21.3.2017
ID: 3645upozornenie pre užívateľov

SÚDNA RADA SR: Voľby ôsmich členov Rady volených sudcami sa uskutočnia 23. mája

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková vyhlásila voľbu ôsmich členov Rady, ktorí sú volení sudcami. Uskutoční sa 23. mája od 9.00 do 19.00 h. Voľby sa uskutočnia na zhromaždeniach sudcov v obvodoch jednotlivých volebných komisií.

V osemnásťčlennej Súdnej rade SR je polovica - deväť členov, ktorí zastupujú sudcov. Ôsmim z nich uplynie päťročné funkčné obdobie 29. júna. Bajánková vyzvala, aby oprávnení navrhovatelia predkladali návrhy kandidátov do 12. apríla.

Sudcovia vyberajú do Súdnej rady spomedzi seba svojich kolegov v tajnom hlasovaní. Územie krajiny je rozdelené do ôsmich jednomandátových volebných obvodov. Najvyšší súd a Špecializovaný trestný súd v Pezinku spadajú do obvodu Krajského súdu v Bratislave. Deň a čas konania volieb vyhlasuje predseda Súdnej rady najneskôr 60 dní pred ich konaním.

Tento rok čaká Súdnu radu, ktorá je najvyšším ústavným orgánom sudcovskej legitimity, veľká personálna obmena, keď sa formálne skončí jej tretie volebné obdobie. V Rade skončí celkom desať jej členov, okrem zástupcov sudcov aj dvaja členovia Rady vymenovaní vládou SR. Ich funkčné obdobie sa končí 27. septembra. Opäť sa uchádzať o funkciu člena Rady nebude môcť už ani jej súčasná predsedníčka Jana Bajánková.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk