3.10.2014
ID: 2632

Prezident vymenoval Danielu Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu

05d24feea53153f7c7a8dba2ad215c8c/s248_58047340.jpg
Zdroj: shutterstock.com

(TASR) Prezident Andrej Kiska vymenoval Danielu Švecovú za predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR. Urobil tak po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty v USA.

"Všetci vnímame, že vaše dnešné vymenovanie je čímsi výnimočné nielen pre Najvyšší súd SR, pre celú justíciu, ale pre celé Slovensko," povedal novovymenovanej šéfke NS SR prezident Kiska. Dodal, že slovenská justícia je už dlho kritizovaná právnikmi, politikmi, diplomatmi, ale aj sudcami. Podľa hlavy štátu bolo zvolenie Švecovej prijaté s nádejou, že sa skončila jedna éra a že nová predsedníčka k tomu prispeje svojím nasadením, životnou skúsenosťou, odvahou a rozvahou, že prijme opatrenia, ktoré prispejú k zvýšeniu dôveryhodnosti Najvyššieho súdu, ale aj justície. Kiska jej zaželal, aby to dokázala.
     
"Musím sa najskôr zoznámiť s agendou, ktorá mi zostala, musím preštudovať spisy, potom zistím, čo urobím," odpovedala Švecová na novinársku otázku, čo urobí ako prvé vo funkcii. Aj keď bola zvolená 16. septembra, podľa svojich slov ešte v kancelárii predsedu súdu nebola, lebo nebola vymenovaná. Zopakovala, že chce zvýšiť dôveryhodnosť NS SR, zrýchliť konanie na súde a zvýšiť kvalitu súdneho rozhodovania. Ak bude treba, urobí aj razantné zmeny. K pochybnostiam bývalého predsedu Štefana Harabina o zákonnosti volieb predsedu NS SR uviedla, že samotná skutočnosť, že ju prezident vymenoval do funkcie, odstraňuje všetky rozpory.
     
Danielu Švecovú zvolili za predsedníčku NS SR členovia Súdnej rady SR 16. septembra. V opakovanej tajnej voľbe vtedy získala 11 hlasov členov Súdnej rady, proti nebol nikto, štyria sa zdržali. Jej protikandidát Daniel Hudák získal dva hlasy, dvaja boli proti a 11 sa zdržali.

JUDr. Daniela Švecová: Po ukončení štúdia na PF UK v Bratislave (od roku 1974) začala pracovať na Okresnom súde v Trnave ako justičná čakateľka. Po absolvovaní justičnej skúšky v roku 1975 s prospechom "výborne spôsobilá" vykonávala funkciu predsedníčky senátu na tomto súde. V rokoch 1980 - 1981 pracovala vo funkcii predsedníčky senátu na Okresnom súde v Nových Zámkoch. Od roku 1981 až do roku 1990 pracovala na Krajskom súde v Bratislave, najskôr ako sudkyňa, neskôr ako predsedníčka senátu. Od roku 1991 pracuje na Najvyššom súde Slovenskej republiky v Bratislave; do 1. januára 1999 ako sudkyňa a od 1. januára 1999 ako predsedníčka senátu a zovšeobecňovateľka na občianskoprávnom kolégiu. Od 2. októbra 2007 je členkou Súdnej rady SR.


Zroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk