30.3.2015
ID: 2836upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková bude aj naďalej zastupovať Slovensko v Európskej komisii pre demokraciu prostredníctvom práva (ďalej Benátska komisia). Vláda na výjazdovom rokovaní v Trenčíne rozhodla o jej vymenovaní na obdobie nasledujúcich štyroch rokov.

VLÁDA

Zástupkyňou Slovenska v Benátskej komisii bude naďalej Ivetta Macejková
25. marca (TASR) – Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková bude aj naďalej zastupovať Slovensko v Európskej komisii pre demokraciu prostredníctvom práva (ďalej Benátska komisia). Vláda na dnešnom výjazdovom rokovaní v Trenčíne rozhodla o jej vymenovaní na obdobie nasledujúcich štyroch rokov.

Rozdelila milióny eur pre Trenčiansky kraj
25. marca (TASR) – Vláda Roberta Fica (Smer-SD) dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne rozhodla o niekoľkomiliónovej podpore pre Trenčiansky kraj. Takýmto spôsobom chce pomôcť zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu v regióne.

Slovensko navštívi srbský premiér A. Vučič
25. marca (TASR) - Slovensko navštívi na budúci týždeň srbský premiér Aleksandar Vučič. Vláda dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne schválila návrh na prijatie oficiálnej srbskej delegácie. Vučič bude na Slovensku na pozvanie svojho slovenského partnera Roberta Fica 1. až 2. apríla.


NÁRODNÁ RADA

Plénum odobrilo správu J. Dubovcovej, ombudsmanke však chýba spätná väzba
24. marca (TASR) - Napriek predchádzajúcim zisteniam sa aj v roku 2014 potvrdilo, že na základných školách stále existuje systémová diskriminácia vo vzdelávaní. Ako najväčší problém to vo svojej správe za rok 2014 označila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Poslanci dnes 131 hlasmi vzali správu o jej činnosti na vedomie.

Odpočúvania v roku 2014 boli v poriadku, dosiahnutie cieľa je otázne
24. marca (TASR) - Všetky odpočúvania nasadené v roku 2014 boli v súlade so zákonom. Vyplýva to zo Správy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia informačno-technických prostriedkov (ITP) za rok 2014, ktorú dnes 103 hlasmi vzali poslanci na vedomie.

Podpredsedom Ústavnoprávneho výboru NRSR sa stal M. Kadúc
25. marca (TASR) - Podpredsedom Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý ako jediný prerokúva všetky návrhy zákonov, sa stal Miroslav Kadúc (OĽaNO). Člen klubu Obyčajných tak zasadne na dlhšie neobsadenú stoličku po Radoslavovi Procházkovi, ktorý už nie je poslancom. Pôvodne uvažoval o kandidatúre na post podpredsedu tohto výboru aj Pavol Hrušovský (KDH), potom si to rozmyslel.

Fľaše s alkoholom varovanie pre tehotné ženy nedostanú
25. marca (TASR) - Fľaše s alkoholom aj naďalej nebude povinné označovať varovaním pre tehotné ženy. Plénum Národnej rady SR dnes nepodporilo novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov z dielne Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý chcel takéto povinné značenie zaviesť.

Kvórum pri referende sa rušiť nebude
25. marca (TASR) - Kvórum potrebné na platnosť referenda sa rušiť nebude. Zrušenie podmienky 50-percentnej účasti na plebiscite dnes na pôde NR SR nepresadil Daniel Lipšic (nezaradený). Opozičný poslanec zároveň v zmene Ústavy SR navrhoval, aby sa referendum konalo vždy v deň volieb do Národnej rady SR.

Predávajúci nemusí zákazníkovi oznámiť, odkiaľ má jeho telefónne číslo
25. marca (TASR) - Pravidlá pri reklamných telefonátoch sa meniť nebudú. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa od Miroslava Kadúca (OĽaNO) a Juraja Drobu (SaS), ktorý mal zaviesť povinnosť predávajúceho oznámiť, ako telefónne číslo zákazníka získal.

Doložka vplyvu na rodinu pri zákonoch nebude
25. marca (TASR) - Povinnosť skúmať vplyv navrhovanej legislatívy na manželstvo, rodinu a rodinné prostredie sa zavádzať nebude. Poslanci NR SR dnes totiž nepodporili návrh novely Rokovacieho poriadku NR SR z dielne KDH.

Majetkové priznania ešte nepodalo 171 verejných činiteľov, čas majú do 31. marca
27. marca (TASR) - Verejní funkcionári majú už len pár dní na podanie majetkových priznaní. Doručiť ich musia do 31. marca parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Dosiaľ tak urobilo 308 zo 479 evidovaných verejných funkcionárov. TASR to dnes potvrdil predseda výboru Alojz Přidal (KDH). Verejným činiteľom, ktorí nepodajú priznania včas, hrozí pokuta.


PREZIDENT

Kancelária vyplatila J.Čentéšovi odškodné za rozhodnutie I.Gašparoviča
26. marca (TASR) - Kancelária prezidenta SR dnes v zmysle rozhodnutia Ústavného súdu SR vyplatila finančné zadosťučinenie a trovy konania prokurátorovi Jozefovi Čentéšovi. Potvrdil to šéf komunikačného odboru v Prezidentskom paláci Roman Krpelan. Čentéš už skôr avizoval, že peniaze dá na charitu.


Pozn.:

T. GAŠPAR: Policajti by mohli dostať odevné kamery
26. marca (TASR) – Policajti by v budúcnosti mohli byť vybavení odevnými kamerami, ktorými by si zaznamenávali svoje zákroky. Uviedol to dnes policajný prezident Tibor Gašpar.

MV SR: Vodiči sa na dopravný inšpektorát objednajú aj cez internet
27. marca (TASR) – Objednať sa na dopravný inšpektorát na konkrétny deň a hodinu, prihlásenie vozidla do iného okresu, prepis auta či kúpa nového. Všetky tieto úkony budú môcť vodiči od 1. apríla tohto roka urobiť prostredníctvom internetu. Potrebujú však k tomu elektronický občiansky preukaz a pri niektorých službách súvisiacich so zmenou vlastníctva aj zaručený elektronický podpis. Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave o tom informoval minister vnútra Robert Kaliňák

V Dúbravke otvoria právnu poradňu, obyvateľom poskytnú rady zadarmo
29. marca (TASR) - Exekúcie, dedičské konanie, rodinné, pracovno-právne, vlastnícke či majetkové vzťahy – to všetko by mala riešiť nová právna poradňa, ktorá vzniká v bratislavskej Dúbravke. Na Miestnom úrade ju zriaďuje mestská časť a obyvateľom s trvalým pobytom v Dúbravke budú právnici radiť bezplatne. TASR o tom informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk