12.3.2016
ID: 3244upozornenie pre užívateľov

Voľný obeh verejných listín: zníženie byrokracie pre občanov

Rada 10. marca 2016 prijala pozíciu v prvom čítaní k nariadeniu, ktorým sa uľahčí voľný pohyb občanov a podnikov prostredníctvom zjednodušenia požiadaviek na predkladanie určitých verejných listín v EÚ.

Nariadením sa odstráni potreba administratívnych náležitostí, ako napr. legalizácia alebo apostila, ktoré vnútroštátne orgány stále vyžadujú v prípade určitých verejných listín vydaných v inom členskom štáte, napríklad dokumentov týkajúcich sa osobného stavu (narodenia, úmrtia, manželstva alebo registrovaného partnerstva, atď.) alebo potvrdenia neexistencie záznamu v registri trestov. Nariadenie sa vzťahuje aj na verejné listiny, ktorých predloženie sa môže od občanov EÚ vyžadovať, ak chcú voliť alebo kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu alebo v komunálnych voľbách.

V záujme prekonania jazykových prekážok sa v nariadení takisto zavádzajú viacjazyčné štandardné formuláre, ktoré sa majú využívať ako pomôcka pri preklade a pripájajú sa k niektorým verejným listinám najčastejšie používaným v cezhraničnom kontexte.

„Prijatím tohto nového súboru pravidiel účinne znižujeme byrokraciu pre európskych občanov. Zjednodušením požiadaviek na predkladanie určitých verejných listín sa výrazne zjednoduší každodenný život občanov, ktorých sa týkajú cezhraničné otázky“, uviedol Ard Van der Steur, minister spravodlivosti Holandska a predseda Rady.

Európsky parlament by mal o návrhu čoskoro hlasovať v druhom čítaní na plenárnom zasadnutí, čím by sa pozícia Rady schválila v prvom čítaní bez pozmeňujúcich návrhov a ukončil sa legislatívny proces. Následne sa právny akt uverejní v Úradnom vestníku EÚ.

Zdroj: TS Rada EU


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk