10.1.2019
ID: 4354upozornenie pre užívateľov

Vláda: SR by mohla otvoriť zastupiteľské úrady v Baku, Bogote a Rijáde

V niektorých oblastiach sveta slovenské záujmy nie sú dostatočne zastúpené. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR preto uvažuje o otvorení nových zastupiteľských úradov. Tie by mohli vzniknúť napríklad v Azerbajdžane, Kolumbii alebo Saudskej Arábii. Vyplýva to zo správy o stave siete zastupiteľských úradov v SR zahraničí, ktorú v stredu schválila vláda.

Zastupiteľský úrad v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku by bol druhým v regióne Kaukazu. Ďalší sa nachádza v Moskve. Zriadenie nového úradu vyplýva aj z výsledkov oficiálnej návštevy predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) v Azerbajdžane. "Tento záujem podporujú aj ekonomické (80 percent HDP južného Kaukazu tvorí Azerbajdžan) a energetické faktory," priblížil rezort diplomacie.

Podľa ministerstva chýba aj zastupiteľský úrad na západnom pobreží USA. Dôvodom má byť technologická vyspelosť a ekonomická sila časti západného pobrežia, ktorá láka aj slovenských občanov. Len základné funkcie podľa neho dokáže plniť aj jediný zastupiteľský úrad v regióne Latinskej Ameriky, ktorý rezort diplomacie považuje za perspektívny. Zastupiteľský úrad by sa preto mohol otvoriť v kolumbijskej Bogote alebo peruánskej Lime.

Posilnenie diplomatickej prítomnosti si podľa MZVaEZ vyžaduje aj arabský svet. "Pokračujúca intenzifikácia bilaterálnej spolupráce Slovenska s Kráľovstvom Saudskej Arábie by mohla vyústiť do zriadenia zastupiteľského úradu SR v Rijáde, čo by mohlo prispieť k riešeniu situácie preťaženia zastupiteľského úradu v Káhire viacerými priakreditáciami," vysvetlil rezort. Zo stredno- až dlhodobého hľadiska tiež odporúča uvažovať o otvorení ďalšieho úradu napríklad v Ammáne, Bagdade alebo Damasku, ale tiež v maghrebskej časti severnej Afriky, napríklad v Alžíre alebo Rabate.

MZVaEZ v správe ďalej informuje, že sa začal proces personálneho posilnenia Stálej misie SR pri OSN v Ženeve prostredníctvom vytvorenia postu zdravotníckeho atašé. "Vyslaná osoba za rezort zdravotníctva bude pokrývať agendu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Globálneho fondu pre boj proti AIDS, TBC a malárii (GFTAM), Spoločného programu OSN pre HIV a AIDS (UNAIDS) a koordinačných stretnutí EÚ k zasadnutiam globálnych a regionálnych riadiacich orgánov v oblasti zdravia," uviedol.

K 1.11.2018 malo Slovensko v zahraničí celkom 89 zastupiteľských úradov, z toho 64 veľvyslanectiev. Konzulárne funkcie vykonávalo 72 zastupiteľských úradov. Víza vydávalo 50 z nich, niektoré v rámci takzvaných regionálnych vízových úradov. Tie svojou územnou pôsobnosťou pokrývajú pri výkone vízovej agendy všetky štáty Schengenu. Ide napríklad o zastupiteľský úrad vo Viedni alebo Prahe.


Zdroj: TASTR - 9.1.2019


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk