12.11.2018
ID: 4283upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Za uloženie tony komunálneho odpadu s menej ako desaťpercentnou úrovňou vytriedenia na skládku sa od januára bude platiť 17 eur. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v utorok (6. 11.) schválila vláda. Tento poplatok sa bude každoročne zvyšovať. Príjmy z poplatkov sa rozdelia medzi obce, na ktorých území sa nachádza skládka odpadov alebo cesta k nej (desať percent) a Environmentálny fond.

Vláda

MO SR bude nakupovať pohonné hmoty lacnejšie 

6. novembra (TASR) - Náklady Ministerstva obrany (MO) SR za pohonné hmoty budú nižšie. Výhodnejšie ceny palív vyplývajú z výsledkov verejnej súťaže, ktorú rezort obrany zrealizoval formou elektronickej aukcie.

Vláda schválila návrh na vyhlásenie roka 2020 za Rok slovenského divadla 

6. novembra (TASR) – Rok 2020 bude Rokom slovenského divadla. Na utorňajšom zasadnutí o tom rozhodla vláda, ktorá podporila návrh Ministerstva kultúry (MK) SR zvýrazniť významné jubileá, ktoré si slovenská divadelná scéna v roku 2020 pripomína.

Ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti má zvýšiť nový úrad 

6. novembra (TASR) – Ochranu oznamovateľov korupcie a protispoločenskej činnosti má posilniť a zefektívniť špeciálny úrad - nezávislý orgán štátnej správy s celoštátnou pôsobnosťou. Jeho úlohou bude poskytovať ochranu oznamovateľom, kontrolovať dodržiavanie navrhovaného zákona, poskytovať odborné stanoviská a poradenstvo k aplikácii návrhu zákona, robiť osvetu v oblasti poskytovania ochrany tzv. whistleblowerom i poskytovať odmenu oznamovateľom. O svojej činnosti bude raz za rok predkladať správu Národnej rade SR. Zriadenie úradu v utorok odobrila vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Skalici v rámci schválenia návrhu novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Počet vysokoškolákov vlani klesol, zahraničných študentov však pribudlo 

6. novembra (TASR) – Na Slovensku v roku 2017 pribudli zahraniční študenti. Oproti roku 2016 ide o 8,6-percentný nárast, čo predstavuje 889 študentov. Vlani však ubudlo vysokoškolákov, a to o 10.966, čo je pokles o 7,45 percenta. Vyplýva to z výročnej správy o stave vysokého školstva za rok 2017 z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorú vzala v utorok vláda v Skalici na vedomie.
 
Vláda rozhodla o výške poplatkov za skládkovanie aj o tom, kam pôjdu 

7. novembra (TASR) - Za uloženie tony komunálneho odpadu s menej ako desaťpercentnou úrovňou vytriedenia na skládku sa od januára bude platiť 17 eur. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v utorok (6. 11.) schválila vláda. Tento poplatok sa bude každoročne zvyšovať. Príjmy z poplatkov sa rozdelia medzi obce, na ktorých území sa nachádza skládka odpadov alebo cesta k nej (desať percent) a Environmentálny fond.

Vládou schválenú novelu vítame, posilní oznamovateľov korupcie 

7. novembra (TASR) - Vládou schválená novela zákona posilní podľa Nadácie Zastavme korupciu ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko novelu víta, treba však podľa neho zvýšiť osvetu a mať viac výsledkov.
 
Vláda súhlasí s dohodou členských štátov EÚ a Kanadou o strategickom partnerstve 

7. novembra (TASR) - Slovenská vláda súhlasí s uzatvorením Dohody o strategickom partnerstve (SPA) medzi EÚ a jej členskými štátmi na jednej strane a Kanadou na strane druhej. Ministri sa na tom dohodli na utorkovom (6. 11.) výjazdovom rokovaní vlády v Skalici. K dohode ešte musí vysloviť súhlas Národná rada SR, následne môže prezident SR dohodu ratifikovať.

Rezort diplomacie hľadá organizátora konferencií pre predsedníctvo v OBSE 


Bratislava 8. novembra (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí (MZV)  hľadá organizátora dovedna 12 konferencií vo 4* a 5* bratislavských hoteloch pre predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v roku 2019. Verejné obstarávanie je podľa údajov z vestníka za takmer 774.000 eur bez DPH a je rozdelené na dve časti. Rozhodujúcim kritériom bude cena. Otváranie obálok je naplánované na 4. decembra.

O azyl na Slovensku požiadalo od začiatku roka do konca augusta 124 osôb 

9. novembra (TASR) - O azyl na Slovensku požiadalo od začiatku roka 2018 do konca augusta 124 osôb, zatiaľ ho udelili dvom osobám. Informovala o tom riaditeľka Odboru migrácie a integrácie Migračného úradu Ministerstva vnútra (MV) SR Petra Achbergerová.

NRSR

A. Danko čeliť odvolávaniu nebude, koalícia nepodporila program 

6. novembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) nebude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Za program mimoriadnej schôdze totiž v utorok zahlasovalo len 64 poslancov zo 139 prítomných. Opozícia chcela Danka odvolať najmä pre kauzu jeho rigoróznej práce. Schválenie programu nepodporil nikto z koalície. 

Bezpečnostné dokumenty sú po roku opäť v hre, najskôr ich preberie výbor 

8. novembra (TASR) - Návrh Obrannej stratégie Slovenskej republiky a Návrh Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky sa po viac ako roku od schválenia vládou dostávajú do parlamentu. Predložili ich tam opoziční poslanci, ktorým prekáža, že parlament o týchto dokumentoch doteraz nerokoval. Už v utorok (13.11.) sa oboma materiálmi bude zaoberať Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Prezident

Platy štátnych zamestnancov od budúceho roka vzrastú o 10 % 

8. novembra (TASR) - Tabuľkové platy zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme od budúceho roka vzrastú v priemere o 10 %. Taktiež sa zredukuje počet tabuliek upravujúcich jednotlivé platové tarify. Najdôležitejšou zmenou však je, že všetky platové tarify budú nad úrovňou minimálnej mzdy. Vyplýva to z novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú vo štvrtok podpísal prezident SR Andrej Kiska. Účinnosť nadobudne od 1. januára budúceho roka.

V procese výberu kandidátov na sudcov ÚS budú novinky 

8. novembra (TASR) - Novinky v procese výberu kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR dostali zelenú. Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o ústavnom súde, ktorý prináša zmeny aj do rokovacieho poriadku NR SR.

Prezident podpísal novelu zákona o dotáciách MK pre verejné umelecké školy 

8. novembra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR bude dávať verejným umeleckým školám na projekty dotácie. Závisieť majú od projektov, ktoré predložia a ktoré vyhodnotí odborná komisia. Počíta s tým novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MK SR z dielne poslancov Smeru-SD a SNS, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Legislatívnu zmenu schválil parlament 23. októbra 88 hlasmi.

Zmeny v oblasti mediácie a probácie majú zlepšiť využívanie ESMO 

8. novembra (TASR) – Slovensko sa snaží zvýšiť využívanie alternatívnych trestov, a tým aj Elektronického systému monitorovania osôb (ESMO), ktorý zakúpilo pred niekoľkými rokmi. Napomôcť tomu majú niektoré legislatívne zmeny najmä v oblasti mediácie a probácie pripravené ministerstvom spravodlivosti. Novelu zákona podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Prezident podpísal zákon o platoch starostov a primátorov, budú vyššie 

8. novembra (TASR) - Platy starostov a primátorov od decembra porastú. Postará sa o to novela zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Ostatné

Centrum právnej pomoci zefektívni svoje fungovanie 

6. novembra (TASR) - Centrum právnej pomoci v najbližších rokoch zefektívni svoje fungovanie aj svoju komunikáciu s verejnosťou. Použiť chce na to najmä eurofondy. Vyplýva to z návrhu koncepcie činnosti centra, ktorý v utorok schválila vláda. Podľa centra však bude zároveň potrebné upraviť legislatívu a prehodnotiť odmeňovanie jeho zamestnancov.

Ochranári zálohovanie PET fliaš vítajú,verejnosť motivujú príklady zo zahraničia 

8. novembra (TASR) - Zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek povedie k znižovaniu množstva plastov v prírode, preto je krokom správnym smerom. Zhodujú sa na tom Miloš Veverka z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy (CEPTA) aj Helena Čárska zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Slovensko. Zálohovanie by podľa ankety TASR privítali aj spotrebitelia, ktorých presvedčili najmä pozitívne skúsenosti zo zahraničia.


Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk