19.8.2013
ID: 656upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Za bezpečnosť elektrozariadení budú zodpovedné všetky subjekty v procese výroby, distribúcie a predaja elektrozariadení. Vyplýva to z nového zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach, ktorý schválila vláda SR. Právna norma preberá európsku smernicu, ktorej cieľom je prispieť k ochrane zdravia ľudí a environmentálne šetrnému zhodnocovaniu a zneškodňovaniu odpadu z elektrozariadení.

VLÁDA

Justičná stráž by mohla používať obrazové a zvukové záznamy ako dôkaz
14. augusta (TASR) - Rozsah donucovacích prostriedkov vymenovaných v platnom zákone o Zbore väzenskej a justičnej stráže by sa mal rozšíriť o obranný štít, použitie špeciálneho streliva a o prostriedok k zamedzeniu priestorovej orientácie alebo k utajeniu fyzickej identity. Vyplýva to z novely zákona, ktorú dnes schválila vláda SR. TASR o tom informovalo ministerstvo spravodlivosti.

Schválila nové pravidlá vo väzniciach
14. augusta (TASR) – Vo väzniciach sa zavedú modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré umožnia lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu povinností. Tvrdí to ministerstvo spravodlivosti, ktoré na rokovanie vlády predložilo novelu zákona o výkone trestu odňatia slobody. Vláda ju schválila dnes. Obdobné pravidlá sa zavádzajú aj pri výkone väzby.

Na voľby do vyšších územných celkov je vyčlenených takmer 10 mil. eur
14. augusta (TASR) - Náklady na novembrové voľby do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Na tento účel je v rozpočte ministerstva vnútra vyčlenených 8,6 milióna eur a v rozpočte Štatistického úradu SR 1,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu harmonogramu zabezpečenia volieb, ktorý dnes schválila vláda SR.

Viaceré volebné zákony nahradí jeden, štát má vďaka zmenám ušetriť
14. augusta (TASR) - V referende budeme môcť hlasovať aj poštou, pri hlasovaní budeme už len krúžkovať, a nie krížikovať, za porušenie zákona budú hroziť peňažné pokuty. Tieto a iné zmeny prináša zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý dnes schválila vláda SR. Právna norma združuje pravidlá pre všetky druhy volieb na Slovensku. Ministerstvo vnútra ňou chce od januára budúceho roka sprehľadniť systém či zjednotiť terminológiu. Vďaka zmenám má štát zároveň ušetriť.

Volebnú kampaň obmedzia finančné stropy, kto ich prekročí, dostane pokutu
14. augusta (TASR) - Najviac tri milióny eur budú môcť od budúceho roka minúť politické strany a hnutia na kampaň pred parlamentnými voľbami. Prezidentský kandidát bude mať limit nižší. Pre obidve kolá volieb si bude musieť vystačiť so sumou najviac 500.000 eur. Podobné obmedzenia na výdavky budú platiť aj pre nezávislých kandidátov na predsedov krajov, primátorov či starostov. Ak tieto limity strany či kandidáti prekročia, dostanú pokutu vo výške tisícov eur. Sankcie budú hroziť aj za iné porušenia pravidiel, ktoré zavádza zákon o volebnej kampani. Ten dnes schválila vláda.

Za bezpečnosť elektrozariadení budú zodpovedať výrobcovia aj predajcovia
14. augusta (TASR) - Za bezpečnosť elektrozariadení budú zodpovedné všetky subjekty v procese výroby, distribúcie a predaja elektrozariadení. Vyplýva to z nového zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach, ktorý dnes schválila vláda SR. Právna norma preberá európsku smernicu, ktorej cieľom je prispieť k ochrane zdravia ľudí a environmentálne šetrnému zhodnocovaniu a zneškodňovaniu odpadu z elektrozariadení.

Niektorí vysielatelia získajú výnimku z povinného používania slovenčiny
14. augusta (TASR) - Niektorí súkromní vysielatelia budú od budúceho roka oslobodení od povinného používania slovenského jazyka vo svojich programoch. Vláda SR dnes schválila novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorou sa zároveň mení aj zákon o štátnom jazyku.

Audiovizuálny fond by mal od budúceho roka podporovať aj filmové projekty
14. augusta (TASR) - Podporná činnosť Audiovizuálneho fondu by sa mala od budúceho roka rozšíriť z audiovizuálnej kultúry v SR aj na oblasť audiovizuálneho priemyslu. Novelu zákona o Audiovizuálnom fonde dnes schválila vláda SR, prejsť ešte musí v parlamente.

Predloženie transformačného zákona k jednej poisťovni je bez termínu
14. augusta (TASR) - Vláda sa dnes opäť venovala téme vytvorenia jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Ako vyplýva z informácie o plnení časového harmonogramu jej zavádzania, ktorú kabinet vzal na vedomie, transformačný zákon 8. júla schválila gremiálna porada ministerky zdravotníctva. Ešte v júni mala spoločnosť pre unitarizáciu požiadať Úrad pre verejné obstarávanie o kontrolu pripravovaného tendra na poradcu.

So ZMOS-om sa dohodla na troch opatreniach, ktoré majú udržať deficit
14. augusta (TASR) – Voči tým mestám a obciam, ktoré pri svojom finančnom hospodárení nedodržujú svoje záväzky, môže byť vyvodená selektívna zodpovednosť. Ide o jedno z troch opatrení v rámci úsilia udržať deficit verejných financií, na ktorom sa dnes na spoločnom rokovaní dohodli predstavitelia Vlády SR a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Hlavnou témou stretnutia bol rozpočet na rok 2014 a finančná disciplína v roku 2013.

Slovenskú delegáciu na Valnom zhromaždení OSN povedie prezident Gašparovič
14. augusta (TASR) - Delegáciu SR na úvodnej oficiálnej časti 68. Valného zhromaždenia (VZ) OSN v New Yorku povedie prezident Ivan Gašparovič. Jeho zástupcami budú šéf diplomacie Miroslav Lajčák a stály predstaviteľ Slovenska pri OSN František Ružička. Na dnešnom rokovaní s tým súhlasila vláda.

Úrad splnomocnenca pre národnostné menšiny povedie naďalej M. Jedličková
14. augusta (TASR) – Vláda dnes schválila dodatok štatútu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny i dodatok štatútu Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ktorými sa zabezpečuje činnosť úradu v období do zvolenia nového splnomocnenca. Riadením, usmerňovaním a kontrolovaním činnosti úradu je aj naďalej poverená Mária Jedličková, ktorá túto dočasnú funkciu vykonáva od 1. júla 2013.

Bratislavský ústav na výkon väzby sa zrekonštruuje
14. augusta (TASR) - Ústav na výkon väzby v bratislavskom Starom Meste čaká rekonštrukcia. S jej začatím na dnešnom rokovaní súhlasila vláda SR. Predpokladá sa, že náklady na tento účel sa vyšplhajú na 19,96 milióna eur.¨

O novele školského zákona bude rokovať opäť v septembri
14. augusta (TASR) – Vláda SR dnes prerušila rokovanie o novele školského zákona, ktorá by od septembra budúceho roka zvýšila počty žiakov v triedach a zrušila uznávanie jazykových certifikátov namiesto maturitnej skúšky z cudzieho jazyka. Podľa hovorcu rezortu školstva Michala Kaliňáka sa právnou normou bude kabinet zaoberať opäť v septembri. Priblížil, že jej filozofia sa meniť nebude, ale dôjde ešte k úpravám legislatívno-technického charakteru.

Svahové deformácie ohrozujú diaľnice, železnice a tisíce stavieb
14. augusta (TASR) - Za posledné tri roky sa na Slovensku zaznamenalo vyše 550 nových alebo obnovených svahových deformácií. V súčasnosti tak svahové deformácie ohrozujú takmer 100 kilometrov diaľnic a ciest I. triedy, 62 km železníc, ale aj ropovody, plynovody, vodovody a vyše 30.000 pozemných stavieb. Vyplýva to zo správy envirorezortu, ktorú dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Smer-SD chce chrániť paralympijskú symboliku osobitným zákonom
15. augusta (TASR) - Účinnejšie a pod hrozbou sankcií upraviť ochranu paralympijskej symboliky je cieľom návrhu zákona, ktorým sa budú poslanci NR SR zaoberať na septembrovej schôdzi. Zákon o používaní a ochrane paralympijskej symboliky a o Slovenskom paralympijskom výbore predložila Bibiána Obrimčáková (Smer-SD).

Nové majetkové priznania sa zatiaľ odkladajú, chýba vyjadrenie Smeru-SD
16. augusta (TASR) - Podávanie majetkových priznaní po novom sa zatiaľ odkladá. Podľa pôvodných plánov sa mal zmenou legislatívy parlament začať zaoberať na septembrovej schôdzi s tým, že definitívne znenie by bolo schválené na októbrovom rokovaní. Pre chýbajúci postoj vládneho Smeru-SD sa však prvé čítanie o novele ústavného zákona odsúva na október s tým, že definitívne by mohla byť schválená na decembrovom zasadnutí.

A. Martvoň a O. Brixi chcú ľudí informovať o cenách audiotexových hovorov
16. augusta (TASR) - Ľudia volajúci na audiotexové čísla by mali byť dopredu upozornení na cenu hovoru. Predišlo by sa tak prekvapeniam na ich telefónnych účtoch. Myslia si to poslanci Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, ktorí do parlamentu predkladajú novelu zákona o elektronických komunikáciách.


Pozn.:

MZVaEZ SR: Aktualizácia cestovného odporučenia: Egypt
Aktualizácia cestovného odporučenia: Egypt 2. stupeň - necestovať do určitých oblastí
14. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky informuje občanov, že v dôsledku operácie policajných jednotiek proti účastníkom okupačných štrajkov v egyptskom hlavnom meste došlo v stredu 14. augusta 2013 k výraznému zhoršeniu bezpečnostnej situácie v Káhire. Strety polície a poriadkových síl s demonštrantami sa rozšírili do viacerých častí mesta, vznikajú spontánne a bez predchádzajúceho upozornenia. Nepokoje, násilnosti a ozbrojené zrážky sa preniesli aj do iných miest a regiónov Egypta. V nadväznosti na uvedený vývoj bol v celej krajine vyhlásený výnimočný stav, ktorý potrvá 30 dní. Zároveň platí zákaz nočného vychádzania od 19:00 do 6:00 hodiny.

DIPLOMACIA: SR a Švajčiarsko majú záujem na zastupovaní sa pri vydávaní víz
15. augusta (TASR) – Slovensko a Švajčiarsko majú záujem o spoluprácu pri vzájomnom zastupovaní sa pri vydávaní víz. O tejto otázke sa dnes počas návštevy v Bratislave rozprával švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter so svojím slovenským rezortným kolegom Miroslavom Lajčákom. Bern by mal zastupovať Bratislavu pri vydávaní víz v Tanzánii a Nepále a SR zase Švajčiarsko v Iraku. "Je to prvý krok a budeme pokračovať v týchto rokovaniach aj ďalej," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii Lajčák.

MÉDIÁ: Koncesie sa už budú dať zaplatiť viacerými spôsobmi
16. augusta (TASR) - Úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), v minulosti známe ako koncesionárske poplatky, sa už budú dať platiť viacerými spôsobmi. Kým v súčasnosti to je možné iba prevodom na účet alebo na pošte, od januára budúceho roka k nim pribudnú ďalšie možnosti. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý zároveň mení zákon o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Tento týždeň ju schválila vláda.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk