30.10.2017
ID: 3863upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Kolégium Eurojustu zvolilo v utorkovom (24.10.) hlasovaní Slováka Ladislava Hamrana za nového predsedu tohto orgánu Európskej únie. Hamran, súčasný podpredseda Eurojustu a národný zástupca Slovenskej republiky, nahradí Belgičanku Michele Coninsxovú, ktorá z Eurojustu odchádza.

Vláda

MV SR pozastavuje služby, na ktoré je potrebný zaručený elektronický podpis
23. októbra (TASR) – Ministerstvo vnútra (MV) SR dočasne deaktivuje všetky služby, na ktoré je potrebný zaručený elektronický podpis. Na tlačovej konferencii to uviedla štátna tajomníčka MV SR Denisa Saková.

Ministerstvo pre vývoz liekov uložilo pokuty za desaťtisíce eur

24. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR riešilo od začiatku roka, kedy sa zmenili podmienky vývozu liekov zo Slovenska, už viacero porušení novej legislatívy. "Ide o 14 prípadov, pri ktorých uložené sankcie predstavujú 180.000 eur," povedala pre TASR jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Situáciu s možnou zraniteľnosťou certifikátov nebagatelizujeme
24. októbra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR na základe posledných informácií v médiách opakovane vyhlasuje, že situáciu s možnou, avšak dosiaľ v praxi nepotvrdenou zraniteľnosťou certifikátov pre kvalifikovaný elektronický podpis na občianskom preukaze s čipom (eID) rozhodne nebagatelizuje. Vyhlásil to v utorok tlačový odbor rezortu v reakcii na apely opozície aj koaličného Mosta-Híd.

Na stredoškolské sociálne štipendiá išlo vlani viac ako tri milióny eur
24. októbra (TASR) - Sumou takmer 3,1 milióna eur podporilo v minulom školskom roku Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR štúdium stredoškolákov zo sociálne slabšieho prostredia. Žiaci tieto financie získali formou štipendia v rôznej výške, pričom samotná čiastka závisela od prospechu žiaka. TASR o tom informoval komunikačný odbor MŠVVŠ SR.

Slováci majú vyššiu spotrebu alkoholu, podobne je to v ČR či na Ukrajine
25. októbra (TASR) – Slovensko patrí medzi krajiny s vyššou spotrebou alkoholu. Tvrdí to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Alkohol tu podľa WHO môže aj za predčasné úmrtia ľudí, píše sa v národnom akčnom pláne pre problémy s alkoholom, ktorý v stredu v Gabčíkove schválila vláda SR.

Na Slovensku pribudne 169 nových území európskeho významu
25. októbra (TASR) - Na Slovensku pribudne 169 nových chránených lokalít - území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Slovensko pre nedostatky v ich vyhlasovaní čelí konaniu zo strany Európskej komisie (EK). Vláda v stredu preto schválila návrh na doplnenie národného zoznamu týchto území.

Eurofondy dostali nového experta,Igliar chce obnoviť dôveryhodnosť rezortu
26. októbra (TASR) - Sekcia štrukturálnych fondov Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR má nového člena, experta na riadenie eurofondov Rastislava Igliara. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva školstva. Chce obnoviť dôveryhodnosť rezortu pri čerpaní eurofondov.

Z eurofondov nie je možné hradiť platy učiteľov
26. októbra (TASR) - Pravidlá čerpania eurofondov na vzdelávanie neumožňujú, aby sa z týchto peňazí hradili platy učiteľov ani ich zvyšovanie. Upozornilo na to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR v reakcii na návrh SaS, aby štát pomocou eurofondov motivoval nových učiteľov a prilepšil profesne starším pedagógom.

Na čele ďalších štátnych nemocníc ostávajú ich doterajší riaditelia
26. októbra (TASR) – Na čele ďalších štátnych nemocníc ostávajú ich doterajší riaditelia. Potvrdili to výsledky výberových konaní, ktoré zverejnilo ministerstvo zdravotníctva. Svoje posty tento mesiac obhájili šéfovia trenčianskej aj žilinskej fakultnej nemocnice.


NRSR

Šéf NRSR a premiér budú udeľovať štátne ceny napriek nesúhlasu prezidenta SR

24. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady (NR) SR a premiér budú môcť udeľovať štátne ceny, aj keď prezident SR Andrej Kiska nepodpísal zákon o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka. Právna norma bude platiť aj bez jeho podpisu.


Prezident

Prezident požiadal Ústavný súd o preskúmanie zákona o štátnej službe
25. októbra (TASR) - Zákonom o štátnej službe by sa mal zaoberať Ústavný súd (ÚS) SR. Prezident SR Andrej Kiska v pondelok (23.10.) ÚS SR totiž požiadal, aby zákon preskúmal. Ide o právnu normu, ktorú parlament schválil napriek tomu, že ju Kiska vrátil s pripomienkami na opätovné prerokovanie. Prezident SR namieta, že schválením zákona došlo k narušeniu vyváženosti postavenia niektorých zákonom zriadených kancelárií. Poukazuje na výhodnejšie postavenie Kancelárie Národnej rady (NR) SR.


Ostatné

Slováka Ladislava Hamrana zvolili za predsedu Eurojustu

25. októbra (TASR) - Kolégium Eurojustu zvolilo v utorkovom (24.10.) hlasovaní Slováka Ladislava Hamrana za nového predsedu tohto orgánu Európskej únie. Hamran, súčasný podpredseda Eurojustu a národný zástupca Slovenskej republiky, nahradí Belgičanku Michele Coninsxovú, ktorá z Eurojustu odchádza.

Súdy počas Dňa otvorených dverí navštívilo šesť stoviek ľudí, najmä študentov

26. októbra (TASR) – Takmer šesť stoviek prevažne mladých ľudí sa bližšie pozrelo na to, ako funguje súdna moc. Súdy navštívili v stredu (25.10.) počas druhého ročníka Dňa otvorených dverí, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti Európskeho dňa spravodlivosti. Zapojilo sa doň šesť krajských, dva okresné súdy a Najvyšší súd SR.

    
Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk