15.4.2013
ID: 122upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Odbor priestupkov Sekcie verejnej správy MV SR upozorňuje verejnosť, že neplnenie rozhodnutia alebo súdom schválenej dohody pri kontakte s maloletými deťmi, môže byť za istých podmienok klasifikované ako trestný čin. Oznamovanie prípadov o porušení rozhodnutia súdu alebo súdom schválenej dohody o výchove maloletých detí, sa v súčasnosti vyskytuje v problematike priestupkov.

Slovensko by mohlo přijít až o 600 milionů eur z evropských fondů
8. 4. 2013 - Slovensko by mohlo přijít o 250 milionů až 600 milionů eur (6,4 miliardy až 15,4 miliardy korun) z evropských fondů. Hrozí totiž, že je nestačí utratit v předepsané době do konce letošního roku. Po jednání s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem to dnes v Bruselu řekl slovenský premiér Robert Fico.

Slovensko bude jednat s Rosatomem o účasti na nové elektrárně
10. 4. 2013 - Slovenská vláda bude jednat s ruskou společností Rosatom o jejím vstupu do plánované výstavby nové jaderné elektrárny na Slovensku. Rozhodl o tom dnes kabinet premiéra Roberta Fica. Rosatom by měl v projektu nahradit český energetický koncern ČEZ, který hodlá z účasti na nové jaderné elektrárně na Slovensku vycouvat.

Slovensko sa pripojilo k Schengenskému informačnému systému druhej generácie
10. 4. 2013 - Dňa 9. apríla 2013 Slovenská republika spoločne s ďalšími 27 štátmi spustila prevádzku Schengenského informačného systému druhej generácie, tzv. SIS II, ktorý plne nahrádza doterajší Schengenský informačný systém prvej generácie (SIS 1). Rozhodnutie o vybudovaní SIS II prijala Rada EÚ v roku 2001 za účelom zabezpečenia vysokej úrovne bezpečnosti v rámci priestoru slobody, bezpečnosti a spravodlivosti Európskej únie vrátane udržiavania verejného poriadku a verejnej bezpečnosti. Prostredníctvom Schengenského informačného systému vyhlasujú štáty schengenského priestoru pátrania po osobách a veciach.

Nové pravidlá verejného obstarávania budú účinné od júla 2013
12. 4. 2013 - Prezident Ivan Gašparovič vo štvrtok 11. apríla 2013 podpísal novelu zákona č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní, ktorú schválila Národná rada Slovenskej republiky 19. marca 2013. Novelizovaný zákon bude účinný od 1. júla 2013.

Prezident SR podpísal zákony

11. apríl 2013

Zákon z 19. marca 2013, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 25/2006 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov

Zákon z 20. marca 2013, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

12. apríl 2013

Zákon z 26. marca 2013, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v znení neskorších predpisov,
 
Zákon z 26. marca 2013 o pozemkových spoločenstvách.

EU

EU spustila druhou generaci Schengenského informačního systému
9. 4. 2013 - V Evropské unii dnes byl spuštěn Schengenský informační systém (SIS) II, předchůdce nové pátrací databáze SIS I však bude souběžně ještě měsíc fungovat. Systém má podle agentury APA dále usnadnit pátrání po hledaných či pohřešovaných lidech i po odcizených autech, dokladech nebo zbraních. Evropská komise uvedla, že systém SIS II stál 167,8 milionu eur (přes 4,3 miliardy Kč).

Státy EU se dohodly na společné varovné nótě Pchjongjangu
9. 4. 2013 - Státy Evropské unie se dohodly na textu varovné nóty, kterou hodlají odeslat do Pchjongjangu. Podle agentury Reuters chtějí severokorejský režim upozornit, že by měl respektovat požadavky mezinárodního společenství ohledně kritizovaného jaderného a raketového programu Severní Koreje. Nóta má být reakcí na varování od Severokorejců, že po 10. dubnu nemohou zaručit bezpečnost evropských diplomatů v Pchjongjangu.

EU: těžařské firmy budou zveřejňovat, kolik platí vládám za těžbu
10. 4. 2013 - Evropské ropné, důlní a dřevařské společnosti budou muset zveřejňovat, kolik platí vládám za těžbu přírodních zdrojů v jejich zemích. Na opatření, které má omezit korupci především v rozvojových zemích, se v úterý večer dohodli zástupci Evropského parlamentu a členských států EU.

EK chce posílení sociálního dialogu v postkomunistických zemích
11. 4. 2013 - K posílení sociálního dialogu mezi zaměstnavateli a zaměstnanci v členských zemích střední a východní Evropy vyzvala Evropská komise. V pravidelné zprávě o pracovních vztazích v Evropské unii komise uvádí, že s výjimkou Slovinska jsou instituce pro sociální dialog ve střední a východní Evropě slabé a rozdrobené.

Rakousko chce omezit bankovní tajemství, doposud to odmítalo
9. 4. 2013 - Rakousko chce v rámci boje Evropské unie proti daňovým únikům omezit bankovní tajemství u kont cizinců. Podle agentury APA to dnes prohlásil rakouský kancléř Werner Faymann. Rakousko s Lucemburskem doposud odmítaly prolomit bankovní tajemství jako poslední země EU. Lucembursko ale s jednáním o sdílení dat o účtech obyvatel z jiných unijních států souhlasilo před týdnem.

Barroso pohrozil Maďarsku právními kroky kvůli sporné ústavě
12. 4. 2013 - Předseda Evropské komise (EK) José Barroso pohrozil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi právními kroky proti jeho zemi, a to kvůli sporným dodatkům v maďarské ústavě. V dopise ministerskému předsedovi vytkl, že mohou být ohroženy nezávislost soudnictví a volná politická soutěž, oznámil dnes Barrosův úřad.

Ministři financí eurozóny schválili záchranný úvěr pro Kypr
12. 4. 2013 - Ministři financí eurozóny dnes podpořili záchranný úvěr pro Kypr. O tříletém záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) teď budou rozhodovat parlamenty v několika zemích platících eurem včetně Německa a Finska, aby plán mohl vstoupit v platnost. Evropská komise mezitím uvedla, že se pokusí pomoci kyperské ekonomice vrátit se k růstu prostřednictvím lepšího využívání peněz z evropských fondů.

Bankovní unie si podle Německa vyžádá změny v legislativě
13. 4. 2013 - Plánovaná bankovní unie mezi členskými zeměmi eurozóny si vyžádá změny v legislativě Evropské unie. Uvedl to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Postoj Německa by mohl zpomalit vytvoření bankovní unie, píše agentura Reuters.


Pozn.:

Ústavný súd Slovenskej republiky oslavuje 20. výročie svojho vzniku
8. 4. 2013 - Ústavný súd Slovenskej republiky si v dňoch 9. a 10. apríla 2013 pripomenie 20. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti organizuje 9. apríla medzinárodnú vedeckú konferenciu na tému „Postavenie ústavných súdov a ich vplyv na právny poriadok štátu“ a slávnostné zhromaždenie v Štátnom divadle Košice. Na programe druhého dňa osláv je oficiálne otvorenie novej pojednávacej miestnosti Ústavného súdu Slovenskej republiky pre verejnosť a udelenie titulu Doctor honoris causa Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach predsedovi Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva (Benátskej komisie) Giannimu Buquicchiovi.

Marenie výkonu rozhodnutia pri výchove maloletých môže byť trestným činom
8. 4. 2013 - Odbor priestupkov Sekcie verejnej správy MV SR upozorňuje verejnosť, že neplnenie rozhodnutia alebo súdom schválenej dohody pri kontakte s maloletými deťmi,  môže byť za istých podmienok klasifikované ako trestný čin.  Oznamovanie prípadov o porušení rozhodnutia súdu alebo súdom schválenej dohody o výchove maloletých detí, sa v súčasnosti vyskytuje v problematike priestupkov. „Neplnenie rozhodnutia alebo súdom schválenej dohody, v praxi najčastejšie vo forme bránenia oprávnenému rodičovi v stretávaniu sa s maloletým dieťaťom zo strany povinného rodiča, môže za istých podmienok napĺňať skutkovú podstatu trestného činu marenia výkonu rozhodnutia,“ vysvetľuje riaditeľka odboru priestupkov Sekcie verejnej správy MV SR Jana Vallová.

Zdroj: ČTK, ÚS SR, MV SR, Prezident SR


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk