12.2.2024
ID: 5996upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

etodika pre výpočet výživného rodičov k deťom je platná od roku 2024 pre odbornú aj laickú verejnosť. Má predovšetkým odporúčací charakter, čo však môže zjednotiť rozhodovania súdov. Túto metodiku pripravila pracovná skupina zložená z odborníkov ministerstva spravodlivosti, sudcov, členov akademickej obce, zástupcov Generálnej prokuratúry.

Vláda

Kabinet vymenoval nového hlavného hraničného splnomocnenca SR a jeho zástupcu

06. 02. 2024 - Novým hlavným hraničným splnomocnencom Slovenskej republiky je riaditeľ úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia PZ Jozef Masnica.  Zástupcom hlavného hraničného splnomocnenca sa stal Jozef Jaško, ktorý je zároveň zástupcom riaditeľa UHCP PPZ. Návrhy na ich vymenovanie v utorok 6. februára 2024 predložil na rokovanie vlády minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy od stredy 7. februára

06. 02. 2024 - Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy pre voľby prezidenta SR od stredy 7. februára 2024. Lehota vyplýva zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Na základe hlasovacieho preukazu bude môcť volič s trvalým pobytom na Slovensku hlasovať v ľubovoľnej z 5 938 volebných miestností. Požiadať o hlasovací preukaz je potrebné obec trvalého pobytu, ktorá voliča vyčiarkne zo zoznamu voličov.

Odvolací súd právoplatne potvrdil, že postup ministerstva vnútra v prípade pozastavenia výkonu štátnej služby policajtov bol v súlade so zákonom

06. 02. 2024 - Krajský súd v Bratislave ako odvolací súd  uznesením zo dňa 25. januára 2024 potvrdil uznesenie  Mestského súdu Bratislava IV., ktorým bol návrh na nariadenie neodkladného opatrenia v právnej veci žalobcu pplk. Róbert Magula proti žalovanému: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zamietnutý. Ministerstvo vnútra teda  v danom prípade postupovalo v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru a na nariadenie neodkladného opatrenia nie sú splnené podmienky vyžadované zákonom. Voči tomuto rozhodnutiu nie je prípustný riadny opravný prostriedok.

Ministerstvo práce vyhlasuje výzvu Krok za krokom II. na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok

06.02.2024 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR ako sprostredkovateľský orgán pre Program Slovensko 2021-2027 vyhlasuje výzvu o nenávratný finančný príspevok v rámci projektu Krok za krokom II.. Oprávnení žiadatelia môžu žiadať o finančný príspevok vo výške od 50 tisíc Eur na začlenenie neaktívnych osôb na trh práce. Celková finančná alokácia predstavuje 25 miliónov Eur. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vďaka novej výzve v rámci Programu Slovensko 2021-2027 predovšetkým nadviaže na úspešnú dopytovo orientovanú výzvu Krok za krokom.

Zmena je nevyhnutná: Slovensko sa otvára digitálnemu svetu a transformácii

06. 02. 2024 - Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) Ivan Ivančin dnes otvoril konzultáciu pre širokú verejnosť k pripravovanej dopytovej výzve na podporu výskumu a vývoja v oblasti digitálnej transformácie Slovenska. Výzva prerozdelí takmer 50 miliónov eur pre súkromné aj verejné právnické osoby. Na jeden projekt bude možné poskytnúť maximálne 1,7 milióna eur a intenzita štátnej pomoci v závislosti od veľkosti podniku, resp. iných podmienok, bude v rozsahu od 25 % do 80 %. 

Minister spravodlivosti SR je pripravený podať medzištátnu sťažnosť v prípade úmrtia J. Chovanca v Belgicku

06. 02. 2024 - Ministerstvo spravodlivosti SR vyjadruje vážne obavy v súvislosti s priebehom súdneho konania pri objasňovaní úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Charleroi. „Plne rešpektujeme nezávislosť belgických justičných orgánov. Považujem však za rovnako dôležité, aby v prípade, keď existujú vážne pochybnosti okolností úmrtia slovenského občana a jeho vyšetrovania, aby sa príslušné orgány s nimi vysporiadali. A v tomto prípade podľa nášho názoru tieto vážne pochybnosti naďalej existujú,“ uviedol minister spravodlivosti Boris Susko.

Primátor mesta Madrid prijal veľvyslanca J. Tomagu

07.02.2024 - Primátor mesta Madrid José Luis Martínez Almeida prijal tento týždeň veľvyslanca SR v Španielsku Juraja Tomagu na madridskej radnici. V srdečnom rozhovore sa zamerali na tému, ako v španielskej metropole tento rok osláviť 20. výročie vstupu našej krajiny do Európskej Únie tak, aby pozitíva Únie vnímali najmä mladí ľudia. 

Štát rozbehol nový národný projekt pre podporu opatrovateľských služieb. Poskytovatelia môžu čerpať takmer 100 miliónov eur.

07.02.2024 - Poskytovatelia opatrovateľskej služby v mestách a obciach môžu od dnešného dňa žiadať o refundáciu personálnych výdavkov na opatrovateľky za obdobie od júla 2023 do decembra 2023. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v rámci Programu Slovensko spúšťa nový národný projekt „Podpora opatrovateľskej služby“. Zároveň, od marca budú môcť všetci registrovaní poskytovatelia sociálnych služieb žiadať o príspevky za konkrétne vykonané hodiny opatrovania. V nasledujúcich dvoch rokoch pôjde na tento účel takmer 100 miliónov eur.

Ministerstvo spravodlivosti SR zjednocuje postup pri určení výživného

07. 02. 2024 - Metodika pre výpočet výživného rodičov k deťom je platná od roku 2024 pre odbornú aj laickú verejnosť. Má predovšetkým odporúčací charakter, čo však môže zjednotiť rozhodovania súdov. Túto metodiku pripravila pracovná skupina zložená z odborníkov ministerstva spravodlivosti, sudcov, členov akademickej obce, zástupcov Generálnej prokuratúry.

Slovensko sa zapojilo do 33. ročníka charitatívneho Medzinárodného bazáru v Dillí

08.02.2024 - Veľvyslanectvo SR v Dillí sa 3. februára 2024 zapojilo do 33. ročníka Medzinárodného charitatívneho bazáru, ktorý už tradične organizuje DCWA (Delhi Commonwealth Women’s Association) a diplomatická komunita. 

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok rokoval s členmi Študentskej rady stredných škôl o bezpečnosti na školách

08. 02. 2024 - Radikalizácia a násilné  správanie mládeže v súčasnosti predstavuje jednu z najväčších spoločenských hrozieb. Ochrana tzv. mäkkých cieľov bola ústrednou témou úvodného stretnutia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a prvej štátnej tajomníčky Lucie Kurilovskej s členmi Študentskej rady stredných škôl na ministerstve vnútra vo štvrtok 8. februára 2024.

Minister Raši: Náš prelomový zákon o verejnom obstarávaní odbúra zbytočné komplikácie a uľahčí život obstarávateľom

08.02.2024 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) pripravilo novelu zákona o verejnom obstarávaní, vďaka ktorej sa podarí zrýchliť procesy, odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť obstarávateľom. Návrh pripravovanej novely aktuálne smeruje do medzirezortného pripomienkového konania. Dnes o tom informoval minister investícií Richard Raši. 

Dnes je deň bezpečnejšieho internetu – viete sa ochrániť pred kyberhrozbami? Otestujte sa na našom portáli

08.02.2024 - Online priestor priniesol do života ľudí obrovské príležitosti, no zároveň i nebezpečné hrozby, ktoré číhajú na užívateľov internetu na každom kroku. Preto je dôležité poznať zásady bezpečného surfovania, byť obozretný a vedieť sa ubrániť pred kybernetickými hrozbami. Napríklad aj vďaka nášmu vzdelávaciemu portálu CFT, kde si môžete overiť, ako na tom vaše schopnosti sú. Kybernetické hrozby sú čoraz častejšou súčasťou bežných dní. Vkradli sa do našich životov a snažia sa nás obrať o identitu, majetok či zmanipulovať nás za pomoci realistických deep fake videí. Tie dokážu verne napodobniť napríklad výzor alebo hlas osôb, no sú iba falošným obrazom vytvoreným za jediným účelom – škodiť.

Rastislav Chovanec na Inovačnom dni: Inovatívne elektrické batérie zo Slovenska majú potenciál dobyť svet

08.02.2024 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec navštívil 6. februára 2024 spolu s 30 zahraničnými veľvyslankyňami a veľvyslancami slovenskú spoločnosť InoBat sídliacu vo Voderadoch. V rámci podujatia „Inovačný deň“ sa oboznámili s medzinárodným potenciálom firmy a absolvovali prehliadku výrobne batérii spolu s výskumno-vývojovým centrom.

Slovensko pôjde na samit NATO ako spoľahlivý spojenec, ktorý si plní svoje záväzky

08.02.2024 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 7. februára 2024 v Bruseli s národnými bezpečnostnými poradcami členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO). Hlavnou témou stretnutia boli prípravy júlového samitu Aliancie vo Washingtone.

Minister práce Erik Tomáš dnes podpísal rozhodnutie o dvojnásobnom zvýšení dotácie na podporu rekondičných aktivít pre seniorov

08.02.2024 - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš splnil ďalší záväzok. Podpísal rozhodnutie, ktorým sa historicky po prvýkrát navýši dotácia na podporu rekondičných aktivít, a to až dvojnásobne. Celková suma dosiahne 1,4 milióna Eur, ktorú využije 14 000 seniorov na tzv. rekondičné pobyty. Šéf rezortu práce Erik Tomáš dnes podpísal rozhodnutie, ktorým sa navýši suma na rekondičné pobyty o dvojnásobok. Ako uviedol: „ Týmto naša pomoc nekončí. Sme pripravení hľadať aj ďalšie finančné zdroje na tento veľmi obľúbený program.“

Hospodárska spolupráca s Palestínou napreduje napriek situácii na Blízkom východe

08.02.2024 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok rokoval 6. februára 2024 v Bratislave s námestníčkou Ministerstva zahraničných vecí a krajanov Palestínskej samosprávy Amal Džaduovou-Šakaaovou. Potvrdil vyvážený prístup Slovenska k izraelskej aj palestínskej strane, záujem o politický dialóg a bilaterálnu spoluprácu.

Denisa Saková podpísala Memorandum o porozumení s inovatívnym japonským výrobcom fotovoltických panelov

09. 02. 2024 - Slovensko sa chce stať vstupnou bránou pre rozšírenie novej technológie fotovoltických panelov do Európy. Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková v piatok 9. februára 2024 podpísala v japonskom Tokiu Memorandum o porozumení so spoločnosťou Sekisui Chemical, vyvíjajúcou fotovoltické flexibilné panely, čo vytvára úplne nové možnosti ich použitia.

UNESCO pomáha chrániť slovenské kultúrno-historické dedičstvo už 31 rokov

09.02.2024 - Samostatná Slovenská republika sa 9. februára 1993 stala členom Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár vyzdvihol pri príležitosti 31. výročia zaradenia SR do UNESCO pôsobenie a prestížne úspechy Slovenska v jednej z najznámejších špecializovaných agentúr v systéme Organizácie Spojených národov.

NRSR

NRSR prijala novelu Trestného zákona, zruší sa ÚŠP a upravia sa trestné sadzby

08. 02. 2024 - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Má tiež dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Vyplýva to z novely Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Kauzy, ktoré rieši ÚŠP, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vláda pri zmene argumentovala odstránením nesúladu v systéme prokuratúry a názorom expertov hodnotiacich aplikačnú prax. Cieľom bol kompromis medzi rozporuplnými názormi na existenciu ÚŠP a prijatie takej právnej úpravy, ktorá povedie k zvýšeniu efektivity konania prokuratúry ako celku, nezávislosti prokuratúry od politických vplyvov a k rešpektovaniu princípov právneho štátu. 

Poslanci budú o novele Trestného zákona diskutovať aj v 3. Čítaní

08. 02. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok večer novelu Trestného zákona do tretieho čítania. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) otvoril diskusiu, prihlásilo sa vyše 50 rečníkov. O návrhu bude plénum nepretržite rokovať až do konca diskusie, teda do úplného prerokovania. Diskusia môže pokračovať aj v noci. Po prerokovaní by mali poslanci o novele aj definitívne rozhodnúť. Poslanci opozície namietali prístup k rokovaniu. Žiadali ho prerušiť, pretože v sále nebol predkladateľ novely minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). 

Poslanci otvorili piatkové rokovanie diskusiou o stavebnom zákone

09. 02. 2024 - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 7. rokovací deň aktuálnej 9. schôdze diskusiou o skrátenom legislatívnom konaní k novele stavebného zákona. Návrh predkladá minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smer-SD). Do rozpravy sa písomne prihlásili štyria zákonodarcovia. Cieľom novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) je posunúť účinnosť nového zákona o výstavbe o jeden rok, teda do 1. apríla 2025. Dôvodom je podľa predkladateľa nepripravenosť na spustenie povoľovacích procesov podľa novej legislatívy.

Prezident

Štátna návšteva prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Kanade

06.02.2024 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová uskutočnila na konci januára štátnu návštevu Kanady na pozvanie jej generálnej guvernérky Mary Simon a predsedu vlády Justina Trudeaua. Keďže naposledy sa oficiálna návšteva slovenskej hlavy štátu v Kanade uskutočnila pred takmer 22 rokmi, jej hlavnými témami boli bilaterálne vzťahy a prehĺbenie ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami. Prezidentku počas jej cesty sprevádzali štátni tajomníci Rastislav Chovanec (MZVEZ SR) a Vladimír Šimoňák (MH SR), ako aj početná podnikateľská delegácia. 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk