29.10.2018
ID: 4271upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Slovensko sa snaží zvýšiť využívanie alternatívnych trestov, a tým aj Elektronického systému monitorovania osôb (ESMO), ktorý zakúpilo pred niekoľkými rokmi. Napomôcť tomu majú niektoré legislatívne zmeny najmä v oblasti mediácie a probácie pripravené ministerstvom spravodlivosti. V stredu ich parlament odobril 102 hlasmi.

Vláda

Podpisom zmluvy na Edunet_SK odstránil rezort nezákonný stav z roku 2015 

22. októbra (TASR) – Podpisom zmluvy spolu s dodatkom s dodávateľom Edunet_SK, a to spoločnosťou Swan, odstránilo ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) nezákonný stav, ktorý vznikol uzavretím zmluvy so spoločnosťou Slovak Telekom na projekt Infovek 2 bez súťaže priamym rokovacím konaním, keď bol vo funkcii ministra školstva Juraj Draxler. TASR o tom informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva. 

V Bratislave sa stretlo vyše 100 honorárnych konzulov, šiesti získali ocenenie 

22. októbra (TASR) - V Bratislave sa v pondelok po ôsmy raz stretlo vyše 100 honorárnych konzulov, ktorí reprezentujú Slovensko v zahraničí. Na úvod stretnutia sa im prihovoril minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), ktorý následne štyrom konzulom za ich pôsobenie odovzdal strieborné plakety a dvom ďakovné listy ministra.

Ministerstvo kultúry bude dotovať verejné umelecké školy 

23. októbra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR má dávať verejným umeleckým školám na projekty dotácie. Závisieť majú od projektov, ktoré predložia a ktoré vyhodnotí odborná komisia. Počíta s tým novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR z dielne poslancov Smeru-SD a SNS, ktorú v utorok schválil parlament 88 hlasmi. 

Novým riaditeľom tlačového a informačného odboru bude T. Kuča 

24. októbra (TASR) - Riaditeľom tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR bude od 1. novembra doterajší riaditeľ komunikačného odboru ministerstva zdravotníctva Tomáš Kuča. TASR o tom informoval ÚV SR.

NRSR

Diskusia v pléne je takmer nulová, poslancom zostáva už len zopár zákonov 

22. októbra (TASR) - Parlament rokuje už viac ako dve hodiny a poslanci stihli prerokovať viac ako desať návrhov zákonov. Diskusia v pléne je takmer nulová, rovnako slabá je aj samotná účasť poslancov v pléne. Zväčša v rozprave vystupujú len samotní predkladatelia zákonov.

Mimovládne organizácie dostanú vlastný register 

23. októbra (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie dostanú od nového roka vlastný register. Zriadi ho zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií, ktorý v utorok 144 hlasmi schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Tento zákon má podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) vniesť čistotu a transparentnosť do mimovládneho sektora.

Zmeny v oblasti mediácie a probácie majú zlepšiť využívanie ESMO 

24. októbra (TASR) – Slovensko sa snaží zvýšiť využívanie alternatívnych trestov, a tým aj Elektronického systému monitorovania osôb (ESMO), ktorý zakúpilo pred niekoľkými rokmi. Napomôcť tomu majú niektoré legislatívne zmeny najmä v oblasti mediácie a probácie pripravené ministerstvom spravodlivosti. V stredu ich parlament odobril 102 hlasmi.

Základné platy starostov obcí a primátorov miest porastú 

24. októbra (TASR) - Platy starostov a primátorov od decembra porastú. Postará sa o to novela zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú v stredu 80 hlasmi schválila snemovňa.

Prezident

Utorkové hlasovanie o ústave bolo varovaním, stretnem sa s odborníkmi 

24. októbra (TASR) - Utorkové (23. 10.) hlasovanie Národnej rady (NR) SR o spôsobe voľby ústavných sudcov je podľa prezidenta SR Andreja Kisku varovaním. V stredu vyhlásil, že systém bŕzd a protiváh ostal nedotknutý iba vďaka zmätkom pri hlasovaní.

Ostatné 

ÚŠP sa k vyšetrovaniu sledovania novinárov zatiaľ nevyjadruje 

22. októbra (TASR) - Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa zatiaľ k údajnému sledovaniu novinárov zo strany exnovinára a bývalého šéfa kontrarozviedky SIS vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nevyjadruje.

Neschválenie zmien pri výbere sudcov Ústavného súdu SR je sklamaním 

24. októbra (TASR) - Neschválenie zmien pri výbere ústavných sudcov považuje organizácia Via Iuris za sklamanie. Plénom NR SR totiž v utorok (23.10.) neprešla novela Ústavy SR, ktorá mala do procesu výberu súdcov Ústavného súdu SR vniesť niekoľko noviniek. Tí sa tak budú voliť rovnako ako doteraz.

Starostov, primátorov a poslancov si má voliť 2926 obcí 

24. októbra (TASR) - Komunálne voľby sa majú konať v 2926 slovenských obciach vrátane mestských častí a magistrátov Bratislavy a Košíc. TASR to potvrdilo ministerstvo vnútra. Voľby sa na Slovensku uskutočnia 10. novembra. Voliť budú môcť ľudia v 6021 volebných okrskoch. Kandidáti už vstúpili do oficiálnej predvolebnej kampane, ktorá sa skončí 48 hodín pred voľbami.

Vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej ÚŠP koná, nebude však poskytovať informácie 

24. októbra (TASR) - Vo veci úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa koná, preto v súčasnosti nebude Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) poskytovať žiadne informácie, ani komentovať informácie z neoverených zdrojov, aby sa nezmarilo alebo nesťažilo vyšetrovanie. Uviedla to pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

V slovenských ústavoch sa nachádza 55 väzňov odsúdených na doživotie 

25. októbra (TASR) - V súčasnosti sa v slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádza 55 väzňov odsúdených na doživotný trest odňatia slobody. Každý z nich môže však požiadať po 25 rokoch odpykania si trestu o podmienečné prepustenie na slobodu. TASR o tom informoval vedúci Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

V školskom roku 2018/2019 sa do duálneho vzdelávania zapojilo 1615 prvákov 

25. októbra (TASR) – Počet študentov, ktorí sú zapojení do duálneho vzdelávania v školskom roku 2018/2019, je vyšší ako tomu bolo vlani. K 15. septembru sa do tohto systému zapojilo 1615 prvákov, pričom ide oproti vlaňajšku nárast o takmer 400 žiakov. Uviedol to riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV) Michal Němec.

Polícia upozorňuje na podvodné emaily zasielané rôznym spoločnostiam 

25. októbra (TASR) - Polícia upozorňuje na podvodníkov, ktorí zasielajú emaily rôznym spoločnostiam a žiadajú vyplatiť urgentné platby do zahraničia. V Banskej Bystrici eviduje polícia približne desať takýchto prípadov. Mária Faltániová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici, informovala, že takýmto spôsobom boli napadnuté štyri spoločnosti. Páchateľ žiadal vykonať platby do Veľkej Británie, Nemecka, na Ukrajinu, pričom išlo o sumy od 8000 do 47.000 eur.

Voľba kandidátov na sudcov ÚS sa nezmenila, v procese ich výberu však zmeny sú 

25. októbra (TASR) - Samotná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR síce bude na pôde parlamentu fungovať podľa starých pravidiel, proces ich vypočutia však čakajú zmeny. Poslanci NR SR tento týždeň neschválili zmenu Ústavy SR, ktorá mala proces voľby sprísniť, 75 hlasmi však odobrili nový zákon o Ústavnom súde SR, ktorý prináša zmeny aj do Rokovacieho poriadku NR SR.

Staré exekúcie sa majú zastaviť, MS SR predložilo návrh zákona 

25. októbra (TASR) – Staré exekúcie sa majú v budúcnosti po piatich rokoch automaticky zastavovať. Vyplýva to z návrhu zákona o zastavení niektorých exekúcií, ktorý tento týždeň predložilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Gábora Gála (Most-Híd) do medzirezortného pripomienkového konania.

ŠÚ SR opäť preskúšal spočítavanie výsledkov komunálnych volieb 

25. októbra (TASR) - Štatistický úrad (ŠÚ) SR zrealizoval už druhú skúšku na spočítanie výsledkov pre voľby do orgánov samospráv 2018. Skúška sa zameriavala na kontrolu prípravy systému vo všetkých ôsmich krajoch a 49 územných obvodoch okresných volebných komisií.

VšZP sa dohodla na zvýšení platieb pre ďalšie ambulancie všeobecných lekárov 

25. októbra (TASR) - Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa dohodla so zástupcami Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska/Aliancie všeobecných lekárov Slovenska (SVLS/AVLS) na zvýšení kapitačných platieb od januára budúceho roku. Pre TASR to uviedla hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková. Dohoda sa týka vyše 600 ambulancií. O detailnejších podmienkach by mali obe strany hovoriť v novembri.

Súdna rada schválila vymenovanie šiestich sudcov OS, dvoch pridelila na NS SR 

25. októbra (TASR) - Súdna rada na svojom deviatom rokovaní v stredu (24.10.) schválila návrh na vymenovanie šiestich kandidátov do funkcie sudcu okresného súdu. Členovia rady súhlasili aj s návrhmi na dočasné pridelenie dvoch sudcov na výkon funkcie sudcu na Najvyšší súd (NS) SR. Vyplýva to z uznesenia Súdnej rady.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk