5.5.2014
ID: 1873upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval 12 sudcov bez časového obmedzenia. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

VLÁDA

Vlani pribudlo na Slovensku 19 zosuvov pôd, situácia sa zhoršila
30. apríla (TASR) – Zosuvy pôdy sa v posledných rokoch opakujú častejšie. Nárast počtu mimoriadnych udalostí zapríčiňuje nepriaznivé pôsobenie prírodných síl v kombinácii s neadekvátnymi zásahmi človeka. Vyplýva to zo správy o stave monitorovania geologických faktorov životného prostredia, ktorú dnes schválila vláda SR.

Do hodnosti brigádneho generála menovala plukovníka D. Zmeka
30. apríla (TASR) – Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) majú ďalšieho generála. Vláda dnes vymenovala do vojenskej hodnosti brigádneho generála doterajšieho plukovníka Daniela Zmeka. Zároveň povýšila generálmajora Milana Maxima do vojenskej hodnosti generálporučíka.

Rezort obrany vloží do LOT Trenčín majetok v hodnote vyše 218.000 eur
30. apríla (TASR) – Vláda na svojom dnešnom rokovaní odsúhlasila nepeňažný vklad do základného imania akciovej spoločnosti Letecké opravovne Trenčín (LOT) v hodnote 218.291,34 eura. Jediným zakladateľom a akcionárom spoločnosti je SR, v ktorej mene koná rezort obrany.

Slovensko musí zvýšiť transparentnosť využívania fondov EÚ
30. apríla (TASR) - Slovensko musí v najbližších rokoch zvýšiť úroveň čerpania eurofondov, a to najmä v oblasti vedy, výskumu a inovácií, ako aj zlepšiť transparentnosť ich využívania. Odporúča to rezort diplomacie v hodnotiacej správe o desiatich rokoch členstva SR v Európskej únii, ktorú dnes schválila vláda.

Spoluorganizácia svetovej univerziády má Slovensko stáť asi 640.000 eur
30. apríla (TASR) - Slovensko sa rozhodlo zapojiť do organizácie 27. ročníka svetovej zimnej univerziády, ktorá sa uskutoční na budúci rok. Študenti z celého sveta by mali súťažiť v bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach na Štrbskom Plese a v biatlone v Osrblí. V rozpočte však nie je krytých 421.000 eur, ktoré Slovensko potrebuje na organizáciu hier v rokoch 2014 a 2015. V rozpočte rezortu školstva na rok 2014 je krytých iba 220.000 eur na dobudovanie športového areálu v Osrblí a na Štrbskom Plese. Vyplýva to zo Správy o spoluorganizovaní 27. svetovej zimnej univerziády 2015 - Granada - Štrbské Pleso - Osrblie, ktorý dnes schválila vláda. Ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu vláda dala úlohu, aby rokoval o zabezpečení prostriedkov, ktoré nie sú kryté v rozpočte, so šéfom rezortu financií.


NÁRODNÁ RADA

Sieť chce chrániť tých,ktorí si stiahnu skladby či film pre osobnú potrebu
28. apríla (TASR) – Zabrániť možnej neprimeranej represii za porušenie autorských práv chce návrh novely trestného zákona, ktorú na májovej schôdzi predloží poslanec Miroslav Beblavý. Dnes o tom informovali predstavitelia novovznikajúcej politickej strany Sieť.

Matovičovci chcú trestať firmy, ktoré živnostníkom neplatia za prácu
29. apríla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Igor Matovič a Martin Fecko chcú trestať firmy, ktoré nevyplácajú živnostníkom faktúry za ich vykonanú prácu. Trestno-právnu ochranu pre živnostníkov navrhujú v novele Trestného zákona. Parlament by sa ňou mal zaoberať na májovej schôdzi.

O posledné miesto kandidáta na sudcu ÚS zabojujú traja uchádzači
30. apríla (TASR) - Traja uchádzači zabojujú počas májovej schôdze NR SR o posledné šieste miesto kandidáta na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Ich mená doručili navrhovatelia Ústavnoprávnemu výboru NR SR, ktorý ich poskytol TASR. Výbor sa bude novou voľbou zaoberať v utorok 6. mája.

A. Hlina chce sťažiť priznávanie otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien
1. mája (TASR) - Ak sa za otca dieťaťa vyhlasuje muž, ktorý má alebo mal deti s viac ako dvoma ženami, mal by potrebovať k vyhláseniu rodičov o každom jeho ďalšom otcovstve testy DNA. V novele zákona o rodine to navrhuje poslanec Alojz Hlina (nezaradený). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

Sťahovanie autorských diel pre osobnú potrebu nemá byť trestné
3. mája (TASR) - Skutková podstata trestného činu porušovania autorského práva by sa mala v Trestnom zákone zmierniť. Vo svojej novele Trestného zákona to navrhuje nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý. Jeho iniciatívou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

OĽaNO chce dovoliť kamiónom v noci predbiehať
4. mája (TASR) - Kamióny na rýchlostných cestách a diaľniciach by nemali mať od septembra v nočných hodinách zakázané predbiehanie iných motorových vozidiel. Navrhujú to poslanci NR SR za hnutie OĽaNO Štefan Kuffa a Miroslav Kadúc, ktorí chcú takýto zákaz odstrániť novelou zákona o cestnej premávke. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

NOVA chce zmiešaný volebný systém a zakázať vláde menovať členov Súdnej rady SR
4. mája (TASR) - Poslanci hnutia NOVA Daniela Lipšica chcú zmeniť súčasný pomerný systém voľby poslancov do Národnej rady (NR) SR na zmiešaný. Ľudia by tak mohli voliť jednu polovicu poslancov cez stranícke kandidátky ako doteraz (pomerný systém) a druhú väčšinovým systémom. Teda tak, že za každý volebný obvod bude zvolený jeden poslanec.


PREZIDENT

Vymenoval 12 sudcov bez časového obmedzenia
29. apríla (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes vymenoval 12 sudcov bez časového obmedzenia. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj minister spravodlivosti Tomáš Borec a predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

Prezident udelil štyrom predstaviteľom EÚ vysoké štátne vyznamenanie
30. apríla (TASR) - Štyria predstavitelia európskych inštitúcií si dnes z rúk prezidenta SR Ivana Gašparoviča prevzali štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy.

Slovenskí hasiči majú prvého generála, je ním A. Nejedlý
2. mája (TASR) – Slovensko má prvého hasiča v hodnosti generála. Je ním prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR Alexander Nejedlý, ktorého dnes do tejto hodnosti vymenoval prezident SR Ivan Gašparovič.


Pozn.:

MS SR: Rezort spravodlivosti podpísal zmluvu na monitorovacie náramky
28. apríla (TASR) – Od 1. januára 2016 by si mohli nasadiť náramky prví odsúdení na trest domáceho väzenia, alebo tí, ktorým bolo zakázané priblížiť sa k nejakej osobe či miestu. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR podpísalo zmluvu na dodávku systému elektronického monitoringu osôb so spoločnosťou ICZ Slovakia. Ide o projekt v hodnote 22,04 milióna bez DPH, financovaný z eurofondov.

MK SR: Rada vlády pre kultúru schválila návrh zákona o Fonde na podporu umenia
28. apríla (TASR) - Rada vlády pre kultúru schválila na svojom dnešnom zasadnutí návrh zákona o Fonde na podporu umenia. Rada zároveň uložila ministerstvu kultúry predložiť materiál na rokovanie vlády. TASR o tom dnes informoval referát styku s médiami MK SR.

MS SR: Kandidátkou T. Boreca na šéfa NS SR je Jana Bajánková 
28. apríla (TASR) - Kandidátkou ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) na predsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR je sudkyňa tohto súdu Jana Bajánková, ktorá pôsobí aj ako predsedníčka Občianskoprávneho kolégia NS SR. Borec o tom informoval dnes na brífingu. Bajánková bude vo voľbách šéfa NS, ktorý je zároveň aj predsedom Súdnej rady, kandidovať spolu so Štefanom Harabinom a Zuzanou Ďurišovou.

SÚDY: Kandidátom ZSS na predsedu NS SR je Štefan Harabin
28. apríla (TASR) - Kandidátom Združenia sudcov Slovenska (ZSS) na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR je Štefan Harabin. TASR to potvrdila prezidentka združenia Dana Bystrianska. Podľa nej to dnes schválila Celorepubliková rada ZSS.

GP SR: Návrh na voľbu D. Kováčika za špeciálneho prokurátora je už v parlamente
30. apríla (TASR) - Návrh na opätovnú voľbu Dušana Kováčika za špeciálneho prokurátora je už v Národnej rade Slovenskej republiky (NR SR). TASR to dnes potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Kandidáti na europoslancov vstúpili do oficiálnej predvolebnej kampane
3. mája (TASR) - Kandidáti na europoslancov vstúpili dnes do oficiálnej predvolebnej kampane pred blížiacimi sa eurovoľbami. V rámci nej prezentujú svoje programy a ciele. Politickú reklamu možno vysielať do 22. mája. V ten deň o siedmej ráno začne platiť moratórium.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk