20.11.2023
ID: 5934upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Všetci poberatelia dôchodkov dostanú k súčasnému 13. dôchodku aj mimoriadny jednorazový príspevok vo výške 150 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o 13. dôchodku, ktorý dnes prijala vláda. Na doplatenie 13. dôchodku v tomto roku tak štát vyčlení ďalších 220 miliónov eur. Paušálny príspevok bude vyplácať Sociálna poisťovňa už v decembri 2023.

Vláda

Rezort obrany si pripomína Medzinárodný deň vojnových veteránov a 105. výročie od skončenia 1. svetovej vojny

11.11.2023 - Svet si dnes pripomína 105. výročie skončenia 1. svetovej vojny, ktoré je zároveň aj Medzinárodným dňom vojnových veteránov. Symbolom Medzinárodného dňa vojnových veteránov je červený mak, ktorý vzdáva úctu všetkým bojujúcim za slobodu národov a nadčasové hodnoty. Súčasne si pripomíname aj koniec prvej svetovej vojny, keďže práve 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria v Compiègne vo Francúzsku.

Programové vyhlásenie vlády - rezort vnútra sa zameria na protikorupčné opatrenia, bezpečnosť v kontexte zhoršenej geopolitickej situácie a na efektívnosť verejnej správy

13. 11. 2023 - Vláda v pondelok 13. novembra 2023 prijala programové vyhlásenie. S ohľadom na požiadavku verejnosti po normálnosti a stabilite sa ministerstvo vnútra zameria na budovanie efektívnej verejnej správy, bude prijímať protikorupčné opatrenia a zvýši pripravenosť v oblasti civilnej ochrany a krízového riadenia. V oblasti bezpečnosti budú hlavnými prioritami prevencia trestnej činnosti a rýchle a komplexné vyšetrovanie prípadov s dopadom na občanov, ako sú krádeže, domáce násilie, násilie na školách, drogová trestná činnosť. Plánovaná je tiež nová koncepciu ochrany domáceho kyberpriestoru. Cieľom bude nastaviť v spolupráci so SIS a ďalšími zložkami, ako aj  efektívny monitoring šírenia hrozieb.

Programové vyhlásenie vlády SR: Priority ministerstva financií

13.11.2023 - Ministri dnes na svojom rokovaní schválili návrh Programového vyhlásenia vlády SR. Prioritou Ministerstva financií SR, ktorá je definovaná aj v samotnom dokumente, je v prvom rade návrat k udržateľným verejným financiám s cieľom stabilizácie vývoja verejného dlhu v pomere k HDP. V roku 2024 bude zníženie deficitu verejných financií predstavovať 0,5 % HDP, a to tak, aby sa naďalej nezhoršovala životná úroveň obyvateľov, ktorá je jednou z najnižších v Európskej únii.

V Centre výcviku Lešť sa skončila taktická fáza cvičenia Strong Cohesion 23-2

13.11.2023 - V pondelok 13. novembra vyvrcholila druhá fáza medzinárodného vojenského cvičenia Strong Cohesion 23-2 (Deployex 23) v Centre výcviku Lešť.  Za účasti podpredsedu vlády a ministra obrany SR Roberta Kaliňáka, náčelníka štábu obrany Španielska admirála Teodoro López Calderóna, českého náčelníka generálneho štábu generálporučíka Karla Řehku a náčelníka generálneho štábu slovenských ozbrojených síl generála Daniela Zmeka predviedli vojaci svoju zladenosť na plnenie úloh obrany Slovenskej republiky.

Taraba začal rozdeľovať pomoc z Envirofondu pre mestá a obce

13.11.2023 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba rozhodol o podpore 21 projektov samospráv za vyše 1,5 milióna eur, ktoré pomôžu mestám a obciam skvalitniť život ľudí na vidieku. Rovnako tak zlepšia ochranu a starostlivosť o životné prostredie a podporia udržateľný rozvoj samospráv.

Novým štátnym tajomníkom MIRRI SR pre informatizáciu je Ivan Ivančin

13.11.2023 - Vláda na návrh ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho vymenovala nového štátneho tajomníka pre oblasť informatizácie. Stal sa ním Ivan Ivančin. Nový štátny tajomník MIRRI SR má dlhoročné odborné skúsenosti v IT oblasti a v implementácii operačných programov. Po skončení štúdia na Fakulte elektrotechniky a informatiky na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave pracoval ako IT developer. Ako projektový manažér viedol tímy IT analytikov, programátorov a IT špecialistov v rámci troch krajín a skúsenosti naberal aj na pozícii divízneho riaditeľa zodpovedného za realizáciu a dodávku IKT projektov.

Dôchodcovia si ešte v tomto roku prilepšia o mimoriadny jednorazový príspevok 150 eur

13.11.2023 - Všetci poberatelia dôchodkov dostanú k súčasnému 13. dôchodku aj mimoriadny jednorazový príspevok vo výške 150 eur. Vyplýva to z návrhu zákona o 13. dôchodku, ktorý dnes prijala vláda. Na doplatenie 13. dôchodku v tomto roku tak štát vyčlení ďalších 220 miliónov eur. Paušálny príspevok bude vyplácať Sociálna poisťovňa už v decembri 2023.

Na trenčianskom hackathone sa trom najlepším tímom podarilo navrhnúť riešenia na zefektívnenie manažmentu mestských investícií

13.11.2023  - V poradí už šiesty hackathon, ktorý sa tentokrát konal v Trenčíne, pozná svojho víťaza. Od piatka do soboty 10 tímov z celého Slovenska hľadalo digitálne inovatívne riešenia na tému „Budovanie mesta s prehľadným systémom investícií“. Sériu hackathonov financovaných z plánu obnovy organizuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR v spolupráci s Campus Cowork.

Programové vyhlásenie vlády je schválené, prioritami R. Rašiho je partnerstvo so samosprávami, menej byrokracie v eurofondoch, fungujúce digitálne služby štátu či boj s digitálnou chudobou

13.11.2023 - Vláda SR dnes schválila svoje programové vyhlásenie. Prioritami ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richarda Rašiho na najbližšie štyri roky budú najmä silné samosprávy, zjednodušenie čerpania eurofondov či príprava a presadenie nového zákona o verejnom obstarávaní. V oblasti informatizácie to bude predovšetkým rozvoj digitalizácie životných situácií a zjednodušenie digitálnych služieb štátu, ale aj boj proti digitálnej chudobe.

Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková sa stretla s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom

13. 11. 2023 - Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková v piatok 10. novembra 2023 po prvýkrát privítala na pôde rezortu hospodárstva ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richarda Takáča. Hlavnou témou spoločnej diskusie oboch ministrov boli dostupné ceny energií aj pre potravinársky sektor, naštartovanie projektov transformácie regiónu Hornej Nitry, ale i ďalšie témy, ktoré sú prienikom oboch rezortov.

Minister obrany R. Kaliňák sa stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom

14.11.2023 - Minister obrany Robert Kaliňák v pondelok 13. novembra 2023 vycestoval na pracovnú cestu do Bruselu, kde sa dnes koná stretnutie ministrov obrany členských štátov Európskej únie. V predvečer rokovaní európskych obranných lídrov sa minister Kaliňák stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Hlavnými témami rokovania s najvyšším predstaviteľom Severoatlantickej aliancie, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár, boli predovšetkým priority slovenskej vlády v oblasti bezpečnosti a obrany, či budúcnosť pomoci Ukrajine zo strany Slovenskej republiky.

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš: Sociálna ekonomika posilňuje regionálny rozvoj

14.11.2023 - Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš sa zúčastnil na európskej konferencii s názvom „Sociálna ekonomika: Ľudia, Planéta, Akcia". Podujatie v rámci španielskeho predsedníctva Rady Európskej únie, ktoré sa konalo v San Sebastiane, ponúklo príležitosť na výmenu skúseností v oblasti fungovania sociálnej ekonomiky ako aj jej prínosu pre spoločnosť.

Zaznamenaný kybernetický útok falšuje meno ministerstva

14.11.2023  - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) zaznamenalo nebezpečnú e-mailovú spear-phishingovú kampaň. Kybernetický útok falšuje a zneužíva dobré meno MIRRI SR.
Obsah e-mailu, ktorý podvodníci rozposielajú, súvisí s pozvánkou na predloženie cenovej ponuky nešpecifikovaného tovaru alebo služby a odkazuje na súbor v prílohe. Predmet zachytenej verzie e-mailu je „RFQ-MIRRI SR-09015-131123//05432CMU/SK“.

Obchodno-ekonomická spolupráca medzi Slovenskom a Saudskou Arábiou: Posun k novým horizontom

14. 11. 2023 - Podpredsedníčka vlády SR  a ministerka hospodárstva Denisa Saková prijala v pondelok 13. novembra 2023 na pôde Palugyayovho paláca v Bratislave delegáciu vedenú ministrom hospodárstva a plánovania Saudskoarabského kráľovstva (SA) Faisalom F. Al-Ibrahimom. Stretnutie prebehlo i za účasti ministra pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu SR Richarda Rašiho, štátnych tajomníkov ministerstva hospodárstva Kamila Šaška a Vladimíra Šimoňáka, štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislava Chovanca a za účasti štátneho tajomníka Ministerstva pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu SR Michala Kaliňáka.

Envirorezort predstavil podmienky mimoriadnej výzvy pre samosprávy zasiahnuté zemetrasením a veternou smršťou. Podávanie žiadostí sa spustí v prvý decembrový deň

15.11.2023 - Majitelia viac než tisícky rodinných domov poškodených po krupobití v okresoch Michalovce a Sobrance a po zemetrasení v Prešovskom kraji budú môcť požiadať o finančný príspevok od 1. decembra, a to až do výšky 22 800 eur s DPH. Novinkou je vyplatenie zálohy 7-tisíc eur, pričom intenzita pomoci môže dosiahnuť až 95 % z celkových oprávnených nákladov projektu. Podmienky výzvy sú zverejnené na www.obnovdom.sk.

Minister vnútra vymenoval do dočasnej funkcie prezidenta PZ Ľubomíra Soláka

15. 11. 2023 - Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok v stredu 15. novembra  2023 dočasne poveril funkciou prezidenta Policajného zboru SR plk. Mgr. Ľubomíra Soláka. Ten vo funkcii vystriedal dočasne povereného prezidenta PZ plk. Ing. Rastislava Polakoviča, ktorý nastupuje do novej funkcie riaditeľa dopravnej polície a od dnešného dňa začína riešiť okrem iného aj dopravný kolaps na slovensko-ukrajinskej hranici. Minister vnútra pri tejto príležitosti odchádzajúcemu prezidentovi PZ poďakoval za jeho prácu a nasadenie počas krátkeho, no intenzívneho obdobia, kedy bolo potrebné riešiť obrovský nárast nelegálnej migrácie na Slovensku.

Štátne orgány spoločne kontrolujú ukrajinské kamióny

15. 11. 2023 - Na hraničných priechodoch a ďalších miestach na východnom Slovensku práve prebieha spoločná kontrolná akcia rezortu dopravy,  Policajného zboru SR, Finančnej správy SR a inšpektorátov práce. Kolóny na hraničnom priechode Vyšné Nemecké, ktoré trvajú už niekoľko dní, tvoria prevažne ukrajinské vozidlá. Existuje podozrenie, že mnohé z nich nespĺňajú legislatívne požiadavky alebo majú neúplné doklady. Dnešná akcia prebieha v Prešovskom a Košickom kraji. Ministerstvo dopravy v súčinnosti  s policajným zborom kontroluje doklady, ktoré sú potrebné k preprave tovaru pre ukrajinských dopravcov, ako aj ďalšie doklady, ktoré vyžaduje zákon o cestnej doprave.

OECD vydala publikáciu Health at a Glance 2023 OECD Indicators

15.11.2023 - OECD vydala 7. novembra 2023 svoju každoročnú kľúčovú publikáciu z oblasti zdravia - Health at a Glance 2023 OECD Indicators. Poskytuje komplexný súbor ukazovateľov zdravia obyvateľstva a výkonnosti zdravotníckych systémov v členských krajinách OECD a v kľúčových rozvíjajúcich sa ekonomikách. Zahŕňajú zdravotný stav, rizikové faktory zdravia, prístup k zdravotnej starostlivosti a jej kvalitu a zdroje systému zdravotníctva. Analýza vychádza z najnovších porovnateľných oficiálnych národných štatistík a ďalších zdrojov. Popri analýze jednotlivých ukazovateľov sa v prehľadovej kapitole uvádza porovnanie výkonnosti krajín a hlavné trendy. Toto vydanie sa osobitne zameriava aj na digitálne zdravotníctvo, v ktorom sa meria digitálna pripravenosť zdravotníckych systémov krajín OECD a uvádza sa, čo musia krajiny urobiť, aby urýchlili digitálnu transformáciu zdravotníctva.

Prednáška Marion Jansen z OECD priniesla vítaný nadhľad pri tvorbe dlhodobých politík na ochranu nášho poľnohospodárskeho trhu

15.11.2023 - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) privítalo na svojej pôde riaditeľku direktoriátu pre obchod a poľnohospodárstvo Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Marion Jansen. Ústrednou témou návštevy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bolo predstavenie práce OECD v oblasti poľnohospodárstva. Delegáciu OECD pred prednáškou bilaterálne prijal aj štátny tajomník Vladimír Vnuk.

Formulár na predkladanie návrhov kandidátov na členov správnych rád verejných vysokých škôl 2023

 15.11.2023 - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR oznamuje, že podľa § 40 ods. 3 zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je možné prostredníctvom formulára zasielať návrhy kandidátov na členov správnych rád Prešovskej univerzity v Prešove, Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave a Žilinskej univerzity v Žiline. Návrhy sa môžu predkladať od 15. novembra 2023 do 20. decembra 2023.

Vedecká obec bude mať aj naďalej prístup k špičkovým svetovým vedeckým databázam. Ministerstvo školstva zabezpečí kontinuitu
 
15.11.2023 - Zámer národného projektu, ktorého cieľom je zabezpečiť prístup k svetovým vedeckým databázam pre slovenských vedcov, schválila komisia pri Monitorovacom výbore pre Program Slovensko 2021 – 2027. Národný informačný systém podpory výskumu a vývoja – prístup k elektronickým informačným zdrojom (NISPEZ) zabezpečí, aby inštitúcie vedy a výskumu na Slovensku mali kontinuálny prístup k vedeckému obsahu svetových renomovaných producentov a dodávateľov.

Minister J. Blanár sa zúčastnil na zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti, kde predstavil Programové vyhlásenie vlády

15.11.2023 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa 14. novembra 2023 zúčastnil na zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti. Počas zasadnutia minister Blanár predstavil časť Programového vyhlásenia vlády, ktorá sa venuje zahraničnej politike.

ZSSK Cargo povedie Jaroslav Daniška

16. 11. 2023 - Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia povedie Jaroslav Daniška, ktorý na poste predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa nahradil Romana Gona. Novými členmi predstavenstva sa stali Matej Hambálek a Miroslav Hopta. Jaroslav Daniška pôsobí v ZSSK Cargo od roku 2012 ako riaditeľ úseku obchodu a služieb, predtým úseku obchodu. Od stredy 15. novembra je ako člen predstavenstva vymenovaný za predsedu predstavenstva, a dočasne za generálneho riaditeľa spoločnosti, maximálne na šesť mesiacov, kým spoločnosť neuskutoční výberové konanie.      

Zaviazali sme sa odpolitizovať zdravotníctvo konať transparentne a nediskriminačne, preto ministerka Zuzana Dolinková rešpektuje odporúčanie Rady pre tvorbu siete

16. 11. 2023 - Na základe odporúčaní Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc rozhodlo Ministerstvo zdravotníctva SR o zaradení zdravotníckych zariadení Nemocnice BORY a Kardiocentra Šaca AGEL do siete kategorizovaných nemocníc. Rezort zdravotníctva reagoval na doručené námietky a pri konečnom rozhodnutí sa v plnej miere držal rozhodnutí rady. Ministerka zdravotníctva teda konala v súlade s Programovým vyhlásením, v ktorom sa Vláda SR zaviazala k odpolitizovaniu zdravotníctva, transparentnému konaniu a princípu nediskriminácie.

Minister Raši: Za Remišovej časopis dostalo naše ministerstvo pokutu

16.11.2023 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) dostalo pokutu za propagačný časopis bývalej ministerky Veroniky Remišovej „Lepšie Slovensko“. Periodikum začalo ministerstvo vydávať, keď bola na čele rezortu a financovalo ho prevažne z eurofondov. Pokutu v celkovej výške 5 500 eur vyrubil ministerstvu investícií Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Rezort školstva pripravil adresnú pomoc pre učiteľov prostredníctvom inovačného vzdelávania

16.11.2023 - Od septembra 2023 sa na školách zavádza nový systém podporných opatrení, ktorého cieľom je plnohodnotnejšie zapájanie detí a žiakov do výchovno-vzdelávacieho procesu. Nový model podpory je súčasťou reformy inkluzívneho vzdelávania, ktorú prináša Plán obnovy a odolnosti SR. Podporné opatrenia budú školy zavádzať postupne, na základe posúdenia ich opodstatnenosti. Od septembra 2026 bude ich finančné krytie plne zabezpečené zo štátneho rozpočtu. V procese implementácie týchto zmien poskytuje pomoc učiteľom Národný inštitút vzdelávania a mládeže.

Spoločná kontrola ukrajinských kamionistov neukázala vážne porušenia

16. 11. 2023 - Spoločná akcia rezortu dopravy, Policajného zboru SR, finančnej správy a inšpektorátov práce, ktorí kontrolovali ukrajinských dopravcov, neukázala vážne porušenia. Na viacerých miestach v Prešovskom a Košickom kraji bolo skontrolovaných 52 kamiónov. Väčšina zo skontrolovaných kamiónov, až 44 z nich, cez územie Slovenskej republiky len tranzitovala. V prípade ôsmich šlo o bilaterálnu prepravu. Ani jeden skontrolovaný vodič neporušil žiadny z platných zákonov a nariadení. Výnimkou bolo jedno prekročenie maximálneho povoleného pracovného času a dva formálne nedostatky, ktoré sa týkali prepravy ADR.

Tisíce detí budú spolu bubnovať, aby ich všetci počuli

16.11.2023 - Najväčšie prepojenie detí, ktoré poukáže na ich práva, aké Slovensko a Česko vo svojej histórii zažijú! Viac ako 140 000 detí sa spojí naprieč oboma krajinami v pondelok ¬20. novembra 2023 od 10:00 do 11:00 a budú spoločne bubnovať, aby sme ich my, dospelí, počuli. Pretože ticho deti pred násilím neochráni!

Verejné pripomienkovanie projektovej dokumentácie

16. 11. 2023 - Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky sprístupňuje na verejné pripomienkovanie projektovú dokumentáciu k projektu „Vybudovanie bezpečnostného dohľadového centra v prostredí Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky“. Uvedený projekt je zameraný na dobudovanie infraštruktúry, posilnenie kybernetickej bezpečnosti MSSR a vybraných informačných systémov subjektov rezortu MSSR, zlepšenie procesov, komunikácie, zberu dát, analýzy, predchádzanie incidentom a zrýchlenie riešenia kybernetických bezpečnostných incidentov, zvýšenie personálnych kapacít ministerstva a zvýšenie znalostnej spôsobilosti zamestnancov rezortu.

Predĺženie hraničných kontrol na rakúsko-slovenských hraniciach

16.11.2023 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informuje slovenských občanov, že od októbra 2023 Rakúska republika zaviedla na hraničných priechodoch so Slovenskom kontroly, ktoré priebežne po prehodnotení situácie opätovne predlžuje. Kontroly prebiehajú náhodne, a to po celej dĺžke hraníc. Prosíme cestujúcich, aby sa pripravili na kontroly dokladov a možné zdržanie počas svojej cesty.

Firemný deň zameraný na IT technológie

16.11.2023 - Videokonferencie sa zúčastnili ekonomickí diplomati a veľvyslanci z viac ako 50 krajín sveta, ktorým sa predstavili štyri perspektívne slovenské firmy Softec, Resco, Artman Technologies a Nexineo, uchádzajúce sa so svojimi inovačnými technológiami o miesto na zahraničných trhoch. IT sektor zohráva dôležitú úlohu v slovenskej ekonomike a postupnými krokmi sa stáva významným motorom ekonomického rastu a inovácií.

Minister Juraj Blanár: Zvolenie Slovenska do Výkonnej rady UNESCO je potvrdením našej silnej expertízy a reputácie aktívneho a zodpovedného partnera na medzinárodnej scéne

16.11.2023 - Slovenská republika bola včera (15. novembra 2023) počas 42. zasadnutia Generálnej konferencie UNESCO v Paríži zvolená za člena Výkonnej rady UNESCO. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár víta zvolenie Slovenska do Výkonnej rady Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na obdobie rokov 2023-2027.

Štátny tajomník M. Eštok na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti EÚ: Sme otvorení hľadať kompromisy pri revízii rozpočtu EÚ, nie však na úkor kohézie či poľnohospodárstva

16.11.2023 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa 15. novembra 2023 zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti EÚ v Bruseli. Hlavnou témou rokovania bola príprava decembrového zasadnutia Európskej rady, v agende ktorého je revízia Viacročného finančného rámca 2021–2027, vojenský konflikt na Ukrajine, situácia na Blízkom východe či rozširovanie Únie.

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že vymeniť je potrebné len vodičské preukazy vydané do konca apríla 2004

16. 11. 2023 - Oddelenia dokladov PZ  v týchto dňoch vybavujú enormné množstvo žiadostí o  výmenu vodičského preukazu. Koncom tohto roku totiž končí platnosť tzv. ružovým vodičským preukazom vydávaných od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004. V evidencii je ich aktuálne takmer 180-tisíc. Ministerstvo vnútra však zaznamenalo, že  k výmene pristupujú aj držitelia vodičských preukazov vydaných od 1. mája 2004 do 18. januára 2013,  ktoré sú platné až do konca roku 2032.  Nie je teda potrebné ich meniť. Napriek tomu niektorí ich   držitelia žiadajú o nový doklad, v dôsledku čoho sa predlžujú čakacie doby na oddeleniach dokladov.

Denisa Saková privítala predsedu vlády SR Roberta Fica. Rokovali hlavne o cenách energií pre ľudí.

16. 11. 2023 - Ministerstvo hospodárstva SR vo štvrtok 16. novembra 2023 navštívil predseda vlády SR Robert Fico. Ide o prvú návštevu premiéra po vymenovaní novej vlády, kedy sa na čelo  rezortu hospodárstva postavila prvá žena – podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková. Hlavnou témou rokovaní boli ceny energií pre ľudí od nového roka. Počas rokovania, ktorého sa zúčastnili i štátni tajomníci rezortu Kamil Šaško a Vladimír Šimoňák, D. Saková informovala premiéra R. Fica o aktuálnej situácii na rezorte a o prioritách, ktorými sú predovšetkým ceny energií pre ľudí na budúci rok.

Taraba so šéfom Volvo riešil spoluprácu pri výstavbe závodu na Slovensku

17.11.2023 - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba na pôde parlamentu rokoval s generálnym riaditeľom švédskej automobilky Volvo Car Košice Björnom Helldénom. Najvýznamnejšia investícia posledných rokov na Slovensku je v súčasnosti vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie.
Témou diskusie boli otázky súvisiace s výstavbou závodu tak, aby nedochádzalo k neprimeraným prieťahom vo výstavbe závodu a priľahlej infraštruktúry, ktorú investor zažíval počas predošlého vedenia.

NRSR

Poslankyne Vaľová a Záborská sa ujali mandátu, nastúpili ďalší náhradníci

14. 11. 2023 - Do Národnej rady (NR) SR nastúpili zvolené poslankyne Jana Vaľová (Smer-SD) a Anna Záborská (Slovensko, Za ľudí. KÚ), ktoré sa ospravedlnili z ustanovujúcej schôdze. V úvode utorkového rokovania zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátov. Do lavíc zasadli aj náhradníci za poslancov, ktorí odišli na pozície v exekutíve. V poslaneckých laviciach patriacich Smeru-SD nahradil Juraja Gedru náhradník Jaroslav Mego, Igora Chomu zas Michal Kapuš a namiesto Igora Melichera prišiel Pavol Goga. Náhradník nastúpil aj miesto Jozefa Smatanu, je ním Peter Sokol.

O návrhu na odvolanie Blahu sa rokovať nebude, poslanci odmietli program

14. 11. 2023 - Národná rada (NR) SR nebude rokovať o návrhu na odvolanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z funkcie podpredsedu snemovne. Poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze. Za hlasovalo 69 poslancov, proti 78, jeden sa zdržal a jeden nehlasoval. Mimoriadnu schôdzu iniciovalo opozičné KDH, podporili ho aj ďalší členovia opozície. Urobili tak v reakcii na video, v ktorom Blaha odstránil vo svojej kancelárii vlajku Európskej únie a portrét prezidentky Zuzany Čaputovej.

Poslanci pokračujú v diskusii o PVV, prihlásených je ešte asi 40 rečníkov

15. 11. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Prihlásených ostalo písomne ešte zhruba 40 rečníkov. Po nich sa budú môcť poslanci hlásiť aj ústne. Vládny program v utorok (14. 11.) predložil poslancom premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal o vyslovenie dôvery jeho vláde. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. Vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život. Diskusii dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. Z členov vlády vystúpil okrem premiéra len minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Predseda NR SR vyjadril sústrasť nad úmrtím Karela Schwarzenberga

15. 11. 2023 - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini dnes podpisom do kondolenčnej knihy v priestoroch českého veľvyslanectva v Bratislave vyjadril sústrasť nad úmrtím bývalého českého ministra zahraničných vecí Karela Schwarzenberga. „Pred pár dňami nás navždy opustil Karel Schwarzenberg. Spomíname naňho ako na diplomata, politika a štátnika oddaného demokratickým hodnotám. Počas svojho života presadzoval intenzívnu spoluprácu medzi Slovenskou a Českou republikou. Nech jeho úsilie o demokratické princípy zostáva inšpiráciou pre budúce generácie.
Česť Vašej pamiatke,“ uviedol šéf parlamentu.

Poslanci už tretí deň pokračujú v diskusii o vládnom programe

16. 11. 2023 - Poslanci Národnej rady (NR) SR tretí deň pokračujú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Prihlásených je ešte 16 rečníkov. Po nich budú mať zákonodarcovia možnosť prihlásiť sa aj ústne. Poslanci budú vo štvrtok rokovať o hodinu dlhšie, a to do 20.00 h. Skrátili si aj obedovú prestávku. Diskusia sa začala v utorok (14. 11.). Vládny program predložil premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal parlament o vyslovenie dôvery. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. V úvode diskusie vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Poslanci ukončili rokovací deň, v diskusii o PVV budú pokračovať v utorok

16. 11. 2023 - Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini ukončil tretí rokovací deň tretej schôdze v tomto volebnom období a prerušil diskusiu o programovom vyhlásení vlády. Poslanci v nej budú pokračovať v utorok (21. 11.) od 9.00 h ráno. Prihlásených do diskusie ostalo ešte zhruba desať rečníkov. Po prerokovaní vládneho programu by mali zákonodarcovia rozhodnúť o vyslovení dôvery vláde Roberta Fica (Smer-SD). Doteraz sa do diskusie zapájali najmä opoziční poslanci. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. PVV predložil poslancom premiér a požiadal ich o vyslovenie dôvery. Vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Prezident

Prezidentka si uctila pamiatku obetí 1. svetovej vojny

11.11.2023 - Prezidentka Zuzana Čaputová si v sobotu 11. novembra 2023 uctila pamiatku obetí 1. svetovej vojny na vojenskom cintoríne v Petržalke - Kopčanoch. V príhovore počas pietneho aktu pri príležitosti Medzinárodného dňa veteránov prezidentka pripomenula, že prvá svetová vojna si vyžiadala desať miliónov obetí, predstavovala konflikt dovtedy nebývalých rozmerov a dotkla sa takmer každej slovenskej rodiny. Prezidnetka zdôraznila, že na základe historických skúseností z dvoch svetových vojen vznikol a vyrástol aj projekt dnešného mierového spolužitia európskych demokratických štátov a národov.

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

 


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk