25.7.2016
ID: 3413upozornenie pre užívateľov

Mediácia pomáha v kultivovanom rozvode, môže zachrániť manželstvo

Od začiatku júla platí na Slovensku nový mimosporový poriadok, ktorý ustavuje rozvodové konanie. Po novom kladie väčší dôraz na rodinnú mediáciu pri manželských súdnych sporoch. Mediácia pomáha partnerom v kultivovanom rozvode, obnovení komunikácie a uzavretí dohody bez súdu. V niektorých prípadoch môže manželstvo zachrániť pred rozpadom. Informovali o tom zakladatelia Asociácie rodinných mediátorov Slovenska (ARMS) na tlačovej konferencii v Bratislave.

„Nový poriadok prináša širší záber v problematike mediácie. Sudca ju môže odporučiť jednotlivým stranám a maximálne tak využívať mediáciu ako inštitút a formu riešenia sporov,“ povedal spoluzakladateľ ARMS František Kutlík. Mimosporový poriadok odporúča sudcom nariadiť mediáciu v troch prípadoch. Prvým je mediácia ako zmierovací proces, ktorý môže rozvodu zabrániť. „Mediácia sa často podobá terapii. Na rozdiel od psychológov však neriešime minulosť, ale sústredíme sa na budúcnosť. Už na prvom stretnutí páry zistia, či mediácia má význam alebo nie,“ vysvetlila predsedníčka ARMS Bronislava Švehláková.

V prípade, že už k rozvodu dochádza, môže sudca odporučiť mediáciu na uzavretie dohody medzi manželmi, a to najmä pri sporoch s deťmi. „Ak sa rodičia dohodnú na starostlivosti o deti, súd im takúto dohodu schváli,“ dodala Švehláková. Napokon upravuje poriadok aj výkon súdneho rozhodnutia, pred ktorým môže súd nariadiť účastníkom mediátorskú pomoc. Novinky v poriadku tak reagujú aj na medializovaný prípad odobratia malého Marca v máji tohto roku. „V prípade sporov s deťmi sme ako mediátori jednoznačne na strane dieťaťa. Dokážeme rodičom pomôcť, aby dokázali o deťoch rozhodnúť sami a nenechali to na sudcu alebo kolíznu opatrovníčku, ktorí vidia ten prípad prvýkrát v živote,“ uzavrela Švehláková. Rozvody u nás zasahujú ročne priemerne 9.000 maloletých.

V roku 2015 bolo na Slovensku rozvedených takmer 10.000 manželstiev. Najpočetnejšiu skupinu tvorili manželstvá trvajúce osem rokov. Novým trendom je rozpad relatívne dlhých manželstiev. Až pätina párov, rozvádzajúcich sa v minulom roku, žila spolu viac ako 25 rokov. Priemerný vek mužov pri rozvode je 43 rokov, u žien je to 40 rokov, pričom o rozvody žiadajú na Slovensku zväčša ženy. Mediácia sa v rámci Európskej únie dostáva do bežných súdnych sporov a až 75 percent zásahov mediátorov je úspešných.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk