14.4.2014
ID: 1778upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) - Podnikatelia budú mať menej povinností pri spracovaní osobných údajov. Po novom už nebudú musieť vypracovať bezpečnostnú smernicu a doterajšia registračná povinnosť sa zmení na oznámenie nepodliehajúce režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti. To bude možné vykonať aj elektronicky. Tieto zmeny prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

VLÁDA

Emisie skleníkových plynov na Slovensku klesajú, trend má pokračovať
9. apríla (TASR) – Slovensko svoj záväzok na redukciu emisií vyplývajúci z Kjótskeho protokolu nielenže splní, ale aj výrazne prekročí. V správe, ktorá bola dnes predmetom rokovania vlády to konštatuje minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

Spoločné rokovanie s Českou republikou bude 24. apríla v Skalici
9. apríla (TASR) - Avizované spoločné zasadnutie slovenskej a českej exekutívy sa uskutoční 24. apríla v Skalici. Dnes to na svojom rokovaní schválila vláda. Českú delegáciu povedie premiér Bohuslav Sobotka, slovenskú Robert Fico.


NÁRODNÁ RADA

Obmedzenia pre novinárov v budove parlamentu začnú platiť 15. apríla
8. apríla (TASR) - Nové pravidlá pre prácu novinárov v budove Národnej rady SR budú platiť od 15. apríla. TASR to dnes potvrdila Soňa Pőtheová z komunikačného odboru Kancelárie NR SR. Pôvodne mali obmedzenia vstúpiť do platnosti v polovici februára, celý proces sa však predĺžil najmä z dôvodu prípravy novej tlačovej miestnosti.

V. Novotný: Majetkové priznania nepodali 11 verejní funkcionári
8. apríla (TASR) – Majetkové priznania za minulý rok nepodali v stanovenom termíne 11 verejní funkcionári, parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií môže začať konanie voči 10 z nich. Jeden z týchto verejných funkcionárov sa totiž vzdal funkcie. Na dnešnej tlačovej konferencii v NR SR to povedal Viliam Novotný (SDKÚ-DS), ktorý ako predseda výboru podá návrh na začatie konania. Iniciovať chce aj konanie pre údajne neúplné majetkové priznanie za roku 2012 voči generálnemu riaditeľovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcelovi Foraiovi.

Rokovanie k ústavným zmenám zvolal P. Paška na 15. apríla
10. apríla (TASR) - Prvé veľké rokovanie k plánovaným ústavným zmenám, od kedy sa dostali do druhého čítania, zvolal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na utorok 15. apríla na 11. hodinu. Novinky presadzujú spoločne vládny Smer-SD a opozičné KDH.

P. Žiga predstavil nový zákon o odpadoch, Slovensko posunie k čistejšej Európe
10. apríla (TASR) – Zákon o odpadoch nahradí po 13 rokoch existencie úplne nový právny predpis. Návrh dnes verejnosti predstavil minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD). Nový zákon podľa neho prinesie revolúciu v oblasti odpadov. Slovensko má posunúť k modernej, čistejšej Európe.


PREZIDENT

Podnikateľom pri spracovaní osobných údajov ubudnú povinnosti
7. apríla (TASR) - Podnikatelia budú mať menej povinností pri spracovaní osobných údajov. Po novom už nebudú musieť vypracovať bezpečnostnú smernicu a doterajšia registračná povinnosť sa zmení na oznámenie nepodliehajúce režimu správneho poriadku ani poplatkovej povinnosti. To bude možné vykonať aj elektronicky. Tieto zmeny prináša novela zákona o ochrane osobných údajov, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

O zostrelení lietadla môže rozhodnúť viac osôb
9. apríla (TASR) - Okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla alebo iného vzdušného objektu, sa od júna rozšíri. Zmenu prináša novela zákona o Ozbrojených silách Slovenskej republiky (OS SR), ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. TASR o tom dnes informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Kultúrne pamiatky by mali byť chránené dôslednejšie
11. apríla (TASR) - Kultúrne pamiatky majú byť od júla chránené dôslednejšie. Počíta s tým novela zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Osobitný príspevok dostane viac divadelných a hudobných umelcov
11. apríla (TASR) – Na osobitný príspevok bude mať od júla nárok viac divadelných a hudobných umelcov. Podľa zákona o divadelnej činnosti a hudobnej činnosti, ktorý podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, už totiž niektorí divadelní alebo hudobní umelci nebudú musieť odpracovať pre získanie tohto príspevku 30 rokov, ale o päť menej. Týkať sa to bude spevákov a hráčov na dychovom nástroji. V prípade tanečníkov zostane doteraz platných 22 rokov.


Pozn.:

ÚS SR: Ústavní sudcovia SR a ČR sa oboznámia s najdôležitejšími rozhodnutiami
7. apríla (TASR) - Na pozvanie predsedníčky Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej pricestovala  dnes na oficiálnu pracovnú návštevu Slovenskej republiky delegácia ÚS Českej republiky, ktorú vedie jeho predseda Pavel Rychetský.

Mestám a obciam by sa mala zjednodušiť správa daní
8. apríla (TASR) – Mestám a obciam na Slovensku by sa mala zjednodušiť správa daní, rozšíriť by sa mala aj možnosť poskytovania úľavy či zníženia poplatku za odpady obyvateľom. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo financií (MF) SR.

Súdna rada: Dvaja sudcovia ešte neodovzdali majetkové priznania
8. apríla (TASR) - Z viac ako 1300 slovenských sudcov všeobecných súdov takmer všetci predložili Súdnej rade SR majetkové priznania za minulý rok. Majetkové priznania nepodali dvaja sudcovia, ktorí sú dlhodobo práceneschopní a predložia ich 11. a 14. apríla. TASR to potvrdila Kancelária Súdnej rady SR.

MS SR: Prezidentská amnestia pomohla riešiť problém s preplnenými väznicami
9. apríla (TASR) - Prezidentská amnestia výrazne pomohla riešiť problémy, ktoré súviseli s preplnením a efektívnejším využívaním ubytovacích kapacít vo väzniciach. Konštatuje sa to v správe o plnení úloh, ktoré vyplývajú z Koncepcie väzenstva SR na roky 2011 až 2020. Podľa údajov Ministerstva spravodlivosti SR bolo po amnestii prepustených z väzníc 789 ľudí a ďalších 700 už nemuselo na výkon trestu nastúpiť.

Europoslancov môžeme voliť vďaka voličskému preukazu kdekoľvek na Slovensku
9. apríla (TASR) - Europoslancov môžeme voliť aj mimo miesta svojho trvalého bydliska. Umožní to voličský preukaz, ktorý  pre májové hlasovanie bude možné vybaviť už o niekoľko dní, od 24. apríla. Voliči sa musia obrátiť na svoju obec v čase úradných hodín. Na vybavenie voličského preukazu budú mať približne mesiac (do 22.5.). Eurovoľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája.

ÚS SR: Neúspešný kandidát M. Melník žiada opakovanie volieb prezidenta SR
10. apríla (TASR) – Neúspešný prezidentský kandidát Milan Melník podal na Ústavný súd SR sťažnosť na neústavnosť, resp. nezákonnosť marcových prezidentských volieb. Žiada vyhlásiť obe kolá volieb za neplatné a nariadiť opakovanie voľby.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk