22.5.2023
ID: 5761upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Národná rada SR v utorok 16. mája 2023 schválila poslanecký návrh novely zákona č. 73/1998 o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície. Návrh vypracovaný v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR obsahuje významné zmeny, ktoré smerujú k personálnej stabilizácii Policajného zboru.

Vláda

Odpočet činnosti ministra Vlčana od nástupu do funkcie

15.05.2023 - Samuel Vlčan bol do funkcie ministra vymenovaný 8. júna 2021. Rezort prevzal po predchodcovi Jánovi Mičovskom. Najväčšou výzvou bola v tom čase opätovná akreditácia Pôdohospodárskej platobnej agentúry a príprava Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023 – 2027. Počas výkonu funkcie bolo potrebné zvládnuť náležitosti, ktoré priniesla reforma národných parkov, či riešiť následky vojny na Ukrajine v podobe obrovského nárastu výrobných vstupov a extrémnej potravinovej inflácie.

Agrorezort povedie profesor Jozef Bíreš

15.05.2023 - Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová dnes vymenovala Jozefa Bíreša za ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.  Ten sa týmto stáva členom úradníckej vlády pod vedením  Ľudovíta Ódora. Vládou odborníkov nahradila prezidentka SR Zuzana Čaputová dočasne poverený kabinet E. Hegera.

Novým ministrom obrany je Martin Sklenár, potvrdzuje odhodlanie pokračovať v posilňovaní obranyschopnosti SR

15.05.2023 - Ministrom obrany SR je od dnešného dňa Martin Sklenár, ktorému dnes po vymenovaní prezidentkou SR formálne odovzdal funkciu v rezorte obrany doterajší minister Jaroslav Naď. Ako sa obaja zhodli, rezort obrany má za sebou úspešné trojročné obdobie a revolučné zmeny. Ambíciou preto bude pokračovať v nastavenom trende posilňovania obrany a bezpečnosti Slovenska.

Veronika Remišová: Svoje sľuby som splnila – spravili sme najväčšiu reformu eurofondov a zachránili stovky miliónov eur pre Slovensko, oligarchov sme odstrihli od štátneho IT, priniesli sme užitočné digitálne služby a do regionálneho rozvoja sme zaviedli férové pravidlá pre všetkých

15.05.2023 - Tri roky reforiem prinášajú výsledky pre lepšie Slovensko. Vicepremiérka Veronika Remišová takto zhodnotila svoje trojročné pôsobenie na čele Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR). „Keď som v marci 2020 nastupovala do úradu, sľúbila som, že spravíme poriadok s tými, čo sa priživujú na eurofondoch či na štátnom IT, že eurofondy zbavíme zbytočnej byrokracie, ktorá vytvárala podhubie pre korupciu, že do regionálneho rozvoja zavedieme férové pravidlá, a že pre občanov prinesieme moderné digitálne služby, ktoré im uľahčia život. Po troch rokoch na čele ministerstva môžem hrdo povedať, že naša misia je v mnohom splnená a procesy sú rozbehnuté tak, že ďalšie výsledky prídu v horizonte nasledujúcich mesiacov,“ vyhlásila odchádzajúca ministerka a podpredsedníčka vlády Remišová.

O prínose restoratívnej justície sa hovorilo v Akadémii Policajného zboru v Bratislave

15. 05.2023 - V stredu 11. mája 2023 sa v priestoroch Akadémie Policajného zboru v Bratislave konala odborná diskusiana tému Prínos restoratívnej justície do justičnej praxe za účasti štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR Petra Sepešiho a riaditeľa Sekcie restoratívnej justície a probácie MS SR Vladimíra Cehlára.
Na začiatku konferencie bol premietnutý jeden zo série 10 originálnych filmov o riešení konkrétnych trestných vecí cestou restoratívnej justície v USA i v afrických krajinách. Filmy  budú k dispozícii pre potreby slovenskej  justície i pre akademickú obec.

Predstavenie vízie nového ministra financií

15.05.2023 - Ministerstvo financií SR dnes oficiálne prevzal Michal Horváth, ktorý bol na túto pozíciu menovaný ako odborník a tak chce k svojej funkcii aj pristupovať. Slovensko má za sebou náročné obdobie. Je pochopiteľné, že pandémia ako aj vojenská agresia na Ukrajine zanechali na našich verejných financiách neželaný účinok a preto Slovensko potrebuje jasnú stratégiu ako zmeniť kurz.
Hlavnými prioritami nového ministra financií je vytvorenie plánu na ozdravenia verejných financií, zrealizovanie verejnej diskusie k predstavenému plánu a pripravenie zodpovedného štátneho rozpočtu, tak aby nová politická väčšina, ktorá vzíde z volieb, mohla rýchlo rozhodnúť o konečnej podobe rozpočtu.

Nová európska jadrová aliancia zasadala v Paríži  

15. 05. 2023 - Pod záštitou novovytvorenej jadrovej aliancie v rámci európskeho regiónu sa dňa 16. mája 2023 ministri a predstavitelia šestnástich krajín na vysokej úrovni zišli v Paríži za účasti švédskeho predsedníctva a komisárky EK pre energetiku Kadri Simson. Medzi tieto krajiny patrí okrem Slovenska aj Belgicko, Bulharsko, Chorvátsko, Česká republika, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Maďarsko, Litva, Holandsko, Poľsko, Rumunsko a Slovinsko. Veľká Británia sa zúčastnila ako pozvaný člen a Taliansko ako pozorovateľ. Za SR sa predmetného stretnutia zúčastnil štátny tajomník MH SR Peter Gerhart. Účelom prvého stretnutia tohto formátu boli diskusie o možnostiach spolupráce v oblasti jadrovej energetiky.

Prioritou Petra Balíka na čele MIRRI SR je dočerpanie eurofondov a vypísanie nových výziev z Programu Slovensko

15.05.2023 - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR od dnes vedie Peter Balík. Ako člena úradníckej vlády premiéra Ľudovíta Ódora ho vymenovala do čela rezortu investícií a informatizácie prezidentka SR Zuzana Čaputová. Peter Balík prichádza do vedenia MIRRI SR z interného prostredia ministerstva. Bol generálnym riaditeľom Sekcie inovácií, strategických investícií a analýz (HUB) MIRRI SR. V rámci sekcie riadil aj tím analytikov ministerstva – Inštitút digitálnych a rozvojových politík.

Ministri EÚ sa zhodli na potrebe zachovania jednoty v otázkach podpory Ukrajiny a na ďalšom prístupe k Číne

15.05.2023 - Generálny riaditeľ politickej sekcie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Michal Pavúk sa 12. a 13. mája 2023 v Štokholme zúčastnil na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ (tzv. Gymnich). Hlavnými témami stretnutia boli agresia Ruska proti Ukrajine a vzťahy medzi EÚ a Čínou. Partneri sa zhodli na potrebe zachovania jednoty, rozhodnosti a udržateľnosti podpory Ukrajiny. Dôležitou súčasťou bude pomoc pri povojnovej obnove a pri integračných ambíciách Ukrajiny. Počas diskusie s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom rezonovala nevyhnutnosť dosiahnutia trvalého mieru na základe Charty OSN a medzinárodného práva, ako aj získavanie širokej svetovej podpory pre mierový plán prezidenta Zelenského a celkovo pre Ukrajinu.

Minister vnútra SR Ivan Šimko dnes prevzal úrad od svojho predchodcu Romana Mikulca

15. 05. 2023 - Minister vnútra SR Ivan Šimko v pondelok 15. mája 2023 prevzal úrad od svojho predchodcu Romana Mikulca.  Nový šéf rezortu vnútra ocenil úsilie odchádzajúceho ministra a poďakoval sa za kroky, ktoré sa naprieč rezortom podarilo zvládnuť počas dvoch veľkých kríz,  ako boli celosvetová pandémia COVID-19 či vojna Ruska proti Ukrajine. „Napriek naozaj náročným trom rokom - pandémii, vojne v susednom štáte a iným výzvam -  ste ich dokázali ukočírovať a zvládnuť so cťou,” povedal na stretnutí s novinármi minister vnútra Ivan Šimko.

Stručný odpočet MŽP SR pod vedením ministra Jána Budaja

15.05.2023 - Vymenovaním úradníckej vlády sa končí pôsobenie ministra Jána Budaja v rezorte životného prostredia. Počas posledných troch rokov sa Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) zmenilo z často prehliadaného ministerstva v minulosti na jednu z najaktívnejších inštitúcií v štáte. Mnohé z reforiem budú platné a prospešné až počas funkčného obdobia budúcich vlád.

Ministerstvo hospodárstva SR dnešným dňom vedie Peter Dovhun

15. 05. 2023 - Ministerstvo hospodárstva SR povedie od pondelka 15. mája 2023 nový minister Peter Dovhun. Na post ministra hospodárstva ho vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová ako člena úradníckej vlády vedenej premiérom Ľudovítom Ódorom. Peter Dovhun pri vedení ministerstva hospodárstva považuje za svoju najväčšiu prioritu oblasť energií, ktorá je „kľúčovou ingredienciou pre rast a rozvoj každej vyspelej spoločnosti. Uplynulé dva roky nám ukázali, aké dôležité je mať dostatok cenovo dostupnej energie. Bez elektriny, plynu a tepla si nevieme predstaviť chod našich podnikov, nemocníc, škôl, samospráv, aj život v domácnostiach,“ uviedol počas tlačovej besedy na Úrade vlády SR.

Soňa Gaborčáková chce na poste ministerky zúročiť svoje doterajšie skúsenosti z oblasti sociálnej práce

16.05.2023 - Novou ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny sa stala Soňa Gaborčáková, ktorá doteraz pôsobila na rezorte ako štátna tajomníčka. Bohaté osobné skúsenosti v oblasti sociálnej práce a podpory chce zúročiť pri doručovaní pomoci najzraniteľnejším, plnení míľnikov pre čerpanie fondov EÚ a Plánu obnovy a odolnosti, aj konštruktívnou spoluprácou s profesijnými organizáciami a združeniami. Soňu Gaborčákovú ako členku novej úradníckej vlády menovala do funkcie prezidentka SR. Na poste vystrieda Milana Krajniaka, ktorý viedol rezort od roku 2020.

Medzinárodný deň klinických skúšaní

16.05.2023 - Vykonávanie klinických skúšaní na Slovensku bolo hlavnou témou dvojdňového stretnutia pri príležitosti Medzinárodného dňa klinických skúšaní, ktoré v dňoch 15. a 16. mája 2023 organizoval Národný uzol pre akademické klinické skúšania na Slovensku SLOVACRIN zastrešený Lekárskou fakultou UPJŠ v Košiciach spoločne s Ministerstvom zdravotníctva SR, Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv a Asociáciou inovatívneho farmaceutického priemyslu. Účastníci konferencie diskutovali okrem iného o vývoji množstva klinických skúšaní na Slovensku, či možnosti, ako priblížiť inovatívne možnosti liečby napojené na prebiehajúci výskum slovenským pacientom. „Na konferencii odzneli zaujímavé príspevky z oblasti akademického, aj komerčného výskumu. Zásadnou témou, ktorá rezonovala vo všetkých oddeleniach, bol záujem prinášať nové, prínosné a bezpečné postupy, lieky aj materiály pre terapeutickú prax a proaktívna snaha hľadať efektívne riešenia,“ poznamenala medicínska riaditeľka infraštruktúry SLOVACRIN MUDr. Beáta Čečetková, PhD.

216. zasadnutie Výkonnej rady UNESCO

16.05.2023 - V sídle UNESCO v Paríži sa v pondelok 15. mája 2023 začalo plenárne zasadnutie 216. Výkonnej rady UNESCO, hlavného rozhodovacieho orgánu UNESCO. V úvode vystúpila generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulay so správou o plnení programu vo všetkých oblastiach pôsobenia organizácie. Pripomenula zvýšenú potrebu mobilizácie mimorozpočtových prostriedkov na pomoc Ukrajine, hlavne v oblasti vzdelávania a ochrany kultúrneho dedičstva, ktoré dnes predstavujú vyše 42 miliárd amerických dolárov. Mimorozpočtové prostriedky pre Prioritu Afrika sa zvýšili za posledné dva roky o takmer 130 % na viac ako 200 miliónov amerických dolárov.

Rezort školstva prostredníctvom informačnej mediálnej kampane prezentuje dosiahnutý pokrok a prínosy eurofondov v oblasti vedy a výskumu

16.05.2023 - Cieľom mediálnej kampane je poukázať na modernizáciu a pozitívny prínos európskych fondov v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra pre časť vedy a výskumu, ktoré má ministerstvo školstva vo svojej gescii. Mediálna kampaň je nasadená v televíziách, rádiách  a online priestore od 15. 5. 2023 do 23. 7. 2023 a je určená pre širokú verejnosť. Spoty sú vysielané v najsledovanejších resp. najpočúvanejších slovenských médiách. Ústredným mottom mediálnej kampane je „Moderná veda pre budúcnosť“.

Prezentácia SR na festivale Europe Village 2023 v Hanoji

16.05.2023 - Europe Village je najväčšie profilové podujatie, ktoré prezentuje rozmanitosť európskej kultúry prostredníctvom množstva umeleckých, kulinárskych a technologických zážitkov pre verejnosť. V národnom stánku bola prezentovaná slovenská kultúra, príroda a história, ako aj  možnosti cestovného ruchu. Návštevníci mali možnosť vyskúšať si svoje hokejové zručnosti, preveriť si svoje vedomosti o Slovensku v online kvíze, ochutnať slovenské dobroty a pivo a vypočuť si slovenské hity na koncerte skupiny Láska. Deti okrem hokeja prostredníctvom omaľovánok spoznali slovenské rozprávkové postavy.

Novým ministrom životného prostredia je Milan Chrenko, potvrdzuje odhodlanie pokračovať v prechode na zelenšie a zodpovednejšie Slovensko

16.05.2023 - Ministerstvo životného prostredia SR v novovymenovanej úradníckej vláde Ľudovíta Ódora vedie Milan Chrenko. Nového ministra životného prostredia vymenovala do funkcie prezidentka Zuzana Čaputová 15. mája 2023. Ambíciou nového šéfa envirorezortu je zelená transformácia a prechod na zelenšie a zodpovednejšie Slovensko. Nový minister životného prostredia chce pokračovať v dobre rozbehnutých aktivitách, ktoré sa začali v envirorezorte v uplynulých rokoch.

Poslanci schválili zmeny v zákone o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru

16. 05. 2023 - Národná rada SR v utorok 16. mája 2023  schválila poslanecký návrh novely zákona č. 73/1998 o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície. Návrh vypracovaný v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR obsahuje významné zmeny, ktoré smerujú k personálnej stabilizácii Policajného zboru. Návrhom zákona sa znižuje veková hranica pre prijímanie do služobného pomeru policajta z 21 na 18 rokov, ktorá už platila aj v minulosti. Zároveň sa v tejto súvislosti ruší štátna služba kadeta, ktorá bola určená predovšetkým pre občanov od 18 do 21 rokov.

Novou štátnou tajomníčkou ministerstva práce je Anna Aftanasová

17. 05. 2023 - Nová vláda pod vedením premiéra Ľudovíta Ódora dnes na svojom prvom zasadnutí vymenovala do funkcie štátnej tajomníčky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Annu Aftanasovú. Dlhoročná odborníčka v oblasti sociálnych vecí prichádza z ústredia práce, kde pôsobila ako námestníčka sekcie sociálnych vecí.

Slovenské firmy a inštitúcie môžu získať granty na zavádzanie digitálnych technológií priamo od Európskej komisie

17.05.2023 - MIRRI SR organizuje informačný deň k priamo riadeným programom EÚ. Šanca pre firmy a inštitúcie, ktoré chcú viac využívať digitálne technológie. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) pripravilo informačný deň, kde predstaví možnosti zapojenia sa do výziev priamo riadených programov EÚ. Na informačnom webinári, ktorý MIRRI organizuje, sa účastníci dozvedia viac o programoch na zavádzanie digitálnych technológií a služieb, konkrétne Digitálna Európa 2021-2027 a CEF Digital 2021-2027. Predstavené budú tiež ich aktuálne pracovné programy, jednotlivé možnosti zapojenia sa do výziev či možnosti financovania partnerstiev.

Rezort zdravotníctva finišuje s vyhláseniami výziev – vyhlásil aj tú na vytvorenie 650 lôžok následnej starostlivosti

17. 05. 2023 - Ide o výzvu v rámci Komponentu 13: Dostupná a kvalitná dlhodobá sociálno – zdravotná starostlivosť, a tá by mala pomôcť výrazne znížiť nedostatok lôžok, ktoré nemocnice potrebujú na doošetrovanie či doliečenie pacientov po hospitalizácii na akútnych lôžkach. Pacienti tak nebudú musieť byť posielaní domov, naopak, aj naďalej im bude poskytovaná primeraná zdravotná starostlivosť. Cieľom výzvy je vytvorenie minimálne 650 lôžok následnej starostlivosti tak, že sa využijú uvoľnené kapacity akútnych a chronických lôžok po optimalizácii siete nemocníc. Indikatívna výška prostriedkov určených na výzvu predstavuje 26 869 838 eur bez DPH. Žiadosti o poskytnutie financií môžu oprávnení žiadatelia predkladať od polovice mája 2023 do vyčerpania alokovaných finančných prostriedkov, najneskôr však do 17. júla 2023

Odborníci na prevenciu kriminality a predchádzanie terorizmu pripravili novú príručku o rizikách a prejavoch radikalizácie a extrémizmu

17. 05. 2023 - Odborníci ministerstva vnútra  na úseku prevencie kriminality v spolupráci s Protiteroristickou centrálou národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru (PTC NAKA P PZ) a Centrom komunitného organizovania (CKO) vytvorili novú príručku  Radikalizácia a násilný extrémizmus. Určená je policajtom, všetkým pedagogickým a odborným zamestnancom, sociálnym pracovníkom, trénerom, psychológom, zamestnancom centier voľného času, komunitných a mimovládnych organizácií. Príručka má prispieť k zvyšovaniu povedomia o riziku radikalizácie a jej možných, aj násilných následkoch.

Rezort obrany avizuje plánované presuny slovenských aj spojeneckých vojakov a techniky

17.05.2023 - Ministerstvo obrany SR upozorňuje, že v období od 22. mája a následne počas júna 2023 sa budú cez územie SR realizovať viaceré plánované a riadne schválené cestné a železničné presuny Ozbrojených síl SR ale tiež zahraničných spojeneckých ozbrojených síl. Presuny súvisia s cvičením slovenských ozbrojených síl a tiež s pravidelnými a naplánovanými rotáciami v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR. Ide o bežnú obmenu personálu a techniky v rámci harmonogramu jednotlivých kontingentov. Súbežne, ale nezávisle na rotáciách, sa uskutoční aj cvičenie Ozbrojených síl SR Alertex, ktoré preverí pripravenosť útvarov a zariadení OS SR. Ide o bežné cvičenie, ktoré sa nijakým spôsobom nedotkne civilného obyvateľstva.

Minister Peter Dovhun prijal belgickú ministerku pre energetiku Tinne Van der Straeten

17. 05. 2023 - Minister Peter Dovhun prijal na pôde rezortu hospodárstva belgickú ministerku pre energetiku Tinne Van der Straeten.  Kľúčovými témami prvého bilaterálneho rokovania ministra Petra Dovhuna  boli najmä dôležité témy reformy trhu s elektrinou v Európskej únii, pripravovaná smernica o obnoviteľných zdrojoch energie, či očakávania od nadchádzajúceho Predsedníckeho tria (Španielsko, Belgicko, Maďarsko), ktoré začne od júla 2023.

Minister Sklenár po rokovaní s premiérom: Podpora Ukrajiny sa absolútne dotýka bezpečnosti a obrany našej krajiny

18.05.2023 - Minister obrany SR Martin Sklenár v priestoroch rezortu obrany prijal predsedu vlády Slovenskej republiky Ľudovíta Ódora, s ktorým hovorili o prioritných témach    obrany a bezpečnosti aj s dôrazom na zachovanie kontinuity záväzkov SR voči spojencom v NATO a EÚ. Ako uviedol minister Sklenár, s premiérom prediskutovali tému obranného rozpočtu, modernizácie, ako aj pomoci Ukrajine. „Obranné výdavky na úrovni 2 percent HDP sú už v súčasnosti vzhľadom na ruskú agresiu na Ukrajine vnímané ako minimum. Počas nadchádzajúceho samitu NATO vo Vilniuse očakávame potvrdenie tohto prístupu aj medzi spojencami,“ povedal minister Sklenár.

Reforma eurofondov je obrovskou šancou pre regióny – ako ju najlepšie využiť, objasnili zástupcom samospráv experti MIRRI SR na konferencii Tvoríme lepšie Slovensko v Košiciach

18.05.2023 - Reforma eurofondov znamená pre regióny obrovskú šancu. Jej súčasťou je totiž aj samostatná, vyše 2-miliardová obálka, o ktorej budú rozhodovať priamo regióny. Na konferencii Tvoríme lepšie Slovensko v Košiciach to uviedol minister investícií Peter Balík. Tiež zdôraznil, že rovnako dôležité je, aby samosprávy úspešne vyčerpali zazmluvnené eurofondy z dobiehajúceho programového obdobia. Regióny budú v novom eurofondovom období v rámci integrovaných územných investícií rozhodovať o 2,13 miliarde eur z takmer 13-miliardového Programu Slovensko. Konkrétne pre mesto Košice, kde sa dnes koná v poradí už tretia konferencia Tvoríme lepšie Slovensko, je v rámci integrovaných územných investícií vyčlenených z nových eurofondov 120,5 milióna eur a pre Košický samosprávny kraj 177,4 milióna eur.

Premiér Ľudovít Ódor a minister hospodárstva Peter Dovhun: Pokračujeme v kompenzáciách vysokých cien energií prostredníctvom schémy pomoci tzv. 2.1 na druhý i tretí kvartál roku 2023

18. 05. 2023 - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR bude pokračovať v kompenzovaní vysokých cien energií pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť prostredníctvom schémy pomoci tzv. 2.1 - v druhom i treťom kvartáli roku 2023. Informovali o tom predseda vlády SR Ľudovít Ódor a minister hospodárstva SR Peter Dovhun na spoločnom brífingu pri príležitosti úvodnej návštevy novovymenovaného premiéra SR na pôde rezortu hospodárstva.

Slovensko sa stalo členom Nadácie Európska únia – Latinská Amerika a Karibik

18.05.2023 - Slovenská republika 18. mája 2023 dokončila proces ratifikácie a stala sa tak plnohodnotným členom medzinárodnej Nadácie Európska únia – Latinská Amerika a Karibik (EÚ – LAK). Slovenskú republiku bude v riadiacich orgánoch tejto nadácie zastupovať Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Premiér Ľudovít Ódor: ministerstvo vnútra vedie človek, ktorý má skúsenosti a nie je v politickom súboji

18. 05. 2023 - Predseda vlády SR Ľudovít Ódor vo štvrtok 18. mája 2023 navštívil ministerstvo vnútra v rámci svojich úvodných návštev po jednotlivých rezortoch.
Premiér po spoločnom rokovaní s ministrom vnútra Ivanom Šimkom skonštatoval, že je veľmi dôležité, kto rezort riadi. „Máme tu vyšetrovanie citlivých káuz a mnohé ďalšie politicky citlivé témy. Keď sme vyberali ľudí do vlády, dali sme si záležať, aby to bol skúsený človek, ktorý predtým na ministerstve pôsobil a nie je v politickom súboji. Teda môže pokračovať v riadení rezortu bez zemetrasení a otočení pozícií," povedal predseda vlády Ľudovít Ódor.

Minister Wlachovský odcestuje na nástupnú návštevu Českej republiky

19.05.2023 - Počas prvej zahraničnej cesty šéfa slovenskej diplomacie, ktorá tradične smeruje do Česka, budú ministri diskutovať o medzinárodnej bezpečnostnej situácii vo svetle ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine, vrátane integračných ambícií Ukrajiny. Témou rokovaní M. Wlachovského s rezortným partnerom bude tiež strategická komunikácia a boj proti dezinformáciám, vývoj v krajinách západného Balkánu či aktuálny stav bilaterálnych vzťahov a regionálnej spolupráce vo Vyšehradskej skupine (V4) a Slavkovskom formáte (S3).

Ministerstvo školstva spúšťa výzvu na vybavenie študovní v stredoškolských internátoch

19.05.2023 - Žiaci, ktorí sú ubytovaní mimo svojich domovov a rodín častokrát nemajú prístup k moderným technológiám a tak strácajú šancu plnohodnotne sa pripravovať na vyučovania ako ich spolužiaci. Rezort školstva preto vyhlasuje výzvu s názvom „Študovne v stredoškolských internátoch”, ktorej cieľom je poskytnúť materiálno-technické vybavenie študijných miestností v školských internátoch pri stredných školách, stredných internátnych školách alebo školských internátoch pri spojených školách, ktoré majú aspoň jednu organizačnú zložku strednú školu.

Prezident

Prezidentka vymenovala novú vládu odborníkov

15.05.2023 - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok 15. mája 2023 v Prezidentskom paláci vymenovala novú vládu Ľudovíta Ódora.

 

Zdroj:
https://www.vlada.gov.sk//tlacove-spravy/
https://www.nrsr.sk/web/


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk