3.3.2014
ID: 1578upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Úplne nové pravidlá by mali platiť pre verejné zbierky a ich organizátorov. Vláda schválila návrh zákona o verejných zbierkach, ktorý nahrádza právnu úpravu ešte z roku 1973.

VLÁDA

Verejné zbierky dostanú nové pravidlá, zabrániť majú aj ich zneužívaniu
26. februára (TASR) – Úplne nové pravidlá by mali platiť pre verejné zbierky a ich organizátorov. Vláda dnes schválila návrh zákona o verejných zbierkach, ktorý nahrádza právnu úpravu ešte z roku 1973.

Príprava na účasť Slovenska na ZOH Krakov 2022 by stála asi 177 mil. eur
26. februára (TASR) - Príprava a organizovanie alpských lyžiarskych disciplín v rámci Zimných olympijských hier (ZOH) Krakov 2022 by Slovensko stáli asi 177 miliónov eur. Z toho 169 miliónov eur tvoria investičné výdavky a takmer osem miliónov eur predstavujú prevádzkové náklady spojené s organizáciou samotných zjazdových súťaží. Tieto výdavky však majú byť podľa ministerstva kryté komerčnými príjmami. Vyplýva to zo správy prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie ZOH za spoluúčasti SR, ktorú dnes vláda zobrala na vedomie.

Slovensko vyšle do operácie ISAF v Afganistane expertov na komunikáciu
26. februára (TASR) – Slovensko vyšle do Afganistanu šesť ďalších príslušníkov Ozbrojených síl (SR). Posilnenie našej účasti v operácii International Security Assistance Force (ISAF)dnes schválila vláda.

Úspešným športovcom z minulého roka rozdelí 237.308 eur
26. februára (TASR) - Celkovo 235 športovcov v individuálnych športoch a tri družstvá v kolektívnych športoch za výsledky dosiahnuté v minulom roku navrhlo oceniť ministerstvo školstva. Vláda to na dnešnom rokovaní schválila. Celkovo by sa im malo rozdeliť 237.308 eur.

Štát preplatí povodňové práce vo výške 313.000 eur
26. februára (TASR) - Štát preplatí náklady na povodňové záchranné a zabezpečovacie práce vo výške 313.000 eur. Tie si vyžiadala veľká voda v druhom polroku minulého roka. Uvoľnenie prostriedkov zo štátnej pokladnice odsúhlasila dnes vláda.

Slovensko sa v marci zúčastní na cvičení krízového manažmentu NATO
26. februára (TASR) - Fiktívny konflikt medzi dvoma ostrovnými štátmi v Indickom oceáne, ktorý vyústi do použitia vojenskej sily má preveriť krízový manažment Severoatlantickej aliancie (NATO). Cvičenie s názvom NATO CMX 14 sa uskutoční v termíne od 5. do 11. marca a zapojí sa doň aj Slovenská republika. Vyplýva to z plánu cvičenia v SR, ktorý dnes schválila vláda.


NÁRODNÁ RADA

Poslanci vyberú šesť kandidátov na ústavných sudcov, na stole majú 13 mien
26. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR budú už na marcovej schôdzi voliť šesť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Z nich si prezident Ivan Gašparovič vyberie troch sudcov. Plénum parlamentu si môže vybrať z 13 mien, ktorých zoznam má TASR k dispozícii.

OĽaNO chce zobrať prezidentovi imunitu a určiť lehotu na rozhodovanie
28. februára (TASR) - Prezident SR by nemal mať imunitu a na rozhodovanie o vymenovaní či nevymenovaní funkcionárov by mal mať maximálne 60 dní. Navrhuje to hnutie OĽaNO zmenou Ústavy SR, ktorú dnes predloží do Národnej rady SR. Parlament sa bude právnou normou, na ktorej schválenie je potrebných aspoň 90 hlasov, zaoberať na marcovej schôdzi.

Opozícia predkladá balík zákonov pre lepšie uplatnenie mladých ľudí
28. februára (TASR) – Opoziční poslanci dnes do parlamentu predkladajú deväť návrhov zákonov, ktorými chcú prispieť k lepšiemu uplatneniu mladých ľudí na trhu práce. Vláda totiž podľa nich o tejto problematike veľa hovorí a oficiálne na ňu vynakladá veľa peňazí, ktoré sa však strácajú inde.


Pozn.:

ÚS SR: Odročil konanie o novele zákona o organizácii ÚS SR
26. februára (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR dnes nerozhodol o ústavnosti novely zákona o organizácii ÚS SR, ktorú vlani v apríli schválil vládny Smer-SD v súvislosti s kauzou nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa uznesenia deviatich prítomných sudcov sa dnešné verejné zasadnutie pléna ÚS SR odročuje na neurčito. Oznámila to predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Prezidentskí kandidáti vstupujú do oficiálnej predvolebnej kampane
28. februára (TASR) -  Prezidentskí kandidáti vstupujú dnes do oficiálnej predvolebnej kampane. Na svoju propagáciu môžu minúť najviac 132.775 eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Kampaň potrvá do 13. marca, keď začne plynúť volebné moratórium. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční 15. marca, prípadné druhé kolo 29. marca.

ÚS SR: Narastá počet prípadov extrémnych zbytočných prieťahov súdov
2. marca (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR za minulý rok konštatoval 34 nálezov tzv. extrémnych zbytočných prieťahov, ktoré spôsobili všeobecné súdy. Ide o opakované zbytočné prieťahy v konaniach, ktoré sa začali ešte pred rokom 2000 a do 31. decembra 2013 neboli ukončené.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk