2.9.2013
ID: 719upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zákon o eGovernmente, ktorý má znížiť byrokraciu pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom, je o kúsok bližšie k schváleniu. Parlamentný ústavnoprávny výbor ho odporučil plénu prijať.

VLÁDA 

Výbory OSN neevidujú za rok žiadnu individuálnu sťažnosť voči SR
28. augusta (TASR) - Výbory OSN nedostali od uplynulého augusta do súčasnosti žiadnu individuálnu sťažnosť voči Slovensku. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes zobrala vláda SR na vedomie.

Vysokoškolákov ubúda, väčšina študuje spoločenské vedy a služby
28. augusta (TASR) - Na vysokých školách bolo v akademickom roku 2012/2013 o 11.241 študentov menej než v predchádzajúcom roku. Ubudlo aj absolventov a uchádzačov o vysokoškolské štúdium. Viac ako polovica študentov na verejných vysokých školách (52,24 percenta) študovala spoločenské vedy, náuky a služby. Informácie vyplývajú z Výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2012, ktorú dnes vzala na vedomie vláda.

Novým podpredsedom Akreditačnej komisie bude rektor kňazského seminára
28. augusta (TASR) - Akreditačná komisia, ktorá dohliada na kvalitu vysokých škôl, bude mať od 1. septembra nového podpredsedu. Vláda dnes do tejto funkcie na návrh ministra školstva vymenovala rektora Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule profesora Jozefa Jaraba. Podpredsednícke kreslo sa uvoľnilo po profesorovi Jánovi Michalíkovi, ktorý sa vzdal funkcie k 31. augustu tohto roka.

Dlh nemocníc na poistnom presiahol 70 miliónov eur
28. augusta (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu júla na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 70 miliónov eur. Od konca minulého roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 21,3 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.


NÁRODNÁ RADA 

Ústavnoprávny výbor odporučil schváliť zákon o eGovernmente
27. augusta (TASR) - Zákon o eGovernmente, ktorý má znížiť byrokraciu pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom, je o kúsok bližšie k schváleniu. Parlamentný ústavnoprávny výbor ho dnes odporučil plénu prijať.

Výbor súhlasí s posilnením právomocí starostov a primátorov
27. augusta (TASR) - Parlamentný ústavnoprávny výbor súhlasí so silnejšími kompetenciami primátorov a starostov slovenských miest a obcí. Právomoci má posilniť novela zákona o obecnom zriadení z dielne poslancov Smeru-SD. Podľa právnej normy by mali mať starostovia a primátori právo menovať a odvolávať šéfov rozpočtových či príspevkových organizácií danej obce. Výbor tiež odobril pozmeňujúci návrh, vďaka ktorému majú mať kontrolóri po skončení funkcie odstupné.

Ústavnoprávny výbor súhlasí so zánikom klubu, ak počet členov klesne pod osem
27. augusta (TASR) - Parlamentný ústavnoprávny výbor súhlasí, aby poslanecký klub zanikol, ak počet jeho členov klesne pod osem. Súčasný rokovací poriadok túto problematiku nerieši jasne, zmeniť to má jeho novela z dielne poslancov Smeru-SD. O právnej norme by malo diskutovať aj dnešné poslanecké grémium. Súčasný zákon hovorí len to, že na vznik klubu treba minimálne osem poslancov.

Výbor neodporúča schváliť prezidentovu pripomienku k autorskému zákonu
27. augusta (TASR) - Parlamentný ústavnoprávny výbor neodporúča schváliť pripomienku prezidenta SR Ivana Gašparoviča k novele autorského zákona. Hlava štátu namietala, že noviny majú patriť k súbornému dielu a spadať tak pod ochranu autorského zákona. Gašparovič navrhol noviny zo súborného diela vylúčiť. Poslancom sa takáto zmena však nepozdávala.

Výbor neodobril prezidentov návrh, aby plénum neprijalo novelu o odpadoch
27. augusta (TASR) - Parlamentný ústavnoprávny výbor neodobril požiadavku prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby plénum odmietlo novelu zákona o odpadoch. O právnej norme bude snemovňa rozhodovať na septembrovej schôdzi.

Mimoriadna správa ombudsmanky prešla, do snemovne sa dostať nemusí
27. augusta (TASR) - Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny dnes jednohlasne zobral na vedomie mimoriadnu správu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd konaním niektorých orgánov. Na druhej strane pre chýbajúce hlasy poslancov vládneho Smeru-SD výbor odmietol odporučiť predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD), aby mimoriadnu správu zaradil na septembrové rokovanie pléna.

A. Martvoň chce trestať exekútorov, ktorí neplatia pokuty
27. augusta (TASR) - Exekútori by sa už nemali beztrestne vyhýbať plateniu pokút, ktoré dostanú v disciplinárnom konaní. Za ich nezaplatenie by mohli mať pozastavenú činnosť. Počíta s tým pozmeňujúci návrh, ktorý dnes predložil Anton Martvoň na rokovaní ústavnoprávneho výboru. Upravuje novelu, ktorou ministerstvo spravodlivosti sprísňuje pravidlá pre exekútorov. Martvoň chce svojou iniciatívou vylepšiť vymáhanie spomínaných pokút i členských príspevkov. Výbor mu ju odobril.

A. Martvoň chce, aby MZV koordinovalo plnenie úloh v oblasti ľudských práv
27. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí by malo koordinovať plnenie úloh v oblasti ľudských práv. Umožniť mu to má pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa, ktorý parlamentnému ústavnoprávnemu výboru predložil dnes jeho stranícky kolega Otto Brixi. Výbor ho odobril. Pozmeňujúci návrh upravuje novelu zákona o organizácii činnosti vlády, podľa Martvoňa rieši súčasnú dieru v zákone.

Výbor odmietol vyjadriť znepokojenie nad vyšetrovaním zásahu v osade
27. augusta (TASR) - Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny dnes odmietol vyjadriť znepokojenie nad spôsobom práce sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR, ktorá vyšetrovala okolnosti júnového policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. Uznesenie navrhol predseda výboru Rudolf Chmel (Most-Híd), nepodporili ho poslanci vládneho Smeru-SD a ani Pavol Hrušovský a Peter Pollák (OĽaNO).

Mičovský chce pre bojovníkov s korupciou nielen odmeny, ale aj vyznamenania
27. augusta (TASR) - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) sa pokúsia vrátiť odmeny pre oznamovateľov korupcie do zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi. Zákon predložil šéf KDH Ján Figeľ, pôvodne navrhoval aj odmeny. Na dnešnom parlamentnom brannobezpečnostnom výbore od nich však upustil. Ján Mičovský (OĽaNO) s týmto krokom nesúhlasí. Na odmenách trvá, okrem nich sa pokúsi do zákona dostať aj štátne vyznamenania pre bojovníkov s korupciou.

Justičná stráž neodpočúva, aj keď by mohla
29. augusta (TASR) – Za posledných 30 mesiacov žiadal Zbor väzenskej a justičnej stáže (ZVJS) o povolenie nasadiť informačno-technické prostriedky (ITP) na odhalenie trestnej činnosti iba raz. Bolo to v roku 2011 a súd žiadosť odmietol. Skonštatoval to predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslav Baška (Smer-SD), keď členovia výboru prerokovávali správu o stave použitia ITP za I. polrok 2013

R. Zmajkovičová navrhuje odvolávať notárov, ktorí dosiahnu 65 rokov
31. augusta (TASR) - Notári by mali byť po dovŕšení 65. roku života odvolaní. Počíta s tým novela Notárskeho poriadku z dielne podpredsedníčky Národnej rady SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD).

L. Žitňanská chce viac chrániť vinohrady a vinice
31. augusta (TASR) - Opozičná poslankyňa Národnej rady SR za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská chce viac chrániť vinohrady a vinice. Navrhuje to v novele zákona o vinohradoch. "Predmetom predloženej úpravy je zefektívniť ochranu vinohradov a viníc a dať tak samosprávam možnosť vytvárať podmienky na hospodársky rast regiónov," priblížila Žitňanská.

Poslanci sa chystajú po prázdninách do práce, čaká ich vyše 100 návrhov
1. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR sa po letných prázdninách vrátia v utorok 3. septembra opäť do práce. Čaká na nich bohatý, vyše 100-bodový program 23. schôdze. V rámci neho sa vrátia k vyše 20 prerokovaným návrhom, o ktorých na uplynulej schôdzi nerozhodli pre správanie sa nezaradeného poslanca Alojza Hlinu. Poslanci majú zároveň rozhodnúť o niekoľkých zákonoch a voliť šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR.


Pozn.:

Exekútori chcú byť bližšie k ľuďom
26. augusta (TASR) – Bližšie k ľuďom nazvala Slovenská komora exekútorov (SKE) svoj nový program, ktorým chce okrem iného dosiahnuť "vyvážené vnímanie exekútorov v očiach verejnosti". Súčasťou bude informačná kampaň či individuálne bezplatné právne poradenstvo. Predstavitelia komory o tom informovali dnes na tlačovej konferencii.

Slovenské občianstvo možno získať späť aj bez zmeny zákona, trvá to však roky
29. augusta (TASR) - Občania, ktorí prišli o slovenský pas prijatím cudzieho občianstva, môžu ho získať späť. A to aj bez zmeny zákona o štátnom občianstve. Môže im to však trvať aj roky. Pre Slovensko sú cudzincami a musia splniť podmienky na získanie slovenského občianstva. Jednou zo všeobecných podmienok je osemročný nepretržitý trvalý pobyt na Slovensku. Čas sa v niektorých prípadoch môže skrátiť. Vyplýva to z odpovedí, ktoré TASR poskytlo ministerstvo vnútra.

MVSR: Na Slovensku bude najnižší stupeň teroristického ohrozenia, báť sa netreba
30. augusta (TASR) - Na Slovensku bude prvého septembra o 8.00 h. vyhlásený prvý - nízky stupeň teroristického ohrozenia. Netreba sa však plašiť, nič nám nehrozí, tvrdí ministerstvo vnútra, ktoré nemá informácie o hrozbe voči SR.

MZVaEZ SR: Neodporúča slovenským občanom cestovať do Libanonu
31. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR neodporúča slovenským občanom cestovať do Libanonu, ak to nie je nevyhnutné. Dôvodom je vývoj situácie v regióne a všeobecne nestabilná bezpečnostná situácia v niektorých častiach Libanonu. Cestovanie do tejto krajiny predstavuje zvýšené nebezpečenstvo.

Úrad vlády môže oddnes poskytovať dotácie aj na rozvoj športu
1. septembra (TASR) - Úrad vlády SR môže oddnes poskytovať dotácie aj na rozvoj športu. Účinnosť totiž nadobudla novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Úradu vlády SR, ktorá mu to umožňuje.

Podomácky vyrobené vozidlá už môžu jazdiť po cestách III. triedy
1. septembra (TASR) - Podomácky vyrobené vozidlá ako malé traktory či vlečky môžu oddnes jazdiť aj po cestách tretej triedy. Umožňuje im to novela zákona o cestnej premávke z dielne poslancov Národnej rady SR zo Smeru-SD, ktorá dnes nadobudla účinnosť.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk