21.8.2017
ID: 3793upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku tohto roka priznal sťažovateľom nálezom v 204 sťažnostiach primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 403.700 eur.

Vláda

Výzvu na DSV zrušíme, vyberieme aj nových hodnotiteľov projektov
14. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva zruší eurofondovú výzvu na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSV). Zároveň v najbližšom období vypíše novú. Taktiež zruší aktuálnu databázu hodnotiteľov eurofondových projektov a v septembri vypíše výzvu na nových hodnotiteľov. Zároveň sa zmení systém vyhodnocovania projektov.

Cudzinci sa k slovenskému zdravotnému poisteniu majú dostať ťažšie
14. augusta (TASR) - Prístup cudzincov k slovenskému systému zdravotného poistenia sa má skomplikovať. Ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti navrhuje, aby osoba, ktorá získa nárok pre vstup do systému, mala mesačný príjem minimálne na úrovni minimálnej mzdy. Účinnosť novely zákona sa predpokladá od začiatku budúceho roka.

Zdravotné poisťovne majú povinne zazmluvniť zariadenia sociálnych služieb

15. augusta (TASR) - Zdravotné poisťovne majú od budúceho roka povinne zazmluvňovať zariadenia sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Povinné zmluvy navrhuje ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) avizoval, že poisťovne by si mali objednávať minimálne 10.000 postelí.

Ministri sa zišli podľa dohody lídrov koalície

16. augusta (TASR) – Na prvé zasadnutie vlády po letnej prestávke sa ministri zišli tak, ako sa v utorok (15.8.) dohodli lídri vládnych strán. Vláda však ešte nezačala rokovať, pred médiá najprv predstúpi premiér Robert Fico (Smer-SD). Informovala o tom jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Voľby do VÚC by mali stáť viac ako 10 miliónov eur
16. augusta (TASR) - Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý schválila vláda SR. Z rozpočtu ministerstva vnútra má ísť na voľby 8.724.459 eur, z rozpočtu Štatistického úradu 1.474.750 eur, uvádza sa v materiáli. Voľby budú v sobotu 4. novembra 2017.

Špekulatívnym fúziám spoločností by malo odzvoniť
16. augusta (TASR) – Nepoctivé fúzie obchodných spoločností by mali byť minulosťou. Postarať sa má o to novela Obchodného zákonníka, ktorú schválila vláda SR. Návrh kladie tiež vyššiu zodpovednosť na štatutárov a spoločníkov firiem a zavádza nástroje proti tzv. bielym koňom.

Vláda schválila návrh zákona o obetiach trestných činov

16. augusta (TASR) – Slovensko bude mať ucelenú a komplexnú právnu úpravu práv obetí trestných činov. Nový zákon pripravilo ministerstvo spravodlivosti, snaží sa tak zastrešiť podľa neho dôležitú a citlivú problematiku, ktorá je roztrúsená vo viacerých právnych normách. Rezortný návrh schválila vláda.

Zákon o odpadoch sa má zmeniť, pomôže to malým podnikateľom
16. augusta (TASR) – Vláda schválila novelu zákona o odpadoch, ktorá má odbremeniť menších podnikateľov a živnostníkov. Filozofia novej legislatívy - znečisťovateľ platí, ktorá sa začala vlani zavádzať do praxe, ostáva zachovaná. Zmeny by mali začať platiť od začiatku decembra, niektoré až od roku 2018 a 2023.

Verejnoprávne médiá majú povinne informovať ľudí o znečistenom ovzduší
16. augusta (TASR) – Verejnoprávnym médiám má pribudnúť nová povinnosť informovať ľudí o znečistenom ovzduší. Pokiaľ by v niektorom regióne na Slovensku vznikla smogová situácia, Slovenský hydrometeorologický ústav by im výstrahu bezodkladne poslal. Rovnako aj ministerstvu vnútra, ktoré prostredníctvom informačného systému civilnej ochrany vyrozumie okresné úrady a obce. Vyplýva to z novely zákona o ovzduší, ktorú schválila vláda.

Minister školstva Peter Plavčan abdikoval
17. augusta (TASR) - Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval v stredu (16.8.) premiér Robert Fico (Smer-SD), predseda SNS Andrej Danko to akceptoval.


Ostatné

Najobjektívnejšie je televízne spravodajstvo RTVS a TV Markíza
14. augusta (TASR) – V druhom štvrťroku tohto roka mali najobjektívnejšie televízne spravodajstvo verejnoprávny RTVS a TV Markíza. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu MML Omnibus spoločnosti Median SK.

RTVS označilo v prieskume 25,9 percenta respondentov. V poradí k druhej TV Markíza sa priklonilo 25,7 percenta účastníkov prieskumu. Agentúra v tejto súvislosti konštatovala, že výsledky oboch staníc sú štatisticky neodlíšiteľné.

Mečiarove amnestie nie sú premlčané

14. augusta (TASR) – Predseda OKS a zároveň poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál (SaS) nesúhlasí s rozhodnutiami polície nestíhať Vladimíra Mečiara v súvislosti so zneužitím právomoci verejného činiteľa pri udeľovaní amnestií, keďže vec je premlčaná. Listom požiadal generálneho prokurátora o preverenie týchto rozhodnutí a zabezpečenie nápravy, keďže je podľa neho evidentné, že konanie, ktoré polícia označila za premlčané, premlčané byť nemôže.

V prvom polroku spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce 6559 väzňov
14. augusta (TASR) - V prvom polroku tohto roku spĺňalo podmienky pre zaradenie do práce v slovenských väzniciach 6559 väzňov. Uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Na Slovensku sa môže začať budovať 86,9 km nových cyklotrás z eurofondov
15. augusta (TASR) – V regiónoch Slovenska sa môže začať budovať 86,9 kilometra nových cyklotrás. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR totiž schválilo 28 projektov na nové cyklotrasy financované z eurofondov v objeme 12,7 milióna eur.

ÚV SR: Plánovanú Koaličnú radu nie je potrebné uskutočniť, boli konzultácie
Bratislava 15. augusta (TASR) - Koaličná rada, ktorá sa mala uskutočniť dnes večer, nebude, lebo to nie je potrebné, keďže došlo k vzájomným konzultáciám lídrov. Potvrdila to dnes hovorkyňa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Beatrice Szabóová.

Na zvýšenie minimálnej mzdy budú nemocnice potrebovať milióny eur
15. augusta (TASR) – Zvýšenie minimálnej mzdy na 480 eur v budúcom roku by pre malé a stredné nemocnice znamenalo nárast na mzdy o milióny eur. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá reprezentuje desiatky zariadení, preto upozorňuje, že zdravotníctvo bude potrebovať ďalšie peniaze.
dofinancovanie rezortu zdravotníctva," uviedla v stanovisku ANS.  

Ústavný súd priznal v prvom polroku sťažovateľom náhradu vo výške 403.700 eur
15. augusta (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR v prvom polroku tohto roka priznal sťažovateľom nálezom v 204 sťažnostiach primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 403.700 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

Komisia odporučila vláde schváliť za nových členov Rady ÚVO 3 kandidátov
17. augusta (TASR) - Odborná komisia odporučila vláde SR schváliť za nových členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) troch kandidátov. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk