18.4.2017
ID: 3672upozornenie pre užívateľov

MV SR: Vyhlásilo výzvu pre audit slovenského súdnictva

Veľký audit slovenského súdnictva je o krok bližšie k realizácii. Ministerstvo vnútra vyhlásilo vyzvanie pre projekt „Procesno-organizačný audit Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky a vybraných organizácií rezortu spravodlivosti a audit výkonu súdnej moci“. Vyčlenených naň je 12,1 milióna eur z európskych fondov cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS).

Ministerstvo spravodlivosti by malo cez tento projekt zvýšiť dôveru verejnosti v slovenské súdy a vytvoriť podmienky na to, aby súdy fungovali efektívnejšie a rýchlejšie. Okrem toho plánuje operačný program podporiť nezávislosť súdneho systému. Na základe analýz Európskej únie patria medzi hlavné problémy prieťahy v súdnom konaní či nedostatky v kvalite rozhodovania súdov.

„Operačný program Efektívna verejná správa chce prispieť k vytvoreniu podmienok na to, aby sa zvýšila efektívnosť súdov, a teda aby sa zrýchlilo súdne konanie, ako aj zlepšilo a zefektívnilo fungovanie celého súdneho systému,“ vysvetlila v tlačovej správe generálna riaditeľka sekcie európskych programov ministerstva vnútra Adela Danišková.

Trvanie projektu je naplánované na 48 mesiacov. Má štyri hlavné aktivity. S ministerstvom spravodlivosti bude na ňom spolupracovať Európska komisia pre efektívne súdnictvo (CEPEJ), ktorá funguje v rámci Rady Európy. Európski odborníci vykonajú audit výkonnej súdnej moci, a to na 12 súdoch, z toho na troch krajských a deviatich okresných.

Na základe auditu vypracujú analýzu, ktorá bude mapovať napríklad procesy na súdoch, rýchlosť konaní, či aktuálny stav súdneho manažmentu a následne aj návrh odporúčaní. Druhý krok úzko súvisí s treťou aktivitou - implementovaním nástrojov na zabezpečenie kvality a efektivity v rezorte justície a na samotnom ministerstve.

Analýza i návrh odporúčaní budú slúžiť ako podklad pre vytvorenie Akčného plánu implementácie nových opatrení pre súdy. Plán bude obsahovať už len zásadné odporúčania, ktoré zvýšia efektívnosť súdov s cieľom zrýchlenia súdneho konania, ako aj efektívnosť fungovania súdneho systému, ozrejmil rezort vnútra. Odporúčania budú záväzné pre všetky súdy. V poslednom kroku budú opatrenia na súdoch monitorované, hodnotené a merané.

„Po úspešnej realizácii projektu bude Slovensko v situácii, keď bude justícia poskytovať služby rýchlejšie a efektívnejšie a svoje ciele bude dosahovať s menším úsilím a s menšími nákladmi,“ uviedol riaditeľ odboru OP EVS Samuel Arbe. Výsledkom národného projektu má byť, že justícia bude vo všetkých svojich aktivitách dôsledne sledovať verejný záujem a transparentnosťou prispievať k zvyšovaniu dôvery spoločnosti.

Na konci marca Slovensko podpísalo v Štrasburgu s Radou Európy zmluvu, ktorá umožní vykonanie auditu. Jej predmetom je analýza stavu slovenského súdnictva, navrhnutie riešení, pomoc s budovaním analytického centra na ministerstve spravodlivosti a implementácia súdneho manažmentu na vybraných súdoch. Má ísť o dlhodobú spoluprácu - projekt „Efektivita a kvalita slovenského súdneho systému“ bude prebiehať od apríla 2017 do marca 2019.

Zdroj: TASR, 13.4.2017

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk