18.11.2013
ID: 1099upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Na Slovensku nebudú pôsobiť notári starší ako 67 rokov. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu Notárskeho poriadku z dielne Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá takúto novinku zavádza od 1. januára 2014.

VLÁDA

Čerpanie eurofondov v oblasti životného prostredia sa má zlepšiť
13. novembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zlepšiť čerpanie eurofondov v súčasnom programovom období. Navrhlo preto od januára 2014 presunúť časť kompetencií súvisiacich s touto agendou na Slovenskú agentúru životného prostredia (SAŽP). Vláda dnes schválila, že SAŽP bude pôsobiť ako sprostredkovateľský orgán pod riadiacim orgánom, teda ministerstvom.

Výdavky na výskum a vývoj by sa mali do roku 2020 zdvojnásobiť
13. novembra (TASR) – Do roku 2020 by sa celkové výdavky na výskum a vývoj mali zvýšiť minimálne na 1,2 percenta HDP. V posledných rokoch ide na túto oblasť asi 0,6 percenta HDP. Zdvojnásobiť investície na výskum a vývoj do roku 2020 v porovnaní s rokom 2011 si vláda dáva za cieľ v Stratégii výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu SR. Tento materiál, ktorý dnes schválila vláda, predložilo na rokovanie ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Vláda dnes tiež odvolala Stanislava Sipka z funkcie splnomocnenca vlády SR pre vedomostnú ekonomiku. Vo funkcii končí k 1. januáru 2014.

Školy sa o financiách učia viac, no finančné vzdelávanie treba zefektívniť
13. novembra (TASR) – Žiaci na základných a stredných školách sa o financiách v školskom roku 2012/2013 učili viac ako v predchádzajúcom školskom roku. Úroveň vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti na školách však nie je na optimálnej úrovni a treba ho zefektívniť. Vyplýva to zo Správy o stave vzdelávania zameraného na podporu rozvoja finančnej gramotnosti, ktorú dnes zobrala vláda na vedomie. Na rokovanie ju predložilo ministerstvo školstva.

MV zrekonštruuje areál bývalej nemocnice pre potrebu policajného zboru
13. novembra (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR zrekonštruuje areál bývalej nemocnice s poliklinikou vo Vranove nad Topľou, v ktorom potom bude Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (PZ). To momentálne sídli v prenajatých objektoch súkromnej firmy a v ostatných útvaroch PZ, ktoré sú v nevyhovujúcich priestoroch a rozptýlené po viacerých častiach Vranova.


NÁRODNÁ RADA 

Záchranárske vrtuľníky by už nikdy nemali ostať bez licencie
11. novembra (TASR) - Kauza záchranárskych vrtuľníkov, keď z dvoch staníc v Bratislave a Trenčíne nemohli päť dní lietať pre chýbajúce licencie, by sa už opakovať nemala. Zabrániť tomu chcú poslankyne NR SR Eva Horváthová a Erika Jurinová (obe OĽaNO) novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Právnu normu predložili na novembrové rokovanie parlamentu.


PREZIDENT

Notári vo funkcii skončia po dosiahnutí 67. roku života
12. novembra (TASR) - Na Slovensku nebudú pôsobiť notári starší ako 67 rokov. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu Notárskeho poriadku z dielne Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorá takúto novinku zavádza od 1. januára 2014.

Niektorí vysielatelia získajú výnimku z povinnej slovenčiny
12. novembra (TASR) - Niektorí súkromní vysielatelia budú od budúceho roka oslobodení od povinného používania slovenského jazyka vo svojich programoch. Vyplýva to z novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Audiovizuálny fond bude podporovať aj veľké filmové projekty
12. novembra (TASR) - Audiovizuálny fond bude od budúceho roka finančne podporovať aj realizáciu veľkých filmových projektov. Skôr než ich zafinancuje, mali by prejsť kultúrnym testom. Počíta s tým novela zákona o Audiovizuálnom fonde z dielne ministerstva kultúry, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Členom Správnej a Dozornej rady ÚPN klesnú odmeny, šéfovi ÚPN nie
12. novembra (TASR) - Členovia Správnej a Dozornej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN), okrem šéfa ústavu, si od nového roku pohoršia. Zníženie ich odmien prináša novela zákona o sprístupnení dokumentov o činnosti bezpečnostných zložiek štátu v rokoch 1939 až 1989 a o založení ÚPN, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Autormi právnej normy sú členovia Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

Symboliku paralympijského výboru bude chrániť osobitný zákon
12. novembra (TASR) - Ochrana symboliky Medzinárodného paralympijského výboru bude od januára účinnejšia a pod hrozbou sankcií. Vyplýva to zo zákona o používaní a ochrane tejto symboliky z dielne poslankyne Bibiány Obrimčákovej (Smer-SD), ktorý podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

V riadnom čase ošetria aj pacientov bez prednostného vyšetrenia
12. novembra (TASR) - Pacienti, ktorí nemajú peniaze na zaplatenie prednostného vyšetrenia, dostanú priestor na to, aby boli ošetrení v riadnom čase. Prezident SR Ivan Gašparovič totiž podpísal novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti z dielne Mosta-Híd, podľa ktorej medzi dobami na prednostné vyšetrenia budú musieť byť vyhradené dve hodiny na riadnu ordináciu.

Malí podnikatelia ľahšie získajú štátne stimuly pre výskum a vývoj
12. novembra (TASR) - Malí podnikatelia a mikropodnikatelia sa od decembra ľahšie dostanú k stimulom pre výskum a vývoj zo štátneho rozpočtu. Umožní im to novela zákona o stimuloch pre výskum a vývoj, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.


Pozn.:

SÚDNA RADA: O miesto sudcu ESĽP bude bojovať sedem kandidátov
11. novembra (TASR) – Do nových volieb kandidátov na sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) je prihlásených sedem uchádzačov. Voľby sa v Súdnej rade SR uskutočnia 2. decembra. Informovala o tom Kancelária Súdnej rady SR

T. BOREC: Zmeny v senáte KS v prípade Harabin vs. GP boli v súlade so zákonom
12. novembra (TASR) - Zmeny v senáte bratislavského Krajského súdu v prípade sporu medzi predsedom Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanom Harabinom a Generálnou prokuratúrou (GP) SR boli v súlade so zákonom. Novinárom to dnes povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), ktorého rezort zmeny v senáte analyzoval.

Úrad vlády SR podpísal dohodu o poskytnutí 5 miliónov eur na Rusovce
14. novembra (TASR) - Na rekonštrukciu čeľadníka a historických záhrad v areáli kaštieľa v Rusovciach získa Slovensko päť miliónov eur z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Podmienkou je, že z grantu sa budú financovať len objekty plne prístupné verejnosti.

MS SR: Minister Tomáš Borec vymenoval novú riaditeľku Centra právnej pomoci
Bratislava 15. novembra (TASR) - Minister spravodlivosti Tomáš Borec k dnešnému dňu vymenoval novú riaditeľku Centra právnej pomoci JUDr. Natašu Nikitinovú. JUDr. Nikitinová má za sebou dlhoročnú aktívnu advokátsku prax, v ktorej sa venovala rozličným oblastiam práva a podieľala sa na viacerých projektoch priamych zahraničných investícií.


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk