12.5.2014
ID: 1901upozornenie pre užívateľov

Udalosti uplynulého týždňa

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR odobril kandidatúru súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na ďalšie funkčné obdobie. To aktuálne mu končí 31. augusta. Kováčikovu kandidatúru do parlamentu predložil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

VLÁDA

Slovensko vlani poskytlo na rozvojovú pomoc takmer 65 miliónov eur
7. mája (TASR) - Na oficiálnu rozvojovú pomoc (ODA) vynaložilo Slovensko minulý rok vyše 64,8 milióna eur. Hoci je to v porovnaní s rokom 2012 nárast o takmer 4 milióny eur, SR dlhodobo zaostáva za plnením cieľov, ku ktorým sa zaviazala po vstupe do EÚ.

Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne naďalej stojí
7. mája (TASR) - Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne, ktorá mala podľa plánov vlády Roberta Fica fungovať už v tomto roku, naďalej stojí. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská koncom minulého roka avizovala, že projekt je pripravený, ale nepohne sa ďalej skôr, ako budú na neho peniaze. Informáciu o projekte dnes vzala na vedomie vláda.

Na ministerstvách by mohli pracovať absolventi svetových univerzít
7. mája (TASR) - Štát chce na ministerstvá prilákať absolventov prestížnych svetových univerzít. Tí, ktorých počas štúdia podporí štipendiom, sa budú musieť zaviazať, že vo verejnej správe odpracujú tri roky. Vyplýva to z Návrhu grantového programu pre posilnenie analytických kapacít vo verejnej správe z dielne ministerstva školstva, ktorý dnes schválila vláda.

V orgánoch ÚDZS príde k personálnym zmenám
7. mája (TASR) - V orgánoch Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nastanú personálne zmeny. Novým predsedom Správnej rady úradu sa od dnešného dňa po úmrtí doterajšej šéfky Evy Čižmárikovej stane Róbert Illéš. Dnes ho na tento post na základe návrhu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej vymenovala vláda.


NÁRODNÁ RADA

Ľ. Kaník chce opäť povýšiť 28. október na štátny sviatok
5. mája (TASR) - Opozičná SDKÚ-DS sa opäť pokúsi prekvalifikovať 28. október na štátny sviatok. V tento deň si pripomíname vznik Československej republiky. Ako dnes uviedol pre TASR Ľudovít Kaník, je to aj deň úcty k dielu Milana Rastislava Štefánika, nakoľko vznik prvej ČSR bol jeho vrcholným politickým dielom. Zmenu chce Kaník dosiahnuť novelou zákona o štátnych sviatkoch, ktorú predloží na júnovú schôdzu NR SR.

Návrh KDH určiť lehoty ústavnému súdu zrejme v 2. čítaní skončí
6. mája (TASR) - Zámer KDH, aby Ústavný súd (ÚS) SR konal rýchlejšie, zrejme schválený nebude. Aj keď sa v apríli dostal do druhého čítania, na dnešnom rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR podporu Smeru-SD nezískal. Rovnaký scenár bol aj pred rokom a pol, ani vtedy sa táto novela zákona o organizácii Ústavného súdu SR definitívneho schválenia nedočkala.

Volebné kódexy výborom prešli, hlavná debata sa presúva do pléna
6. mája (TASR) - Zmeny volebných zákonov, na ktorých sa vládny Smer-SD a opozícia dohadujú už trištvrte roka, dnes prešli Ústavnoprávnym výborom NR SR. Ten hlasmi poslancov Smeru-SD odporučil vynovené volebné kódexy schváliť aj v pléne, kde sa ešte pred hlasovaním očakáva široká diskusia.

Výbor odobril nové pravidlá pre verejné zbierky, debata sa však neskončila
6. mája (TASR) – Verejné zbierky a ich organizátori by sa mali od júla riadiť novými pravidlami. Tie prináša návrh zákona o verejných zbierkach nahrádzajúci právnu úpravu ešte z roku 1973, ktorý dnes odobril Ústavnoprávny výbor NR SR a odporučil plénu právnu normu na májovej schôdzi schváliť.

Ústavnoprávny výbor odobril ústavnú ochranu manželstva
6. mája (TASR) - Prenesenie definície manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy do Ústavy SR má podporu poslancov. Návrh z dielne KDH, pod ktorým je podpísaných 40 poslancov NR SR, dnes odobril aj Ústavnoprávny výbor NR SR a odporučil plénu novelu ústavy schváliť.

NOVA požiada o zvolanie mimoriadneho branno-bezpečnostného výboru
6. mája (TASR) - Poslanci hnutia NOVA požiadajú spolu s ďalšími opozičnými poslancami o zvolanie mimoriadneho branno-bezpečnostného výboru. Minister obrany Martin Glváč a minister hospodárstva Tomáš Malatinský majú na výbore vysvetliť podrobnosti údajného vládneho materiálu o závislosti Slovenskej republiky na zbrojných a energetických dodávkach z Ruskej federácie.

Ústavnoprávny výbor odobril kandidatúru D. Kováčika na ďalšie obdobie
6. mája (TASR) – Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR dnes odobril kandidatúru súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika na ďalšie funkčné obdobie. To aktuálne mu končí 31. augusta. Kováčikovu kandidatúru do parlamentu predložil generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Ústavnoprávny výbor schválil troch kandidátov na ústavného sudcu
6. mája (TASR) – Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR dnes schválil trojicu kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR. Na tento post kandidovali vysokoškolský pedagóg Ján Drgonec, ktorého navrhol dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Jaroslav Ivor, advokát Pavol Malich (navrhol ho predseda KDH Ján Figeľ) a predseda senátu na Krajskom súde v Košiciach Juraj Sopoliga (nominant prezidentky Združenia sudcov Slovenska Dany Bystrianskej).

OĽaNO chce záchranky vyberať cez elektronickú aukciu
8. mája (TASR) - Prevádzkovatelia ambulancií záchrannej zdravotnej služby by mali byť po novom vyberaní elektronickou aukciou, ktorá by nahradila súčasné výberové konanie. V novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti to navrhujú poslanci Eva Horváthová, Jozef Viskupič a Erika Jurinová (všetci OĽaNO). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

Poslanci majú zmeniť pravidlá volieb a voliť špeciálneho prokurátora
11. mája (TASR) - Zmeny volebných kódexov, voľba špeciálneho prokurátora a voľba posledného šiesteho kandidáta na ústavného sudcu. Aj tieto body majú na stole poslanci v rámci blížiacej sa 35. schôdze Národnej rady SR. Jej začiatok zvolal šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) na utorok (13.5.) popoludní.


Prezident

Ivan Gašparovič vymenoval za nového náčelníka GŠ OS SR Milana Maxima   
6. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes rozkazom odvolal genpor. Petra Vojteka z funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (GŠ OS SR) a ďalším rozkazom vymenoval do tejto funkcie genpor. Milana Maxima. Peter Vojtek odchádza z funkcie náčelníka GŠ OS SR po 37 rokoch aktívnej vojenskej služby na vlastnú žiadosť, ako dôvod uviedol svoj zhoršený zdravotný stav.


Pozn.:

Česká aj slovenská regulačná rada varujú pred podvodnými televíznymi súťažami
5. mája (TASR) - Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV) varujú divákov pred podvodnými televíznymi súťažami. Obe rady zaevidovali už desiatky sťažností divákov na vysielanie audiotextových súťaží a ezoterických programov.

MZV odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania na Ukrajinu
6. mája (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktualizovalo cestovné odporúčanie pre Ukrajinu. Slováci by tak vzhľadom na pretrvávajúcu bezpečnostnú situáciu mali zrušiť alebo odložiť svoju cestu do východných a južných regiónov krajiny, ako aj na Krym.

Na konferencii sa hovorilo o alternatívnych trestoch
6. mája (TASR) – Analýza poznatkov o problematike restoratívnej justície a preskúmanie výhod a nevýhod trestu odňatia slobody v porovnaní s alternatívnymi trestami je cieľom medzinárodnej vedeckej konferencie, ktorú na dnešný deň pripravila Trnavská univerzita (TU). Katedra trestného práva a kriminológie na Právnickej fakulte pozvala na odbornú diskusiu expertov, sudcov z praxe i študentov, aby pomohli prispieť nielen k relevantným legislatívnym zmenám, ale aj k návrhom smerujúcim k zabezpečeniu efektívnosti právnej úpravy v justičnej praxi. Konferenciu otvoril minister spravodlivosti Tomáš Borec.

RVR: Najvyšší súd SR potvrdil rozhodnutie Rady o pokute za audiotexové súťaže
7. mája (TASR) - Najvyšší súd (NS) Slovenskej republiky potvrdil rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktorým uložila pokutu 16.000 eur spoločnosti MARKÍZA – SLOVAKIA, s.r.o. za porušenie zákona počas audiotexových súťaží vo vysielaní televízie DAJTO. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je konečné, odvolanie proti nemu nie je možné.

ÚS SR: M. Melník stiahol sťažnosť na neústavnosť prezidentských volieb
7. mája (TASR) – Ústavný súd (ÚS) SR na dnešnom neverejnom zasadnutí pléna rozhodol o zastavení konania vo veci sťažnosti neúspešného kandidáta na prezidenta SR Milana Melníka. Ako TASR informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, plénum tak rozhodlo z dôvodu späťvzatia návrhu. K tomuto rozhodnutiu sa pripája odlišné stanovisko sudcu Ľubomíra Dobríka a sudcu Milana Ľalíka.

MS SR: Koľko bude stáť prevádzka systému elektronických náramkov,sa zatiaľ nevie
8. mája (TASR) – Elektronický monitoring osôb, ktorý má aj prostredníctvom elektronických náramkov sfunkčniť ukladanie trestov domáceho väzenia alebo ochrániť týrané ženy, si okrem nákladov na technické vybavenie, ktoré pokrývajú eurofondy, vyžiada náklady, ktoré zaťažia štátny rozpočet. O akú výšku výdavkov ide, zatiaľ vedenie Ministerstva spravodlivosti SR neuviedlo.

GP SR: Pre kauzu bankomatovej mafie zváži podnet na potrestanie sudcu
9. mája (TASR) - Generálna prokuratúra SR zváži podanie podnetu na podanie dovolania ministrom spravodlivosti proti prepusteniu troch obžalovaných v prípade bankomatovej mafie. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová s tým, že prokuratúra najskôr počká na doručenie rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave o prepustení obžalovaných.

Zdroj: TASR

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


© EPRAVO.SK – Zbierka zákonov, judikatúra, právo | www.epravo.sk