13.11.2023
ID: 5925upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dnes na tlačovej konferencii predstavilo novú formu vyplácania 13. dôchodku na budúci rok. Zvýšený 13. dôchodok bude vyplatený všetkým seniorom v decembri 2024 vo výške priemerného dôchodku za tento kalendárny rok. Kvalifikovaný odhad je 606 eur. Minister práce Erik Tomáš zdôraznil, že v pripravovanej novele zákona nebudú ukrátení ani poberatelia iných dôchodkových dávok.

Vláda

Financie na 13. dôchodky, pomoc s hypotékami či banková daň. To sú priority MF SR

06.11.2023 - Predseda vlády SR Robert Fico sa dnes na ministerstve financií stretol s ministrom Ladislavom Kamenickým. Hovorili o aktuálnej situácii v oblasti financií a o prioritách a úlohách, ktoré pred ministerstvom stoja v najbližších týždňoch a mesiacoch. Premiér aj minister sa zhodli v tom, že úplnou prioritou je príprava realistického štátneho rozpočtu na budúci rok. Na jeho zostavenie je však extrémne málo času. Prípadné rozpočtové provizórium by mohlo priniesť viacero negatív. Rezort financií však naplno pracuje aj na ďalších opatreniach.

Minister práce uviedol do funkcie nového generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

06.11.2023 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš oficiálne uviedol do funkcie nového generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Petra Ormandyho, ktorého na tento post menovala vláda. Peter Ormandy prichádza z pozície riaditeľa súkromného centra a prevencie, pričom má dlhoročné skúsenosti v oblasti sociálnych vecí aj zamestnanosti.

Denisa Saková: Vďaka jadrovým elektrárňam má Slovensko jeden z najčistejších energetických mixov na svete

06. 11. 2023 - V pondelok 6. novembra 2023 sa v Mochovciach konalo rokovanie podpredsedníčky vlády SR a ministerky hospodárstva Denisy Sakovej s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, s predsedníčkou Úradu pre jadrový dozor Martou Žiakovou a generálnym riaditeľom Slovenských elektrární, a. s. Branislavom Strýčkom. Témami tohto dôležitého stretnutia bola jadrová energia v kontexte na zmenu klímy, ale i jadrová ochrana a bezpečnosť, či spolupráca v oblasti jadrových technológií, ako sú napríklad i malé modulárne reaktory (SMR). S R. Grossim sa zhovárali taktiež o jadrovej bezpečnosti a dohľade na Ukrajine, kde medzinárodná agentúra poskytuje dôležitú technickú a odbornú pomoc, ako i neustále monitorovanie jadrových zdrojov. Témou bolo i aktuálne úspešné ukončenie energetického spúšťania 3. bloku Jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Slovenská správa ciest a Verejné prístavy majú nových riaditeľov

06. 11. 2023 - Dve podriadené organizácie ministerstva dopravy, Slovenská správa ciest a Verejné prístavy, majú od soboty 4. novembra dočasných nových generálnych riaditeľov. Šéfom Slovenskej správy ciest sa stal Norbert Polievka, Verejné prístavy povedie Matej Danóci, ktorý je okrem generálneho riaditeľa aj dočasným predsedom predstavenstva. Ivana Rybárika nahradil na poste generálneho riaditeľa Slovenskej správy ciest Norbert Polievka, ktorý pôsobil 25 rokov v Slovenskej pošte, konkrétne na odbore verejného obstarávania. Od roku 2018 bol aj členom predstavenstva pošty.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok prijal českého veľvyslanca

07. 11. 2023 - Išlo o prvé zdvorilostné bilaterálne stretnutie ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka s českým veľvyslancom Rudolfom Jindrákom. Hlavným cieľom rokovania v utorok 7. novembra 2023 bola príprava na plánované rokovanie ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka s 1. podpredsedom českej vlády a ministrom vnútra ČR Vítom Rakušanom. Obe strany sa zhodli v záujme prehlbovania spolupráce či už v otázkach spoločných záchranných akcií a vzájomnej pomoci pri mimoriadnych udalostiach, otázkach migrácie a spolupráci polícií oboch krajín.

Minister práce Erik Tomáš: Vyplatíme 13. dôchodok v priemernej výške viac ako 600 eur

07.11.2023 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dnes na tlačovej konferencii predstavilo novú formu vyplácania 13. dôchodku na budúci rok. Zvýšený 13. dôchodok bude vyplatený všetkým seniorom v decembri 2024 vo výške priemerného dôchodku za tento kalendárny rok. Kvalifikovaný odhad je 606 eur.  Minister práce Erik Tomáš zdôraznil, že v pripravovanej novele zákona nebudú ukrátení ani poberatelia iných dôchodkových dávok. Poberatelia sirotského, vdovského a časť poberateľov invalidného dôchodku budú mať garantovanú výšku 13. dôchodku v minimálnej sume 300 eur.

Minister Juraj Blanár v Prahe: Naše výnimočné vzťahy s Českom nesmú zostať len tradíciou. Niet pre nás bližšieho partnera, preto chceme rozvíjať strategickú spoluprácu vo všetkých smeroch a v prospech našich občanov

07.11.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval v pondelok, 6. novembra 2023 v Prahe, s ministrom zahraničných vecí Českej republiky Janom Lipavským. Išlo o jeho prvú bilaterálnu zahraničnú cestu od nástupu do funkcie, ktorá tradične smerovala do Českej republiky. Oficiálna návšteva potvrdila význam nadštandardných vzťahov a blízkeho partnerstva medzi Slovenskom a Českom. Rezortní partneri rokovali o aktuálnych otázkach bilaterálnych a medzinárodných vzťahov vrátane migrácie, dopadoch vojny na Ukrajine či vývoji na Blízkom východe. Diskutovali aj o možnostiach rozvoja regionálnej spolupráce a podpore krajín západného Balkánu.

Výzva na predkladanie návrhov na laureátov Ceny ministra spravodlivosti za významný prínos v oblasti ľudských práv

07. 11. 2023 - Ministerstvo spravodlivosti zverejňuje výzvu na predkladanie návrhov na laureátov Ceny ministra spravodlivosti SR za významný prínos v oblasti ľudských práv. Návrhy na expertov a občianskych aktivistov pôsobiacich v oblasti presadzovania ľudských práv, ako aj bežných ľudí, ktorí sa stali obeťou porušovania ich práv a svojím príbehom prispeli k zvyšovaniu povedomia o význame ľudských práv, možno posielať do 30. novembra 2023.

Tomáš Taraba prijal odborníkov na odstraňovanie envirozáťaží

07.11.2023 - Jednou z priorít podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je naštartovať sanáciu starých ekologických záťaží, ktoré stopol bývalý minister Ján Budaj. Nový šéf envirorezortu Tomáš Taraba absolvoval v tejto súvislosti rokovanie s predsedom asociácie sanačných spoločností ENVISAN Igorom Polčanom.

V Berne otvorili výstavu poštových známok pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenska a Česka

07. 11. 2023 - V tomto roku si pripomíname 30. výročie vzniku dvoch samostatných štátov - Slovenska a Česka. Táto téma rezonovala aj v priestoroch Medzinárodného úradu Svetovej poštovej únie v Berne, kde slávnostne otvorili výstavu poštových známok tematicky ladených tomuto výročiu. Ide o prvú osobitnú prezentáciu našej krajiny na pôde tejto špecializovanej medzivládnej organizácie OSN prostredníctvom našej tradičnej známkovej tvorby, zobrazujúcej najmä motívy našej dávnej i novodobej histórie a kultúrneho dedičstva, ale tiež ochrany prírody, hradov a zámkov, kultúrnych pamiatok či umeleckých diel.

Vláda schválila úhradu výdavkov samospráv vynaložených počas mimoriadnych situácií

08. 11. 2023 - Návrh na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych udalostí v obciach v pôsobnosti  15 okresných úradov predložil na rokovanie kabinetu v stredu 8. novembra 2023 minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Mimoriadne situácie samosprávy vyhlásili z dôvodu požiarov, ohrozenia zdravia, prívalových dažďov, snehových kalamít a víchric.

Minister Juraj Blanár: Nezabúdame na hodnotu dobrého susedstva s Maďarskom, preto sa usilujeme o korektné vzťahy a rozvoj spolupráce

08.11.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v utorok 7. novembra 2023 v Bratislave stretol s ministrom zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska Péterom Szijjártóom. Pracovné rokovanie za účasti predsedu vlády SR Roberta Fica sa uskutočnilo pri príležitosti 16. ročníka konferencie Európske jadrové fórum.

Minister obrany R. Kaliňák prijal na rezorte veľvyslancov Nemecka a Spojeného kráľovstva

08.11.2023 - Minister obrany SR Robert Kaliňák absolvoval v priestoroch rezortu bilaterálne stretnutia s veľvyslankyňou Spolkovej republiky Nemecko v Slovenskej republike Barbarou Wolf a s veľvyslancom Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Nigelom Bakerom. Hlavnými témami rozhovorov s veľvyslancami oboch krajín bolo prehlbovanie obrannej spolupráce, ako aj aktuálne procesy a aktivity v rámci NATO.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec: Projekty a investície financované z Plánu obnovy budú pokračovať

08. 11. 2023 - Zástupcovia ministerstva zdravotníctva a Úradu vicepremiéra pre plán obnovy, sa na dnešnom popoludňajšom stretnutí na pôde MZ SR zhodli na dôležitosti spolupráce a koordinácie krokov pri plnení míľnikov Plánu obnovy a odolnosti SR. Akékoľvek investície do slovenského zdravotníctva sú mimoriadne dôležité.
Cieľom dnešného stretnutia bolo hľadať také riešenia, ktoré nám umožnia pokračovať v optimalizácií siete nemocníc a napĺňať tak míľniky Plánu obnovy. A súčasne aj od 1.1.2024  pre pacientov garantovať bezpečnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť v takom rozsahu ako doteraz.

Štvrté zasadnutie ministrov Jadrovej aliancie v Bratislave. Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková ubezpečila o kontinuálnej podpore Slovenska pre jadrovú energiu

08. 11. 2023 - V Bratislave sa po štvrtýkrát stretli ministri Jadrovej aliancie. Stalo sa tak v utorok 7. novembra 2023 za účasti eurokomisárky pre energetiku Kadri Simson. Slovensko zastupovala podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti konania 16. Európskeho jadrového energetické fóra (ENEF) a zúčastnili sa ho ministri pre energetiku a ďalší zástupcovia z Čiech, Poľska, Slovinska, Belgicka, Rumunska, Holandska, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Bulharska, Fínska, Švédska i Veľkej Británie. Hlavnou témou diskusií boli možnosti financovania jadrových zdrojov a spolupráce pri vzdelávaní expertov. Zhovárali sa i o potrebe podpory rozvoja zručností v jadre a rozvoji spoločných iniciatív v tejto oblasti.

Podporovať, nie trestať

09.11.2023 - Minister investícií a regionálneho rozvoja Richard Raši dnes spolu s predsedom NR SR Petrom Pellegrinim absolvoval návštevu Banskobystrického samosprávneho kraja. „Po tri a pol roku, keď bola samospráva pre vládu nepriateľom, chceme sa stať opäť jej partnerom. Žiadne rozhodnutia nebudú prijaté bez diskusie so samosprávami a zároveň žiadne kompetencie a povinnosti pre regióny nemôžu byť udeľované bez financií,“ vyhlásil minister Raši.

Mimoriadnu výzvu pre samosprávy zasiahnuté zemetrasením a veternou smršťou plánuje SAŽP spustiť 1. decembra. Podmienky výzvy zverejní už 15. novembra.

09.11.2023 - O finančný príspevok budú môcť majitelia rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji požiadať od 1. decembra. Výzva na obnovu rodinných domov je nasmerovaná k domácnostiam, ktoré sa dostali do ťažkej životnej situácie po júlovom krupobití a po októbrovom zemetrasení. Otvorená bude len pre zasiahnuté regióny a je na ňu predbežne vyhradená suma 22,8 miliónov eur. Minimálne 1000 domácností tak môže získať príspevok z plánu obnovy až do výšky 22 800 EUR s DPH. Ďalšou novinkou je, že minimálna úspora primárnej energie, ktorá musí byť obnovou rodinného domu dosiahnutá, bude na úrovni 25%.

T. Drucker: Najsilnejším motorom vedeckého bádania je nefalšovaná zvedavosť

09.11.2023 - Týždeň vedy a techniky na Slovensku, ktorý začal tento týždeň, pokračuje. Minister školstva Tomáš Drucker v rámci neho otvoril Festival vedy a techniky AMAVET 2023 (FVAT), ktorého súčasťou je už 26. ročník projektovej súťaže mladých vedátorov z celého Slovenska. Mladí nadšenci vedy a techniky postúpili z krajských kôl na celoslovenské finále do Bratislavy. Sú to predovšetkým stredoškoláci, ale okrem nich postúpili aj niektorí talentovaní žiaci zo základných škôl.

Agrorezort sa bude podieľať na čerpaní peňazí z Plánu obnovy

09.11.2023 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa môže podieľať na čerpaní zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti, hoci predošlé vedenia rezortu o túto možnosť nejavili záujem. Minister Richard Takáč sa dohodol s podpredsedom vlády pre plán obnovy a odolnosti Petrom Kmecom, že agrorezort bude spolupracovať na opatreniach z celkového balíka v hodnote 403 miliónov EUR v novej časti REPowerEU.

Minister J. Blanár vystúpil na zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti

09.11.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 9. novembra 2023 zúčastnil na zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti, na ktorom získal mandát na svoje prvé rokovanie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Členom výboru predstavil návrhy stanovísk k hlavným diskusným bodom Rady pre zahraničné veci, ktorá sa uskutoční v pondelok 13. novembra 2023 za účasti ministra J. Blanára. Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ budú v Bruseli diskutovať o aktuálnom vývoji na Blízkom východe, situácii v Náhornom Karabachu a potrebe normalizácie vzťahov medzi Arménskom a Azerbajdžanom, pokračujúcej pomoci Ukrajine a téme zahraničnopolitickej dimenzii ekonomickej bezpečnosti EÚ.

Široká verejnosť si aj tento rok môže uctiť behom Medzinárodný deň vojnových veteránov

09.11.2023 - Ministerstvo obrany SR pozýva širokú verejnosť na tradičný “Beh na počesť vojnových veteránov”, ktorý sa v sobotu 11.11. začne symbolicky o 11. hodine a 11. minúte - teda presne v čase, keď zaznela posledná salva pri podpise prímeria v roku 1918 Compiègne vo Francúzsku, ktorým sa skončila prvá svetová vojna.

Štátny tajomník MO SR navštívil AOS v Liptovskom Mikuláši a elitný žilinský útvar

09.11.2023 - Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Igor Melicher v rámci svojho pracovného výjazdu navštívil Akadémiu ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši a taktiež priestory 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Pri príležitosti návštevy na Akadémii štátny tajomník MO SR zagratuloval jej rektorovi doc. Jozefovi Putterovi k polstoročnici AOS, keďže Akadémia oslávila minulý mesiac 50. výročie vysokého školstva na Liptove. Zároveň využil túto návštevu na prediskutovanie aktuálnej situácie na Akadémii, jej spolupráce s inými vysokými školami na Slovensku a v zahraničí, ako aj možností zatraktívnenia vysokého školstva v našej krajine.

Pošta predáva cenné papiere spoločnosti 365.bank

09.11.2023 - Slovenská pošta vyhlásila verejné ponukové konanie na predaj cenných papierov spoločnosti 365.bank. Záujemcovia môžu predkladať svoje ponuky do 20. novembra 2023. Všetky potrebné informácie sú zverejnené na stránke www.posta.sk.  

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rokoval s českým kolegom Vítom Rakušanom

09. 11. 2023 - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vo štvrtok 9. novembra 2023 absolvoval prvú zahraničnú návštevu ako šéf rezortu tradične v Českej republike. Spolupráca medzi oboma štátmi je dlhodobo na mimoriadne dobrej úrovni, dôkazom čoho boli aj výsledky bilaterálneho rokovania.

Policajti obvinení z úmyselných trestných činov budú na základe rozhodnutia ministra vnútra pozbavení výkonu služby

09. 11. 2023 - Minister vnútra Slovenskej republiky po nástupe do funkcie a po dôkladnom oboznámení sa s problematikou vzťahujúcou sa k príslušníkom Policajného zboru, ktorým bolo vznesené obvinenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu, zdôraznil, že bude postupovať v súlade so zákonom o štátnej službe policajtov rovnako ako doteraz.

NRSR

Podpredseda NR SR Peter Žiga a maďarský minister Péter Szijjártó diskutovali o povolebnej spolupráci

07. 11. 2023 - Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga sa na prvom rokovaní po svojom zvolení stretol s ministrom zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péterom Szijjártóom. Diskutovali o povolebnom vývoji, spolupráci v oblasti energetiky a vzájomných vzťahoch. Predstavitelia oboch krajín spolupracovali často aj v minulosti, keď Peter Žiga pôsobil ako minister hospodárstva a dosiahli významné dohody v prospech oboch krajín. Časti stretnutia sa zúčastnil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini.

Predseda NR SR Peter Pellegrini presadzuje politiku razantného rozvoja regiónov

08. 11. 2023 - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini na stretnutí s delegáciou Združenia miest a obcí Slovenska vedenej predsedom združenia Jozefom Božikom potvrdil pomoc štátu slovenským mestám a obciam. „Rozvoj regiónov Slovenska musí ísť v spolupráci medzi štátom a ZMOS-om. Bola to samospráva, ktorá v ťažkých časoch podržala štát, a je našou povinnosťou vytvoriť partnerské vzťahy, ktoré sa postarajú o každého človeka, bez ohľadu na to, v ktorom regióne Slovenska sa narodil,“ uviedol predseda parlamentu Peter Pellegrini po stretnutí.

Predseda NR SR P. Pellegrini: Chceme rozvíjať dobré vzťahy s EÚ

08. 11. 2023 - Predseda parlamentu Peter Pellegrini sa dnes stretol s vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimírom Šuchom, kde deklaroval záujem Slovenska rozvíjať dobré a vzájomne výhodné vzťahy s Európskou komisiou. „Skonštatoval som, že 85 percent všetkých verejných financií sa dnes realizuje prostredníctvom európskych štrukturálnych fondov a Plánu obnovy. Slovensko je malá otvorená ekonomika, ktorá profituje od svojho vzniku výrazne z toho, že patrí do jednotného spoločného európskeho trhu," uviedol Peter Pellegrini.

Prezident

Riaditeľ MEEA ocenil úroveň slovenskej jadrovej energetiky

06.11.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v pondelok 6. novembra 2023 generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu Rafaela Grossiho. Na Slovensko pricestoval v súvislosti s inšpekciou nedávno spusteného tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Riaditeľ MAAE podľa prezidentky počas stretnutia vysoko ocenil úroveň našej jadrovej energetiky a domácich odborníkov a odborníčok, ktorí majú veľký rešpekt doma, aj za hranicami.

Prezidentka odovzdala v Trenčíne prvú zelenú pečať

09.11.2023 - Prezidetka Zuzana Čaputová odovzdala vo štvrtok 9. novembra 2023 prvú Prezidentskú zelenú pečať Strednej priemyselnej škole stavebnej Emila Belluša v Trenčíne. Iniciatívu spustila prezidentská kancelária minulý rok spolu s expertmi z oblasti zelených budov. Prezidentskú zelenú pečať môžu získať verejné inštitúcie s inovatívnym prístupom k obnove budov. Stredná priemyselná škola stavebná Emila Belluša v Trenčíne má po hĺbkovej obnove minimálnu spotrebu energie a je vzorovým príkladom osvieteného prístupu k obnove verejnej budovy s podporou z európskych fondov.

Prezidentka prijala laureátov ocenenia Vojenský čin roka

09.11.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok 9. novembra 2023 laureátov ocenenia Vojenský čin roka. V príhovore vyzdvihla, že ide o výnimočných ľudí so silnými morálnymi i odbornými kvalitami. Ozbrojené sily sú podľa prezidentky nielen profesionálnym, dobre zohratým tímom - muži a ženy v uniformách disponujú aj veľkou dávkou súcitu, nezištnosti a ľudskosti. Za svoje skutky si preto zaslúžia uznanie a vďaku.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk