9.1.2018
ID: 3937upozornenie pre užívateľov

MSSR: Finišuje s prípravou nového zákona o justičnej štátnej službe

Ministerstvo spravodlivosti SR sa pokúsi zlepšiť platové ohodnotenie súdnych úradníkov. V januári predloží na pripomienkovanie dlhšie očakávaný návrh zákona o justičnej štátnej službe, ktorý zvýšiť má motiváciu štátnych úradníkov na súdoch a v konečnom dôsledku pomôcť výkonu súdnictva.

Rezort zverejnil predbežnú informáciu na právnom a informačnom portáli Slove-lex, jej pripomienkovanie sa skončilo v pondelok. Avizoval, že sa pokúsi v návrhu nového zákona o štátnej službe pri výkone súdnictva nastaviť platové triedy súdnych úradníkov tak, aby sa zvýšila motivácia pre vykonávanie profesií. Súčasne chce prepojiť koncepciu kariérneho rastu, justičného vzdelávania a odmeňovania.

Nový zákon o štátnej službe účinný od 1. júna 2017 nie je možné v celom rozsahu aplikovať na špecifickú štátnu službu na súdoch, odôvodnil rezort potrebu osobitnej právnej úpravy. "Aktuálne nastavenie platových tried a zaraďovanie do nich vedie k zníženiu stabilizácie personálneho obsadenia súdov," konštatuje nepriaznivú situáciu ministerstvo. Opatrenia majú problém riešiť, súčasná vláda sa k tomu zaviazala v programovom vyhlásení.

Dlhodobým trendom je, že sudcovia by sa mali sústrediť len na veci, ktoré naozaj potrebujú právne znalosti sudcu, zdôraznilo ministerstvo.

"Bežnou požiadavkou sudcov v celej Európe je mať aspoň jedného súdneho/právneho asistenta, ktorý by im pomáhal pri právnom výskume a príprave návrhu, ako aj asistenta, ktorý by riadil register, pojednávania a každodenné činnosti," uviedol rezort. Filozofiou návrhu nového zákona má byť, že "administratívni" zamestnanci budú v spomenutom tíme akousi "predĺženou rukou" sudcu, to znamená i výkonu súdnej moci.

Nová právna úprava má napokon aj sprehľadniť súčasný legislatívny stav, keď vykonávanie štátnej služby vyšších súdnych úradníkov, súdnych tajomníkov, probačných a mediačných úradníkov, justičných čakateľov a asistentov v súčasnosti definuje niekoľko rôznych právnych predpisov.

Odborári vo februári 2015 zorganizovali jednodňový výstražný štrajk, ktorého cieľom bolo aj zlepšenie ich platového ohodnotenia. Odborový zväz justície SR je odvtedy neustále v štrajkovej pohotovosti, pričom čaká na výslednú podobu nového zákona o justičnej štátnej službe, potvrdila jeho členka Marta Božková. Tá zastupovala odborárov v pracovnej skupine na prípravu zákona.

Konečnú podobu návrhu, ktorý má byť predložený na pripomienkovanie odborári nepoznajú, podľa Božkovej je totiž stále viacero variantov nových platových tabuliek. "Dúfame, že nám prinesie zlepšenie," tlmočila očakávania súdnych úradníkov. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) presadila, aby mali súdni úradníci v prechodnom období plat zvýšený o 30-eurový mesačný príspevok. Ten mali dostávať aj v priebehu minulého roka.

Zdroj: TASR, 8. 1. 2018
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk