7.1.2019
ID: 4347upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Európska komisia (EK) prvýkrát v histórii označila vývoj v rezorte zdravotníctva ako pozitívny, keď uznala, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dosiahlo výrazný pokrok vo zvyšovaní efektivity. Rok 2018 hodnotí preto MZ podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej "veľmi dobre" a celkovú situáciu v rezorte považuje "za stabilnú".

Vláda

Výberové konanie na post prezidenta polície bude vyhlásené do 15. februára 

30. decembra (TASR) – Výberové konanie na post policajného prezidenta vyhlási Ministerstvo vnútra (MV) SR do 15. februára 2019. Šéfka rezortu Denisa Saková (Smer-SD) predpokladá, že nový policajný prezident a riaditeľ inšpekčnej služby by mohli byť menovaní do leta nasledujúceho roka. Povedala to v rozhovore pre TASR.
 
MZVaEZ odmieta, že dalo bezpečnostnú stratégiu vypracovať americkému inštitútu 

31. decembra (TASR) - Rezort diplomacie odmieta tvrdenie, že by návrh novej bezpečnostnej stratégie vypracovali zahraniční experti. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré nevidí dôvod, prečo by aktuálna verzia bezpečnostnej stratégie nemala byť predložená na rokovanie Národnej rady (NR) SR.

V oblasti odpadov sa tento rok splní viac ako polovica cieľov 

31. decembra (TASR) - Z cieľov v oblasti odpadového hospodárstva sa v roku 2018 pravdepodobne podarí splniť sedem z desiatich cieľov, ktoré sa tohto roka týkajú. Vyplýva to z Vyhodnotenia priebežného plnenia cieľov a opatrení Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2016-2020, ktoré ministerstvo životného prostredia (MŽP) v decembri predložilo vláde.

EK prvýkrát v histórii pozitívne označila vývoj v rezorte zdravotníctva 

1. januára (TASR) – Európska komisia (EK) prvýkrát v histórii označila vývoj v rezorte zdravotníctva ako pozitívny, keď uznala, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR dosiahlo výrazný pokrok vo zvyšovaní efektivity. Rok 2018 hodnotí preto MZ podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej "veľmi dobre" a celkovú situáciu v rezorte považuje "za stabilnú".

Deti v škôlkach budú mať obedy zadarmo od januára, školáci od septembra 

1. januára (TASR) – Obedy zadarmo budú mať od januára tohto roka deti v poslednom ročníku materských škôl a žiaci základných škôl od septembra 2019. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú v decembri schválil parlament.

Rezort predstavil svoje priority počas slovenského predsedníctva OBSE 

2. januára (TASR) - Podpora vojenskej spolupráce a posilnenie opatrení na budovanie dôvery a bezpečnosti budú prioritami Ministerstva obrany (MO) SR počas slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Rezort sa chce tiež venovať znižovaniu napätia a rizika vypuknutia vojenského konfliktu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Hygienické balíčky malo k dispozícii od októbra viac ako 136.000 pacientov 

4. januára (TASR) - Od októbra malo k dispozícii hygienické balíčky viac ako 136.000 pacientov, hospitalizovaných vo všetkých slovenských univerzitných a fakultných nemocniciach. Celkovo na ne doteraz ministerstvo zdravotníctva minulo približne 1,1 milióna eur. Cena jedného sa tak pohybovala v sume 1,02 eura s DPH.

Konanie MŠVVaŠ pri zmluve o prideľovaní stimulov nie je v súlade so zákonom 

4. januára (TASR) – Zmluva, ktorú podpísalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR bez zaregistrovania sa do Registra partnerov verejného sektora (RPVS), nie je v súlade so zákonom. Vyplýva to zo stanoviska rezortu spravodlivosti, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Drobová.
 
MŠVVaŠ odmieta pochybenia súvisiace s porušením zákona pri prideľovaní stimulov 

4. januára (TASR) - Rezort školstva sa ohradzuje proti nepravdivým informáciám ohľadom porušenia zákona pri prideľovaní stimulov na výskum a vývoj. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR striktne odmieta akékoľvek pochybenia.

NRSR

Do elektronickej zdravotnej knižky budú nahliadať aj posudkoví lekári 

1. januára (TASR) - Počnúc 1. januárom bude mať do elektronickej zdravotnej knižky pacienta prístup viac osôb. Vyplýva to z novely zákona o národnom zdravotníckom informačnom systéme z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá v utorok vstúpila do účinnosti. Právna norma reaguje na spustenie elektronického zdravotníctva do praxe.

Politické strany dostanú limity na počet členov, upraví sa ich fungovanie 

1. januára (TASR) - Politické strany dostanú limity na počet členov, upraví sa aj ich fungovanie. Do účinnosti totiž utorok vstúpila novela zákona o politických stranách, ktorú iniciovala koaličná SNS.

Začína platiť novela zákona o odpadoch, má zlepšiť triedený zber 

1. januára (TASR) - Zlepšenie triedeného zberu a zníženie množstva odpadov ukladaných na skládky má priniesť novela zákona o odpadoch, ktorá nadobúda účinnosť od 1. januára. 

Súdnym prieťahom chce zabrániť digitalizáciou a stabilizovaním zamestnancov 

3. januára (TASR) - Súdnym prieťahom chce ministerstvo spravodlivosti zabrániť doriešením digitalizácie a stabilizáciou justičných zamestnancov. Pre TASR to uviedol šéf rezortu Gábor Gál (Most-Híd). 

Kandidátov na sudcov ÚS je zatiaľ 24, pribudol aj R. Procházka 

4. januára (TASR) - Do piatku prijal Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR 34 návrhov kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR. Niekoľko mien sa v nich objavilo viackrát, kandidátov je teda v konečnom dôsledku 24. TASR o tom informoval predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD).

Ostatné 

V roku 2019 sa uvedú ďalšie funkcie elektronického zdravotníctva 

30. decembra (TASR) - V budúcom roku sa bude pokračovať v uvádzaní ďalších funkcionalít elektronického zdravotníctva, predovšetkým eobjednania a elabu. Po elektronickom objednávaní pacientov na vyšetrenie počas doplnkových ordinačných hodín by sa tak elektronizácia mala dotknúť aj záznamov z laboratórnych vyšetrení.

ÚVO doručil na GP SR od začiatku vzájomnej spolupráce štyri trestné oznámenia 

30. decembra (TASR) - Od uzavretia dohody medzi Generálnou prokuratúrou SR (GP SR) a Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) boli zo strany ÚVO doručené na GP SR štyri oznámenia o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestnej činnosti v oblasti verejného obstarávania, resp. v súvislosti s verejným obstarávaním.

ZAP je ochotný podpísať zmluvy s VšZP, dal si nové podmienky 

31. decembra (TASR) - Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) je ochotný podpísať zmluvy na budúci rok za svojich členov, ktorí vypovedali zmluvy Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Pre štátnu poisťovňu má však tri nové podmienky. Okrem iného žiada vyvodenie osobnej zodpovednosti za prístup jej vedenia k rokovaniu so zväzom. Vyplýva to z pondelkového stanoviska ZAP.

Uplynulý rok na pôde Súdnej rady priniesol niekoľko noviniek 

31. decembra (TASR) - V uplynulom roku sa na pôde Súdnej rady SR a Kancelárie Súdnej rady SR podľa hovorkyne kancelárie Veroniky Müller uvádzalo do praxe niekoľko nových činností súvisiacich so zmenami sudcovských zákonov. V novembri tiež Súdna rada zvolila kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu.

Mimovládne organizácie dostanú vlastný register 

1. januára (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie dostanú vlastný register. Zriadi ho zákon o registri mimovládnych neziskových organizácií, ktorý v utorok vstúpil do účinnosti. Právna norma má podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) vniesť čistotu a transparentnosť do mimovládneho sektora.

Rieky a vodné ekosystémy si zaslúžia väčšiu pozornosť 

5. januára (TASR) - Z tém životného prostredia by si väčšiu pozornosť rozhodne zaslúžil stav riek a vodných ekosystémov. Myslí si to Svetový fond na ochranu prírody (WWF) Slovensko. Problémom sú podľa neho napríklad stavby na riekach, ktoré narúšajú kontinuitu toku a bránia migrácii rýb. Organizácia tiež zdôrazňuje nutnosť ochrániť lesy pred náhodnou ťažbou.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk