20.3.2017
ID: 3641upozornenie pre užívateľov

Znovuzrodenie advokátov na Slovensku z pohľadu rozšírenia možnosti poskytovania nových (elektronických) služieb

Advokáti v tomto roku zažívajú takpovediac znovuzrodenie čo do nových služieb, ktoré sú ako jedni z mála subjektov na slovenskom (právnom) trhu oprávnení poskytovať. Zákonodarca zaradil advokáta medzi subjekty, ktoré sú ako jediné oprávnené poskytovať určité druhy služieb. Jedná sa takmer výlučne o elektronické služby, ktoré majú základ v zákone o e-Governmente (305/2013 Z. z.).

Doterajšie slovenská legislatíva dostatočne „nepriala“ advokátovi ako subjektu, ktorý je inak predurčený za lídra v poskytovaní právnych služieb na trhu. Zákonodarca takmer vôbec „nenútil“ spotrebiteľa právnych služieb vyhľadať  v prípade potreby advokáta. Tento spotrebiteľ si buď pomohol sám prostredníctvom internetu, alebo sa uchýlil k poskytovaniu služieb od neregulovaných a neoprávnených subjektov (pokútnikov).  Dôvodom takéhoto konania bývala prirodzene snaha ušetriť. Advokáti teda neboli v právnych veciach oslovovaní výlučne. V zmysle platnej legislatívy síce majú advokáti „monopol“ nie len na zastupovanie v trestných veciach, v určitých konaniach pred civilným súdom a ústavným súdom a v ďalších konaniach, no napriek tomu významná časť „zaujímavej“ agendy právnych služieb advokátom uchádza.

V  slovenskom elektronickom svete však od nového roka došlo k rapídnemu nárastu agendy, ktorá môže byť vykonávaná takmer výlučne len prostredníctvom advokáta. Všetko to začali elektronické schránky a komunikácia prostredníctvom portálu www.slovensko.sk, do ktorej orgány verejnej moci doručujú elektronické úradné správy (EÚS), a prostredníctvom ktorého (alebo po prihlásení sa do ktorého – s použitím občianskeho preukazu s čipom a čítačky) môže dôjsť k poskytnutiu tej-ktorej elektronickej služby. Medzi tieto služby patria najmä

  • zastupovanie klienta v (elektronickom) upomínacom konaní,
  • zastupovanie klienta v (elektronickom) katastrálnom konaní,
  • poskytovanie služby ako oprávnenou osobou v (elektronickom) konaní o zápise subjektov do registra partnerov verejného sektora,
  • zastupovanie klienta v konaní o oddlžení fyzických osôb (malý konkurz),
  • zastupovanie v (elektronickom) exekučnom konaní (od 01. 04. 2017).

Medzi nesporne najvýraznejšiu (elektronickú) službu však patrí zaručená konverzia dokumentov (transformácia papierového dokumentu do elektronického dokumentu alebo naopak, so zachovaním rovnakej právnej sily takéhoto dokumentu po zmene formy).

Tieto služby advokát poskytuje prostredníctvom advokátskeho preukazu s čipom (obdoba občianskeho preukazu s čipom), na ktorom sa nachádza tzv. mandátny certifikát, ktorý ho v elektronickom svete identifikuje ako advokáta.

Táto nesporne konkurenčná výhoda otvára advokátovi nové možnosti, ako sa odlíšiť najmä pred ostatnými alternatívnymi neregulovanými subjektmi „poskytujúcimi“ právne služby. Inak povedané, bez advokáta nie je možné uvedenú službu zrealizovať. Na druhej strane to však pre advokáta znamená novú výzvu, ktorej sa musí náležite zhostiť. Za účelom prípravy advokátov a prehlbovania vedomostí a zručností súvisiacich s poskytovaním vyššie uvedených elektronických služieb pristúpila Slovenská advokátska komora k vykonávaniu pravidelných školení k advokátskym preukazom a k ich používaniu, k používaniu elektronických schránok a k vykonávaniu zaručenej konverzie dokumentov.

Túto prípravu vykonávajú advokáti Ján Kutan z Bratislavy, Tomáš Illeš z Košíc a Dominik Okenica z Bratislavy. Títo advokáti zároveň šíria v kruhoch advokátov osvetu, ktorá má ostatných kolegov naštartovať k tomu, aby sa o tieto „nové“ elektronické služby čo najviac zaujímali, ďalej ich šírili a našli v nich pre seba konkurenčnú výhodu, najmä vo svojom regióne. Je teda len vecou samotných advokátov, ako sa tejto novej možnosti zhostia.

V (elektronickom) trende by radi, aj z pozície členov predsedníctva Slovenskej advokátskej komory v novom volebnom období, pomohli svojou činnosťou a aktivitou advokáti Ján Kutan a Tomáš Illeš, ktorých cieľom je ďalej rozvíjať myšlienky súvisiace s napredovaním elektronizácie u advokátov ako i v celej advokátskej obci. V prípade záujmu dozvedieť sa viac pozrite stránku www.advokacia2017.sk.   



© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk