22.6.2020
ID: 4830upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavnoprávny výbor zriadil dve poradné komisie: pre tvorbu práva a pre voľbu a odvolávanie verejných funkcionárov. Rada prokurátorov bude mať legitimitu vyjadrovať sa prostredníctvom svojho zástupcu ako člena Komisie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre voľbu a odvolávanie verejných funkcionárov napr. aj pri návrhoch na odvolanie generálneho prokurátora k tomu, či skutočne prestal svoju funkciu vykonávať čestne, riadne, nezávisle a nestranne.

Vláda

Ďalší rozsudok v prospech SR pred SD EÚ vo veci verejného zdravotného poistenia


15. 06. 2020 - Dňa 11. 6. 2020 Súdny dvor EÚ (veľká komora) v spore Európska komisia a Slovenská republika v. Dôvera zdravotná poistʼovňa (C-262/18 P a C-271/18 P) v prospech Slovenskej republiky vydal kľúčový rozsudok pre systém verejného zdravotného poistenia v Slovenskej republike. Súdny dvor tým potvrdil svoju judikatúru týkajúcu sa neuplatniteľnosti pravidiel štátnej pomoci na zdravotné poisťovne pôsobiace pod štátnym dohľadom v súvislosti so systémom sociálneho zabezpečenia, ktorý sleduje sociálny cieľ a uplatňuje zásadu solidarity.

Návrh obnovy európskeho hospodárstva je pre Slovensko pozitívny

15. 06. 2020 - Návrh plánu obnovy hospodárstva Európskej únie (EÚ) je z pohľadu Slovenskej republiky pozitívny. Po videorokovaní ministrov pre vnútorný trh a priemysel (COMPET) to uviedol štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec. Plán obnovy môže podľa neho významne prispieť k opätovnému naštartovaniu európskej ekonomiky. Slovensko môže v najbližších rokoch získať až 14 miliárd eur.  

Bezpečnostným výzvam musíme čeliť spoločne, Slovensko je pripravené podieľať sa na ich zvládnutí


16. 06. 2020 - Ministri obrany členských štátov EÚ dnes počas videokonferencie diskutovali o dôležitých témach Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. Venovali sa najmä otázkam posilnenia spolupráce v politicko-vojenskej oblasti vrátane riešenia spoločných bezpečnostných výziev, ktorým Európa v súčasností čelí. Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer pri tejto príležitosti potvrdil pripravenosť Ozbrojených síl SR, v prípade potreby a Národnou radou SR schváleného mandátu, naďalej podieľať sa na ich spoločnom riešení v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Diskusia bola venovaná aj pokroku v implementácii obranných iniciatív a ich financovaniu z rozpočtu Únie.

MH Manažment pripravuje veľké zmeny vo fungovaní štátnych teplární

17. 06. 2020 - Prepojenie a zefektívnenie šiestich štátnych teplární je prioritou nového vedenia spoločnosti MH Manažment. Potvrdil to generálny riaditeľ Ľuboš Lopatka, ktorý v Kúpeľoch Sliač predstavil tieto plány vedeniu teplární a ich dodávateľom tovarov a služieb. Lopatka okrem toho uviedol, že minoritné podiely, ktoré má MH Manažment v desiatkach ďalších firiem, by bolo najrozumnejšie odpredať. Samotná štátna spoločnosť MH Manažment môže podľa jej nového šéfa do dvoch rokov postupne ukončiť svoju činnosť. Konkrétny návrh ďalšieho fungovania spoločností s podielmi štátu by malo vedenie predstaviť do konca roka.

Vicepremiér R. Sulík rokoval s rakúskou kolegyňou M. Schramböck


17. 06. 2020 - Rozvoj bilaterálnych vzťahov, projekt ropovodu Bratislava-Schwechat a dostavba jadrovej elektrárne Mochovce, to boli témy rokovania vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka na stretnutí s rakúskou ministerkou pre digitálne a hospodárske záležitosti Margarete Schramböck. Išlo o prvé stretnutie R. Sulíka s rakúskou rezortnou kolegyňou. Na rokovaní vo Viedni ho sprevádzal štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

Minister Naď sa zúčastnil na videokonferencii ministrov obrany členských krajín NATO

17. 06. 2020 - Aktuálne témy v oblasti obrany a bezpečnosti, vplyv pandémie COVID-19 a ďalších výziev, ako napríklad odolnosť Aliancie, pokračovanie misií NATO, reakcia na vývoj ruských raketových systémov, ktorým musí v súčasnosti Severoatlantická aliancia čeliť, boli ústrednými témami dnešnej online diskusie ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie. Na videokonferencii sa zúčastnil aj minister obrany SR Jaroslav Naď.

Novým predsedom Úradu priemyselného vlastníctva M. Medvec

17. 06. 2020 - Novým predsedom Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) bude Matúš Medvec. Na návrh vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka o tom rozhodla vláda. Na poste od štvrtku nahradí doterajšieho šéfa úradu Richarda Messingera.Vicepremiér očakáva od nového šéfa ÚPV, že zabezpečí efektívnejšie fungovanie úradu. Výsledkom by malo byť najmä zrýchlenie konaní, lebo doteraz sa tento úrad podľa Sulíka vyznačoval pomalosťou.

Stanovisko MF SR k problematike dotácií na úhradu nájemného


18. 06. 2020 - Stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky k problematike dotácií na úhradu nájomného podľa § 13c zákona č. 71/2013 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v znení zákona č. 155/2020 Z. z. (ďalej len „zákon o poskytovaní dotácií“).

Stanovisko MF SR k problematike predloženia vyúčtovania podľa zákona o vlastníctve bytov

18. 06. 2020 - Stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky k problematike predloženia vyúčtovania podľa zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o vlastníctve bytov“) v súvislosti s prijatím zákona č. 156/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 67/2020 Z. z.“).

Posilňovaním regionálnej spolupráce krajín V4 môžeme spoločne prispieť k ešte efektívnejšiemu riešeniu výziev na celoeurópskej úrovni


18. 06. 2020 - Minister obrany Jaroslav Naď dnes v priestoroch rezortu obrany prijal veľvyslanca Maďarska Tibora Petőa a následne veľvyslanca Poľskej republiky Krzysztofa Strzałku, ktorí sa mu pri tejto príležitosti predstavili vo svojich funkciách. Počas úvodného stretnutia diskutovali o aktuálnych témach bilaterálnej obrannej a vojenskej spolupráce. Šéf rezortu obrany predstavil veľvyslancom priority a ciele vlády SR v oblasti obrany a zaujímal sa tiež o možnosti rozvoja spolupráce v oblasti domáceho obranného priemyslu.

Od 20. júna môžme bez obmedzení cestovať do Poľska a ďalších krajín, končí zákaz predaja v nedeľu i ďalšie hygienické obmedzenia

19. 06. 2020 - Slováci budú môcť slobodne cestovať od soboty 20. júna od 6.00 h už aj do Poľska. Uviedol to predseda  vlády Igor Matovič v piatok 19. júna 2020 po stretnutí s konzíliom epidemiológov. Premiér ľudí varoval, aby zvážili cestu do Sliezskeho regiónu, kde je výskyt nového koronavírusu nejvyšší.

Svetový deň utečencov - 20. jún - si tento rok pripomíname aj vo virtuálnom svete

19. 06. 2020 - Valné zhromaždenie OSN v roku 2000 vyhlásilo 20. jún za Svetový deň utečencov (World Refugee Day). Odvtedy si Svetový deň utečencov pripomínajú vo viac ako stovke krajín celého sveta. Tento dátum bol vybratý podľa Afrického dňa utečencov.  

Minister Roman Mikulec rokoval s policajnými odborármi

19. 06. 2020 - Pri príležitosti 30. výročia Odborového zväzu polície sa minister vnútra Roman Mikulec v piatok 19. júna 2020  v Banskej Bystrici zúčastnil zasadnutia Rady predsedov základných organizácií OZP. Minister ocenil otvorenú diskusiu o aktuálnej situácii a o problémoch v Policajnom zbore

NRSR

Na stáž do parlamentu sa prihlásilo 158 vysokoškolákov


14. 06. 2020 - Na stáž do Kancelárie Národnej rady (NR) SR sa prihlásilo 158 vysokoškolákov. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Koľko študentov napokon na stáž nastúpi, ešte nie je známe. Stážistov budú vyberať koncom júna, ich počet bude podľa odboru závisieť od kvality zaslaných podkladov a výsledkov výberového konania.

Ústavnoprávny výbor zriadil dve poradné komisie: pre tvorbu práva a pre voľbu a odvolávanie verejných funkcionárov

17. 06. 2020 - Rada prokurátorov bude mať legitimitu vyjadrovať sa prostredníctvom svojho zástupcu ako člena Komisie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre voľbu a odvolávanie verejných funkcionárov napr. aj pri návrhoch na odvolanie generálneho prokurátora k tomu, či skutočne prestal svoju funkciu vykonávať čestne, riadne, nezávisle a nestranne.

Pracovný výjazd poslancov Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti na východnom Slovensku

18. 06. 2020 - Poslanci Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti navštívili v dňoch 16. a 17. júna počas pracovného výjazdu štyri spoločnosti na východnom Slovensku. Podľa predsedu výboru Petra Kremského je pre poslancov kľúčové poznať situáciu najväčších zamestnávateľov, producentov či poskytovateľov služieb, dopravných a energetických podnikov priamo v teréne. Len vtedy môžu nastaviť zákony tak, aby podnikanie podporovali, nie brzdili a komplikovali.

B. Kollár: Štát by mohol preplácať rekreačné poukazy za zamestnávateľa

18. 06. 2020 – Štát by mohol refundovať príspevok na rekreáciu za zamestnávateľa. O tomto návrhu už rokovala koaličná rada, momentálne je v štádiu prepočítavania. Na štvrtkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Ak by sa návrh dostal do parlamentu, mal by sa podľa neho prerokúvať v skrátenom legislatívnom konaní.

Prezident

Prezidentka diskutovala v TA3 a poskytla rozhovor Novému Času

15. 06. 2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti prvého výročia svojej inaugurácie diskutovala v relácii TA3 V politike a poskytla rozhovor denníku Nový Čas.

Prezidentka nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja za primerané a dôvodné

16. 06. 2020 - Po zrušení núdzového stavu je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej potrebné prehodnotiť do akej miery platné hygienické a bezpečnostné opatrenia ešte napĺňajú svoj cieľ, ktorým je ochrana zdravia občanov. "Každé takéto opatrenie musí byť primerané a dôvodné. Obmedzenie nedeľného predaja z dôvodu sanitárneho dňa za takéto nepovažujem, keďže sanitárne opatrenia môžu majitelia prevádzok realizovať kedykoľvek. Navyše, povinnosť sa týka len obchodov a nie napríklad gastroprevádzok, v ktorých počas týždňa tiež prichádza k veľkej koncentrácii ľudí." Prezidentka si myslí, že obmedzenie nedeľného predaja môže byť realizované na báze dobrovoľnosti alebo na základe zákona, ktorý získa dostatočnú podporu poslancov v NR SR.

Prezidentka vymenovala nových generálov

16. 06. 2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala v utorok 16. júna 2020 troch dôstojníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky do hodnosti brigádneho generála.
Vymenovanými dôstojníkmi sú Štefan Kovács, Tibor Králik a Ferdinand Muríň. V príhovore prezidentka uviedla, že aj vďaka vysokému odbornému a morálnemu kreditu profesionálnych vojakov a vojačiek požívajú ozbrojené sily v našej spoločnosti vysokú dôveru. Vďaka príslušníkom ozbrojených síl sa podľa prezidentky naši občania cítia bezpečne, pretože žijú s vedomím, že ak to bude potrebné, naši profesionáli budú pripravení im pomôcť.

Prezidentka podpísala ďalší zákon z júnovej schôdze NR SR

17. 06. 2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala 16. júna 2020 zákon z 9. júna 2020, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v oblasti zdravotníctva v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami súvisiacimi so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. COVID-19. Medzi podpísanými zákonmi jej aj zákon o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR, na základe ktorého štát pomôže podnikateľom, ktorí museli zavrieť počas krízy prevádzky, s nájomným. Zoznam zákonov je k dispozícii v sekcii Podpísané a vrátené zákony.

Prezidentka sa stretla s podpredsedníčkou vlády Veronikou Remišovou

18. 06. 2020 - Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 18. júna 2020 stretla v Prezidentskom paláci s podpredsedníčkou vlády Veronikou Remišovou. Na ich prvom oficiálnom rokovaní spolu diskutovali o aktuálnych témach, za ktoré podpredsedníčka vlády zodpovedá. Predmetom ich spoločného rozhovoru bola úroveň informatizácie, čerpanie eurofondov, ako aj príležitosť čerpať prostriedky z fondu obnovy.


Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk