26.5.2015
ID: 2896upozornenie pre užívateľov

Zapretia otcovstva

Ústavný súd (ÚS) SR zamietol návrh Okresného súdu Košice I na začatie konania o súlade ustanovenia zákona o rodine s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Podľa príslušného ustanovenia muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť len do troch rokov odo dňa jeho určenia.

Návrh okresného súdu vychádzal z prípadu, keď sa občan domáha určenia, že nie je určeným biologickým otcom dieťaťa. To, že biologickým otcom v skutočnosti nie je, muž zistil až po ôsmich rokoch, pričom do omylu ho na začiatku uviedla matka dieťaťa.

Okresný súd pred ÚS SR namietal, že právny stav, v dôsledku ktorého rodičovstvo nezodpovedá faktickému biologickému stavu, je v rozpore so zárukami práva na rešpektovanie súkromného a osobného života v zmysle Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. "Právny otec" je pritom podľa okresného súdu diskriminovaný v možnosti podania účinného prostriedku nápravy na "zrušenie otcovstva".

K rozhodnutiu ÚS SR pripája odlišné stanovisko sudca Lajos Mészáros.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk