29.3.2017
ID: 3652upozornenie pre užívateľov

Bezpapierová spoločnosť alebo ako IT pomáha biznisu?

Bezpapierová spoločnosť. Novodobý trend, ktorý so sebou prináša nespočetne veľa benefitov, a preto čoraz viac firiem siaha po rôznych IT riešeniach, ktoré im pomáhajú riadiť biznis efektívnejšie. Proces prechodu na bezpapierovú spoločnosť si vyžaduje okrem dôsledného plánovania aj zvýšené počiatočné náklady na obstaranie vhodného softvérového riešenia, úložného priestoru a potrebných hardvérových zariadení. Na druhej strane efektívna práca s firemnými dokumentami môže výrazne uľahčiť chod spoločnosti, zlepšiť interné firemné procesy, ušetriť množstvo papiera, tonerov a tým využiť firemné zdroje na iné účely.

 
 Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s. r. o.
 
Bez ohľadu na to, aké výhody sú spojené s prechodom na bezpapierovú spoločnosť, každá firma musí dbať na bezpečnosť firemných dokumentov. Starostlivo musí posúdiť nielen to, ktoré dokumenty bude ukladať interne na vlastných serveroch a ktoré do cloudu, ale osobitnú pozornosť musí spoločnosť venovať i požiadavkám na spracovanie dokumentov vyplývajúcim z platnej právnej úpravy. Mnoho z firemných dokumentov obsahuje osobné údaje fyzických osôb, či dokonca aj tzv. citlivé osobné údaje. Získavanie a spracovanie osobných údajov je regulovanou oblasťou a podlieha osobitnému režimu upravenému v zákone č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov, z ktorého pre prevádzkovateľa informačného systému osobných údajov vyplývajú viaceré povinnosti. Napríklad, v prípade ak sa firma rozhodne využívať cloudové služby a poverí spracovávaním dokumentov obsahujúcich osobné údaje inú spoločnosť, na poskytovateľa cloudových služieb sa budú vzťahovať povinnosti sprostredkovateľa v zmysle zákona na ochranu osobných údajov. Prevádzkovateľ je povinný pri výbere sprostredkovateľa vykonať dôkladnú analýzu rizík a posúdiť výhody a nevýhody jednotlivých poskytovateľov, z čoho vyplýva, že v prípade bezpečnostného incidentu primárnu zodpovednosť za spracovanie osobných údajov nesie prevádzkovateľ. Okrem toho, s každým sprostredkovateľom musí mať prevádzkovateľ uzavretú písomnú zmluvu, ktorá bude obsahovať všetky zákonom predpísané povinné náležitosti a je vhodné do zmluvy zahrnúť i ustanovenia týkajúce sa nastavenia vzájomných práv a povinností.

Komplikovanejšia situácia nastáva pri cezhraničnom prenose osobných údajov, najmä ak poskytovateľ cloudu má sídlo mimo EÚ, resp. v krajine, ktorá je Európskou komisiou označená ako krajina neposkytujúca primeranú úroveň ochrany osobných údajov. Pri cezhraničnom prenose teda môže nastať situácia, že na používateľa a poskytovateľa cloudu sa budú vzťahovať rôzne právne poriadky. Otázka určenia právnych predpisov, ktoré sa budú na cezhraničný prenos osobných údajov vzťahovať, môže byť značne komplikovaná a bude závisieť od posúdenia konkrétnych okolností.

Túto situáciu by malo sprehľadniť nové nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679, ktoré vstúpi do účinnosti dňa 25. mája 2018. Nové nariadenie si kladie za cieľ zjednotiť právnu úpravu ochrany osobných údajov v členských krajinách Európskej únie so zameraním na zvýšenú ochranu práv dotknutých osôb. Vo všeobecnosti sa zavádza princíp „európskych pravidiel na európskej pôde“ i pre zahraničné spoločnosti ponúkajúce svoje služby v Európe. Nové nariadenie so sebou prináša mnoho zmien, na ktoré sa musia všetky firmy s časovým predstihom pripraviť. Okrem toho, že zodpovednosť za prijatie dostatočných bezpečnostných opatrení a posúdenie rizika i naďalej znáša samotný prevádzkovateľ,  nariadenie zavádza i mechanizmy na dôraznejšie presadzovanie pravidiel v oblasti ochrany osobných údajov, za porušenie ktorých môže príslušný správny orgán uložiť sankciu až do výšky 4 % celkového ročného obratu. Nastavenie týchto vzťahov si v zložitých prípadoch bude vyžadovať i konzultácie s odborníkmi z IT a práva.


Katarína Kasalová,
advokát


Malata, Pružinský, Hegedüš & Partners s. r. o.

Apollo Business Center II
Prievozská 4/B
821 09 Bratislava

Tel.: +421 2 321 130 31
Fax: +421 2 321 441 48
email: office@mph-advocates.com


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk