22.7.2015
ID: 2976upozornenie pre užívateľov

Reforma autorského práva

Pripravované návrhy na reformu autorských práv v EÚ, ktorej cieľom je prispôsobiť súčasné pravidlá digitálnemu veku, musia zaistiť spravodlivú rovnováhu medzi právami a záujmami tvorcov a spotrebiteľov, uvádza sa v nelegislatívnom uznesení, ktoré schválil Európsky parlament. Poslanci v ňom vyzvali na zlepšenie cezhraničného prístupu k dielam na internete, zároveň však žiadajú zohľadniť význam územných licencií, a to najmä v súvislosti s televíznou a filmovou produkciou.

"Parlament vypočul obavy Európanov a presvedčivo zamietol návrh na obmedzenie práva na slobodné fotografovanie verejných priestranstiev. Toto rozhodnutie je ilustruje hlavné posolstvo správy: budúci návrh reformy od komisára Oettingera musí odrážať úlohu nevyhnutných mnohostranných výnimiek, ktoré poskytujú autorom tvorivý priestor, používateľom právnu istotu pre ich každodenné aktivity a každému prístup ku kultúre a informáciám," uviedla spravodajkyňa Julia Reda (Zelení/EFA, DE).

Nelegislatívne uznesenie, ktoré hodnotí uplatňovanie kľúčových aspektov autorského práva EÚ pred očakávaným legislatívnym reformným návrhom z dielne Komisie, bolo schválené pomerom hlasov 445 (za): 65 (proti): 32 (zdržalo sa hlasovania).

Zlepšenie cezhraničného prístupu ku kultúre a informáciám

Text uznesenia poukazuje na časté odopieranie prístupu k určitým obsahovým službám z geografických dôvodov. Parlament v tejto súvislosti zdôraznil, že praktiky geoblokovania by nemali kultúrnym menšinám žijúcim v členských štátoch EÚ brániť v prístupe k existujúcemu obsahu alebo službám v ich jazyku. Plénum tiež vyzvalo Komisiu, aby navrhla primerané riešenia zamerané na lepšiu cezhraničnú dostupnosť služieb a obsahu chráneného autorským právom.

Poslanci však zároveň zdôraznili význam územných licencií v EÚ, a to najmä v súvislosti s financovaním audiovizuálnej a filmovej produkcie, ktorá odráža kultúrnu rozmanitosť Európy. Hoci teritorialita je súčasťou samotnej podstavy autorských práv, medzi touto zásadou a opatreniami na zabezpečenie prenosnosti obsahu neexistuje rozpor, konštatujú poslanci vyjadrujúc podporu iniciatívam na zlepšovanie prenosnosti online služieb v rámci EÚ.

Prispôsobenie autorského práva digitálnemu veku

Komisia by mala prispôsobiť existujúce výnimky z uplatňovania autorského práva digitálnemu prostrediu a preskúmať uplatňovanie minimálnych noriem. Mala by tiež zvážiť možnosť stanoviť určité výnimky ako povinné, ak je ich cieľom ochrana základných práv, a uvažovať nad poskytnutím výnimky knižniciam na požičiavanie diel v digitálnych formátoch či vedcom a výskumníkom na analýzu textu a údajov.

Parlament tiež vyzval na prijatie opatrení na dosiahnutie spravodlivých a primeraných odmien pre všetky kategórie držiteľov autorských práv, a to aj v súvislosti s digitálnym šírením a využívaním ich diel, a zlepšenie zmluvného postavenia autorov a interpretov vo vzťahu k ostatným držiteľom práv a sprostredkovateľom.

Uznesenie od Komisie požaduje, aby vo svojom návrhu zohľadnila dôležitú úlohu novinárov, spisovateľov a poskytovateľov mediálnych služieb pri ochrane kvalitnej žurnalistiky a plurality médií v digitálnom veku.

Poslanci tiež vyzvali Komisiu, aby preskúmala dôsledky jednotného európskeho právneho titulu na autorského práva, ktorý by sa vzťahoval na celé územie EÚ.

Fotografovanie budov a umeleckých diel

Poslanci z textu uznesenia odstránili formuláciu, ktorá požadovala, aby bolo komerčné využívanie fotografií či videozáznamov budov a umeleckých diel, ktoré sú trvalo umiestnené na verejných miestach, viazané na predchádzajúci súhlas autorov alebo nimi splnomocnených osôb, a podporili tak zachovanie statusu quo. Podľa v súčasnosti platných pravidiel majú členské štáty možnosť zakotviť alebo nezakotviť do svojich vnútroštátnych predpisov klauzulu o tzv. slobode panorámy, ktorá umožňuje využívanie takýchto reprodukcií bez predchádzajúceho súhlasu autorov.

Ďalší postup

Návrh Komisie, ktorý by mal zmodernizovať autorské právo EÚ a preniesť ho do digitálneho veku, by mal byť predložený do konca roka 2015.

Typ dokumentu: Nelegislatívne uznesenie

Zdroj: TS Európský parlament


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk