28.4.2014
ID: 1843upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

(TASR) – Slovenská advokátska komora (SAK) vníma etiku ako základný pilier výkonu advokátskeho a právnického povolania. Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v bratislavskom sídle SAK pri príležitosti Dňa advokácie, to povedal predseda komory Ľubomír Hrežďovič.

VLÁDA

ÚV SR: V roku 2013 dostal 39 podnetov na porušenie zákona o jazykoch menšín
22. apríla (TASR) – Úrad vlády SR sa v minulom roku zaoberal 39 podnetmi súvisiacimi s porušením zákona o používaní jazykov národnostných menšín. Porušenie zákona sa doteraz potvrdilo v jednom prípade. Vyplýva to zo Správy o postavení a právach národnostných menšín v SR za rok 2013, ktorá je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Slovensko vlani pôsobilo v 10 medzinárodných misiách
23. apríla (TASR) - Slovensko uplynulý rok pôsobilo v desiatich rôznych zahraničných misiách a operáciách. Na tento účel vynaložilo takmer 26,3 milióna eur. Najviac, a to 25,35 milióna eur, išlo z rozpočtu ministerstva obrany. Správu o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2013 dnes schválila vláda.

Problém zamestnať sa majú mladí nábytkári, krajčíri či poľnohospodári
23. apríla (TASR) - Spomedzi mladých, ktorí skončili strednú školu, majú veľký problém nájsť si prácu absolventi odborov nábytkárskej výroby, manažéri výroby a kontroly v automobilovom priemysle, krajčíri a absolventi odboru prevádzka obchodu – propagácia. Miera nezamestnanosti tu dosahovala až sto percent. Uvádza to Správa o mládeži v SR, ktorú dnes vzala na vedomie vláda. Informácie pochádzajú zo štatistík mapujúcich absolventskú mieru nezamestnanosti k septembru 2013.

Vyše 70 percent mladých by chcelo žiť mimo Slovenska
23. apríla (TASR) - Na Slovensku žijú takmer dva milióny mladých ľudí do 30 rokov. Predstavujú vyše 37 percent obyvateľstva. Viac ako 70 percent mladých ľudí by však uprednostnilo život v inej krajine. Uvádza to Stratégia Slovenskej republiky pre mládež na roky 2014–2020. Tento dokument, zameraný na zlepšenie kvality života mladých, dnes schválil vládny kabinet. Na rokovanie ju predložil minister školstva.

Peter Vojtek končí na poste náčelníka Generálneho štábu OS SR
23. apríla (TASR) - Peter Vojtek končí na poste náčelníka Generálneho štábu (GŠ) OS SR. Vláda na svojom dnešnom rokovaní schválila návrh na jeho odvolanie. Jeho nástupcom by sa mal stať bývalý veliteľ Pozemných síl OS SR Milan Maxim.


Pozn.:

Ústavný súd odmietol vydať sudcu Karola K. na trestné stíhanie
23. apríla (TASR) - Ústavný súd (ÚS) SR nevyhovel žiadosti generálneho prokurátora SR z 2. decembra 2013 o vydanie súhlasu na trestné stíhanie sudcu Okresného súdu (OS) Bardejov Karola K. Rozhodlo o tom dnes plénum ÚS na neverejnom ústnom zasadnutí pod vedením predsedníčky ÚS Ivetty Macejkovej.

Minister spravodlivosti predloží kandidáta na post predsedu Najvyššieho súdu
23. apríla (TASR) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) ponúkne Súdnej rade SR svojho kandidáta na post nového šéfa Najvyššieho súdu. Potvrdil to dnes novinárom po zasadnutí vlády.

Sudcovia Najvyššieho súdu SR protestujú proti návrhu Sudcovskej rady
23. apríla (TASR) - Trinásť sudcov Najvyššieho súdu SR (NS SR) zverejnilo dnes svoj protest proti návrhu Sudcovskej rady NS SR, ktorá 15. apríla navrhla za kandidáta na predsedu NS SR Štefana Harabina.

Ľ. HREŽĎOVIČ: SAK chce byť lídrom v diskusii o etike právnického povolania
23. apríla (TASR) – Slovenská advokátska komora (SAK) vníma etiku ako základný pilier výkonu advokátskeho a právnického povolania. Na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v bratislavskom sídle SAK pri príležitosti dnešného Dňa advokácie, to povedal predseda komory Ľubomír Hrežďovič.

MS SR: ESĽP odmietol sťažnosť voči Slovensku za údajnú sterilizáciu
24. apríla (TASR) - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) odmietol sťažnosť Slovenky, ktorá sa sťažovala na porušenie svojich práv pri údajnej sterilizácii pri pôrode v prešovskej nemocnici v roku 1993. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová, ESĽP sa tak stotožnil s argumentáciou vlády a sťažnosť vyhlásil za neprijateľnú z dôvodu zjavnej nepodloženosti.

SAK: Právne služby poskytujú stále častejšie nekvalifikované osoby
27. apríla (TASR) - Na Slovensku sa stále častejšie stáva, že právne služby poskytujú osoby bez právnického vzdelania. Ako jeden z najvážnejších problémov v súčasnosti to vníma Slovenská advokátska komora (SAK).


Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk