6.11.2023
ID: 5913upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Preventívna policajná akcia na hraniciach s Maďarskom spustená v pondelok 30. októbra mala vyslať jasný signál, že Slovensko nie je bezpečné pre tranzit nelegálnych migrantov a prevádzačov. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v utorok 31. októbra 2023 na brífingu po skončení akcie.

Vláda

Šéf envirorezortu si uctil vznik Československa

28.10.2023 - Dnes, 28. októbra si pripomíname 105. výročie vzniku Československej republiky. Túto významnú udalosť si uctil podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba. V tejto súvislosti šéf envirorezortu zastupoval vládny kabinet na slávnostnej recepcii, ktorú pripravilo Veľvyslanectvo Českej republiky v Bratislave.

Minister práce Erik Tomáš a predseda vlády SR Robert Fico sa dohodli na pomoci obciam po zemetrasení a na vyplatení 13. dôchodku

30.10.2023 - Predstavitelia vlády absolvovali prvý spoločný rozhovor v rámci ich nového pôsobenia. Predseda vlády SR Robert Fico zdôraznil, že nie je žiadnou náhodou, že si ako svoju prvú návštevu zvolil Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Ako uviedol, rezort bude mať jeho plnú premiérsku podporu. Ministerstvo práce vníma ako vlajkovú loď, pričom zastupuje ľudí, ktorí potrebujú aj pomoc štátu.

T. Taraba: Ochrana prírody neznamená, že musíme zničiť slovenský priemysel

30.10.2023 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba dnes prijal generálneho riaditeľa spoločnosti SLOVALCO Milana Veselého, ktorá odstavila výrobu v Žiari nad Hronom. Nosnou témou stretnutia bolo oživenie výroby v regióne s vysokou nezamestnanosťou. Predstaviteľ spoločnosti SLOVALCO informoval podpredsedu vlády o možných investičných projektoch, ktoré by vedela na Slovensku realizovať za predpokladu spolupráce s vládou SR.

T. Drucker: Čitateľskú gramotnosť je potrebné budovať už u najmenších detí

30.10.2023 - Zriadiť alebo doplniť triedne knižnice v triedach materských škôl pre deti, ktoré majú predprimárne vzdelávanie povinné, ako aj v triedach prvého a druhého ročníka základnej školy – to je cieľom výzvy Čítame pre radosť. Účelom výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám, k čítaniu a budovaniu čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov. Oprávnenými žiadateľmi boli materské školy, základné školy, špeciálne materské školy, špeciálne základné školy, spojené školy, ktoré majú organizačnú zložku materská škola alebo základná škola, zaradené do siete škôl a školských zariadení SR.

R. RAŠI: Prijímateľom eurofondov musíme pomáhať, nie ich trestať

30.10.2023 - Prijímateľom eurofondov v regiónoch musíme pomáhať a nie ich trestať, povedal dnes minister investícií, regionálneho rozvoja  a informatizácie Richard Raši. Raši preto poveril štátneho tajomníka Rezortu Michala Kaliňáka, aby hneď zorganizoval pracovnú skupinu, ktorá preverí korekcie, ktoré za eurofondové projekty dostal Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Pracovná skupina zložená zo zástupcov ministerstva a Banskobystrického samosprávneho kraja sa zíde už tento týždeň.

Ministerka zdravotníctva rokovala o aktuálnej situácii v pediatrii

30.10.2023 - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si plne uvedomuje vážnosť situácie, v ktorej sa nachádza primárna pediatria na Slovensku. Preto sa už v piatok 27. októbra na pôde rezortu uskutočnilo jej stretnutie prezidentky Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti (SSPPS) Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) a hlavnej odborníčky pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Eleny Prokopovej s ministerkou zdravotníctva. Hlavná odborníčka ozrejmila ministerke aktuálnu situáciu v primárnej pediatrii, objasnila dôvody výpovedí pediatrov z ambulantných pohotovostných služieb a priblížila situáciu lekárov, ktorí zostávajú v súčasnosti vo výpovediach. Väčšina primárnych pediatrov stiahla výpovede zo zmlúv s poskytovateľmi ambulantných pohotovostných služieb. Očakávajú však okamžité systémové riešenie kolabujúcej pediatrie.

Pre zvládanie mimoriadnych udalostí v dôsledku klimatických zmien ministerstvo vnútra vybavilo hasičov súpravami mobilného zodolneného pracoviska

31. 10. 2023 - Ministerstvo vnútra SR prostredníctvom realizácie projektu vybudovania systému Mobilnej komunikácie Hasičského a záchranného zboru zvyšuje úroveň pripravenosti Slovenska na zvládanie mimoriadnych udalostí  ovplyvnených zmenou klímy. Hasiči majú  nové technické vybavenie, ktoré im uľahčí komunikáciu pri mimoriadnych udalostiach, slúži na včasné varovanie osôb, či vyhľadávanie osôb za pomoci kamerového systému s termokamerou.

Slovensko je pripravené na nasadenie v plnej sile v boji proti nelegálnej migrácii

31. 10. 2023 - Preventívna policajná akcia na hraniciach s Maďarskom spustená v pondelok 30. októbra mala vyslať jasný signál, že Slovensko nie je bezpečné pre tranzit nelegálnych migrantov a prevádzačov. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok  v utorok 31. októbra 2023 na brífingu po skončení akcie. Avizoval, že ministerstvo vnútra i Policajný zbor sú kedykoľvek pripravení opätovne nasadiť sily do akcie. Minister dodal, že počas akcie nezadržali žiadneho migranta, no podarilo sa dve skupiny odradiť od prechodu hranicou.

Októbrové bikomunitné stretnutie zástupcov grécko-cyperských a turecko-cyperských politických strán

31.10.2023 - Pravidelný bikomunitný dialóg zástupcov grécko-cyperských a turecko-cyperských politických strán pod záštitou Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Nikózii pokračoval 31. októbra 2023 v hoteli Ledra Palace. Čestným hosťom podujatia bol osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN, vedúci mierovej misie UNFICYP a zástupca osobitného poradcu generálneho tajomníka OSN pre Cyprus Colin Stewart, ktorý informoval predstaviteľov politických strán o vývoji aktuálnych otázok s osobitným dôrazom na situáciu v obci Pyla v tzv. nárazníkovej zóne.  

Možnosť zapojiť sa do projektu digitálneho Národného pavilónu Slovenskej republiky na najväčšej e-commerce platforme v Číne (JD – jingdong).

31.10.2023 - Veľvyslanectvo SR v Číne informuje o prelomovom projekte na podporu exportu potravín, nápojov a vybraných spotrebných komodít do Číny – zriadenie digitálneho Národného pavilónu Slovenskej republiky na najväčšej e-commerce platforme v Číne (JD – jingdong). Produkty musia spĺňať kritéria vysokej kvality a požiadavky Generálnej administratívy colnej správy Číny pre vstup komodít na čínsky trh. Výrobcovia  musia vlastniť certifikát o registrácii obchodnej značky v krajine pôvodu a mať zaregistrovanú obchodnú značku aj v Číne.

Minister Juraj Blanár: S Rakúskom nás spája množstvo spoločných záujmov i cieľov, máme záujem o posilnenie spolupráce v regióne aj v rámci EÚ

31.10.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár dnes 30. októbra 2023 telefonoval  so spolkovým ministrom pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Alexandrom Schallenbergom. Partneri zhodne ocenili vysokú úroveň vzťahov Slovenska a Rakúska. V prvom rozhovore od nástupu nového šéfa slovenskej diplomacie do funkcie vyzvali na posilnenie praktickej spolupráce vo viacerých oblastiach spoločného záujmu.

Našou prioritou sú silné samosprávy

31.10.2023 - Samosprávy a regióny budú pre naše ministerstvo i pre vládu partnerom a nie súperom. Uviedol to po dnešnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom nový minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. „Určite nebudem prijímať rozhodnutia, ktoré sa dotýkajú samospráv a regiónov bez toho, aby sme s nimi viedli diskusiu. Keď im budeme dávať kompetencie alebo povinnosti, budeme to robiť súčasne s metodickou alebo finančnou podporou,“ vyhlásil minister Richard Raši.

Poznáme víťazov ankety o najlepších športovcov rezortu obrany

31.10.2023 - Ministerstvo obrany SR a Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica aj tento rok spoločne oslávili úspechy armádnych športovcov. Najlepšou športovkyňou rezortu obrany za rok 2023 sa na základe vyhodnotenia ankety stala vodná slalomárka Eliška Mintálová. Výsledky ankety vyhlásilo v pondelok 30. októbra VŠC Dukla Banská Bystrica počas slávnostného večera v banskobystrickej Štátnej opere. Rezort obrany na podujatí zastupoval štátny tajomník Igor Melicher spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom. Nechýbali ani významné osobnosti slovenského športu.

Stretnutie so zástupcami Volvo Car Slovakia a Valaliky Industrial Park

31. 10. 2023 - Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková a štátny tajomník Kamil Šaško v utorok 31. októbra 2023 rokovali so zástupcom spoločnosti Volvo Car Slovakia, Bjornom Helldénom a konateľom štátnej spoločnosti Valaliky Industrial Park, ktorá je zodpovedná za výstavbu priemyselného parku pri Košiciach, Miloslavom Durecom. Vzájomne sa zhodli, že podpora investícií je kľúčová pre rozvoj regiónov a musí pokračovať v maximálnom tempe.

Bilancia štátneho rozpočtu k 31.10.2023

02.11.2023 - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu októbra 2023 schodok vo výške 5 191,0 mil. eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli príjmy štátneho rozpočtu vyššie o 2 646,3 mil. eur (+17,5 %). Výdavky štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní tiež vyššie, a to o 6 104,3 mil. eur (+36,2 %). Uvedené znamenalo medziročné zhoršenie hospodárenia štátneho rozpočtu o 3 458,0 mil. eur (+199,5 %).

Na spoločné nadnárodné projekty medzi krajinami v dunajskom regióne pôjde z Interreg Programu dunajského regiónu takmer 39 miliónov eur

02.11.2023 - Európska únia prostredníctvom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) podporuje spoluprácu medzi krajinami v dunajskom regióne. V novom programovom období vyhlasuje MIRRI SR druhú výzvu z Interreg Programu dunajského regiónu v objeme takmer 39 miliónov eur. Eurofondová obálka z tohto programu pôjde na zelené investície, posilnenie trhu práce či podporu kultúry a cestovného ruchu.

Zastavenie vydávania časopisu Lepšie Slovensko

02.11.2023 - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši dnes zastavil vydávanie časopisu Lepšie Slovensko, ktorý ministerstvo platilo z eurofondov. „Už v minulosti sme kritizovali, že moji predchodcovia, najmä bývalá ministerka Veronika Remišová, tento časopis hrubo zneužila na svoju propagáciu pred voľbami. V prvom čísle, ktoré vyšlo vo februári, keď už bolo jasné, že idú predčasné voľby, mala štyri fotografie, v ďalších dvoch spolu päť,“ upozornil Raši.

Úrad inšpekčnej služby bude riadiť Branislav Zurian

02. 11. 2023 - Návrh na jeho vymenovanie predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na rokovanie vlády vo štvrtok 2. novembra 2023 podľa § 33b ods. 1 zákona č. 73/1998 Z. z. o štátnej  službe. Vymenovaniu Branislava Zuriana za riaditeľa Úradu inšpekčnej služby predchádzalo verejné vypočutie v parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ktoré sa uskutočnilo v rovnaký deň. Branislav Zurian sa funkcie ujme 3. novembra 2023.   

Slovensko opäť finančne podporilo organizáciu Reťaz nádeje, ktorá pomáha deťom afganských utečencov v Iráne

02.11.2023 - Slovenská republika cez svoje veľvyslanectvo v Teheráne každoročne finančne podporuje mimovládnu organizáciu Reťaz nádeje, ktorá pomáha deťom afganských utečencov v núdzi. Slovensko tak dokazuje, že má záujem na riešení problematiky migrácie, osobitne v prípade afganských utečencov – aj v Iráne.

Pre bezpečnosť cestujúcich polícia zvýši výkon služby v osobnej železničnej doprave

02. 11. 2023 - Do zvýšeného výkonu služby na vlakových staniciach a vo vlakoch osobnej prepravy budú od piatka 3.  novembra 2023 zapojení policajti služby železničnej a poriadkovej služby a odboru železničnej polície Prezídia Policajného zboru. Poverený prezident Policajného zboru Rastislav Polakovič dal pokyn na vypracovanie analýzy, na základe ktorej polícia prijala opatrenia v podobe posilnenia policajných hliadok vo vybraných vlakoch s cieľom zvýšiť bezpečnosť cestujúcej verejnosti. Každé krajské riaditeľstvo Policajného zboru vytypovalo vlaky osobnej prepravy, v ktorých budú v najbližších dňoch zvýšené počty policajtov dohliadať na bezpečnosť cestujúcich.

Dočasné kontroly na hraniciach s Maďarskom potrvajú do 23. novembra

02. 11. 2023 - Návrh  nariadenia vlády, ktorým sa predlžuje dočasné obnovenie kontrol na vnútornej hranici Slovenskej republiky s Maďarskom, predložil na rokovanie kabinetu minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Tento návrh nadväzuje na uznesenie vlády z 11. októbra 2023, ktorým sa kontroly na vnútornej hranici pôvodne predĺžili do 3. novembra 2023. Návrh je v súlade s kódexom Únie o pravidlách upravujúcich pohyb osôb cez hranice. Členský štát môže rozhodnúť o predĺžení doby kontroly vnútorných hraníc, ak závažné ohrozenie verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti trvá dlhšie, ako bola pôvodne stanovená doba. Predložený návrh požaduje predĺženie obnovenia kontroly o ďalších 20 dní, teda do 23. novembra 2023.

Prezident

Prezidentka vymenovala nových sudcov
31.10.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 31. októbra 2023 v Prezidentskom paláci vymenovala do funkcií nových sudcov a sudkyne. Prezidentku osobitne teší, že nové posily od dnes dostane Správny súd v Bratislave.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk