb.

Minister obrany J. Naď: 4. apríl je významný deň pre Alianciu a všetkých jej členov

04.04.2023 - Dnes, symbolicky v deň 74. výročia vzniku Severoatlantickej aliancie sa členská základňa NATO oficiálne rozšíri o 31. člena – Fínsko. Ako pri tejto príležitosti uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď, ide o významný deň pre Alianciu a všetkých jej členov z pohľadu posilnenia spoločnej obrany a bezpečnosti. Severoatlantická aliancia vznikla 4. apríla 1949 podpisom tzv. Washingtonskej zmluvy. Jej signatármi boli ministri zahraničných vecí 12 zakladajúcich štátov. Do platnosti zmluva vstúpila 24. augusta 1949.

Hrdinovia si zaslúžia poctu - pomenovanie adresy sídla Ministerstva obrany SR po generálovi Viestovi je o krok bližšie k realite

04.04.2023 - Miestne zastupiteľstvo mestskej časti Bratislava-Nové Mesto na svojom dnešnom zasadnutí jednohlasne súhlasilo s návrhom na premenovanie časti Kutuzovovej ulice v bratislavskom Novom Meste na Námestie generála Viesta - významnej osobnosti slovenskej vojenskej histórie a hrdinovi Slovenského národného povstania. Generál Rudolf Viest sa narodil v Revúcej. Významne sa podieľal na nábore Slovákov do Československých légií v Rusku. Absolvoval celú cestu cez Sibír a okolo sveta do vlasti. Bol mnohokrát vyznamenaný a v roku 1933 bol ako prvý Slovák povýšený do hodnosti brigádneho generála Československej armády.

Minister Káčer v Bruseli: Fíni vstupom do NATO nechránia len seba. Zvyšujú bezpečnosť celej Aliancie a posilňujú aj obranu Slovenska

04.04.2023 - Fínsko sa v utorok 4. apríla 2023 oficiálne stalo 31. členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Pri tejto príležitosti v sídle Aliancie v Bruseli slávnostne vztýčili fínsku vlajku medzi vlajkami ďalších spojencov. Stalo sa tak symbolicky v deň 74. výročia založenia NATO.  „Toto je historický deň nielen pre Fínsko, ale tiež pre celú Alianciu. NATO sa stáva silnejšou a bezpečnejšou obrannou alianciou, pretože čím viac členov má, tým efektívnejšie odstrašuje prípadných agresorov,“ uviedol po slávnostnej ceremónii v Bruseli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer.

Ministerstvo životného prostredia presadzuje pokračovanie celoročného chovu norika muránskeho na Muránskej planine

04.04.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR), aj Správa Národného parku Muránska planina postupovali pri delimitácii časti nehnuteľností v správe štátneho podniku Lesy SR v zmysle zákona a delimitačného protokolu. Súčasťou delimitačného protokolu je aj dohoda, že chov norika muránskeho (150 zvierat) ostáva zodpovednosťou štátneho podniku Lesy SR. Hlavné stajne tohto chovu sú v Dobšinej, čiže mimo územia národného parku. Časť stáda (približne 43 koní) sa ale obmieňa v celoročnom voľnom chove na území Národného parku Muránska planina.

Vicepremiérka Remišová: Plán štátnych IT projektov z nových eurofondov dávame po prvý raz v histórii pripomienkovať odbornej verejnosti ešte pred zaradením do realizácie

04.04.2023 - Štátne IT meníme k lepšiemu a eurofondy pôjdu transparentne len do zmysluplných projektov. Ministerstvo informatizácie pod vedením vicepremiérky Veroniky Remišovej predstavilo odbornej verejnosti a kľúčovým partnerom v oblasti informatizácie a digitalizácie plán štátnych IT projektov, na ktoré sa plánujú využiť nové eurofondy z Programu Slovensko. V spolupráci s ďalšími ministerstvami a verejnou správou sme pripravili projekty na kyberbezpečnosť, digitálne služby štátu, digitálnu ekonomiku a zručnosti či na širokopásmové internetové pripojenie. Na zlepšenie digitálnych služieb štátu je v nových eurofondoch určených 411 miliónov eur.

Výzva na zlepšenie plánovania rádioterapie za podpory umelej inteligencie dopadla pre žiadateľov nadmieru úspešne

04. 04. 2023 - Všetkých 11 subjektov, ktoré žiadali o podporu v tejto výzve, splnilo jej podmienky a môžu tak čerpať alokované prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR. Pre tisíce, najmä onkologických pacientov, to  bude v blízkej  dobe znamenať skrátenie čakacích dôb na rádioterapiu, ako aj vyššiu kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Odborná spôsobilosť zamestnancov integrovaného záchranného systému sa bude zvyšovať

04. 04. 2023 - Od 1. apríla 2023 je účinná  novela zákona č. 129/2002 Z. Z. o integrovanom záchrannom systéme. Prináša viacero rozvojových a proreformných opatrení v oblasti integrovaného záchranného systému (IZS). Pre získanie odbornej spôsobilosti  na výkon činnosti operátora koordinačného strediska na úseku IZS bude  potrebné absolvovať dvojtýždňové odborné vzdelávanie, ktoré bude ukončené odbornou skúškou. Táto odborná skúška bude pozostávať z teoretickej a praktickej časti. Absolvent získa osvedčenie s platnosťou 5 rokov.

Ochrana domáceho trhu s obilím

04.04.2023 - S cieľom ochrániť slovenský trh pred lacnejším obilím z Ukrajiny sa dohodli zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), jeho podriadených organizácií a finančnej správy na spoločnom postupe pri kontrolách obilia prichádzajúceho cez hranice Slovenskej republiky. MPRV SR aj naďalej deklaruje podporu Ukrajine s vývozom obilia do tretích krajín, zároveň však chráni záujmy domácich pestovateľov obilia a európsky trh, na jeho vstupe cez naše územie.

Sarajevo Business Forum 2023

05.04.2023 - Veľvyslanectvo Bosny a Hercegoviny so sídlom v Prahe informuje o konaní 12. ročníka medzinárodnej konferencie Sarajevo Business Forum 2023 a 3. ročníka veľtrhu Sarajevo Halal Fair.
 
Pozvánka na podujatie „Ako sa zapojiť do tendrov Európskej Investičnej Banky“

05.04.2023 - Kancelária skupiny Európskej investičnej banky (EIB) v Bratislave pozýva podnikateľskú verejnosť na podujatie „Ako sa zapojiť do tendrov Európskej Investičnej Banky“, ktoré sa uskutoční 18. apríla 2023 od 9:00 do 12:00 v priestoroch Európskeho informačného centra, ul. Palisády 29, v Bratislave.

Ukrajina - Investičné príležitosti

05.04.2023 - Veľvyslanectvo Ukrajiny na Slovensku informuje o investičnom prostredí a príležitostiach na Ukrajine. Stránka „Rebuilding Ukraine with the Private Sector“ má byť hlavným zdrojom všetkých relevantných informácií o Ukrajine pre potenciálnych investorov s pravidelnou aktualizáciou informácií v súlade s prijatými príslušnými zákonnými predpismi v jednotlivých oblastiach.

Exportné fórum 2023

05.04.2023 - Pozývame Vás na profilové podujatie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, ktorého hlavným cieľom je umožniť slovenským exportérom viesť aktívny dialóg s relevantnými štátnymi organizáciami podporujúcimi export a prezentovať ponuku verejného sektora exportérom. 3. ročník Exportného fóra sa bude konať 17. októbra 2023 v Košiciach.
Počas podujatia budete mať jedinečnú príležitosť osobne sa zoznámiť s vyše sedemdesiatimi ekonomickými diplomatmi z celého sveta a hovoriť s nimi o možnostiach exportu vašich výrobkov a služieb.

Výsledky výberu kandidátov 7. Ročníka stáže na delegáciách EÚ „Junior Professionals in Delegation – JPD“ na roky 2023 – 2025

05.04.2023 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) ukončilo proces národnej predselekcie kandidátov do programu stáží „Junior Professionals in Delegation" (JPD) a na základe výsledkov v systéme bodovania zostavilo užší výber štyroch kandidátov na každé z ponúkaných miest - v sekcii Európskej služby pre vonkajšiu činnosť a v sekcii Európskej Komisie.

Pri vybavovaní občianskeho preukazu či cestovného pasu odporúčame ísť na menšie policajné oddelenia dokladov, termín môžete dostať okamžite

05. 04. 2023 - Klientske centrá a oddelenia dokladov v krajských a v niektorých okresných mestách dlhodobo čelia náporu žiadateľov o doklady. Najvyťaženejšie pracovisko je Klientske centrum OÚ Bratislava na Tomášikovej ulici, keďže jeho služby využívajú nielen obyvatelia mesta s trvalým pobytom, ale z podstatnej časti aj osoby, ktoré v hlavnom meste pracujú.

Výzva na darovanie vybavenia pre miestnu školu v Sudáne

05.04.2023 - Jednou z možností, ako môže Slovensko pomôcť rozvojovým krajinám zlepšovať stav ekonomiky, znižovať chudobu a teda aj rizika nelegálnej migrácie, je podpora budovania ich vlastných kapacít a zručností. Sudánski podnikatelia prejavili záujem o vybavenie miestnej školy na juhu Chartúmu zariadeniami na technickú výučbu (jednoduché stroje, prístroje, náradie, pomôcky na obrábanie, úpravu materiálov, vizuálne pomôcky výučby), ktoré by umožnili nielen výučbu remeselníkov a budúcich zamestnancov, ale vďaka perspektíve zamestnania by dostali mládež z ulíc do školy a zabránilo by sa tak ich zapájaniu do kriminálnych aktivít v rozvíjajúcej sa priemyselnej oblasti. V tomto by Sudán privítal pomoc zo SR. Miestni podnikatelia vyjadrili pripravenosť zabezpečiť si prepravu takýchto darov zo Slovenska do Sudánu.

Základy univerzitnej spolupráce s prestížnou Univerzitou Tongji v Šanghaji

06.04.2023 - Pri príležitosti 130. výročia narodenia slávneho architekta, slovenského rodáka, Ladislava Hudeca inicioval Generálny konzulát Slovenskej republiky v Šanghaji dňa 23. marca 2023 rokovanie na čínskej Univerzite Tongji s cieľom prehĺbenia spolupráce v oblasti vysokého školstva medzi Slovenskom a Čínou s dôrazom na oblasť architektúry.

Doplnkové programy rozšíria rozsah povinných programov jednotlivých nemocníc

06.04.2023 - Ministerstvo zdravotníctva SR rozhodlo o doplnkových programoch pre jednotlivé nemocnice v rámci Optimalizácie siete nemocníc. Tomuto kroku predchádzali desiatky stretnutí s jednotlivými nemocnicami, ktoré si požiadali o schválenie doplnkových programov. Na základe dát od zdravotných poisťovní a konzultácií s nemocnicami bol vytvorený zoznam doplnkových programov, ktoré rozšíria medicínske služby v jednotlivých nemocniciach nad rámec povinných programov schválených v decembri 2022. Kompletná reforma prinesie pacientom vyššiu kvalitu, maximálne čakacie lehoty, lepšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti a najmä prehľadnosť systému nemocničnej starostlivosti.

Rakúsko-slovenská kooperačná burza

06.04.2023 - Slovenská obchodná a priemyselná komora pozýva na v poradí už dvanástu kooperačnú burzu, určenú pre rakúske a slovenské firmy z oblasti strojárstva, spracovania kovov a plastov a moderných technológií. Podujatie je pripravované v rámci spolupráce Advantage Austria Slovensko, Slovenská obchodná a priemyselná komora a Slovenský plastikársky klaster. Podujatie prebieha formou bilaterálnych rozhovorov, ktoré sú organizované v časovom harmonograme v dvadsaťminútových intervaloch. V rámci tohto času bude možnosť zoznámiť sa s novými potenciálnymi partnermi a predstaviť im Vašu ponuku, či dozvedieť sa viac o ich obchodno-kooperačnom záujme na Slovensku.

Minister vnútra Roman Mikulec rokoval s ukrajinským ministrom vnútra Ihorom Klymenkom

06. 04. 2023 - V približne 40-minútovom videorozhovore vo štvrtok 6. apríla 2023 prebrali ministri viaceré dôležité témy. Roman Mikulec v úvode rokovania  vyjadril úprimnú sústrasť nad tragickým úmrtím bývalého ministra vnútra Ukrajiny Denysa Monastyrského, s ktorým bol od začiatku vojny Ruska proti Ukrajine v pracovnom kontakte. Minister Roman Mikulec informoval svojho kolegu z Ukrajiny o integrácii Ukrajincov na Slovensku, o vzdelávaní detí v slovenských školách, zamestnanosti odídencov v slovenských podnikoch, o sociálnej oblasti, ale aj o presných počtoch príchodov a odchodov či o udelení dočasných útočísk.

Prezident

Ďalšie podpísané zákony

04.04.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala ďalšie zákony, ktoré poslanci NR SR schválili na marcovej schôdzi. Ide o novely zákonov o sociálnej práci, meste Košice, novelu Trestného zákona ako aj o novelu zákona o radiačnej ochrane.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk