3.6.2019
ID: 4496upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Vláda schválila návrh zákona o dani z príjmov z dielne ministerstva financií. Návrh obsahuje opatrenia na zníženie administratívneho zaťaženia daňovníkov a podporu malých a stredných podnikov a takisto aj opatrenia na odstránenie bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku vrátane dodávateľskej siete.

Vláda

Prostriedky na rekonštrukcie internátov budú vysokým školám prideľovať diferencovane
27. 5. 2019 (SITA) – Pomalé a rozdielne čerpanie prostriedkov alokovaných v minulom roku na rekonštrukcie internátov vysokých škôl je dôvodom, že ministerstvo školstva bude k jednotlivých školám pristupovať rozdielne. Z doteraz vyčleneného balíka 20 mil. eur sa podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej podarilo do konca roka 2018 vyčerpať len 38,8 percenta a do 17. mája tohto roku 60 percent.

Minister M. Lajčák sa stretol s riaditeľkou ODIHR I. S. Gísladóttirovou
28. 5. 2019 - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák sa dnes (27. mája 2019) stretol s riaditeľkou Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Ingibjörg Sólrún Gísladóttirovou. „Témou rozhovoru boli aktivity ODIHR a výzvy v tretej, ľudsko-právnej, dimenzii OBSE vrátane potreby zachovania širokej účasti zástupcov občianskej spoločnosti na aktivitách OBSE,“ zdôraznil M. Lajčák. Obaja partneri potvrdili, že rešpektovanie ľudských práv a základných slobôd je integrálnou súčasťou komplexného prístupu OBSE k otázkam bezpečnosti. Zhodli sa, že slovenské predsedníctvo v OBSE a ODIHR budú naďalej úzko spolupracovať a koordinovať svoje kroky za účelom napĺňania mandátu OBSE v ľudsko-právnej oblasti.

Na summite sme nehovorili o menách, Šefčovič má našu podporu

28.05.2019, (TASR) - Hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ v rámci neformálneho utorňajšieho summitu v Bruseli sa prioritne venovali postupom, podľa ktorých budú hľadať vhodných kandidátov na najvyššie posty v štruktúrach EÚ, a nehovorilo sa zatiaľ o žiadnych menách pre tieto funkcie.

V Bratislave sa uskutočnilo druhé prípravné stretnutie Ekonomického a environmentálneho fóra OBSE
28.05.2019 - 27. - 28. mája sa v Bratislave uskutočnilo druhé prípravné stretnutie Ekonomického a environmentálneho fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (EEF OBSE), ktorej Slovensko počas celého roka 2019 predsedá.

Podpora integračných ambícii bola hlavnou témou rokovaní krajín Vyšehradskej štvorky a západného Balkánu

28.05.2019 - Zhodnotenie pripravenosti krajín západného Balkánu v rámci reformnej a eurointegračnej cesty a podpora politiky rozširovania Európskej únie. To sú hlavné momenty stretnutia krajín Vyšehradskej štvorky a krajín západného Balkánu, ktoré sa uskutočnilo 28. mája 2019 pod vedením slovenského predsedníctva V4 v Bratislave na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

Výsledok eurovolieb môže do rozhodovania EP vniesť viac demokracie
28.05.2019, (TASR) - Po voľbách do Európskeho parlamentu panuje medzi európskymi lídrami stále dobrá nálada, a to aj napriek oslabeniu dvoch najsilnejších frakcií - ľudovcov i socialistov - a posilneniu, ktoré naopak zaznamenali euroskeptické populistické strany. Po skončení mimoriadneho povolebného summitu EÚ v Bruseli to v utorok povedal slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Návrh zákona o dani z príjmov dostal od vlády zelenú
29.05.2019 - Vláda schválila návrh zákona o dani z príjmov z dielne ministerstva financií. Návrh obsahuje opatrenia na zníženie administratívneho zaťaženia daňovníkov a podporu malých a stredných podnikov a takisto aj opatrenia na odstránenie bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku vrátane dodávateľskej siete. Osobitným opatrením, ktoré si zasluhuje pozornosť je zvýšenie podpory podnikového výskumu a vývoja prostredníctvom odpočtu nákladov na výskum a vývoj z doterajšej úrovne 100% na 150% už za tento rok a na 200% od roku 2020.

Štátny tajomník František Ružička na Pražskom európskom summite o výsledkoch volieb do Európskeho parlamentu z pohľadu strednej Európy
29.05.2019 - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička sa 29. mája zúčastnil na Pražskom európskom summite. Štátny tajomník F. Ružička vystúpil spolu s ministrom zahraničných vecí Českej republiky T. Petříčkom, s ministrom pre spolkové a európske záležitosti Bavorska F. Herrmanom a ministrom pre spolkové a európske záležitosti Saska O. Schenkom v rámci ministerského panelu, ktorý sa zaoberal konsekvenciami výsledkov volieb do Európskeho parlamentu z pohľadu Strednej Európy.

Slovensko podpísalo so Srbskom dohodu o vyrovnaní dlhu, dostane 7,2 mil. USD

30.05.2019, (TASR) – Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) podpísal s predsedníčkou srbskej vlády Anou Brnabičovou medzištátnu dohodu o urovnaní dlhu Srbskej republiky voči Slovenskej republike. Dlh vznikol ešte začiatkom 90. rokov minulého storočia ako zostatok na clearingovom účte medzi Juhoslovanskou socialistickou federatívnou republikou (SFRJ) a Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou. Srbsko splatí dlh v dohodnutej výške 7,21 milióna dolárov (6,46 milióna eur).

Pri implementácii Agendy 2030 napomôžu aj silné partnerstvá v rámci V4

30. mája 2019 - Pod záštitou podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka sa 30. mája 2019 na pôde rezortu diplomacie konala medzinárodná konferencia o budovaní partnerstiev za účelom implementácie Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj. Na podujatí vystúpila aj námestníčka generálneho tajomníka OSN Mirjana Spoljaric Egger.

Vyhlásenie MZVaEZ SR k zverejneniu rozširovacieho balíčka Európskej komisie
30. mája 2019 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky privítalo zverejnenie tohtoročných správ Európskej komisie týkajúcich sa politiky rozširovania, ako aj stanovisko Európskej komisie k žiadosti o členstvo Bosny a Hercegoviny v Európskej únii. Ministerstvo oceňuje úsilie Európskej komisie ponúknuť detailný prehľad pokroku, ktoré kandidátske krajiny a potenciálni kandidáti za ostatný rok dosiahli s cieľom naplniť svoje eurointegračné ciele.

NRSR

Zasadala Komisia pre dopravu, výstavbu a cestovný ruch pri Výbore NR SR pre hospodárske záležitosti
30. 5. 2019, (Kancelária NR SR) - Predseda Komisie pre dopravu, výstavbu a cestovný ruch Miroslav Ivan zvolal dňa 29.5.2019 zasadnutie komisie, ktorého predmetom bol vládny návrh zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve. Zasadnutia sa zúčastnila aj predsedníčka výboru Jana Kiššová a niektorí ďalší členovia výboru.

O post ústavného sudcu sa uchádza 16 kandidátov

30. 5. 2019, (TASR) - O post sudcu Ústavného súdu SR sa uchádza 16 kandidátov. Potvrdil to šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD). Všetci okrem dvoch sa o post uchádzajú opätovne. Plénum má ďalšich kandidátov na ústavných sudcov voliť na júnovej schôdzi. Kandidátmi na post ústavného sudcu sú Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Čirč a Kubík sú novými uchádzačmi.
     
Prezident

Prezident vymenoval generálov ozbrojených síl a policajného zboru
28.05.2019 - Prezident Andrej Kiska na návrh vlády povýšil a menoval generálov Ozbrojených síl SR a Policajného zboru SR.

Prezident Kiska: Bratislava je finančne podhodnotená
29.05.2019 - Bratislava je finančne podhodnotená. V porovnaní s mestami ako Brno dostáva podstatne menej peňazí a hlavne zdedila investičný dlh, ktorý musí splácať. Vyhlásil to prezident Andrej Kiska po stretnutí s primátorom Bratislavy Matúšom Vallo.

Prezident Kiska sa v Česku rozlúčil s prezidentom Zemanom

30.05.2019 - Prezident Andrej Kiska absolvoval rozlúčkový návštevu Českej republiky, keď sa na zámku v Lánoch stretol s s prezidentom ČR Milošom Zemanom. V súlade s tradíciou išlo o poslednú z prezidentových zahraničných rozlúčkových návštev.


Zdroje: TS Urad Vlady SR, TS Kancelária prezidenta SR, TS NR SR

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk