6.5.2013
ID: 150upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Patovú situáciu na Ústavnom súde (ÚS) SR, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča, vyrieši doktrína nevyhnutnosti. Rozhodlo o tom 79 z 93 prítomných poslancov, ktorí odobrili novelu zákona o organizácii ÚS. Zákon nadobudne účinnosť vyhlásením v Zbierke zákonov.

 
VLÁDA

Uvoľnila samosprávam peniaze na zvýšenie platov kuchárok či školníkov
30. apríla (TASR) - Samosprávy dostanú asi 4,59 milióna eur na zvýšenie platov zamestnancov škôl v druhom štvrťroku 2013. Vláda SR o tom rozhodla na dnešnom rokovaní."Zo sumy 4.585.997 eur smeruje pre vyššie územné celky 361.157 eur a pre obce a mestá 4.224.840 eur," uvádza sa v materiáli ministerstva financií. Vyššie územné celky a tiež obce a mestá by peniaze mali dostať do 14. mája.

Vysokorýchlostným internetom je pokrytých asi 80 percent škôl
30. apríla (TASR) - Ku koncu minulého roka bolo vysokorýchlostným širokopásmovým internetom pokrytých asi 80 percent škôl. Zvyšná pätina bola pripojená rýchlosťou nižšou ako 256 kbps. Celkovo využívalo službu internetového pripojenia takmer 3000 škôl. Vyplýva to zo Správy o plnení projektu Infovek za rok 2012, ktorú dnes vláda vzala na vedomie. Na projekt išlo v minulom roku 6,9 milióna eur.

Na projekty v oblasti prevencie kriminality sa rozdelilo 1.328.000 eur
30. apríla (TASR) - Ministerstvo vnútra vlani prerozdelilo na projekty v oblasti prevencie kriminality 1.328.000 eur. Tie išli na 240 schválených projektov. Vyplýva to z hodnotiacej správy o plnení úloh vyplývajúcich zo stratégie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti za rok 2012, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.

Uznávanie vzdelania získaného v Česku bude zrejme jednoduchšie
30. apríla (TASR) - Uznávanie diplomov získaných v Česku bude zrejme jednoduchšie. Pri zápise titulu nadobudnutého na českej univerzite do občianskeho preukazu by už nemalo byť potrebné úradné overovanie diplomu. Pružnejšie používanie a zapisovanie titulu získaného v ČR prináša návrh novej zmluvy medzi Slovenskom a Českom o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní z dielne ministerstva školstva, ktorú dnes schválila vláda.

Dlh v zdravotníctve vzrástol na vyše 213 miliónov eur
30. apríla (TASR) - Dlh v zdravotníctve medziročne vzrástol o vyše 62 miliónov eur. Kým ku koncu roka 2011 bol potom, čo sa štátne nemocnice oddlžovali 300 miliónmi eur, na úrovni 150,5 milióna eur, na konci minulého roka to bolo 213,2 milióna eur. Ide o záväzky po lehote splatnosti na úrovni istiny, o ktorých informuje správa ministerstva zdravotníctva, ktorú dnes schválila vláda SR.

Vznikne nová Rada vlády pre protidrogovú politiku
30. apríla (TASR) - Kabinet bude mať nový poradný orgán, a to Radu vlády SR pre protidrogovú politiku, ktorá bude plniť koordinačné a odborné úlohy v oblasti protidrogovej politiky a problematiky nelegálnych a legálnych drog. Vláda dnes schválila jej štatút, z ktorého vyplýva, že šéfovať jej bude ministerka zdravotníctva, stálymi členmi budú viacerí ministri, generálny prokurátor a splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Súhlasí s novelou, ktorá zavedie úroky z omeškaného výživného
30. apríla (TASR) - Vláda dnes súhlasila s poslaneckou novelou zákona o rodine, ktorá má od 1. júna zaviesť platenie úrokov z omeškaného výživného. Návrh sa nachádza v druhom čítaní v parlamente. Pripravili ho poslanci za Smer-SD Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň a Anna Vitteková.


NÁRODNÁ RADA ( NS SR )

Poslanci SDKÚ sa opäť púšťajú do boja s čiernymi stavbami
29. apríla (TASR) - Poslanci SDKÚ-DS Ľudovít Kaník a Viliam Novotný sa opäť púšťajú do boja s čiernymi stavbami. Do parlamentu predložili novelu stavebného zákona, ktorá má umožniť búranie čiernych stavieb. SDKÚ-DS sa už problém s čiernymi stavbami pokúšala riešiť, doteraz však neúspešne.

Šéfa NKÚ budú poslanci voliť 28. mája
30. apríla (TASR) – Nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája. Termín novej voľby určil predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD). Poslanci môžu svoje návrhy na kandidátov predkladať do 17. mája do 16.00 h. TASR o tom dnes informoval hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec.

Patovú situáciu na Ústavnom súde vyrieši doktrína nevyhnutnosti
30. apríla (TASR) - Patovú situáciu na Ústavnom súde (ÚS) SR, ktorá vznikla podaním námietok na sudcov tak zo strany nevymenovaného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ako aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča, vyrieši doktrína nevyhnutnosti. Rozhodlo o tom dnes 79 z 93 prítomných poslancov, ktorí odobrili novelu zákona o organizácii ÚS. Zákon nadobudne účinnosť vyhlásením v Zbierke zákonov.

Slovenský historický ústav v Ríme vznikne napriek výhradám prezidenta
30. apríla (TASR) - Slovenský historický ústav v Ríme vznikne aj napriek výhradám prezidenta SR Ivana Gašparoviča. Parlament dnes totiž prelomil jeho veto a zákon, ktorý ústav zriaďuje, opätovne schválil.

I. Matovič nechce z poslancov šéfov VÚC ani starostov obcí
1. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR by nemali byť súčasne predsedami samosprávnych krajov či starostami obcí. Počíta s tým novela Ústavy SR z dielne lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča.

D. Lipšic a J. Žitňanská chcú opraviť zákon o občianstve
2. mája (TASR) - Nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská chcú opraviť zákon o štátnom občianstve, ktorým prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovala na prijatie maďarského zákona o dvojakom občianstve. Súčasný zákon pripravuje o slovenský pas tých, ktorí príjmu občianstvo iného štátu. Lipšic a Žitňanská v novele určujú výnimky, vďaka ktorým občan nepríde o slovenský pas, ak prijme cudzí. Zároveň navrhujú vrátiť slovenské občianstvo tým, ktorí oň pre spomínaný zákon prišli.

Smer chce vyraďovanie neexistujúcich áut na základe čestného prehlásenia
3. mája (TASR) - Držitelia neexistujúcich vozidiel by mohli po novom dosiahnuť ich vyradenie z evidencie na základe čestného prehlásenia, že ich autá už neexistujú. Navrhujú to poslanci vládneho Smeru-SD Jaroslav Baška a Róbert Puci v novele zákona o odpadoch a novele zákona o cestnej premávke. Ich iniciatívou sa začne parlament zaoberať na májovej schôdzi.

KDH žiada doručovať voličom pred krajskými voľbami zoznam kandidátov
3. mája (TASR) - Voliči by mali mať lepší prehľad o kandidátoch na poslancov a predsedov samosprávnych krajov. Opozičné KDH totiž navrhuje, aby každý volič najneskôr 15 dní pred krajskými voľbami dostal domov zoznam kandidátov. V súčasnosti má obec len povinnosť zverejniť ich menoslov "spôsobom v mieste obvyklým". Pätica poslancov za KDH chce teda novelou zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov dosiahnuť rovnaký stav, ako je pri voľbách do NR SR a Európskeho parlamentu. Tam voliči dostávajú menný zoznam kandidátov priamo domov.

Smer-SD chce stanoviť maximálny príspevok do fondu opráv v bytovkách
5. mája (TASR) - Mesačný príspevok jedného bytu do fondu prevádzky údržby a opráv obytného domu by mal mať od septembra zákonom stanovenú maximálnu výšku. V novele zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov to navrhujú poslanci vládneho Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi. Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na májovej schôdzi.


Pozn.:

MK SR: Zverejnilo koncepciu transformácie grantového systému, očakáva pripomienky
30. apríla (TASR) – Ministerstvo kultúry dnes zverejnilo na svojej internetovej stránke koncepciu vzniku nového Fondu pre umenie. Ten sa má vytvoriť transformáciou súčasného grantového systému rezortu. TASR o tom informoval referát styku s médiami MK SR.

MZVaEZ SR: Informácie pre občanov SR cestujúcich do neuznávanej „SCTR“
30. apríla (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informuje občanov SR cestujúcich do medzinárodne neuznávanej tzv. "Severocyperskej tureckej republiky" ("SCTR"), že vstup na územie Cypru zo severu je považovaný Cyperskou republikou za ilegálny. Osobám, ktoré by vstúpili na Cyprus zo severu (napr. cez letisko Ercan) preto reálne hrozí, že im nemusí byť umožnený prechod na územie pod kontrolou vlády Cyperskej republiky (juh ostrova).

MV SR: Strata štátneho občianstva SR je v súlade s medzinárodnými záväzkami
2. mája (TASR) – Zavedenie inštitútu straty slovenského štátneho občianstva na základe dobrovoľného nadobudnutia cudzieho je plne v súlade s medzinárodnoprávnymi záväzkami SR. Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú pripravilo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

T. BOREC: Niektoré spory by sa mohli riešiť aj cez internet
2. mája (TASR) - V Bratislave sa v dňoch 2. a 3. mája koná medzinárodné stretnutie, ktorého témou je alternatívne riešenie sporov prostredníctvom internetu. O možnosti riešenia sporov on-line rokovali delegáti Komisie OSN pre Obchodné právo (UNCITRAL) z USA, Južnej Kórey, Japonska, Chorvátska, Kolumbie, Českej republiky a Slovenska.Riešenie sporov prostredníctvom internetu (Online Dispute Resolution, ODR) má  mnohé výhody, najmä v podobe šetrenia času a nákladov – keď sa sporové strany nemusia presúvať na miesto rozhodovania, ale rozhodovanie prebieha na predpísaných formulároch on-line. Ďalšou výhodou potenciálneho využívania mimosúdneho riešenia sporov je aj odbremeňovanie všeobecných súdov. Všeobecne sa v kontexte ODR hovorí najmä o riešení sporov z elektronických nákupov, pri ktorých zatiaľ neexistuje cenovo dostupný medzinárodný systém. "Ide o náročnú odbornú tému, ktorú treba veľmi citlivo zvažovať v kontexte ochrany spotrebiteľa. Pre určité typy najmä drobných sporov by však táto metóda bola nepochybne prínosom," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

MSSR: Rezort by mohol dostať peniaze na elektronický monitoring
3. mája (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti sa pripravuje na tender na systém elektronického monitoringu osôb. Zatiaľ síce na to nemá peniaze, no minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD) tvrdí, že vyhliadky na získanie peňazí z európskych fondov sú dobré. Rezort chce vydaním predbežného oznámenia o verejnom obstarávaní informovať potenciálnych dodávateľov, aby sa pripravili na súťaž.

Zdroj: TASR
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk