9.9.2013
ID: 747upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Zaviesť náhradu škody spôsobenej náhodou, uzákoniť náhradu škody spôsobenej informáciou alebo radou či upraviť odškodnenie straty počatého dieťaťa. V pracovnej verzii Legislatívneho zámeru nového Občianskeho zákonníka, ktorý má TASR k dispozícii, o tom uvažuje Ministerstvo spravodlivosti SR.

VLÁDA

SR a ČR budú spolupracovať pri porovnávaní údajov v evidencii obyvateľov
4. septembra (TASR) - Slovensko a Česko budú spolupracovať na úseku evidencie obyvateľov a rodných čísel. S uzavretím takejto zmluvy dnes súhlasila vláda. Dôvodom na to je existencia bývalého spoločného štátu.


NÁRODNÁ RADA 

Na podpredsedov NKÚ kandidujú I.Šulaj a V.Tóth, predsedu nenavrhol nikto
2. septembra (TASR) - Na základe rozhodnutia predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku dnes o 16:00 uplynul termín na podávanie návrhov kandidátov na voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ SR) a dvoch podpredsedov NKÚ SR. Do tohto termínu žiaden poslanec nepodal návrh na voľbu predsedu NKÚ SR. Na funkciu podpredsedov NKÚ SR boli doručené do Národnej rady SR dva návrhy kandidátov, ktorými sú Igor Šulaj a Vladimír Tóth. Pre TASR to uviedol organizačný odbor Kancelárie NR SR.

Zrušenie výmenných lístkov nezaradeným poslancom neprešlo
3. septembra (TASR) - K lekárovi špecialistovi budú aj naďalej potrebné výmenné lístky od všeobecného lekára. Parlament totiž odmietol novelu zákona o zdravotnej starostlivosti od nezaradených poslancov Jany Žitňanskej a Martina Chrena, ktorá mala lístky zrušiť. Výmenné lístky v súčasnosti nie sú potrebné k zubárovi, gynekológovi, u očného lekára pri predpise okuliarov a u psychiatra.

Kandidáti na šéfov krajov nebudú musieť uvádzať všetky funkcie
3. septembra (TASR) - Kandidáti na posty predsedov samosprávnych krajov aj na posty poslancov krajských zastupiteľstiev nebudú musieť na kandidačných listinách uvádzať všetky svoje verejné funkcie, ktoré vykonávajú na plný úväzok. Poslanci totiž odmietli novelu zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov z dielne OĽaNO. Igor Matovič a Igor Hraško chceli, aby právna norma bola účinná od októbra, teda ešte pred tohtoročnými regionálnymi voľbami.

Opozícia neuspela, občania budú musieť hlásiť odchod do zahraničia
3. septembra (TASR) - Občania, ktorí chcú vycestovať do zahraničia na viac ako 90 dní, budú povinní hlásiť odchod do zahraničia, ako káže nedávno schválená novela zákona o hlásení pobytu občanov. V pléne dnes totiž neuspela ani jedna z opozičných snáh zmeniť tento zákon. Jednu predložil Peter Osuský z SaS, druhú nezaradení poslanci z NOVY.

KDH s trestaním stáčania kilometrov neuspelo
3. septembra (TASR) - Stáčanie kilometrov na tachometroch motorových vozidiel nebude trestné. Parlament totiž neodobril novelu Trestného zákona od poslancov KDH. V súčasnosti je trestné iba falšovanie alebo pozmeňovanie identifikačného čísla motorového vozidla, výrobného čísla motora, výrobného štítka alebo výrobného čísla súčastí motorového vozidla.

Snaha Mostu obmedziť lekárom prednostné vyšetrenia je v druhom čítaní
3. septembra (TASR) - Lekári zrejme budú musieť vyhradiť v čase na prednostné vyšetrenia dve hodiny na riadnu ordináciu. Počíta s tým novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci dnes posunuli do druhého čítania. Most-Híd ňou chce riešiť problémy s prednostnými vyšetreniami.

Poslanci prelomili prezidentovo veto, autorský zákon prešiel nezmenený
3. septembra (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič neuspel so svojou pripomienkou k novele autorského zákona. Hlave štátu sa nepozdávalo, že noviny majú patriť k súbornému dielu a spadať tak pod ochranu autorského zákona. Gašparovič navrhol noviny zo súborného diela vylúčiť. Poslancom sa jeho návrh nepozdával a 104 hlasmi prelomili jeho veto. Právna norma teda prešla tak, ako bola pôvodne schválená.

Na vyradenie neexistujúcich vozidiel bude stačiť čestné vyhlásenie
3. septembra (TASR) - Poslanci 87 hlasmi opätovne schválili novelu zákona o odpadoch. Nevyhoveli tak prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, ktorý im právnu normu vrátil s požiadavkou, aby ju neschválili ako celok. Plénum hlasovaním zároveň posunulo účinnosť zákona na január 2014.

Z Afganistanu postupne odíde niekoľko slovenských jednotiek
3. septembra (TASR) – Počty slovenských vojakov v operácii ISAF v Afganistane sa znížia. Poslanci NR SR dnes 142 hlasmi vyslovili súhlas s postupným stiahnutím niekoľkých jednotiek v najbližších mesiacoch. Do Afganistanu zároveň odíde zdravotnícky tím. V súčasnosti pôsobí v misii ISAF 222 slovenských vojakov.

Všeobecná rozprava do programu schôdzí nepribudne
3. septembra (TASR) - Do programu parlamentných schôdzí nepribudne nový pravidelný bod - všeobecná rozprava. Poslanci totiž odmietli novelu rokovacieho poriadku z dielne OĽaNO.

Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia
4. septembra (TASR) - Pravidlá pre exekútorov sa sprísnia. Poslanci dnes totiž odobrili novelu Exekučného poriadku, ktorá má okrem iného zaviesť výberové konania na miesta exekútorov podobne, ako je to u sudcov. Disciplinárne konania majú byť podľa novely verejné a nebudú sa vykonávať len vo vnútri exekútorskej komory.

Balíky pre väzňov majú byť odmenou, piercing chcú zakázať
4. septembra (TASR) – Umožniť lepšie pracovať s odsúdenými a viac ich motivovať k aktívnemu plneniu povinností majú modernejšie pravidlá výkonu trestu, ktoré prináša novela zákona o výkone trestu odňatia slobody. Právnu normu dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Obdobné pravidlá sa zavádzajú aj pri výkone väzby.

Rozsah donucovacích prostriedkov justičnej stráže sa má rozšíriť
4. septembra (TASR) - Rozsah donucovacích prostriedkov vymenovaných v platnom zákone o Zbore väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) by sa mal rozšíriť o obranný štít, použitie špeciálneho streliva a o prostriedok k zamedzeniu priestorovej orientácie alebo k utajeniu fyzickej identity. Vyplýva to z návrhu vládnej novely zákona o ZVJS, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Mandátový výbor stále nenašiel spôsob, ako Alojza Hlinu potrestať
5. septembra (TASR) - Členovia Mandátového a imunitného výboru NR SR ani dnes nenašli spôsob, ako sa vysporiadať s konaním Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý v stredu (4. 9.) v rokovacej sále napadol Antona Martvoňa, a preto budú hľadať ďalej. Fyzický útok rokovací poriadok parlamentu nepozná, preto je aktuálne podľa predsedu výboru Miroslava Číža (Smer-SD) stav legislatívnej núdze.

Nižšie pokuty za menej závažné dopravné priestupky majú podporu snemovne
6. septembra (TASR) - Maximálne pokuty za menej závažné dopravné priestupky by mali od jesene klesnúť o 10 eur, zo súčasných 60 na 50 eur. Návrh novely zákona o cestnej premávke z dielne ministerstva vnútra dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.


Pozn.:

MS SR: Uvažuje o zavedení náhrady za "stratu radosti z dovolenky"
3. septembra (TASR) – Zaviesť náhradu škody spôsobenej náhodou, uzákoniť náhradu škody spôsobenej informáciou alebo radou či upraviť odškodnenie straty počatého dieťaťa. V pracovnej verzii Legislatívneho zámeru nového Občianskeho zákonníka, ktorý má TASR k dispozícii, o tom uvažuje Ministerstvo spravodlivosti SR.

Ústavný súd by mal o dvojakom občianstve rozhodnúť v jesenných mesiacoch
5. septembra (TASR) - V súvislosti s verejným zhromaždením, ktoré sa 1. septembra uskutočnilo pred budovou Ústavného súdu (ÚS) na podporu dvojakého občianstva a zároveň v súvislosti s medializovanými názormi účastníkov konania na údajnú nečinnosť ÚS pri rozhodovaní vo veci podania skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, poskytla predsedníčka ÚS Ivetta Macejková TASR stanovisko, v ktorom objasňuje postup ÚS pri práci s uvedeným podaním.

MS SR: Česká ministerka spravodlivosti rokovala s ministrom Borecom
6. septembra (TASR)– Minister spravodlivosti Tomáš Borec privítal na bilaterálnej návšteve českú rezortnú kolegyňu Mariu Benešovú. Témou rokovaní boli aktuálne informácie v legislatívnej oblasti ako aj skúsenosti s úpravou systému prokuratúry v Slovenskej republike a štátneho zastupiteľstva v Českej republike.

MZV: Odporúča necestovať do okolia jadrovej elektrárne Fukušima
6. septembra (TASR) - Slovenské veľvyslanectvo v Tokiu upozorňuje na zákaz japonských úradov uskutočňovať cesty do okruhu 20 kilometrov okolo jadrovej elektrárne Fukušima-1.

Čižnár s Kažimírom sa zhodli , že boj proti daňovým únikom patrí medzi priority
6. septembra (TASR) - Dnes a vo štvrtok 5. septembra prebiehala v Krpáčove pracovná porada vedenia Generálnej prokuratúry (GP SR) SR s krajskými prokurátormi. Na pracovnú poradu pod vedením nového generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára bol pozvaný aj minister financií SR Peter Kažimír. Predmetom pracovnej porady, ako dnes informovala TASR Andrea Predajňová z Tlačového odboru GP SR, bol aktuálny stav a vývoj trestnej činnosti na celoslovenskej a regionálnej úrovni so zameraním sa na daňovú trestnú činnosť. Dohodnuté boli konkrétne formy a metódy spolupráce  medzi prokurátormi a Finančnou správou SR v boji proti daňovej kriminalite. Táto spolupráca má základ vo výsledkoch pracovnej porady, ktorá bola 3. septembra na GP SR prokuratúre SR medzi vedením prokuratúry a zástupcami Finančnej správy SR.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk