16.9.2013
ID: 785upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

V referende by sme mali hlasovať aj poštou, pri hlasovaní budeme už len krúžkovať, a nie krížikovať, za porušenie zákona by mali hroziť peňažné pokuty. Tieto a iné zmeny má priniesť zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý parlament posunul do druhého čítania. Právna norma združuje pravidlá pre všetky druhy volieb na Slovensku. Ministerstvo vnútra ňou chce od januára budúceho roka sprehľadniť systém či zjednotiť terminológiu. Vďaka zmenám má štát zároveň ušetriť.

VLÁDA

Spolupráca medzi SR a ČR v oblasti obrany sa má prehĺbiť
11. septembra (TASR) - Slovenská a Česká republika by mali užšie spolupracovať v oblasti obrany. Ide najmä o oblasti obranného plánovania, vojenského vzdelávania, vyzbrojovania, logistiky, vojenského zdravotníctva a o oblasť vojenských operácií. Vyplýva to z návrhu na uzavretie dohody o rozvoji spolupráce v oblasti obrany, ktorú na dnešnom zasadnutí schválila vláda.

Nesúhlasí s Figeľovým návrhom protikorupčného zákona 
11. septembra (TASR) - Vláda dnes nesúhlasila so zákonom poslanca za KDH Jána Figeľa o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi.

Do Akreditačnej komisie zasadne Miroslav Líška
11. septembra (TASR) - Novým členom Akreditačnej komisie (AK), ktorá dohliada na kvalitu vysokých škôl, sa stane profesor Miroslav Líška. Na návrh ministra školstva ho dnes do funkcie vymenovala vláda. Funkčné obdobie mu začne plynúť vo štvrtok 12. septembra.


NÁRODNÁ RADA 

Viaceré volebné zákony by mal nahradiť jeden
10. septembra (TASR) - V referende by sme mali hlasovať aj poštou, pri hlasovaní budeme už len krúžkovať, a nie krížikovať, za porušenie zákona by mali hroziť peňažné pokuty. Tieto a iné zmeny má priniesť zákon o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania. Právna norma združuje pravidlá pre všetky druhy volieb na Slovensku. Ministerstvo vnútra ňou chce od januára budúceho roka sprehľadniť systém či zjednotiť terminológiu. Vďaka zmenám má štát zároveň ušetriť.

Volebnú kampaň by mali obmedziť finančné stropy
11. septembra (TASR) - Politické strany a hnutia by mali mať od budúceho roka možnosť minúť na kampaň pred parlamentnými voľbami najviac tri milióny eur. Prezidentský kandidát by mal mať limit nižší. Pre obidve kolá volieb by si mal vystačiť so sumou najviac 500.000 eur. Podobné obmedzenia na výdavky majú platiť aj pre nezávislých kandidátov na predsedov krajov, primátorov či starostov. Ak tieto limity strany či kandidáti prekročia, mali by dostať pokutu vo výške tisícov eur. Sankcie majú hroziť aj za iné porušenia pravidiel, ktoré zavádza zákon o volebnej kampani. Ten dnes parlament posunul do druhého čítania.

Malí podnikatelia by mali ľahšie získať štátne stimuly pre výskum a vývoj
11. septembra (TASR) - Malí podnikatelia a mikropodnikatelia by sa mali od decembra ľahšie dostať k stimulom pre výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu. Umožniť im to má novela zákona o stimuloch pre výskum a vývoj, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Osobám s poskytnutým azylom majú overiť vzdelanie aj bez dokladov
11. septembra (TASR) – Osoby s medzinárodnou ochranou, ktoré odišli zo štátu pôvodu bez možnosti vziať si svoje doklady o vzdelaní, si zrejme budú môcť dať overiť svoje vzdelanie. Umožniť to má novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Právnou normou ministerstvo školstva transponuje európsku smernicu.

Za bezpečnosť elektrozariadení by mali zodpovedať výrobcovia aj predajcovia
11. septembra (TASR) - Za bezpečnosť elektrozariadení by mali byť zodpovedné všetky subjekty v procese výroby, distribúcie a predaja elektrozariadení. Vyplýva to z nového zákona o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických a elektronických zariadeniach, ktorý dnes parlament posunul do druhého čítania. Právna norma preberá európsku smernicu, ktorej cieľom je prispieť k ochrane zdravia ľudí a environmentálne šetrnému zhodnocovaniu a zneškodňovaniu odpadu z elektrozariadení.

Audiovizuálny fond by mal podporovať aj filmové projekty
11. septembra (TASR) - Audiovizuálny fond by mal od budúceho roka finančne podporovať aj realizáciu filmových projektov. Než ich zafinancuje, mali by prejsť kultúrnym testom. Počíta s tým novela zákona o Audiovizuálnom fonde z dielne ministerstva kultúry, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania. Rezort chce právnou normou prilákať na Slovensko aj veľké zahraničné filmové produkcie a pomôcť vzniku nových pracovných miest.

Pri územnom plánovaní sa bude po novom pamätať aj na zosuvy pôdy
11. septembra (TASR) - Pri územnom plánovaní sa od novembra budú brať do úvahy údaje geologického charakteru, a to najmä v súvislosti s možnými zosuvmi pôdy. Vyplýva to z novely geologického zákona, ktorú dnes 84 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Niektorí vysielatelia získajú výnimku z povinného používania slovenčiny
11. septembra (TASR) - Niektorí súkromní vysielatelia majú byť od budúceho roka oslobodení od povinného používania slovenského jazyka vo svojich programoch. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Za podpredsedov NKÚ poslanci zvolili Igora Šulaja a Vladimíra Tótha
12. septembra (TASR) – Poslanci Národnej rady SR dnes v tajnej voľbe zvolili za nových podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) nominantov vládnej strany Smer-SD Igora Šulaja (získal 82 hlasov) a Vladimíra Tótha (81 hlasov). Opoziční poslanci sa na voľbe nezúčastnili. Šulaj a Tóth boli zvolení na sedem rokov.

Učitelia budú môcť získať kredity len na VŠ a v štátnych organizáciách
13. septembra (TASR) - Kredity, ktoré učitelia získavajú za svoje ďalšie vzdelávanie a prilepšujú si tak k platu, budú môcť nadobudnúť už len na vysokých školách, v organizáciách ministerstva školstva či iných štátnych orgánov. Počíta s tým novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes parlament schválil.

Rezort diplomacie bude koordinovať plnenie úloh v oblasti ľudských práv
13. septembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bude koordinovať plnenie úloh v oblasti ľudských práv. Umožní mu to pozmeňujúci návrh poslancov Smeru-SD k novele zákona o organizácii činnosti vlády, ktorý dnes spolu s novelou schválil parlament.


Pozn.:

ÚS: Pri antidiskriminačných žalobách sudcov boli porušené ústavné práva 
11. septembra (TASR) – Problém takzvaných antidiskriminačných žalôb sudcov sa po dnešnom náleze Ústavného súdu (ÚS) vracia na začiatok.  Senát ÚS v zložení Milan Ľalík, Lájos Meszároš a Sergej Kohút tak vyhovel sťažnosti Slovenskej republiky zastúpenej Ministerstvom spravodlivosti (MS) vo tejto veci.

SÚDNA RADA SR: Situácia súviaca s kandidátmi na sudcov ESĽP sa analyzuje
12. septembra (TASR) - Situácia, ktorá vznikla v súvislosti s nízkym počtom uchádzačov o miesto sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) za Slovenskú republiku sa analyzuje, aby sa postupovalo v súlade s platným právnym stavom. TASR o tom informoval tlačový referát Kancelárie Súdnej rady SR.

Zdravotnú poisťovňu možno zmeniť do konca mesiaca, každá ponúka benefity
12. septembra (TASR) - Ľudia sa tak ako každý rok môžu do konca septembra rozhodnúť pre zmenu zdravotnej poisťovne. Presvedčiť ich môžu aj novinky pre klientov, ktoré v týchto dňoch predstavili zdravotné poisťovne. Prepoistiť sa možno len raz ročne, a to od januára nasledujúceho roka. Slováci si môžu vybrať medzi troma zdravotnými poisťovňami.

MVSR: Nesúhlasí s prístupom SIS do Schengenského informačného systému
13. septembra (TASR) - Ministerstvo vnútra SR nesúhlasí, aby Slovenská informačná služba (SIS) mala prístup do Schengenského informačného systému. Vyplýva to z pripomienkového konania k novele zákona o azyle, ktorú vypracoval rezort vnútra. Spravodajská služba vzniesla zásadnú pripomienku, podľa ktorej sa vo všeobecnosti dá konštatovať, že prístup k údajom Schengenského informačného systému treba umožniť nielen policajným orgánom, ale aj bezpečnostným orgánom, ktoré majú výlučne spravodajský charakter.

SÚDY: Námietky pri verejnom obstarávaní nemožno odmietnuť bez dôvodu
15. septembra (TASR) - Súdny dvor Európskej únie (ECJ) posilňuje právo súťažiteľov v procese kontroly a preverovania, či bol postup verejného obstarávania správny. Rozsudok ECJ, ktorý súvisí s prípadom talianskej firmy Fastweb SpA proti Azienda Sanitaria Locale di Alessandria a so zadaním verejnej zákazky dcérskej spoločnosti Telecom Italia SpA, PathNet SpA, znamená, že akákoľvek žiadosť o preverenie postupu vo verejnom obstávaní nemôže byť odmietnutá bez toho, aby došlo k jej vecnému prevereniu.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk