21.3.2014
ID: 1679upozornenie pre užívateľov

Podľa výboru LGBTI má novela ústavy zamedziť párom rovnakého pohlavia manželstvo

(TASR) Výbor pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych (LGBTI) osôb je znepokojený novelou Ústavy SR, ktorej jediným cieľom podľa neho je zaviesť ústavný zákaz manželstiev párov rovnakého pohlavia.

Novela z dielne Smeru-SD a KDH, o ktorej na aktuálnej schôdzi diskutujú poslanci, prinesie nielen novinky v justícii, ale aj definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy. Ústava SR sa po jej schválení rozšíri o dve vety - "Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru".
     
Výbor LGBTI Rady vlády pre ľudské práva prijal v stredu na svojom mimoriadnom zasadnutí (19. 3.) k návrhu novely stanovisko, ktoré má byť zaslané všetkým poslancom Národnej rady (NR) SR.
    
Za takouto zmenou ústavy členovia výboru vidia aj pravdepodobné zamedzenie k akejkoľvek inej právnej úprave vzťahov párov rovnakého pohlavia. "Opodstatnenosť tohto nerovného zaobchádzania zo strany navrhovateľov nie je podložené obzvlášť závažnými dôvodmi. Ide o porušenie práva na rovnosť na základe menšinovej sexuálnej orientácie. Závažné dôvody na odopieranie akéhokoľvek právneho uznania párov rovnakého pohlavia zatiaľ nijakým spôsobom nepreukázali ani štátne orgány SR," upozorňujú vo svojom stanovisku.
     
Ako pripomínajú, na Slovensku neboli manželstvá párov rovnakého pohlavia súčasťou verejnej diskusie, a preto by takáto zmena ústavy bola ďalšou stigmatizáciou ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou a pokusom zabrániť diskusii zameranej na právne uznanie párov rovnakého pohlavia a LGBTI rodín.
     
Poukázali na to, že takýto ľudia sú na Slovensku stále vo veľkej miere vystavení predsudkom a nie sú dostatočne chránení pred násilím a diskrimináciou. "Prijatím novely by najvyšší zákon nášho štátu priamo vytvoril dve kategórie občanov a občianok. Znamenalo by to, že osobná integrita, city a vzťahy LGBTI ľudí by neboli hodné ochrany a boli by považované za priamu hrozbu pre celú spoločnosť," upozornil výbor.
     
SR je jednou z posledných krajín Európskej únie právne neuznávajúcou rodiny založené pármi rovnakého pohlavia.
     
Vláde výbor LGBTI odporúča, aby vydala odmietavé stanovisko k návrhom ústavného zákazu manželstiev párov rovnakého pohlavia. Rovnako má zabezpečiť, aby právne predpisy a politika uznávali rozmanitosť rodinných foriem vrátane takých, ktoré nie sú definované rodovou líniou alebo manželstvom. Rovnako by mala vláda prijať všetky potrebné opatrenia tak, aby žiadna rodina nebola diskriminovaná z dôvodu sexuálnej orientácie či rodovej identity osôb, ktoré ju tvoria.


Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk