12.7.2017
ID: 3743upozornenie pre užívateľov

SÚDNA RADA: Voľbu podpredsedu odložila na ďalšie zasadnutie

Súdna rada SR nebude voliť svojho nového podpredsedu. Voľbu odložila na svoje najbližšie zasadnutie, keď väčšina jej členov odsúhlasila takýto návrh člena rady Romana Huszára.

Voľbu podpredsedu mala rada na programe hneď po voľbe nového predsedu, ktorým sa stala Lenka Praženková. Trojica členov rady na čele s Elenou Berthotyovou navrhla za podpredsedu Miloša Koleka.

Tento sudca Krajského súdu v Prešove získal v májových voľbách sudcov najviac hlasov – 677. O Kolekovej kandidatúre sa napokon nerozhodovalo, nakoľko bolo hlasovanie odložené.

Proti odloženiu hlasovania sa vyjadrilo viacero členov rady. Podľa Dušana Čima takýto krok nie je šťastný, keďže už bola voľba podpredsedu odsúhlasená v programe. Iná členka rady Eva Fulcová zase uviedla, že v tomto prípade by sa mohlo počkať na jeseň - kedy sa dokončí personálna obmena Súdnej rady a nastúpia do nej noví nominanti vlády a parlamentu.

Nová predsedníčka Súdnej rady SR Praženková podporila návrh na odloženie hlasovania o svojom zástupcovi. Podľa jej slov totiž dnes nebolo o kom hlasovať, pretože sudca Kolek nedal súhlas so svojou kandidatúrou. „Som sa s ním potom rozprávala a hovoril, že súhlas navrhovateľom zatiaľ nedával,“ vysvetlila.

Samotný Kolek však uviedol, že navrhovatelia jeho súhlas mali. „Nemali písomný, ale to mohla byť otázka piatich minút,“ ozrejmil. Odloženie nepovažuje za dôležité a Súdna rada môže o tejto veci hlasovať neskôr.

„Kebyže to je niečo, že dnes urobíme nenávratné rozhodnutie a povieme, že už nikdy sa nebudem môcť stať podpredsedom, potom, kebyže túžim byť podpredsedom, tak by som sa dnes o svoje práva uchádzal. Toto bol len odklad “ doložil s tým, že ak bude v septembri navrhnutý, pravdepodobne bude kandidovať.

„My sme hovorili s doktorom Kolekom pred touto voľbou, on povedal, že za istých podmienok si vie predstaviť, že bude kandidovať, ale nevedeli sme o tom, že tu padne takýto návrh na odloženie,“ uviedla Elena Berthotyová. Tá Koleka považuje naďalej za kandidáta.

Berthotyová nevidí dôvod na odloženie voľby, nevylučuje však, žeby za tým mohla byť snaha ponechať tento post pre štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, ktorú v parlamente za členku Súdnej rady navrhuje strana Smer-SD. „Dá sa to aj takto čítať,“ povedala.

V nasledujúcom období bude Súdnu radu SR viesť Lenka Praženková. Rozhodli o tom dnes členovia rady v tajnom hlasovaní. Sudkyňu Najvyššieho súdu podporilo 12 z celkom 15 hlasujúcich členov rady. Druhý kandidát – sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo získal tri hlasy.

Zdroj: TASR, 11.7.2017
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk