23.12.2013
ID: 1262upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Niekoľko dní pred koncom roka predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Ak by tak neurobilo, hrozila by sankcia od OECD, pripustil šéf rezortu Tomáš Borec. Zároveň tvrdí, že nový zákon bude účinný nástroj na boj proti korupcii a daňovým trestným činom.

VLÁDA

Schválila smerovanie zdravotnej politiky do roku 2030
18. decembra (TASR) - Vláda dnes odobrila smerovanie zdravotnej politiky, ktoré presahuje viac ako jedno volebné obdobie. Ministri schválili Strategický rámec v oblasti zdravia pre roky 2013 až 2030. Má ísť o základný dokument, ktorý smerovanie zdravotnej politiky určuje v strednodobom a dlhodobom horizonte.

Základný plat duchovných stúpne o 16 eur
18. decembra (TASR) - Základný plat duchovných cirkví a náboženských spoločností vzrastie od januára budúceho roka o 16 eur. Vláda dnes schválila zmenu svojho nariadenia, týkajúcu sa úpravy ich osobných pôžitkov.

Hasiči a horskí záchranári budú mať od januára vyššie platy o 16 eur
18. decembra (TASR) - Hasiči a horskí záchranári si od januára 2014 prilepšia na plate o 16 eur. Vláda dnes schválila nariadenie, ktorým sa o túto sumu zvyšujú platové tarify Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a príslušníkov Horskej záchrannej služby (HZS).

Súhlasí s uzavretím dohôd o spolupráci medzi EÚ, Mongolskom a Vietnamom
18. decembra (TASR) - Vláda dnes súhlasila s uzatvorením dvoch dohôd medzi Európskou úniou a Mongolskom, ako aj medzi EÚ a Vietnamom. Zároveň odporučila prezidentovi SR, aby ich ratifikoval.

Obvinení a odsúdení dostanú od januára vyššie pracovné odmeny
18. decembra (TASR) - Obvinení a odsúdení budú dostávať od 1. januára mierne vyššie pracovné odmeny. Ich priemerná hrubá mesačná odmena, ktorá je dnes na úrovni 92,06 eura, sa zvýši o necelé štyri percentá. Schválila to dnes vláda SR.

Nový program prevencie zosuvov by si mal vyžiadať 45 miliónov eur
18. decembra (TASR) - Svahové deformácie ohrozujú vyše päť percent územia Slovenska, ohrozenie sa týka ciest aj diaľnic, železníc, plynovodov, vodovodov, ale aj takmer 30.000 pozemných stavieb. Nebezpečenstvo predstavujú väčšinou zosuvy. Tento problém má preto do budúcnosti riešiť nový program prevencie a manažmentu zosuvných rizík na roky 2014 až 2020 z dielne envirorezortu, ktorý dnes schválila vláda.

Schválila národný akčný plán na prevenciu a elimináciu násilia na ženách
18. decembra (TASR) - Zákon postihujúci domáce násilie na ženách, non-stop bezplatná telefonická linka pre týrané ženy i mediálna kampaň zameraná na prevenciu. S tým všetkým ráta Národný akčný plán (NAP) na prevenciu a elimináciu násilia na ženách na roky 2014-2019, ktorý dnes schválila vláda.

Slovensko pošle Rade Európy štvrtú správu o ochrane národnostných menšín
18. decembra (TASR) – O úmysle zabezpečiť do roku 2015 860 terénnych sociálnych pracovníkov i návrhu zvýšiť počet policajných referentov, ktorí sa špecializujú na prácu s rómskou komunitou informuje správa o opatreniach týkajúcich sa národnostných menšín, ktorú dnes schválila vláda. Správa je v poradí už štvrtým materiálom, ktorým Slovensko preukazuje Rade Európy plnenie záväzkov Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín v SR.

Novým členom Rady vlády SR pre prevenciu kriminality je Milan Hamar
18. decembra (TASR) - Novým členom Rady vlády SR pre prevenciu kriminality sa stal riaditeľ Vojenskej polície (VP) Milan Hamar, ktorý na tomto poste vystrieda doterajšieho člena Rady a bývalého riaditeľa VP Jaroslava Hamára. Na svojom dnešnom rokovaní to odsúhlasila vláda.

SR plánuje na budúci rok otvoriť svoje veľvyslanectvo v Gruzínsku
18. decembra (TASR) - Slovensko by najneskôr do konca júna budúceho roka chcelo otvoriť svoje veľvyslanectvo v gruzínskom Tbilisi. Predpokladá sa to v správe o stave siete zastupiteľských úradov (ZÚ) SR v zahraničí v tomto roku a východísk pre jej ďalší rozvoj, ktorú dnes schválila vláda.

Reforma verejnej správy bude dokončená v roku 2020
18. decembra (TASR) - Verejná správa na Slovensku má po jej reforme v rámci projektu ESO efektívne slúžiť občanom, podporovať svojimi službami udržateľný rast ekonomiky a prispieť k dlhodobému rozvoju krajiny a kvalite života jej obyvateľov. Všetky zmeny sú postupne rozložené do obdobia rokov 2013 až 2020. Vyplýva to zo základných východísk reformy verejnej správy v SR, ktoré dnes vzala na vedomie vláda. Materiál pripravilo ministerstvo vnútra ako gestor projektu na požiadanie Európskej komisie (EK).

Slovensko sa zapojilo do programu obranného výskumu a vývoja
18. decembra (TASR) - Slovensko sa zapojilo do programu spoločného investovania v oblasti obranného výskumu a technológii na zabezpečenie ochrany ozbrojených síl, ktorý vyhlásila EDA (European Defence Agency – Európska obranná agentúra).

Predchádzanie vzniku odpadov sa neriešilo, zmení to nový program
18. decembra (TASR) - V riešení problematiky odpadov sa doposiaľ na Slovensku kládol dôraz iba na recykláciu a zhodnocovanie odpadov. Po novom sa má pozornosť zamerať aj na samotné predchádzanie ich vzniku, ktoré má po prvýkrát upraviť strategický dokument - Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2014 - 2018 z dielne ministerstva životného prostredia. Ten dnes schválila vláda. Povinnosť prijatia takejto úpravy vyplýva aj z európskej smernice.


NÁRODNÁ RADA

Mimoriadna schôdza k nebankovkám trvala len niekoľko minút
17. decembra (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR na tému pôsobenia nebankových spoločností trvala len niekoľko minút. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ju otvoril, poslanci Smeru-SD však neschválili program tejto schôdze. Rokovanie preto Paška vzápätí ukončil. Avizoval, že vláda na január chystá vlastné legislatívne opatrenia v tejto oblasti.

Verejní funkcionári budú naďalej brať plat zo všetkých svojich funkcií
17. decembra (TASR) - Verejní funkcionári, ktorí majú viac funkcií, budú môcť aj naďalej brať plat zo všetkých. Parlament totiž neodobril novelu zákona o ochrane verejného záujmu, ktorou chcel Daniel Lipšic obmedziť príjmy verejných funkcionárov.

I. Hraškovi úsilie o lepšie susedské vzťahy nevyšlo
17. decembra (TASR) - Zaviesť opatrenia na vyššiu ochranu vlastníkov bytov a zlepšenie susedských vzťahov mala novela Občianskeho zákonníka z dielne poslanca Igora Hraška (OĽaNO). Parlament ju dnes odmietol. Hraško chcel takto riešiť prípady mnohých občanov, ktorí sú sústavne a dlhodobo vystavení hluku, pachu, prachu a iným negatívnym faktorom ovplyvňujúcim ich život.

SDKÚ-DS neuspela, 28. október nebude štátnym sviatkom
17. decembra (TASR) – Dátum 28. október štátnym sviatkom nebude. Poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník dnes nepresadili novelu zákona o štátnych sviatkoch, ktorou si chceli v tento deň pripomína vznik prvej Československej republiky.

Amnestie sa rušiť nebudú, P. Osuský poslancov nepresvedčil
17. decembra (TASR) - Prezident SR bude môcť aj naďalej udeľovať amnestie. Poslanec NR SR Peter Osuský (SaS) dnes nepresadil novelu Ústavy SR, ktorou chcel hlave štátu túto výsadu odobrať. Ponechať chcel len individuálne milosti.

Zo slovenčiny špecifický predmet v národnostných školách nebude
17. decembra (TASR) - Špecifické vyučovacie predmety v národnostných školách nebudú. Mostu-Híd totiž v parlamente neprešla novela školského zákona, ktorá ich mala zaviesť. Mali to byť predmety, vďaka ktorým sa mal žiak oboznámiť s kultúrnym dedičstvom štátu a národa, ku ktorým sa vzťahuje daná národnostná menšina.

Správu o činnosti SIS poslanci odobrili
17. decembra (TASR) - Podozrenia z poškodzovania hospodárskych záujmov Slovenskej republiky boli vlani zaznamenané najmä v energetických a teplárenských spoločnostiach. SIS o tom informuje v správe o činnosti za minulý rok, ktorú dnes odobrili poslanci NR SR.

Poslanci odobrili správu o prokuratúre, o rok má byť konkrétnejšia
17. decembra (TASR) - Lepšia prehľadnosť, menej štatistiky, stručnosť a obsažnosť. Tieto atribúty má spĺňať budúcoročná Správa o činnosti prokuratúry, ako to poslancom NR SR sľúbil generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Plénum dnes odobrilo správu o činnosti za minulý rok, ktorú vypracovalo ešte predchádzajúce vedenie prokuratúry.

Poslanci OĽaNO zákaz chemických potratov nepresadili
18. decembra (TASR) - Chemické potraty prostredníctvom liekov zákonom zakázané nebudú. Poslanci hnutia OĽaNO Richard Vašečka, Erika Jurinová a Branislav Škripek dnes nepresvedčili kolegov v poslaneckej snemovni, aby podporili ich novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva.

Kriminálnikom či nespoľahlivým vstup do polície na základe výnimky nezakážu
18. decembra (TASR) - Zámer opozičných poslancov Ľubomíra Galka (SaS) a Richarda Vašečku (OĽaNO), aby rady polície viac nemohli na základe udelenej výnimky rozširovať kriminálnici, nespoľahlivé osoby ani duševne nespôsobilí ľudia, nevyšiel. Väčšina parlamentu dnes nepodporila ich návrh novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR. Právna norma mala byť reakciou na medializovaný prípad recidivistu Jozefa Draga, ktorý s políciou spolupracoval.

SaS opäť neuspela, bezplatné sterilizácie nebudú
18. decembra (TASR) - Ženy, ktoré budú chcieť podstúpiť sterilizáciu, budú musieť naďalej za tento zákrok platiť. Opozičná SaS opäť po roku nepresadila novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá dávala matkám s minimálne štyrmi deťmi, alebo matkám starším ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

Rodičia si priestupky svojich maloletých detí nemusia odpracovať
18. decembra (TASR) - Priestupky spáchané maloletými sa nebudú trestať povinnými verejnoprospešnými prácami pre ich rodičov v prípade nezaplatenia pokuty. Poslancovi Ľudovítovi Kaníkovi (SDKÚ-DS) totiž v parlamente dnes neprešla novela zákona o priestupkoch. Právna norma mala upravovať aj situáciu, kedy dôjde k zastaveniu exekúcie zavinením exekútora, kedy mu odmena neprináleží.


PREZIDENT

Podpísal budúcoročné zmrazenie platov poslancov, ministrov či sudcov
17. decembra (TASR) - Platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu či generálneho prokurátora sa na budúci rok opäť nezvýšia. Prezident Ivan Gašparovič dnes podpísal novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR, ktorú 3. decembra 127 hlasmi schválili poslanci NR SR. Platy ústavných činiteľov tak zostávajú v takej istej výške, aká bola určená ešte v roku 2011.

Odobril zákon o protifašistickom odboji
17. decembra (TASR) - Postavenie účastníkov odboja a bojov za oslobodenie bude od februára 2014 upravovať nový zákon o protifašistickom odboji, postavení a pôsobnosti Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Dnes ho podpísal prezident Ivan Gašparovič. Normu navrhli poslanci Smeru-SD, parlament ju schválil 5. decembra.

Podpísal zrušenie certifikátov namiesto maturity a nové počty žiakov
17. decembra (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič dnes podpísal vládnu novelu školského zákona, ktorá ruší možnosť uplatniť si jazykový certifikát namiesto maturity z cudzieho jazyka a mení počty žiakov v triedach. Zmeny v školskom zákone schválili 81 hlasmi poslanci NR SR 4. decembra.


Pozn.:

Prvé kolo prezidentských volieb bude 15. marca 2014
19. decembra (TASR) - Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca 2014. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 29. marca 2014. Oznámil to dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna 2014, v tento deň bude inaugurovaný jeho nový nástupca.

MS SR: Predstavilo návrh zákona o trestnej zodpovednosti firiem
20. decembra (TASR) – Niekoľko dní pred koncom roka predložilo Ministerstvo spravodlivosti SR do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Ak by tak neurobilo, hrozila by sankcia od OECD, pripustil dnes šéf rezortu Tomáš Borec. Zároveň tvrdí, že nový zákon bude účinný nástroj na boj proti korupcii a daňovým trestným činom.

MS SR: Kvôli niektorým nebankovkám mení pravidlá pre rozhodcovské súdy
22. decembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti SR predložilo do pripomienkového konania nové pravidlá súkromnej arbitráže. Tvrdí, že nový zákon o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní výrazne zvýši ochranu spotrebiteľov pred úžerníckymi praktikami niektorých nebankových spoločností.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk