10.11.2017
ID: 3877upozornenie pre užívateľov

Niektorí predajcovia stále neevidujú tržby v ERP

Prešovskí colníci zaznamenali za obdobie august až október 2017 veľa prípadov porušení zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice predajcami.

Colný úrad Prešov v súvislosti s dodržiavaním zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice vykonal u predajcov v uplynulých troch mesiacoch v rámci svojho územného obvodu 101 kontrol. Tieto boli zamerané na kontrolu dodržiavania ustanovení zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ďalej „ERP“) a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1998 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej „zákon o ERP“), a to najmä na nezaevidovanie tržby v pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu a vydanie pokladničného dokladu, ktorý nespĺňa náležitosti zákona o ERP a kontroly na požiadavky ERP. Značná časť kontrol bola okrem kamenných prevádzok vykonávaná colníkmi aj na trhoviskách a jarmokoch miest a obcí organizovaných pre širokú verejnosť.

Z výsledkov kontrol vykonaných colníkmi Colného úradu Prešov za mesiac august, september a október 2017 vyplýva, že bolo zistených 74 porušení zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, čo predstavuje viac ako 73 % z počtu kontrolovaných, pričom v desiatich prípadoch ide o opakované porušenie zákona o ERP. Celková suma uložených pokút colným úradom za uplynulé tri mesiace predstavuje 22 550 eur.

Colný úrad Prešov v rámci vykonaných kontrol u predajcov uložil 7 zákazov predávať tovar alebo poskytovať službu za opakované porušenie zákonných povinností, z toho v jednom prípade taktiež podal návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia za zistenie opakovaných porušení zákona o ERP a v jednom prípade zabezpečil pokladnicu z dôvodu podozrenia z porušovania požiadaviek na ERP v zmysle zákona.

Vzhľadom na pretrvávajúce a opakované porušenia zákona o ERP, budú kontroly zo strany colného úradu vykonávané intenzívne aj naďalej.


Zdroj: Finančná správa Slovenská republika, 7. 11. 2017

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk