9.12.2013
ID: 1196upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Predávajúci bude musieť od februára 2014 upozorniť spotrebiteľa, že keď bude kvôli tovaru alebo službe volať či posielať sms správy na určené telefónne číslo, môže ho to stáť viac ako bežný hovor či sms. Počíta s tým novela zákona o ochrane spotrebiteľa a pozmeňujúci návrh z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú parlament schválil.

VLÁDA

Schválila kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva
4. decembra (TASR) - Vláda dnes schválila Andreu Kriškovú, Ondreja Laciaka a Maricu Pirošíkovú za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Kandidátov na dnešné rokovanie kabinetu predložila Súdna rada SR, ktorá ich zvolila na svojom pondelkovom (2.12.) zasadnutí.

Uvoľnila takmer 4,6 mil. eur na vyššie platy kuchárok či školníkov
4. decembra (TASR) - Obciam a samosprávnym krajom pošle ministerstvo financií do konca roka takmer 4,6 milióna eur na vyššie platy pre školníkov, kuchárky či učiteľov v základných umeleckých školách. Dnes o tom rozhodla vláda.

Okruh osôb, ktoré budú môcť rozhodnúť o zostrelení lietadla, sa rozšíri
4. októbra (TASR) - Okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla alebo iného vzdušného objektu, sa rozšíri. Vyplýva to zo zmeny zákona o Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR), ktorú na svojom dnešnom rokovaní odsúhlasila vláda.

Odsúhlasila aktualizáciu vojenského zastúpenie v štruktúrach NATO a EÚ
4. decembra (TASR) – Vo vojenskom zastúpení SR pri NATO a EÚ by malo od decembra pôsobiť o dvoch príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR viac. Vyplýva to z návrhu na aktualizáciu vojenského zastúpenia SR pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ, ktorý dnes schválila vláda.

Slovensko má v EÚ najmenej patentov na milión obyvateľov
4. decembra (TASR) - Slovensko má v porovnaní s krajinami EÚ najnižší počet udelených patentov na milión obyvateľov. V roku 2010 bolo na Slovensku udelených približne šesť patentov na jeden milión obyvateľov, priemer EÚ bol 109. Vlani počet patentových prihlášok v porovnaní s predchádzajúcim rokom poklesol. Uvádza sa to v Správe o stave výskumu a vývoja v SR za rok 2012, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Slovensko podpíše s Ukrajinou dohodu o jednoduchšom uznávaní diplomov
4. decembra (TASR) - Vlády Slovenska a Ukrajiny chcú uľahčiť vzájomné uznávanie diplomov. Má ísť o zjednodušenie pre tých, ktorí chcú pokračovať v ďalšom štúdiu na Slovensku či na Ukrajine. Ľahšie uznávanie dokladov o vzdelaní má umožniť dohoda medzi vládou SR a Kabinetom ministrov Ukrajiny o akademickom vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydaných v SR a Ukrajine, ktorú dnes schválila vláda SR.


NÁRODNÁ RADA

Platy ústavných činiteľov vrátane sudcov sa na budúci rok nezvýšia
3. decembra (TASR) - Platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora sa na budúci rok opäť nezvýšia. Poberať ich budú v takej istej výške, aká bola určená ešte v roku 2011. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorú dnes 127 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Poslanci odobrili správu o Gorile, ďalšiu si nevypýtali
3. decembra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes hovorili o kauze Gorila v pléne zrejme na dlhší čas naposledy. V poradí tretiu správu o aktuálnom stave vyšetrovania dnes 80 hlasmi odobrili, ďalšiu si už však nevypýtali.

Certifikáty namiesto maturity končia, zavádza sa minimum žiakov v triede
4. decembra (TASR) – Maturite z cudzieho jazyka sa už študenti nebudú môcť vyhnúť tak, že si spravia jazykový certifikát či štátnicu v jazykovej škole. Napriek kritike opozície či jazykových škôl sa certifikáty namiesto maturity od marca 2014 rušia. Zmenu prináša novela školského zákona z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes 81 hlasmi schválili poslanci NR SR. Novela zavádza aj minimálne počty žiakov v triedach a zvyšuje ich maximálne počty na druhom stupni a na strednej škole.

Výtržníci sa od februára na štadióny nedostanú
4. decembra (TASR) - Výtržníkov na športových zápasoch bude štát od februára 2014 trestať tak, že im zakáže účasť na verejných podujatiach. Vyplýva to zo zákona o organizovaní verejných športových podujatí z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý dnes 115 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Pozemok ŠVPÚ v Košiciach bude pod Univerzitou veterinárskeho lekárstva
4. decembra (TASR) - Pozemok patriaci Štátnemu veterinárnemu a potravinovému ústavu (ŠVPÚ) v Košiciach od januára 2014 prejde pod majetok Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Ide o parcelu s rozlohou 11.396 štvorcových metrov, ktorá sa nachádza na území mestskej časti Košice - Sever. Schválením pozmeňujúceho návrhu poslanca NR SR zo Smeru-SD Ľubomíra Petráka k novele školského zákona o tom dnes rozhodol parlament.

Semená konopy siatej majú vypadnúť zo zoznamu omamných látok
4. decembra (TASR) - Semená konopy siatej by nemali byť od marca zaradené medzi omamné látky. Ministerstvo zdravotníctva ich v novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, navrhuje na podnet ministerstva pôdohospodárstva vyňať z I. skupiny omamných látok.

Predávajúci bude spotrebiteľa informovať o zvýšených cenách hovoru a sms
5. decembra (TASR) - Predávajúci bude musieť od februára 2014 upozorniť spotrebiteľa, že keď bude kvôli tovaru alebo službe volať či posielať sms správy na určené telefónne číslo, môže ho to stáť viac ako bežný hovor či sms. Počíta s tým novela zákona o ochrane spotrebiteľa a pozmeňujúci návrh z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes parlament schválil.

Poslanci schválili zákon o protifašistickom odboji
5. decembra (TASR) - Postavenie účastníkov odboja a bojov za oslobodenie bude od februára 2014 upravovať nový zákon o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Právnu normu navrhli poslanci Smeru-SD, parlament ju schválil dnes.

Olympijský výbor bude spravovať štátny majetok
5. decembra (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) od 15. januára 2014 získa právomoc spravovať majetok štátu. Vyplýva to z novely zákona o používaní a ochrane olympijskej symboliky a o Slovenskom olympijskom výbore z dielne poslancov vládneho Smeru-SD Ľubomíra Petráka, Mojmíra Mamojku, Miroslava Číža a Dušana Jarjabka, ktorú dnes 90 hlasmi schválil parlament.

Slovenská ústredná hvezdáreň má splynúť s Národným osvetovým centrom
5. decembra (TASR) – Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH) v Hurbanove sa má včleniť do Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave. Zriaďovateľom oboch príspevkových organizácií je ministerstvo kultúry (MK). Vyplýva to z návrhu novely zákona o múzeách a galériách, ktorou sa zároveň mení zákon o osvetovej činnosti. Právnu normu dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Rozpočet čaká definitívne hlasovanie, zákon roka podporuje len vládny Smer
8. decembra (TASR) - Nízky záujem poslancov, kritické vystúpenia opozície a obhajujúce stanoviská členov vládnej strany Smer-SD. Takto zatiaľ vyzerá parlamentná debata o návrhu štátneho rozpočtu, ktorá bude pokračovať od utorka (10.12.). Od štvrtkového (5.12.) popoludnia, kedy sa diskusia o zákone roka začala, vystúpili viacerí najmä opoziční poslanci a tiež minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Do rozpravy je ešte písomne prihlásených 13 rečníkov, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.


Pozn.:

MVSR: Od januára bude možné s eID nahlásiť zmenu trvalého pobytu cez internet
6. decembra (TASR) – Už o mesiac bude možné nahlásenie či odhlásenie trvalého a prechodného pobytu prostredníctvom internetu. Predpokladajú to zástupcovia ministerstva vnútra. Umožniť to má nový typ občianskeho preukazu s čipom, takzvaná elektronická identifikačná karta (eID), ktoré začali pracoviská oddelení dokladov okresných riaditeľstiev Policajného zboru vydávať 2. decembra. Ak občan požiada, aby k nemu získal aj zaručený elektronický podpis (ZEP), bude môcť od 2. januára využívať na komunikáciu s úradmi internet.

MZ SR: Všeobecní lekári dostanú viac kompetencií
6. decembra (TASR) - Všeobecní lekári majú od začiatku budúceho roka dostať viac kompetencií. Po novom budú môcť vykonávať aj menšie interné vyšetrenia. Podrobnosti zatiaľ ministerstvo zdravotníctva predstaviť nechce, odborné spoločnosti a verejnosť plánuje informovať na budúci týždeň.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk