5.4.2017
ID: 3664upozornenie pre užívateľov

Prezident podpísal zákony, ktorými sa mení konanie pred súdmi

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska dnes podpísal zákony, ktorými sa dopĺňa Civilný sporový poriadok a Správny súdny poriadok. TASR informoval Martin Lipták z Kancelárie prezidenta SR.

Poslanci Národnej rady (NR) SR 28. marca tohto roka schválili novely Civilného sporového poriadku a Správneho súdneho poriadku od poslancov koaličného Mosta-Híd, ktorí chceli zabezpečiť, aby náklady spojené s prekladom podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní nemusel hradiť účastník konania.

Podľa pôvodnej právnej úpravy hradili trovy na preklady samotní účastníci, ktorí pred súdom konali v inom ako štátnom jazyku.

Na problém ešte vlani v októbri upozornila mimoparlamentná SMK. Strana vtedy hovorila o nedodržiavaní práva používať v občianskom súdnom konaní materinský jazyk bez podmienok. SMK pripomínala, že Slovensko sa k tomuto zaviazalo podpisom Jazykovej charty Rady Európy v roku 2002.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk