24.3.2014
ID: 1688upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately by od júla mohli hradiť zdravotné poisťovne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

VLÁDA

Počas predsedníctva SR v EÚ by mali fungovať dva komunikačné tímy
19. marca (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) plánuje pre úspešnú mediálnu komunikáciu slovenského predsedníctva v Európskej únii, ktoré bude v druhej polovici 2016, zriadiť dva komunikačné tímy. Jeden bude pri Stálom zastúpení SR v Bruseli a druhý priamo na ministerstve v Bratislave.

Náklady osláv 70. výročia SNP presiahnu 445.000 eur 
19. marca (TASR) – Slovensko si tento rok pripomenie 70. výročie Slovenského národného povstania (SNP), ktoré vypuklo 29. augusta 1944. Pri tejto príležitosti je pripravených niekoľko podujatí, ktorých hlavným organizátorom je Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. To je v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry.

Správu o menšinách bude splnomocnenec predkladať až koncom mája
19. marca (TASR) – Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny predloží Správu o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín najneskôr do konca mája. Vyplýva to zo zmeny Štatútu splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny, ktorú dnes schválila vláda. Zmena sa týka aj správy za rok 2013.


NÁRODNÁ RADA

Odsudzujeme porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruska
18. marca (TASR) - Národná rada SR podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, vyjadruje solidaritu s tamojším ľudom a ukrajinskou vládou a odsudzuje porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie voči územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Uvádza sa to v texte Vyhlásenia NR SR k situácii na Ukrajine, ktoré dnes 122 hlasmi prijali poslanci Národnej rady SR.

Starostlivosť sestier v sociálnych zariadeniach by mohli hradiť poisťovne
19. marca (TASR) - Ošetrovateľské výkony v zariadeniach sociálnych služieb a zriadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately by od júla mohli hradiť zdravotné poisťovne. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, preto upravuje novú formu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktorou je ošetrovateľská starostlivosť sestier v takýchto zariadeniach.

Slovensko vyšle do operácie ISAF v Afganistane expertov na komunikáciu
19. marca (TASR) – Slovensko vyšle do Afganistanu šesť ďalších príslušníkov Ozbrojených síl (SR). Posilnenie našej účasti v operácii International Security Assistance Force (ISAF) dnes 133 hlasmi odobrili poslanci NR SR.

Plénum rozšírilo okruh osôb, ktoré budú rozhodovať o zostrelení lietadla
19. marca (TASR) - Okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla alebo iného vzdušného objektu, sa od júna rozšíri. Zmenu prináša novela zákona o Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR), ktorú dnes 81 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Verejné zbierky majú dostať nové pravidlá, ktoré zabránia ich zneužívaniu
19. marca (TASR) – Verejné zbierky a ich organizátori by sa mali od júla riadiť novými pravidlami. Tie prináša návrh zákona o verejných zbierkach nahrádzajúci právnu úpravu ešte z roku 1973, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Ľudskoprávny výbor vzal na vedomie správu o medzištátnych adopciách
19. marca (TASR) - Parlamentný ľudskoprávny výbor dnes prerokoval a vzal na vedomie výročnú správu o medzištátnych adopciách za rok 2013. Minister rodiny Ján Richter poukázal na prijaté nové pravidlá, ktoré majú eliminovať problémy s medzištátnymi adopciami známe z minulosti.

Minister T. Borec bude v parlamente druhýkrát čeliť odvolávaniu
19. marca (TASR) - Opoziční poslanci podali návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Dôvodom je kauza dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka. Mimoriadne rokovania k návrhu na odvolanie ministra musí predseda parlamentu zvolať do siedmich kalendárnych dní.


PREZIDENT

Za rektora VŠ zdravotníctva a sociálnej práce vymenoval M. Karvaja
18. marca (TASR) - Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave má nového rektora. Prezident SR Ivan Gašparovič dnes do tejto funkcie vymenoval profesora Mariána Karvaja, ktorý na tomto poste vystriedal profesora Vladimíra Krčméryho.


Pozn.:

SÚDY: Študenti Právnickej fakulty UK budú môcť praxovať na Najvyššom súde
19. marca (TASR) - Študenti Právnickej fakulty Univerzity Komenského (PF UK) v Bratislave budú môcť získavať praktické skúsenosti v oblasti správneho práva na Najvyššom súde (NS) SR. Vyplýva to z vykonávacieho protokolu, ktorý dnes podpísali predseda NS SR Štefan Harabin a dekan PF UK Pavol Kubíček. Informovala o tom Kancelária predsedu NS SR.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk