28.10.2013
ID: 990upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Triedy druhého stupňa základných škôl a stredných škôl zrejme budú môcť byť od januára 2014 plnšie. Počíta s tým novela školského zákona, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Právna norma okrem zvýšenia počtu žiakov stanovuje aj minimálne limity. Ak novela definitívne prejde, študenti od septembra 2015 už nebudú môcť využiť jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

VLÁDA

Predsedníctvo Agentúry na podporu výskumu a vývoja bude mať nových členov
23. októbra (TASR) - Do Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) zasadnú noví členovia. Deviatim členom predsedníctva totiž 25. októbra končí štvorročné funkčné obdobie.

Ministri odobrili legislatívny zámer nového autorského zákona
23. októbra (TASR) – Rozvoj digitálneho prostredia spôsobil podľa ministerstva kultúry neistotu nielen na strane autorov, výkonných umelcov, ale aj užívateľov a podnikateľov. Zverejňovanie autorských diel a iných predmetov ochrany na internete malo tiež viesť k spochybňovaniu významu a rozsahu verejnoprávnej ochrany. Situáciu by mohol zmeniť nový autorský zákon, ktorého legislatívny zámer dnes vláda schválila.

Podľa expertov SAV musí mať výskum na Slovensku obmedzený počet priorít
23. októbra (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) sa v rokoch 2014 až 2020 chce sústrediť na sedem priorít. "Podľa názoru expertov zo SAV je potrebné udržať obmedzený počet priorít v oblasti výskumu," píše sa v Správe o pripravenosti SAV na plnenie strategických cieľov vedy a výskumu vyplývajúcich zo stratégie Európa 2020, ktorú dnes vzala vláda na vedomie.

Doteraz splnila 28 zo 45 úloh pri riešení problémov samospráv
23. októbra (TASR) - Členovia vlády za uplynulý rok splnili 28 zo 45 úloh pri riešení problémov samospráv. Priebežne sa plnia dve úlohy, pri dvoch úlohách rezorty požiadali o predĺženie termínu a 13 úloh má byť splnených v ďalšom období. Vyplýva to z priebežného hodnotenia uznesenia vlády k správe o niektorých problémoch v oblasti samosprávy a ich riešení, ktorý dnes vzala na vedomie vláda.

Počet extrémistických trestných činov vlani poklesol
23. októbra (TASR) - Na Slovensku bolo v roku 2012 zaznamenaných menej extrémistických trestných činov ako v predchádzajúcom roku. Vlani sa zistilo 104 trestných činov na úseku extrémizmu, objasniť sa podarilo 43. Ako ďalej vyplýva zo správy ministerstva vnútra, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie, najčastejšie páchaným trestným činom extrémizmu bol prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

V budúcom roku zvýšime samosprávam podielové dane zo 65 na 67 percent
23. októbra (TASR) - Vláda pre budúci rok zvýši podiel dane z príjmu fyzických osôb pre samosprávy zo súčasných 65 na 67 percent. Podľa koncoročných výsledkov samospráv potom rozhodne, či ich zvýši až na 70,3 percenta, ako to bolo v minulosti. Po dnešnom rokovaní vlády s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).


NÁRODNÁ RADA 

Volebné zákony sa odkladajú, minister Kaliňák si zobral ešte mesiac času
22. októbra (TASR) - Volebné zákony sa odkladajú, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) ich na aktuálnej schôdzi parlamentu napokon nepredloží. Urobí tak na nasledujúcej. Zákony sa zrejme nedotknú jarných prezidentských volieb. Naďalej je otvorená otázka nezávislej kontrolnej komisie. To sú závery dnešného rokovania Kaliňáka s opozíciou o podobe volebných kódexov.

Niektorí vysielatelia získajú výnimku z povinného používania slovenčiny
22. októbra (TASR) - Niektorí súkromní vysielatelia majú byť od budúceho roka oslobodení od povinného používania slovenského jazyka vo svojich programoch. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú dnes schválil parlament.

Audiovizuálny fond by mal podporovať aj veľké filmové projekty
22. septembra (TASR) - Audiovizuálny fond by mal od budúceho roka finančne podporovať aj realizáciu veľkých filmových projektov. Skôr než ich zafinancuje, mali by prejsť kultúrnym testom. Počíta s tým novela zákona o Audiovizuálnom fonde z dielne ministerstva kultúry, ktorú dnes schválil parlament.

Zrušenie certifikátu ako náhradu maturity poslanci podporujú
23. októbra (TASR) - Triedy druhého stupňa základných škôl a stredných škôl zrejme budú môcť byť od januára 2014 plnšie. Počíta s tým novela školského zákona, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Právna norma okrem zvýšenia počtu žiakov stanovuje aj minimálne limity. Ak novela definitívne prejde, študenti od septembra 2015 už nebudú môcť využiť jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Osobám s poskytnutým azylom overia vzdelanie aj bez dokladov
23. októbra (TASR) – Osoby s medzinárodnou ochranou, ktoré odišli zo štátu pôvodu bez možnosti vziať si svoje doklady o vzdelaní, si od decembra budú môcť dať overiť svoje vzdelanie. Umožní im to novela zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú dnes 103 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právnou normou ministerstvo školstva transponuje európsku smernicu.

Malí podnikatelia ľahšie získajú štátne stimuly pre výskum a vývoj
23. októbra (TASR) - Malí podnikatelia a mikropodnikatelia sa majú od decembra ľahšie dostať k stimulom pre výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu. Umožniť im to má novela zákona o stimuloch pre výskum a vývoj, ktorú dnes 79 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Zákaz vstupu výtržníkov na štadióny je v druhom čítaní
23. októbra (TASR) - Výtržníkov na športových zápasoch má štát od januára potrestať tak, že im zakáže účasť na verejných podujatiach. Počíta s tým návrh zákona o organizovaní verejných športových podujatí z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Opozícia chce pozmeňujúcimi návrhmi upraviť novelu o hmotnej núdzi
23. októbra (TASR) - Opatrenia, ktoré navrhuje rezort práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD) v novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, sú podľa opozičnej SDKÚ-DS nedostatočné a budú viac formálne, ako by mali prakticky fungovať. Poslanci strany Ľudovít Kaník a Viliam Novotný chcú preto novelu upraviť pozmeňujúcimi návrhmi. Pridal sa k nim aj opozičný poslanec za SaS Jozef Mihál, ktorý tiež navrhuje zmeny v zákone. Právnej norme sa plénum venovalo v závere šiesteho rokovacieho dňa 25. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Z. Zvolenská ostáva vo funkcii ministerky, Smer-SD ju podržal
24. októbra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) ostáva vo funkcii. Opozícii sa ju dnes podľa očakávania nepodarilo pre kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov odvolať. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 50 poslancov zo 128 prítomných.


PREZIDENT

Advokáti budú musieť chodiť na ústne skúšky svojich koncipientov
24. októbra (TASR) - Advokáti budú mať po novom povinnosť zúčastniť sa ústnej časti advokátskej skúšky svojho koncipienta, a tak preukázať priebeh jeho praxe pred advokátskou skúškou. Vyplýva to z novely zákona o advokácii z dielne rezortu spravodlivosti, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Právna norma nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.


Pozn.:

SÚDNA RADA: Stále nemá dosť kandidátov na sudcov ESĽP
23. októbra (TASR) – O miesto medzi sudcami Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) sa zatiaľ neuchádza žiadny nový kandidát. Po opätovnej výzve na prihlasovanie kandidátov do volieb, ktoré majú byť v Súdnej rade SR 28. novembra, zatiaľ neboli predložené žiadne mená. Pre TASR to potvrdili v Kancelárii Súdnej rady SR.

ÚS SR pre súdne prieťahy priznal v tomto roku sťažovateľom takmer 667.000 eur
27. októbra (TASR) - Ústavný súd SR za prvých deväť mesiacov tohto roka vyslovil pre prieťahy v súdnom konaní porušenie Ústavy SR a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd v 164 nálezoch. Primerané finančné zadosťučinenie priznal sťažovateľom v celkovej výške 666.800 eur. Informoval o tom ÚS SR na svojej webovej stránke.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk