3.11.2016
ID: 3516upozornenie pre užívateľov

Jednotné ceny liekov na predpis v Nemecku

Jednotné ceny liekov na predpis stanovené v Nemecku sú v rozpore s právom Únie

„Deutsche Parkinson Vereinigung“ je nemecká svojpomocná organizácia, ktorá sa snaží o zlepšenie životných podmienok pacientov trpiacich Parkinsonovou chorobou a ich rodín. S dánskou zásielkovou lekárňou DocMorris sa dohodla na bonusovom systéme, ktorý môžu využiť jej členovia, ak v tejto lekárni kupujú lieky určené na liečbu Parkinsonovej choroby, ktoré sú na lekársky predpis a možno ich získať iba v lekárni. Zásielkový predaj liekov na predpis nie je v Nemecku zakázaný.

Nemecké združenie na boj proti nekalej hospodárskej súťaži (Zentrale zur Bekämpfung unlauteren Wettbewerbs) sa domnieva, že tento bonusový systém je v rozpore s nemeckou právnou úpravou, ktorá pri liekoch na predpis stanovuje jednotné ceny pri výdaji v lekárňach.[1] Landgericht Düsseldorf (Krajinský súd v Düsseldorfe, Nemecko) na návrh tohto združenia zakázal Deutsche Parkinson Vereinigung propagovať svoj bonusový systém u svojich členov.[2] Táto organizácia sa teda obrátila na Oberlandesgericht Düsseldorf (Vyšší krajinský súd Düsseldorf, Nemecko), ktorý sa zasa obrátil na Súdny dvor s otázkou, či je určenie jednotných cien pri predaji humánnych liekov na predpis v lekárňach zlučiteľné s voľným pohybom tovaru.

Súdny dvor vo svojom dnešnom rozsudku odpovedá, že dotknutá právna úprava predstavuje neopodstatnené obmedzenie voľného pohybu tovaru.

Uloženie jednotných predajných cien sa totiž viac dotýka lekární so sídlom v iných členských štátoch, čo môže viac sťažiť prístup na nemecký trh výrobkom pochádzajúcim z iných členských štátov, než je to v prípade vnútroštátnych výrobkov. Súdny dvor v tejto súvislosti zdôrazňuje, že (i) pre zahraničné lekárne predstavuje zásielkový predaj významnejší, či dokonca jediný spôsob priameho prístupu na nemecký trh a (ii) pre zásielkové lekárne môže cenová súťaž predstavovať dôležitejší konkurenčný parameter než pre tradičné lekárne, ktoré majú lepšie možnosti poskytnúť pacientom individuálne poradenstvo prostredníctvom svojho personálu a zaistiť zásobovanie liekmi v naliehavých prípadoch.

Aj keď obmedzenie voľného pohybu tovaru môže byť v zásade opodstatnené ochranou zdravia a života osôb, dotknutá právna úprava nie je spôsobilá dosiahnuť tieto ciele.

Predovšetkým sa nepreukázalo, že stanovenie jednotných cien umožňuje zabezpečiť lepšie geografické rozmiestnenie tradičných lekární v Nemecku. Naopak, niektoré dôkazy naznačujú, že zvýšená cenová súťaž medzi lekárňami by prospela jednotnému zásobovaniu liekmi, keďže by podnecovala otváranie lekárni v oblastiach, v ktorých nízky počet lekární umožňuje účtovanie vyšších cien.

Navyše nijaký z dôkazov predložených Súdnemu dvoru neumožňuje dospieť k záveru, že v prípade neexistencie dotknutého režimu by zásielkové lekárne mohli začať cenovú súťaž, v dôsledku ktorej by základné služby, ako je pohotovosť, už v Nemecku nemohli byť zaručené z dôvodu následného zníženia počtu tradičných lekární. Iné súťažné faktory než cena, ako sú poskytovanie individuálneho poradenstva pacientom prostredníctvom personálu lekární, by prípadne mohli umožniť tradičným lekárňam, aby zostali konkurencieschopné.

Rovnako by sa mohlo ukázať, že cenová súťaž zo strany zásielkových lekární by tradičné lekárne podnietila k väčšiemu rozvoju niektorých činností vo všeobecnom záujme, ako je výroba liekov na predpis.

Okrem toho by cenová súťaž mohla byť prospešná pre pacienta, pokiaľ by prípadne umožnila ponúknuť v Nemecku lieky na predpis za výhodnejšie ceny, než sú ceny určené v súčasnosti.

______________________________
[1] Výrobca musí určiť cenu svojho lieku, ktorá sa následne zvýši o príplatky pre veľkoobchody a lekárne.
[2] Konkrétne jej zakázal odporúčať tento bonusový systém podobným spôsobom, ako to bolo v júli 2009, t. j. prostredníctvom listu zaslaného členom.


Zdroj:
Súdny dvor Európskej únie
TLAČOVÉ KOMUNIKÉ č. 113/16, 19. októbra 2016
Rozsudok vo veci C-148/15 Deutsche Parkinson Vereinigung eV/Zentrale zur Bekämpfung unlauteren Wettbewerbs eV
Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Súdny dvor.
Úplné znenie rozsudku sa uverejňuje na internetovej stránke CURIA v deň vyhlásenia rozsudku.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk